Chord Mojo 2

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 271
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Chord Mojo 2

Příspěvek od pixel »

Kouzlo funguje i podruhé.
22. 4. 2022

Mojo je talisman ze souboru magických praktik hoodoo, který umožňuje zasvěceným Afroameričanům v Karibiku využívat nadpřirozené síly tak, aby zlepšili svůj každodenní život. Lepší jméno si společnost Chord Electronics z jihoanglického Maidstonu pro dnes už ikonický D/A převodník a sluchátkový zesilovač Mojo ani vybrat nemohla. Od roku 2016, kdy získal evropskou cenu EISA, si ve své kategorii vybudoval pověst jednoho z nejúspěšnějších přístrojů, kterých se prodal bezpočet. Rozvíjí přitom nadále koncept originálního D/A převodníku, na němž začal jeho duchovní otec Robert Watts pracovat už v poslední dekádě 20. století. Namísto obligátních čipů pracuje s programovatelným hradlovým polem (FPGA), využívajícím pro konverzi digitálního signálu na analogový, desítky vzájemně navazujících algoritmů v patentovaném filtru WTA (Watts Transient Aligned). Stejnou platformu využívá vlajková loď DAVE (akronym z anglicko-latinského spojení Digital to Analogue Veritas in Extremis) s cenovkou přes čtvrt milionu korun i nejdostupnější model Mojo, který se letos dočkal výrazně inovované verze Mojo 2. Obě generace se rozměry liší o pár milimetrů. Novinka je o pět gramů těžší, ale s hmotností 185 gramů žádnou kapsu příliš nezatíží.
Obrázek

Rozšířená výbava
Kompaktní přístroj vyrábějí doma v Británii v černém provedení. Šasi o rozměrech 83 x 62 x 23 mm tvoří dva přesně slícované díly se zaoblenými hranami, jež z masivního hliníku vytvořila číslicově řízená fréza a povrch následně zpevnilo anodizování. Na dolní hraně zůstalo zachované vybrání pro logo, ale pozice pro charakteristické ovládací kuličky z polotransparentního polykarbonátu jsou tentokrát osově souměrné, protože ke třem původním přibyla ještě čtvrtá a jejich velikost reflektuje rozdílný význam při ovládání přístroje. Větší pár ve střední části, jež slouží k regulaci hlasitosti a různobarevným podsvícením supluje chybějící displej, obklopují dvě menší: levá je vypínačem, pravá ovládá interaktivní menu. Nejdůležitější inovací je totiž digitální signálový procesor (DSP), jenž sekunduje grafickému ekvalizéru s pásmy 20 Hz, 125 Hz, 3 kHz a 20 kHz (každé lze regulovat v rozsahu ±9 dB) a virtuálnímu efektu Crossfeed, který podle výrobce vytváří ve třech volitelných úrovních iluzi poslechu přes reproduktorové soustavy. K obsluze DSP je ovšem nutné nastudovat celý manuál, protože barevné kombinace ovládacích kuliček kladou zvýšené nároky na paměť a v krabičce s přístrojem je tak pro jistotu přibalena kartička s legendou k různým barvám. Kdo by snad při nastavení tápal, může nahlédnout na zámořský web RTINGS, který zmiňuje návod: obsahuje tipy na doporučenou ekvalizaci několika desítek značkových sluchátek. Každopádně je užitečné dobře zažít tlačítkovou kombinaci, která přístroj uvede zpět do továrního nastavení s „plochou“ kmitočtovou charakteristikou. Pokud však ekvalizér ani efekt Crosfeed nevyužijeme, obsluha zůstává intuitivní jako v případě předchozího modelu Mojo.

Zvuk posouvá dál nové výkonnější programovatelné hradlové pole Artix-7 americké společnosti Xilinx, které zajišťuje zmiňovanou filtraci WTA. D/A převodník podporuje na vstupním portu USB signály PCM do vzorkovací frekvence 768 kHz a hloubky 32 bitů, DSD pak nativně i v režimu DoP až po DSD256 (Quad-DSD). O vzorkovací frekvenci vstupního digitálního signálu informuje podsvícení kuličky vypínače v široké škále jedenácti barev. O zapojení sluchátkového zesilovače dokumentace i web mlčí, ale na dvou sluchátkových výstupech pro 3,5mm jacky, které soustřeďuje levá bočnice, je pro zátěž 300 ohmů trvale k dispozici výstupní výkon 90 mW, výrobce však připouští i spojení přístroje s profesionálními sluchátky s impedancí 600 ohmů. Technické parametry nemají slabinu: celkové harmonické zkreslení 0,00027 % (2,5 V, 300 Ω) se už víceméně pohybuje v řádu zaokrouhlovací chyby, dynamický rozsah je 125 dB a výstupní impedance 0,06 ohmu. Takových hodnot někdy nedosahuje ani dražší konkurence. Po sluchátkových výstupech zbývá zmínit ještě další přípojky, které najdeme na pravé bočnici. Dva digitální vstupy (optický a koaxiální pro 3,5mm jack, který vyžaduje adaptér) zde doplňují paralelně zapojené datové porty USB-C a stále ještě rozšířenější micro USB. Druhý port micro USB je vyhražený pro dobíjení baterie, jejíž stav indikuje pětibarevná LED dioda v jeho blízkosti: Mojo 2 udrží na jedno nabití v provozu až 8 hodin. Kapacita baterie vzrostla u druhé generace o devět procent, o tři čtvrtiny se navíc prodloužila doba jejího samovybíjení, se kterou se Mojo potýkalo. Životnost baterie při trvalém připojení k notebooku prodlužuje režim Intelligent Desktop, který brání přebíjení. Příslušenství zahrnuje pouze krátký dobíjecí USB kabel.
Obrázek

Zvukově dospělá krabička
Chord Mojo 2 v testu doplnily univerzální Blu-ray přehrávač Cambridge Audio CXU v roli transportu dat, připojený optickým kabelem Cable4 Grey Optilink, a otevřená circumaurální sluchátka Sennheiser HD 400 PRO. Jako testovací jsem vybral skladby z SACD Chick Corea: Rendezvous In New York (Stretch Records, 2003), Peter Gabriel: Up (Virgin, 2003), Magdalena Kožená: Il giardino dei sospiri / Collegium 1704, dir. Václav Luks (Pentatone, 2019), CD David Byrne: American Utopia (Nonesuch, 2018), Brad Mehldau: Jacob’s Ladder (Nonesuch, 2022) a Rob Wasserman: Trios (GRP, 1994).

Zvukový ideál je totožný s dražšími firemními modely, které se samozřejmě liší vyšším výpočetním výkonem FPGA a drobnými nuancemi, úměrně své třídě. Chord 2 ovšem proti svému předchůdci zvukově vyzrál. Jeho zvukový projev je celkově neutrálnější a zároveň všestrannější, protože DSP umožňuje v případě potřeby zvuk přizpůsobit „na míru“ konkrétního žánru. Zvukový obraz má pevný základ v přesně artikulovaných basech, jež plynule přecházejí v barvotvorné střední pásmo, prokreslené do nejmenších detailů. Čisté a přirozené výšky lze pouze pochválit. Dynamika zůstává výtečná, i když je možná nepatrně uměřenější, zároveň však uvěřitelnější. Chord Mojo 2 je hodně povedený přístroj, ale osobně mne možnosti grafického ekvalizéru i virtuálního efektu Crosfeed nechávají v klidu. Řešení vedoucí k audiofilské nirváně totiž spočívá v nalezení optimálních nebo alespoň příhodných sluchátek.

Pavel Víšek


Výrobce: Chord Electronics
Zapůjčil: AUDIO CENTER CZECH s.r.o.
Hi-Fi studia: AVcenter.cz, Avitsmart, Hifi Morava, HiFi Safír Olomouc, HifiSound Studio, HiFiStyl, LEPŠÍ ZVUK, PP HiFi Studio, PureSound, Studio Luxusní elektronika, Studio Špalíček

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů