Ayre EX-8

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 271
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Ayre EX-8

Příspěvek od pixel »

Není nad hybrid.
20. 1. 2021

Americká firma Ayre sídlící v Coloredu, ve městě Boulder, určitě nepatří mezi výrobce nejlevnějších přístrojů. Mezi „cenově relativně přístupná“ (215 730 Kč vč. DPH) zařízení patří přístroj označený jako zesilovač-hub, zkrátka integrovaný zesilovač s analogovými i digitálními vstupy a schopností streamovat služby Spotify, Tidal a Qobuz. Zásadní vlastností je schopnost využívat službu Roon! Bez její aktivace je EX-8 odkázána pouze k využití kabelových analogových a digitálních připojení a tváří se jako jednoduchý, až primitivní integrovaný zesilovač.

Dokonalá technika
Technicky je přístroj, skutečně fyzicky vyrobený v USA, prezentací dokonalých technologií v nejjednodušší podobě. Nemagnetické šasi a kryt jsou dva přesné výlisky plechu z hliníkové slitiny. Ty spolu s čelním silným hliníkovým panelem tvoří dokonalý přístroj, beze spár nebo problematických míst (rozměry 440 x 100 x 330 mm, hmotnost 11 kg). Na třetině plochy šasi je základní analogová deska řešená jako dva kompletně dispozičně oddělené kanály od napájecích zdrojů, analogových předzesilovačů až po výkonové stupně. Dva páry komplementárních tranzistorů v každém koncovém stupni jsou přišroubovány na spodní stěnu šasi, které je jako celá skříň rozměrným chladičem. Nad analogovou základnou je užší šestivrstvá deska plošných spojů s digitálními obvody, osazená přímo konektory vstupů, stejně jako spodní analogový modul. Důslednost konstrukce podřízené především kvalitní reprodukci potvrzují například filtrační kondenzátory, které jsou pro omezení jejich nežádoucí parazitní indukčnosti poskládané z menších kvalitnějších typů. Výsledkem jsou kapacity filtračních kondenzátorů 3x 14500 uF a 1x 31000 uF složené z 32 menších kapacit. Naopak konzervativní je ovládání analogového regulátoru hlasitosti, přesným potenciometrem ALPS s motorovým pohonem. Analogové vstupy jsou přepínány šesti miniaturními relé. Výkonové zesilovače s výstupním výkonem 2 x100 W/8 ohm pracující ve třídě AB, nemají na výstupu kontakty ochranných relé a mají malý výstupní odpor-velký činitel tlumení. Kompletní analogová část je od vstupu až po výstup symetrická a výkonové zesilovače by měly být zkonstruované bez celkové zpětné vazby. Kmitočtový rozsah je od 0 (stejnosměrné napětí) do 250 kHz. Kompletní elektronika je napájena prostřednictvím jediného velkého, klasického plášťového transformátoru. Digitální část je osazena procesorem zprostředkovávajícím příkazy Roon, D/A převodníkem Sabre ES9038 Q2M a programovatelným hradlovým polem zastávajícím funkci sample rate konvertorů a filtrů. Ayre digitální filtr je vlastní filtr s minimální fází, stejně jako stabilní digitální hodiny. DA část je schopna zpracovat signály PCM 384 kHz/32 bit a až DSD128.
Obrázek

Jednoduchý design
Na 10 mm silném čelním panelu jsou v mělkém prolisu vlevo dvě tlačítka, první vypínač kombinovaný s funkcí Mute, druhé jako sekvenční přepínač vstupů, OLED display a velký knoflík regulátoru hlasitosti. Na čelním panelu jsou také tři zásuvky sluchátkových výstupů, dva 3,5mm symetrické a jeden klasický ¼“ nesymetrický. Kromě indikátoru zapnutí LEDkou na čelním panelu jsou efektní i chladícími mřížkami v horní stěně prosvítající nazelenalé LED proužky. Kromě ovládání prvky na čelním panelu je k dispozici klasický IR ovládač, ale především aplikace Roon.

Analogové vstupy jsou pouze tři, dva nesymetrické cinch a jeden symetrický XLR, analogové výstupy dva, symetrický a nesymetrický, s možností přepnutí pro výstup pro subwoofer. Ostatní vstupy jsou digitální: klasické dva optické TOSLINK, jeden koaxiální S/PDIF a symetrický AES/EBU (všechny zpracují signály do PCM 192 kHz/24 bit, DSD 64), nezbytností je Ethernet (PCM do 192 kHz/24 bit, DSD64) a dva USB vstupy (třetí je určen pro servis) pro externí zařízení. USB-B konektor je určen pro přímé spojení s počítačem (PCM do 384 kHz/24 bit, DSD 128). Další dvě zásuvky označené Ayre Link jsou logicky určeny pro ovládání složitějších systémů. Originální je výstupní zásuvka hodinového signálu Word Clock, určená pro synchronní propojení dalších digitálních přístrojů.

Výkonové výstupy jsou symetrické, nesmí se uzemňovat nebo propojovat s dalšími přepínacími systémy a jsou zakončeny na sdružených Cardas svorkách, jedním šroubem se upevňují obě kabelové lopatky současně. Sluchátkové výstupy jsou jak standardní nesymetrické na ¼“ zásuvce, tak symetrické na dvou 3,5mm jack zásuvkách. Symetrické zapojení je trochu netypické, každá zásuvka je pro jeden kanál a jacky musí být třípólové. Nejjednodušší je použít odpovídající redukci. Konfigurace výstupů (výkonových, linkových a sluchátkových) je v nastavovacím menu.
Obrázek

Možnosti ovládání
Přes spartánské ovládací prvky je možné jejich prostřednictvím (nebo dálkovým ovladačem) vstoupit do nastavovacího menu a v něm řadu funkcí upravit.

Ve stavu bez využití Roon aplikace zesilovač-hub uznává pouze kabelová připojení. Pro Wi-Fi komunikaci musíte použít USB adaptér, který není v příslušenství. To znamená, že zesilovač v základní podobě neumí Wi-Fi, Bluetooth a tedy ani AirPlay2. Přes Roon aplikaci je Wi-Fi komunikace možná prostřednictvím domácí sítě, ke které je Ayre připojen LAN kabelem.

Všechny možnosti zesilovače-hubu EX-8 se ukážou až ve spojení s aplikací Roon. Tu je potřeba nainstalovat na výkonnější počítač nebo NAS (pro USA trh je dodáván přímo zkonstruovaný server Nukleus, cena 1.500-2.500 USD). Ovladačem je potom tablet nebo chytrý telefon. Aplikace Roon je multiroom a může nezávisle ovládat řadu dalších přístrojů na té samé počítačové síti. Roon Ready přístroje jsou hardwarově téměř unifikovaná zařízení jejichž ovládací software je externí, součástí aplikace Roon. Z uživatelského hlediska Roon spolupracuje se streamovacími službami Tidal, Spotify a Qobuz i se záznamy na vašem NAS. Aplikace je schopna záznamy třídit podle interpretů, skladatelů, žánrů atd. K záznamům pořizuje doprovodné textové informace, můžete v něm vytvářet playlisty, a to nezávisle pro všechna zařízení na síti, na které je nainstalována aplikace Roon. Celý systém se ovládá přehledně mobilem nebo tabletem. V další úrovni Roon je možnost nastavit technické vlastnosti reprodukce, které se online zpracovávají počítačem a přenášejí do jednotlivých přístrojů. Tak je možné nastavit převzorkovací kmitočet, výstup v PCM nebo DSD formátu, použít parametrické korekce nezávisle pro oba kanály, nastavit přeslechy pro sluchátkový poslech, a dokonce u sluchátek Audeze nastavit optimální korekce podle jednotlivých modelů. V položce konvoluce je možné nastavit opravnou korekci poslechového prostoru na základě měření některým dostupným programem. Využitím aplikace Roon se ze zdánlivě jednoduchého stereofonního integrovaného zesilovače s analogovými a digitálními vstupy stane pozoruhodně zajímavé, programově i hardwarově detailně nastavitelné zařízení. Rozsah možných nastavení závisí na hardwarovém vybavení i firmware toho kterého přístroje, ale především na dostatečném výkonu počítače s aplikací Roon Core, všechny funkce v něm probíhají v reálném čase. Popsaný rozsah se vztahuje na Ayre EX-8. Samozřejmostí je, že musíte mít na Roon předplatné, které v časově neomezené licenci představuje náklady na jeden levnější Hi-Fi přístroj (neomezená licence 700 USD). Cena za streamovací služby není součástí Roon licence.
Obrázek

Jak to hraje?
Na výstup integrovaného zesilovače Ayre EX-8 byly připojeny reproduktorové soustavy KEF R7. Jako zdroje signálu byly použity záznamy služby Tidal Master. Analogový vstup byl připojen na streamer TEAC NT-505 se stejnými záznamy. Záznamy 44,1-192 kHz/16-24 bit/MQA, jazz, rock, klasika, pro mne referenční Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs) i SACD, Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered), Bridges To Babylon (1997), Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, SACD/CD The Look of Love, SACD/CD Čajkovskij 1812 Telarc 2001, CD Rolling Stones Bridge to Babylon (Virgin Records 1997), Arild Andersen, Mira (ECM), Bill Evans Trio, How May Heart Sings, John Coltrane and Milt Jackson, Bags and Trane (1961, 2015 192 kHz/24bit) a další.

Z poslechu jsou jednoznačné poznámky: Anna Netrebko přirozený vokál, detailní smyčce, Miles Davis, Kind of Blue, hodně energie na basech i když nepatrně měkčích, Bill Evans, přirozený klavír, příjemná harmonika, Rolling Stones, na hraně drsnosti, dostatečně oddělené jednotlivé nástroje i vokály, Blue Train, Coltrane, saxofon skvělý, docela pevný kontrabas, činely jemné, kovové ale nenakřáplé, Forcione & Sciubba kytary skvělé a prostorově oddělené, stejně jako naléhavý vokál, lokalizace stabilní, prostorově separované nástroje, Diana Krall, kontrabas mohutný, měkčí, vokál skvělý bezproblémový, štětky na virblu jemné, Weather Report 8.30, prostorově stabilní, separované jednotlivé nástroje, pevný kontrabas, činel jemný kovový, Fender piano skvělé.

Zesilovač-hub Ayre EX-8 je elegantní, na první pohled jednoduché zařízení, které vedle zpracování signálů z analogových a digitálních vstupů především zaručuje dokonalé streamovací služby. Kombinace aplikace Roon a streamovací služby Tidal Master zaručí snadný a pohodlný přístup k nejkvalitnějším hudebním záznamům.

Miroslav Láb


Výrobce: Ayre
Zapůjčil: AUDIOEGO s.r.o.
Hi-Fi studia: AUDIOEGO

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů