Novinka

5. březen 2024

T+A Criterion S 230

Obrázek

Společnopst T+A elektroakustik pokračuje ve zdokonalování svého portfolia reprosoustav uvedením prvního modelu nové řady Criterion. Criterion S 230 je třípásmová sloupová reprosoustava s přenosovou zpožďovací linkou, hudebním výkonem 300 W a kmitočtovým rozsahem 29 Hz až 45 kHz. Vybavena je hlubokotónovými vysokozdvihovými měniči s membránou o průměru 170 mm, dvěma středotónovými měniči nové konstrukce a výškovým magneziovým vrchlíkovým měničem a vlnovodem. Model Criterion S 230 přenáší designový jazyk, inovativní technologie a jedinečné řemeslné zpracování řady Solitaire do atraktivní cenové kategorie s doporučenou maloobchodní cenou 9 500 EUR (za pár).


Při navrhování reprosoustav čelí inženýři dilematu: čím větší jsou, tím větší je jejich vnitřní objem, což může umožnit kvalitnější reprodukci basů. U kompaktních reproduktorů je dosažení srovnatelné úrovně basů bez důsledného použití speciálních technologií nemožné. Systém Multi-Resonator Transmission Line použitý v reprsoustavě Criterion S 230 je právě takovou technologií. Podobá se varhanní píšťale a vyzařuje velmi nízké frekvence s vysokým akustickým tlakem, aniž by byla obětována kontrola vyzařování nebo přesnost. Konstrukce využívající systém vzpěr poskytuje skříni obrovskou tuhost, která zabraňuje škodlivým rezonancím a z nich vyplývajících škodlivých zvukových emisí. I dokonale vyzařovaný zvuk z reproduktoru může vést k negativnímu poslechovému zážitku, pokud odrazy od stropu, podlahy a bočních stěn vyvolávají rušení a časové prodlevy. Proto jsou T+A reprosoustavy Criterion S 230 vybaveny přelomovou technologií symetrické směrovosti, která jim umožňuje tyto vlivy účinně omezovat.

Nový středo-výškový systém složený ze dvou středotónových měničů umístěných kolem hořčíkového výškového reproduktoru přenáší způsob směrování zvuku referenční řady T+A reprosoustav Solitaire S do nové cenové kategorie. Stejně jako všechny reproduktory T+A je řada Criterion vybavena vysoce výkonnými měniči a reliéfem T+A StarStabalizer, který důsledně zabraňuje praskání membrán.

Membrány středotónových a basových měničů jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, jehož vysoce tlumící základní kompozit je vyztužen amorfními dřevěnými vlákny. Proto jsou membrány výjimečně tuhé a lehké. Tím je dosaženo nejen velmi lineární frekvenční odezvy, ale také nejlepší dynamiky a přechodové odezvy, jak je požadováno ve spojení s extrémně rychlým novým hořčíkovým výškovým reproduktorem. Optimální distribuce hudebních signálů do reproduktorů je dosaženo pomocí velmi složitých oboustranných třípásmových výhybek s rychlou odezvou (FSR). Tyto výjimečné crossovery hrají významnou roli pro kvalitu zvukového obrazu a vyzařovacích charakteristik celého systému.

Od počátku 80. let pro společnost T+A název Criterion znamená vždy jediné: spojení osvědčených konceptů a nových forem designu reprosoustav spojených v nový harmonický celek. Reprosoustavy Criterion staví na dlouholetých zkušenostech ve vývoji a výrobě měničů, navazují na dlouhou tradici typického zvuku T+A, aniž by se vzdaly své nezávislé DNA. Využívají totiž nejnovější generaci přenosové zpožďovací linky Multi-Resonator Transmission Line. Criterion S 230 využívají i tzv. Organic Buffle - tedy pouze organické tvary bet viditelných montážních prvků jako jsou šrouby a pod. Reprosoustavy Criterion S 230 se vyznačují audiofilským rozlišením, analytičností a jemnou dynamikou, aniž by to bylo na úkor hudebního požitku.

Lze si vybrat ze tří povrchových úprav: černý lak, Macassar a arktickou stříbrnou. Novinku Criterion S 230 je již možné objednat u prodejců a budou dodávány od dubna 2024. www.ta-hifi.de, www.altei.cz