@check, dakujem - vyborny prispevok, skoda, ze tu takychto nie je viacej.
Je len skoda, ze ani tu ani na vedlajsom fore sa akustika neriesi skoro vobec, skor sa popisuju az orgazmicke stavy pri otoceni poistky. A potom pozries na foto zostavy pysneho majitela najnovsej voodoo vychytavky a vies ze mu to tam musi hrat uplne sialene zle, lebo ma miestnost ako z prirucky "100 zasadnych akustickych problemov".
Ta difuzia - zaujimava tema, aj ked aspon teda moja obmedzena skusenost, ani difuzia ako taka nie je samospasna a takisto ako vsetko v akustike nieco pridava a nieco ubera a treba ju pouzivat s rozvahou. Hlavne aby to fungovalo potrebujes priestor a odstupy. Hodit si difuzor pol metra za hlavu nie je bohvieco. Vyhoda difuzie je aj to, ze velmi pomaha, ked repro nie je optimalne umiestnene a samotna bedna nema az tak dobre smerove charakteristiky, tam to zahladi vela nedostatkov.
Ten vplyv na priestorovost, co opisujes je velmi efektny a prechod z iba absorpcie na difuziu je vzdy velmi zaujimavy. Ono ale zavisi aj od miestnosti, repro a takisto aj od preferencii. Ja napriklad mam rad taky ten studiovy "mid-field" typ zvuku, s velkymi repro cca 3M od posluchoveho miesta a prevahou priameho zvuku - tym, ze mam dipoly + difuziu/odraz na prednej stene, tak potrebujem absorbovat prvy odraz ci od boku, alebo zo zadnej steny. Experimentoval som z difuziou aj na zadnu stenu [a to mam takmer 2m priestoru za sebou] a uz to nefungovalo - jasne, ta iluzia "priestoru" tam bola, ale za cenu straty tej takej chirurgickej presnosti a detailu, ktoru mam na elektrostatoch rad. Preto zadnu stenu absorbujem.
Aspon u mna je ten vysledok velmi pevny, dynamicky, presne lokalizovany zvuk s , ohraniceny bednami s predozadnou hlbkou. A tak to mam rad. Tym ze prevazuje priamy zvuk + prvy odraz len z dipolu, tak sa da ist do hlbky hudby, jednotlive vrstvy sa daju vnimat do detailu, co je dolezite napriklad pri klasickej hudbe. Je to ako pozerat na krasnu krajinu za zahmleneho rana z rozhladne vs pozerat na krasny obraz v galerii z 2 metrov. Mne ten kratsi kontrolovany dozvuk vyhovuje.
A k tomu DRC - a tak - takisto ako sa vyvijala difuzia, takisto DRC dnes je uplne ine ako Audyssey z roku 2000. Uz len Dirac je velmi dobry a to vobec nehovorim o systemoch ako Room Optimizer od TRINNOV, takisto Accuphase ma skvely procesor [a to som pocul len minulu generaciu] alebo DEQX ci Room Perfect. V kombinacii s pricetne akusticky upravenou miestnostou a rozumne pouzite to je neuveritelny prinos, len sa toho netreba bat. Napriklad problemy s basmi sa podla mna ciste analogovo ani vyriesit nedaju [tu je samozrejme zase rozdiel, co clovek vnima ako "basy" - urcite sa inac riesia nejake stlpy co s tazkostami dochrchlaju s basreflexom niekde k 35 Hz v miestnosti a inac plnorozsahove bedne]. Ja napriklad mam bedne co hraju v miestnosti do 18hz [uzavrete, bez basrefexu], mam osetreny hlavny mod na 59Hz pressure absorbermi a nuly doplnam 2x multi subom [tiez bez BR], ktory je sfazovany na 0.1 mikrosekundy z hlavnymi bednami . Vyzera to nejako takto. Crossover je na 55Hz. [ta modra a oranzova pri sebe su fronty] oranzova nad nimi suby.

Aj nad Schroederovou frekvenciou uz napriklad nepracujem z ekvalizaciou ako takou - 2 presne zacielene zasahy na odstranenie problemu specifickeho pre elektrostaty a hlavne dorovnanie streovahy a scasovania repro [ako pri vsetkej ucte, ale neviem si predstavit analogovo doladit ten prirodzeny rozptyl medzi kanalmi inak ako DRC - a je to strasny rozdiel vo vyslednom zvuku.
@komar
Ciste matematicky - nepochybujem, ze si sa posunul takym normalnym riesenim akustiky o svetelne roky doporedu - ako kazdy. Za mna je akustika miestnosti ak nie najdolezitejsia, tak urcite jedna z najdolezitejsich veci. A takisto aj absorpcia [peny, vata atd] maju svoje nezastupitelne miesto. Presne si spominam, ako som takisto v nemom uzase sedel, ked som si prvykrat zavesil zopar pien do neosetrenej miestnosti.
100% to je taky nic nehovoriaci pojem - ale ked by som mal skusit - tak by to bola na mieru naprojektovana a zariadena miestnost [v jednej takej som mal to stastie byt - v principe to bola "miestnost v miestnosti" cca 45m2, kde si mozes uplne nekompromisne umiestnit vsetko co potrebujes a do tej hodis nekompromisne repro.
Ale standardna situacia je skor o odstranovani najzavaznesich problemov, a uz len to spravi rozdiel ako vsetky kable a podlozky sveta. Drzim palce - a skus REW a investuj 100 eur do mikrofonu - ked sa naucis niektore veci aj zmerat, tak sa ti otvori uplne iny svet. Vela veci sa na ucho jednoducho neda, najma veci v casovej rovine, Uz len posunutie repro o 3 cm dokazes spravit bohovsky rozdiel, alebo zistis, ze sedis akurat v nejakej strasnej basovej nule, ktoru by vyriesilo posunutie kresla o pol metra.