Gryphon Ethos

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 271
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Gryphon Ethos

Příspěvek od pixel »

Zářící severský solitér.
10. 11. 2020

Dánská značka Gryphon Audio Designs, jež nabízí ultimátní řešení pro nejvybíravější audiofily, patří od svého vzniku v roce 1985 mezi absolutní highendovou špičku. U svých komponentů, které vznikají v manufaktuře v jutském městečku Ry, spojuje v dokonalé rovnováze obsah s formou. Zakladatel společnosti Flemming Erik Rasmussen je totiž absolventem umělecké školy Aarhus Art Academy, kde patří mezi hlavní předměty sochařství i průmyslový design. Vizuál i jména komponentů jsou vesměs vyladěná k obrazu loga s rudě podsvíceným gryfem, napůl lvem a napůl orlem, který ve středoasijské mytologii figuruje coby ochránce zlatých pokladů a dolů. Jednotnou barvou komponentů je typická černá a jména zesilovačů Antileon, Diablo, Mephisto, Pandora i (relativně) nejdostupnějšího CD přehrávače Scorpio S (stojí 229 000 Kč) jsou výmluvná. V téhle temné společnosti působí top model mezi firemními CD přehrávači Ethos, který vystřídal starší vlajkovou loď Mikado Signature, jako z jiného světa: s horní deskou z masivního hliníku v přírodní barvě a zlacenými prvky je nezaměnitelný. Cena 890 000 Kč odpovídá highendové extratřídě i mimořádně povedenému D/A převodníku, který dokáže posloužit i externím zdrojům signálu.
Obrázek

Mechanická jistota trojnožky
Šasi CD přehrávače Ethos, který má při hmotnosti 13,7 kg rozměry 48 x 17,6 x 45,3 cm, má ojedinělý půdorys rovnoramenného trojúhelníku, k němuž dánské designéry dost možná inspirovalo jeho uložení na třech výškově seřiditelných nožkách zakončených kovovými hroty, na něž příslušenství pamatuje kovovými podložkami. Hlavní výhodou všech konstrukcí se třemi nohami umístěnými po 120° je jejich velká stabilita, konstrukční tuhost, ale i celková jednoduchost. Třínohý komponent se nekymácí ani nekolíbá a CD mechanika (zde mezi highendovými značkami velice oblíbený typ CD-Pro 8 vídeňské společnosti StreamUnlimited Engineering) potřebuje pro přesné čtení dat optimální podmínky, které jí takovéto uložení poskytuje. Horizontální polohu horní desky se pro jistotu občas vyplatí zkontrolovat přibalenou malou vodováhou.
Obrázek
Ručně ovládaná mechanika disponuje víkem s ramenem, které jsou vyrobené z mechanicky odlehčeného masivního hliníku. Kompaktní disk na hřídeli motorku stabilizuje magneticky aretovaný kovový puk s povrchovou úpravou silným zlacením. Samotná mechanika je v těle, které z hliníkové desky vytvořila CNC frézka, uložena víceméně „plovoucí“, její základnu zpevňují uhlíková vlákna. Pracuje tiše a svižně, ale omezuje se na čtení cédéček, byť D/A převodník podporuje vedle signálů PCM i jednobitové streamy DSD. Ten v osazení využívá dvou osmikanálových obvodů Sabre ES9038PRO (768 kHz/32 bitů), které v kalifornské firmě ESS Technology z kalifornského Silicon Valley představují aktuálně nejvyšší typ z referenční série ESS PRO. Stabilitu vzorkovacího kmitočtu zajišťují „hodiny“ řízené dvojicí přesných krystalů s tepelnou kompenzací.

Ethos má sice v příslušenství stylový dálkový ovladač v kovovém těle, ale nepoměrně více možností nabízí třeba tablet s instalovanou firemní aplikací, z níž lze nastavit všechno možné. Každý z obvodů ES9038PRO ve dvojitém diferenciálním zapojení má standardně ve stereu vyhražený jeden kanál, ale není problém je nakonfigurovat v režimu monofonním i osmikanálovém, samozřejmě jen v případě, že komponent využíváme jako externí D/A převodník. Vyladění jemných zvukových nuancí umožňuje u digitálního filtru deset volitelných křivek (7x PCM a 3x DSD), paměť má však i kapacitu pro nastavení křivky uživatelské, ale to je spíš třetí cesta pro zkušeného vývojáře.
Obrázek

Na všechno připraven
Nebývale sofistikované je napájení, s nekompromisním oddělením analogové a digitální sekce: mechaniku a řídící obvody napájí dva spínané zdroje, ale analogové obvody včetně D/A převodníků mají k dispozici dva samostatné zdroje s toroidními transformátory, u nichž usměrněné napětí filtrují kondenzátory s kapacitou 20 000 µF. Ethos odpovídá topologii dual mono, diskrétně osazené výstupní zesilovače bez záporné zpětné vazby pracují v čisté třídě A, takže komponent představuje jeden z mála CD přehrávačů, jejichž kovové šasi mírně „přitápí“, byť maximální příkon nepřesahuje 39 W. Z hlediska zpracování stojí za zmínku, že klíčové desky plošných spojů jsou čtyřvrstvé, takže signálové cesty jsou co možná nejkratší; operační zesilovače v nich nenajdeme. Potřebné informace zobrazuje modrý fluorescenční displej v centrální části základny obvodového trojúhelníku (tedy vlastně na čelním panelu), u něhož lze nejen v několika krocích regulovat jas, ale můžeme navíc také mechanicky nastavit i jeho sklon.

V kovových podhledech po stranách jeho ramen jsou pak soustředěné veškeré přípojky. Největší rozestupy mají oba analogové výstupy, symetrický a nesymetrický, osazené zásuvkami Neutrik pro velké konektory XLR, resp. masivními zdířkami s dlouhými krčky, které si rozumí s highendovými konektory cinch v robustnějších kovových tělech. Ve střední části následuje trojice digitálních vstupů, umožňujících využít extratřídu vestavěného D/A převodníku: port USB typu B, koaxiální vstup S/PDIF pro konektor BNC i další profesionální standard AES/EBU. Dánové však zjevně myslí na všechno: kdo by snad Ethos degradoval na pouhý CD transport, má k dispozici další AES/EBU rovněž jako digitální výstup. Absence ethernetového vstupu LAN může někomu vadit jen do té doby, než zjistí, že Ethos je Roon Ready, tedy připravený na americkou placenou platformu Roon. Můžeme tak počítat i s podporu účtu streamovací služby TIDAL HiFi, která je stále oblíbenějším zdrojem signálu: klíčovou přípojku pak ovšem představuje zmíněný asynchronní port USB. Ten je ostatně vůbec „nejmocnější“, protože umožňuje (pouze pod Windows) také podporu nejvyšších streamů DSD256 a DSD512.
Obrázek

Digitál s puncem analogu
Test se uskutečnil v Ostravě v poslechové místnosti společnosti RP audio, kde CD přehrávač doplnily odpovídající komponenty: třípásmové sloupy Gryphon Pantheon, řídící zesilovač Mola Mola Makua a monobloky Mola Mola Kaluga. Kabely byly signálové symetrické Ansuz Signalz C2, reproduktorové Gryphon VIP. Jako testovací posloužily nahrávky z CD Leonard Cohen: You Want It Darker (Columbia, 2016), Jack DeJohnette, Larry Grenadier, John Medeski & John Scofield: Hudson (Motema Music, 2017), King Crimson: THRAK / 40t Anniversary Series (Discipline Global Mobile, 2015), Magdalena Kožená: French Arias / Mahler Chamber Orchestra, dir. Marc Minkowski (Deutsche Grammophon, 2003), Propellerheads: Decksandrumsandrockandroll (Wall Of Sound, 1998) i alb na USB flashce Nikol Bóková: Unravel (Animal Music, 2020; WAV 192 kHz/24 bitů), Radiohead: A Moon Shaped Pool (XL, 2016; ALAC 48 kHz/24 bitů) a Rush: Hemispheres (Audio Fidelity-Mercury, reed. 2013; DSF).

Po zvukové stránce je Gryphon Ethos opravdu výjimečný přehrávač. Zaujme už na první poslech nebývalou schopností jemně odstínit dynamiku i v hlubokých basech, o něž sloupové firemní „parťačky“ Pantheon nemají nouzi. Přirozený zvuk má napříč různými hudebními žánry charakter až měkce analogový, který tak může konvenovat i vinylovým diskofilům. Gryphon Ethos zvukově nezklame ani v defaultním nastavení, ale personifikovat jeho projev lze nejen výběrem křivek digitálního filtru, ale také volitelným (a dlužno poznamenat, že velice povedeným) převzorkováním, které lze pro CD nastavit buď na PCM se vzorkovacím kmitočtem 384 kHz nebo DSD128, odpovídající dvakrát převzorkovanému signálu z SACD. Jednobitové streamy trojrozměrnou hudební scénu ještě více otevírají, signál PCM působí analytičtěji (nebo snad střízlivěji?), ale tady už jde o jemné nuance upsamplovacích algoritmů. Kdo touží po ultimátním CD přehrávači a neřeší jeho značnou cenu, bude mít jednou pro vždy vystaráno.

Pavel Víšek


Výrobce: Gryphon Audio
Zapůjčil: RP Audio
Hi-Fi studia: RP audio

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů