Umístění fáze u kabelu

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Uživatelský avatar
zabiny007
Příspěvky: 790
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 07 led 2017 13:10

*offtopic*
Jiz delší dobu jsem chtěl pořídit nějaký šikovný multimetr, který bych využil jak při výše uvedeném měření, tak i při jiných příležitostech v rámci hifi koníčku. A tato diskuze mne rozhoupala, že jsem včera začal surfovat na netu a chtěl něco objednat. Jako laik jsem byl však v eshopu Conrad zaskočen velkou nabídkou, lišící se množstvím funkcí a měřitelného rozsahu. Můžete doporučit nějaký konkrétní typ pro amatérské použití, popř zdůraznit nějaké funkce či rozsahy, na které by člověk neměl zapomenout? Osobně mám pocit, že bych měl vystačit s měřením odporu, kapacity a napětí, ale nechám si rád poradit.
Děkuji
PJ Xtension+Dr.Fuss+Ortofon RS-212D+Lyra Delos+StepUpT30+PhonoRS+BP
PRIMARE SP33+BD32mkII+2xA30.2+A30.5
Jadis DPL2
ProAc D30+centr, REL S3, MA RXFX
Furutech, AQ, VDH, HGA, NA, AcousticRevive
AKG702

Jarda69
Příspěvky: 1291
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Jarda69 » 07 led 2017 14:08

Za sebe můžu napsat, že jsem si domů pořídil měřák s automatickým přepínáním rozsahů a trochu mi chybí možnost měřit střídavé milivolty. V audiu se to může hodit.
Možnost měření střídavých milivoltů alespoň do 20kHz.

Jarda69
Příspěvky: 1291
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Jarda69 » 07 led 2017 14:58

Hmmm, co jsem koukal na běžné digitály, tak udávaný rozsah je 400Hz. Tak alespoň tak, s možností střídavých milivoltů, třeba na měření úbytků na signálové zemi, případně hledání rušení od 50Hz.

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 1989
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od fox » 09 led 2017 15:57

Tak jsem opět podlehl a zakoupil jsem Oehlbach Phaser. Zítra by měl dojít. Cena není až tak moc závratná, vzhledem ke komponentům, které vlastním. Až jej odzkouším, poreferuji, jestli jsem měl vše dobře zapojené a pokud ne, jaky to má na vliv na zvuk.
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Red Wine Audio,Leben300,Tannoy Stirlig+ST100,Acoustic Revive,WBT a plno dalších ptákovin.

Uživatelský avatar
zabiny007
Příspěvky: 790
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 09 led 2017 16:15

fox píše:Tak jsem opět podlehl a zakoupil jsem Oehlbach Phaser. Zítra by měl dojít. Cena není až tak moc závratná, vzhledem ke komponentům, které vlastním. Až jej odzkouším, poreferuji, jestli jsem měl vše dobře zapojené a pokud ne, jaky to má na vliv na zvuk.
Díky za zprávu. Dej pak info z praxe, jak to funguje. Osobně jsem už měl také svrbění to objednat, ale zatím jsem se k tomu neodhodlal...
PJ Xtension+Dr.Fuss+Ortofon RS-212D+Lyra Delos+StepUpT30+PhonoRS+BP
PRIMARE SP33+BD32mkII+2xA30.2+A30.5
Jadis DPL2
ProAc D30+centr, REL S3, MA RXFX
Furutech, AQ, VDH, HGA, NA, AcousticRevive
AKG702

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 1989
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od fox » 11 led 2017 09:57

Oehlbach Phaser včera dorazil. Večer jsem provedl tímto přístrojem přeměření fáze komponentů.

1/ Při pohledu na zásuvku přístroje zemnící kolík nahoře - fáze vlevo : byla fáze umístěna pouze u napájení Pro-Ject Stream Boxu. Jedná se o český výrobek, proto je asi vyroben podle naších zvyklostí.

2/ Při pohledu na zásuvku přístroje zemnící kolík nahoře - fáze vpravo : byla fáze umístěna u mých ostatních komponentů, a to jak japonské výroby - Esoteric DV60, Leben 300, tak anglické - napájení gramofonu Michell, nakonec i polského phona RCM.
Vyzkoušel jsem i přeměřit receiver ze sestavy DK. U japonského Onkyo to bylo taky tak.

Z toho mi vyplynulo, že to není tak jednoznačné, jak tvrdí někteří ve svých příspěvcích výše. Tento přístroj je pro laika dobrým doplňkem. Práce je s ním jednoduchá a rychlá.
K měření jsem použil počítačový " Helboy " kabel, u kterého jsem ohmmetrem zkontroloval zapojení vodičů do zástrček a ty jsem si barevně označil.

A jak to hraje ? Poslouchal jsem mnou hodně naposlouchané a oblíbené SACD Genesis - Foxtrot, Selling England By The Pound. Všiml jsem si, že se zvuk nahrávky zklidnil, vystoupily detaily z pozadí nahrávky - slabé zvuky druhé kytary, cinkání činelů a syntezátoru.
V předchozím příspěvku jsem psal, že jsem zapojoval fázi na vodič, který vede k pojistce přístroje. To se mi Phaserem potvrdilo. Neměl jsem ale dobře zapojený přístroj CD, protože tam to bylo těžko zjistitelné a napájení gramofonu, které jsem neodkrytovával.
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Red Wine Audio,Leben300,Tannoy Stirlig+ST100,Acoustic Revive,WBT a plno dalších ptákovin.

Uživatelský avatar
zabiny007
Příspěvky: 790
Registrován: 26 kvě 2014 14:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od zabiny007 » 11 led 2017 10:38

@fox
Díky moc za report, zní to velmi dobře, jdu objednávat :-).
PJ Xtension+Dr.Fuss+Ortofon RS-212D+Lyra Delos+StepUpT30+PhonoRS+BP
PRIMARE SP33+BD32mkII+2xA30.2+A30.5
Jadis DPL2
ProAc D30+centr, REL S3, MA RXFX
Furutech, AQ, VDH, HGA, NA, AcousticRevive
AKG702

Uživatelský avatar
Pytel
Příspěvky: 1097
Registrován: 19 dub 2008 08:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Pytel » 23 led 2017 14:02

Tak chtěl ode mne jeden kolega abych mu koupit Oehlbach Phaser ( odmastím mu DPH ), ale prodejce mne upozornil , že vše je vyprodané a to co je objednané už je zamluvené :P Říkal mi , že to měli pomalu dva roky na krámě a nic a najednou takový prodej -- nastínil jsem mu , že na jednom foru se o tom psalo a hned má tržby.
Poděkoval a prý aspoň k něčemu jsou ty fora *sunglases* . Pamatuji si už je to několik roků, na jedné výstavě v Praze -- byl chálen Supra kabel LoRad a hle jak po výstavě se zvedly prodeje tohoto kabelu.

Jarda69
Příspěvky: 1291
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění fáze u kabelu

Příspěvek od Jarda69 » 23 led 2017 14:13

Z Nordostu zatím žádná zpráva, ohledně zvýšení prodejů Valhally? :D

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host