Accuphase E-280

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 271
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Accuphase E-280

Příspěvek od pixel »

Třpytící se zlato.
24. 2. 2021

Japonská firma Accuphase (Accurate Phase = přesná fáze) je svým způsobem konzervativní výrobce, s téměř neměnným výrobním programem. Výzkum a vývoj u firmy má konzistentní a logické koncepční a technické postupy, nemůžete očekávat neuvážené experimenty, ani zásadní, „překvapivá“ obvodová řešení. Každý nový přístroj je především dalším evolučním vylepšením stávajících vynikajících vlastností předchozího modelu. Dokonce i vnější design podléhá minimálním změnám. Je to už více jak tři roky, kdy jsem měl možnost vyzkoušet předchozí model integrovaného zesilovače E-270, který je v současné době nahrazován žhavou novinkou, modelem E-280 (139.990 Kč).

Konzervativní přístupy jsou moderní
Integrovaný zesilovač Accuphase E-280 je logickým evolučním prvkem v designové řadě, která začala prvním populárním modelem E-210. Počet vstupů měl menší, jednodušší ovládací komfort a nepatrně nižší výstupní výkon. Základní koncepce ale zůstává stejná, pouze ovládací komfort a technické vlastnosti za těch více než 30 let jsou pozorovatelně dokonalejší.
Obrázek

Co je dokonalejší?
Zaručení oné přesné fáze z názvu firmy je možné pouze za předpokladu, že oba kanály stereofonního řetězce jsou naprosto shodné. Kromě obvodové a konstrukční shodnosti obou kanálů, byly donedávna posledními problematickými prvky pasivní mechanický regulátor hlasitosti a mechanické kontakty ochranných obvodů na výkonových výstupech.

V poslední době je u Accuphase zásadní změnou, že místo mechanického potenciometru regulátoru hlasitosti používá analogové, digitálně řízené regulátory AAVA (Accuphase Analog Vari-Gain Amplifier), které jsou navíc v signálové cestě konstruovány důsledně jako symetrické. Zásadní předností AAVA je bezkontaktní řízení hlasitosti s konstantním vstupním a výstupním odporem regulátoru a signálová cesta je impedančně optimalizována s ohledem na minimální šumové pozadí. Regulátor není úplně jednoduchý, šestnáct převodníků napětí-proud je možné kombinovat tak, že je teoreticky možné regulovat hlasitost ve více než 65000 krocích (z praktických důvodů je regulace omezena na 0,1 dB krok). Ovládání regulace hlasitosti AAVA je přesným firemním krokovým ovladačem, který je opatřen převody a motorkem, a je možné jej řídit i dálkovým ovladačem. Indikace nastavené hlasitosti je na třímístném displeji. Zásadní předností AAVA regulátoru je naprostá shodnost nastavení přenosu v obou kanálech, navíc časově stabilní (klasický potenciometr může v průběhu času degradovat, a určitě v celém rozsahu regulace nemá přesný souběh).

Druhá zásadní změna v koncepci zesilovačů Accuphase byla asi před šesti lety, kdy byly kontakty ochranných obvodů (zakončených relé) na výstupech výkonových a integrovaných zesilovačů nahrazeny monolitickými spínači osazenými MOS-FETovými tranzistory. Kontakty i těch nejkvalitnějších relé, které jsou zapojeny ve výstupní signálové cestě mívají přechodový odpor řádově desítek miliohmů a z toho vyplývá i výsledný činitel tlumení. Při odporu 40 miliohmů je činitel tlumení pro 4 ohmovou zátěž 100! Uzesilovačů Accuphase použité monolitické spínače mají v současné době přechodový odpor více jak 20 x menší, to je 1,9 miliohmu a výsledný činitel je ještě 20 vyšší. Monolitický spínač s časem nemění svůj odpor na rozdíl od mechanických kontaktů relé, které zcela spolehlivě ano. Někdy je dokonce proměnný vyšší přechodový odpor kontaktů slyšet jako nepochopitelné zkreslení, přestože elektronické obvody jsou v naprostém pořádku. K dosažení vysokého činitele tlumení (500 pro zátěž 8 ohmů) u Accuphase navíc přispívá i to, že signál pro zápornou zpětnou vazbu koncových stupňů je odebírán přímo na výstupních svorkách pro reproduktory a zpětno vazební obvod zahrnuje i přívod od zemní svorky. Rozdíly v činiteli tlumení moc nezaregistrujete u kompaktních reproduktorových soustav ale u těch, které mají basovou část osazenu reproduktorem větším než 8“ to zcela určitě nepřeslechnete! Basy jsou sušší a pevnější, na první dojem můžete mít pocit, že je jich nepatrně méně, ale jsou přesné. Výstupní spínače jsou řízeny ochrannými obvody a v případě závady nebo přetížení odpojí reproduktorové soustavy, zároveň slouží k nezávislému přepínání dvou párů svorek výstupů (A/B).
Obrázek
Oba koncové zesilovače jsou konstruovány jako samostatné identické konstrukční moduly, na výkonových stupních osazeny vždy dvěma páry komplementárních výkonových tranzistorů Sanken. Pro zajištění čisté signálové cesty jsou od ní ochranné obvody galvanicky odděleny optokoplery.

Oproti předchozímu modelu E-270 jsou v napájecím zdroji zvětšeny filtrační kondenzátory na hodnotu 2 x 30 000 uF. Díky vyššímu napájecímu napětí je k dispozici i vyšší výstupní výkon. U Accuphase je pravidlem, že uváděný výstupní výkon 90 W /8 ohm a 120 W/4 ohm) je zaručená hodnota, která je ale skutečně o nějakých 10 % vyšší. Navíc zesilovače jsou schopné stabilně pracovat i do nízké zatěžovací impedance.

Aktuální praktickou změnou u E-280 je na zadním panelu rozšíření možnosti instalace dvou vstupních modulů místo jednoho (u E-270). Tak je možné současně nainstalovat volitelné moduly phono AD-50 a modul převodníků DAC-50. Ovládání vložených modulů je knoflíky na čelním panelu. Tak je možné volit koaxiální, optický nebo USB digitální vstup a MM nebo MC přenosku. Kromě těchto dvou slotů je k dispozici pět nesymetrických (odstup rušivých napětí 107 dBA) a jeden symetrický (XLR, odstup rušivých napětí 96 dBA) vstup. Stále klasicky je k dispozici jeden výstup/vstup určený pro záznam s přepínačem Recorder („pásková smyčka“) a nesymetrický výstup předzesilovače a vstup výkonového zesilovače s přepínačem Main In. Konzervativně zůstávají vypínatelné korekce hloubek a výšek, balance, přepínání fáze a další standardní Accuphase funkce. Oproti předchozímu modelu je větší rozsah ručkových indikátorů výstupního výkonu (původních 40 dB bylo rozšířeno na 50 dB, a kromě údaje zesílení v dB je indikován i vzorkovací kmitočet převodníku (modul DAC-50).

Přitom všechny tyto vymoženosti jsou stále ve stejném objemu skříně, šířka 465 mm, výška 151 mm a hloubka 420 mm, jen hmotnost je vyšší, a to 20,4 kg. Součástí příslušenství je kovový dálkový IR ovladač RC-250.
Obrázek

Jak se poslouchalo?
Pro poslech byl zdrojem signálu CD/SACD přehrávač Accuphase DP-570, USB hardisk Lacie Porsche Design 1TB, MacBook Pro Retina 13“ a na výstupu byly reproduktorové soustavy Fyne Audio F1.12. Všechno bylo propojeno kabely Nordost a nainstalováno v showroomu AC center, Vinohradská. Kontrolně jsem použil základní sadu záznamů a disků: WAV a FLAC 44,1-192 kHz/16-24 bit, jazz, rock, klasika, pro mne referenční Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs), SACD, Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered), Bridges To Babylon (1997), Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, SACD/CD The Look of Love, SACD/CD Čajkovskij 1812 Telarc 2001, CD Rolling Stones Bridge to Babylon (Virgin Records 1997), Arild Andersen, Mira (ECM), Bill Evans Trio, How May Heart Sings, John Coltrane and Milt Jackson, Bags and Trane (1961, 2015 192 kHz/24bit) a další.

Jak Accuphase E-280 hraje?
Přestože na výstupu reprodukčního zařízení byly připojeny reproduktorové soustavy s vysokou citlivostí (Fyne Audio F1-12) ani při plně vytočeném regulátoru (bez signálu) není slyšet pozorovatelný šum. To je jedním z předpokladů dokonale dynamického poslechu. Reprodukce SACD je spektrálně neomezená s čitelnými detaily v pianissimech a neomezenými fortissimy. Vokály jsou přirozené spojité, pevných basů je přiměřeně i při hlasité reprodukci, výšky jsou vyrovnané, téměř nekonečné. Obtížně se hledá jakýkoliv zvukový nedostatek. Stejně dokonalá je reprodukce digitálních Hi-Res záznamů z USB-B vstupu přehrávače.

Žhavá novinka, integrovaný zesilovač Accuphase E-280, má oproti předchozím modelům další vylepšení technických (a pochopitelně reprodukčních) vlastností a rozšířené možnosti konektivity.

Miroslav Láb


Výrobce: Accuphase
Zapůjčil: Perfect Sound Group s. r. o.
Hi-Fi studia: AVcenter.cz, HIFI Opava, HiFi Studio, HiFiStyl

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů