Bi-amp možnosti zapojení

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
Nodigit01
Příspěvky: 2
Registrován: 09 úno 2018 14:03
Kontaktovat uživatele:

Bi-amp možnosti zapojení

Příspěvek od Nodigit01 »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat na možnosti zapojení 2 reproduktorů (pro klasický stereo poslech) s pasivní výhybkou, které mají terminály pro připojení bi-wire/bi-amp. K napájení by byly použity dva zcela totožné stereozesilovače Technics, které mají možnost power amp direct a pro tento účel samozřejmě na zadní straně 2x rca konektory. Objevil jsem tedy dvě možnosti zapojení. Ad1: první zesilovač (vstup stereo) bude pracovat ve stero mode a bude napájet pouze basové měniče u obou reproduktorů. Pomocí power amp direct bude propojen (2x rca) s druhým zesilovačem, který bude taky ve stereo mode a tento bude napájet pouze výškovou sekci u obou reproduktorů. Ad2: bude zde zcela oddělen pravý a levý kanál. Každý ze zesilovačů (vstup L nebo R) bude samostatně napájet pravý reproduktor a levý reproduktor. Vzhledem k tomu, že do každého zesilovače půjde pouze L a nebo R strana, bude každý ze zesilovačů pracovat v mono režimu. U každého zesilovače v tomto mono režimu půjde tedy provést na svorkách speakers A připojení reproduktorů samostatně pro basový měníč a výškovou sekci.
Které zapojení bude vhodnější? Praktičtější?

dkdkdk
Příspěvky: 439
Registrován: 13 lis 2014 18:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Bi-amp možnosti zapojení

Příspěvek od dkdkdk »

Zjednodušeně Vertical vs. Horizontal

Obrázek

Osobně jsem pro Horizontal. U Verticalu může nastat situace, že zdroj bude muset nakrmit v určitou chvíli více basák na úkor středovýšek.

valderon
Příspěvky: 317
Registrován: 16 lis 2008 09:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Bi-amp možnosti zapojení

Příspěvek od valderon »

Taky mě to zajímá. Nojo, ale píše, že má 2 stereo zesilovace. Ne 2 koncaky. Takže z cd přehrávače jak a kam? L do 1 zesilovače, R do 2 zesilovače? Nebo L, R do 1 zesilovače a přes preout do druhého? Potom bude 1 využity jako steteo zesilovač i s předzesilovačem a druhý jako koncak?

Dasta
Příspěvky: 1297
Registrován: 15 led 2017 15:18
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bi-amp možnosti zapojení

Příspěvek od Dasta »

Situace není tak jednoduchá, za předpokladu, že bude používat dva identické, stejné integrované zesilovače.
V roce 2003 jsem pořídil ke svému integrovanému zesilovači Arcam Alpha8 stejný integrovaný zesilovač Arcam Alpha8, protože koncový P Alpha8 už nešel sehnat na provozování biampingu.Myslel jsem, že vtom nebude problém ale:
Zesilovače byly propojeny pre-out, reprobedny do zesilovačů zapojeny jako horizontální biamping.
Řídící zesilovač byl zapojen na výšky, druhý zesilovač na basy.
Reprodukce byla taková, že basy byly o hodně silnější než středovýšky, bylo zkrátka přebasováno.Když se prohodily kabely, bylo zase hodně výšek a žádné basy.
Musel jsem nechat jeden zesilovač upravit, byl vyřazen předzesilovač, v podstatě byl z něho ještě po nějaké úpravě ( nevím jaké neb jsem laik) koncový zesilovač.Úpravu prováděl konstruktér mých současných zesilovačů
Ohledně druhů biampingu, mohu říci, že na mojí sestavě je lepší horizontální biamping( lepší prostor, detailnější podání) než vertikální, zkoušel jsem to, když jsem si pořídil současné zesilovače.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host