Slepé testy na AVS Praha 2026

Výstavy, vzájemné návštěvy, srazy - aneb domluvme se na zajímavé společenské akci
Sto61
Kontaktovat uživatele:

Re: Slepé testy na AVS Praha 2026

Příspěvek od Sto61 »

Osobně bych řekl, že hudební sluch a schopnost vnímat zvuk (jeho kvalitu) sluchovým ústrojím jsou dvě různé kategorie :?: .

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Super, vždy keď sa objaví niekto, kto vie hrať na hudobný nástroj, čo je v kontexte hi-fi nespochybniteľná výhoda a vec hodná rešpektu, objaví sa niekto ako 161 a trošku to zrelativizuje....
Čo takto využiť skúsenosti hráča na gitaru a opýtať sa, ako vníma podanie tohoto nástroja naživo vs cez hi-fi krámy? Jeho pocity, dojmy a názory?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Možná jsou to dvě různé kategorie, ale úzce spolu souvisí a vliv má jedna na druhou. Mně osobně 14 let v "Symfoňáku" prospělo a rozšířilo hudební rozhled. Druhou otázkou je negativní vliv na zdraví sluchového orgánu, ono dostat do ucha ránu z "Kotle" není dobrý zážitek, naštěstí já seděl v první lajně a "Kotel" byl vzadu. Ono např. v Rockové kapele to bude podobné, s "Kopákem" za zády.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Karel1 píše:
24 bře 2026 20:01
Myslíš, že pro hifistu, který jde na výstavu a má zájem zúčastnit se takového testu, je inkriminovaná sestava (použitá při testu) o několik tříd lepší, než to, na čem poslouchá doma? Nepopírám, že se tam i tací najdou, ale proč by na slepý test šel někdo, kdo má doma "nějaký šunt". Během života jsem se 2x zúčastnil slepého testu, jediné, co nemohu rozporovat, je věkem horšící se sluch 😢 Přitom si myslím, že i díky více, než 50. rokům hraní na kytaru bych mohl mít hudební sluch docela slušný 😉
Co to bylo za "hifisty" není uvedeno, a co jsem teda osobně měl tu čest pár "hifistů" na těchto akcích potkat, tak někteří chytří až na půdu ale na čem poslouchají neřeknou, tady taky, čest výjimkám, takže iluze si nedělám.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Oldear píše:
24 bře 2026 21:45
Možná jsou to dvě různé kategorie, ale úzce spolu souvisí a vliv má jedna na druhou. Mně osobně 14 let v "Symfoňáku" prospělo a rozšířilo hudební rozhled. Druhou otázkou je negativní vliv na zdraví sluchového orgánu, ono dostat do ucha ránu z "Kotle" není dobrý zážitek, naštěstí já seděl v první lajně a "Kotel" byl vzadu. Ono např. v Rockové kapele to bude podobné, s "Kopákem" za zády.
A co houslisti a jejich levé ucho.....x hodinové denní kvílení 10cm od ucha mezi 1 až 3 khz.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

ayman píše:
24 bře 2026 22:45
Karel1 píše:
24 bře 2026 20:01
Myslíš, že pro hifistu, který jde na výstavu a má zájem zúčastnit se takového testu, je inkriminovaná sestava (použitá při testu) o několik tříd lepší, než to, na čem poslouchá doma? Nepopírám, že se tam i tací najdou, ale proč by na slepý test šel někdo, kdo má doma "nějaký šunt". Během života jsem se 2x zúčastnil slepého testu, jediné, co nemohu rozporovat, je věkem horšící se sluch 😢 Přitom si myslím, že i díky více, než 50. rokům hraní na kytaru bych mohl mít hudební sluch docela slušný 😉
Co to bylo za "hifisty" není uvedeno, a co jsem teda osobně měl tu čest pár "hifistů" na těchto akcích potkat, tak někteří chytří až na půdu ale na čem poslouchají neřeknou, tady taky, čest výjimkám, takže iluze si nedělám.
Ja si na druhú stranu myslím že to práve že môže mať pre bežný hifistický "plebs" istý prínos. Veď keď nejaká náhodná vzorka ludí (teda ich nenezanedbatelná časť) nepočuje rozdiel medzi bežným káblom a káblom ktorý stojí viac ako ich bežný komponent, tak to má určite istý upokojujúci efekt. ;)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Efekt by to mělo při normálním testu.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

fox píše:
24 bře 2026 12:46
Možná, že ti co seděli uprostřed v poslechovém místě, něco slyšeli. Kdybych seděl na kraji, asi bych poznal kulové.
Hodně lidí z toho testu ty rozdíly nemělo šanci slyšet, když někdo seděl v rohu a tak. Předpokládal jsem, že výsledky budou mnohem horší vzhledem k podmínkám, přesto se našla silná skupina, co rozdíly jednoznačně poznala. A to se počítá. Odhaduji, že je spojoval jak dobrý sluch, tak dobré poslechové místo.
Trochu jsem se zabýval analýzou statistických dat, podle mě je to průkazný test. Samozřejmě kdyby se to dělalo po jednom posluchači, což by ovšem zabralo dva měsíce, ne dva dny, byly by výsledky ještě přesvědčivější...
Moje závěry: rozdíly mezi analogovými kabely jsou, hlavní vliv má průřez a geometrie, a vsadil bych se, že ke každému setu různě hrajících kabelů za mega jde najít set stejně dobře hrajících kabelů za koudyho (i mé) oblíbené ceny, 5t max za signální :D

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Pardon že sa pýtam v tomto vlákne.
Čo 2A Acoustic na tejto výstave? Boom okolo nich trochu utíchol....

Kofim
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kofim »

Za mě hrály...jako bez života - nedokážu říct, zda za to mohlo "ladění" do xavianu nebo připojený Hegel.

cqs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cqs »

'Predpojatý' Amir to tu zjavne tiež číta, tak urobil čerstvý porovnávací test na 7$ vs 4500$ rca kabel. Výsledok je veľké prekvapenie ;)

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Kofim píše:
dnes, 07:48
Za mě hrály...jako bez života - nedokážu říct, zda za to mohlo "ladění" do xavianu nebo připojený Hegel.
Vďaka za zdieľanie.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

cqs píše:
dnes, 08:31
'Predpojatý' Amir to tu zjavne tiež číta, tak urobil čerstvý porovnávací test na 7$ vs 4500$ rca kabel. Výsledok je veľké prekvapenie ;)
OK, takže Amirem testované kabely jsou z hlediska Amirovy metodiky „zvukově“ identické. Slepý test s nima asi nikdo nedělal. Ceny ani tyto konkrétní kabely nekomentuju, to vede ke kontroverzím. Osobně ale nejsem zastánce kabelů za tisíce dolarů. Pro výrobce/prodejce určitě OK, pokud je někdo koupí.

A teď by bylo zajímavé porovnávané kabely z výstavy proměřit dle Amirovy metodiky. Nebo je poslat k proměření přímo jemu. Třeba ty, které na výstavě při slepém testu rozlišilo úspěšně nejvíc lidí. A pokud by vyšly dle jeho metodiky také „zvukově“ totožné, co by se mělo diskutovat/zpochybňovat jako první? Jeho metodika? Metodika slepého testu? Realizace slepého testu na výstavě? ... Spousty otázek ... a spekulací.

Jinak trochu nechápu poznámky, že lidé sedící na kraji či v rohu nemohou slyšet rozdíl. Asi je jasný, že to není na kraji či v rohu zvukově optimální. Ale chápu to dobře, že se tu lidé domnívají/spekulují, že mimo sweetspot nemohly být (při tomto slepém testu) žádné rozdíly ve zvuku? Pokud to bylo takto myšleno, jaké je pro to vysvětlení? A ukazují data z dotazníků něco takového? Tj. např. korelaci pozice posluchače v místnosti s úspěšným rozlišením kabelů?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Aha. Proto mi to YT ted nabídlo. Jsem ani nekoukal, jak je to staré. Už to párkrát dělal.

Odpovědět