DIY úpravy malé poslechovky.

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
check
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY úpravy malé poslechovky.

Příspěvek od check »

Teoreticky pro nesměrové měniče (bodové zářiče) lze směrové charakteristiky celkem snadno spočítat. Na polárních grafech vypadají na vyšších frekvencích asi jako rozkvetlá pampeliška. Ovšem pro kónusové měniče, které samy o sobě směrují se mi to nechce počítat, ale nejspíš to vyjde mnohem lépe. Řešení problému existuje, ale není vůbec jednoduché. Přinos na basech a nižších středech tu je, ovšem je nutné řešit vyšší frekvence.
Ve špatné místnosti bude klasické LA spíše lepší než klasická bedna, ovšem v upravené místnosti už může být všechno jinak. Nějaká LA jsem slyšel a hrály velmi dobře, ale zase nějaký zázrak se nekonal. Zakroucení LA podle mě nic neřeší, spíš to bude horší, ale to by bylo na širší odbornou diskusi.
Obrázek
Vertikální směrové charakteristiky line Array o 16ks nesměrových zářičů v rozteči 106mm , uprostřed mezera 106mm pro výškáč.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

a nebylo by pak idealni neco mezi ? myslim tim basy hrane systemem LA a k tomu jedny menice pro stredy a vysky klasicky ve vysce poslechu ?

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

Ještě oprava, zapoměl jsem původně zapnout zbývající měniče, teď už nový graf odpovídá skutečně vertikálním směrovým charakteristikám pro LA 16ks o rozteči 106mm s jednou mezerou uprostřed.

Úvahy udělat něco mezi LA a normální bednou jsou samozřejmě na místě. Ale není to tak jednoduché :).

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Až mi hrkly slzy do očí při představě jak naši členové nedůvěřivě kroutí hlavou nad tím, co DIY vlastně poslouchají za příšerné obrázky :lol: , takže by nebylo od věci ukázat jak jsou na tom i jiné reprobedny. A protože se GIF obrázky učit nehodlám, programovat v Excelu se mi to nechce, použil jsem známý prográmek pod názvem Xdir.

Na počátek si dáme jen tak pro osvěžení případ vertikální směrovky dvoupásmovky, tedy basáku a výškáče při 500 Hz, 5 kHz, 10 kHz a 20 kHz
Obrázek
A pro pamětníky zapojení basák - výškáč - basák, prostě oblíbené D'Appolito
Obrázek
Takže ono to zase tak horké s Line Array nebude,
ostatní konstrukce jsou na tom úplně, ale úplně stejně a podotýkám, že ani nákladem chechtáků či jásátek se to nevylepší, ba ani reprokabel v ceně bedny na to vliv nemá, o frekvenčce nemluvě :lol:

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

aspon to udelalo pekne srdicko a peknou rucku s 9 prstikama :lol:
asi se to chytlo za srdce...

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

Ten můj Excellovský soubor jsem ti poslal. Rotující gif lze udělat pár kliky z několika obrázků např. v Microsoft GIF Animatoru.
Xdir znám, jedho výsledky sedí s mým programem, ale je bohužel omezen pouze na dva měniče, proto jsem dělal svůj skriptík.

V posledním příspěvku ale srovnáváš jabka s hruškama. V případě klasické dvou/vícepásmové reprobedny platí tyto vertikální smerové charakteristiky pouze na dělící frekvenci. V širším okolí dělící frekvence má bedna zase směrovku toho jednoho reproduktoru, který dané pásmo hraje. Takže problém je jenom na dělící frekvenci (saozřejmě nepřechází to skokově, ale pozvolně - podle strmosti děličky). Takže Grafy ukteré ukazuješ pro dvoupásmovku jsou vždy platné na děličce a dvoupásmovka se obyčejně na 20kHz nedělí... Navíc nezadávej fázový rozdíl mezi reproduktory v XDir, normální výhybky mají fázový rozdíl takřka nulový - grafy pak budou koukatelné - symetrické.
LA je dost často realizováno jako sada fulrange reproduktorů bez výhybky, tam to tak přibližně funguje (do simulačky není zahrnuta vlastní směrovost jednotlivých měničů).

Jak vypadají skutečně změřené směrové charakteristiky v hirizontálním i vertikálm směru klasických beden se můžeš podívat u mě. Většina beden bude vypadat ale mnohem hůř - většina návrhářů na směrovky kašle, vůbec je ani neměří a nijak je tím pádem nemůže zohlednit v návrhu výhybky.
Větší třípásmo
Menší třípásmo
Menší dvoupásmo

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Sice nejsou do oblouku, ale jsou taky krásné
Obrázek
ta modrá barva indikátoru zesilovače patří k nim, ano jsou to LA, typ XRT2Ks od McIntosh
Obrázek
Nikdy jsem tuto značku neslyšel hrát, ale fascinuje mne :!:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

A protože zde byl učiněn dotaz na profesionálně vyráběné a zakřivené LA, zde jsou:
Obrázek
Typ Copernicus II od ATS, dokonce s úspěchem vystavované na CES 2007
Obrázek
zde jsou i s konstruktérem = za 21.000 $ mohou být vaše :lol:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Aleska píše: Dnes se ale vrátím o kousek zpět a to k obrázku Obrázek
který Check velice příhodně nazval "...design diskotéky ze sedmdesátek."
šla řeč o bednách - taky si myslím, že na těch černých průsečících uzlů tlaku nejnižších rezonančních módů je nejlepší místo pro bedny.

dneska jsem narazil na:
"Výzkumem kombinovaného vlivu rozdíl intenzit a zpoždění na lokalizaci při stereofonní reprodukci se v minulém století zabýval Van de Boer [12]. Výsledkem jeho výzkumu bylo, že při zpoždění mezi kanály do 4 ms se lokalizace řídí rozdílem intenzit, při zpoždění mezi 4 ms a 30 ms se uplatňuje Haasův jev, tj. až do rozdílu intenzit 6 dB se lokalizace řídí první příchozí vlnou, a nad 40 ms dojde k tzv. směšování, kdy už signál není vnímán jako jediný."
mno.
rozdíl intenzit.
hm. dvě nejzákladnější stereo techniky
XY. dva směrové mikrofony na jednom místě. levý zaznamenává zvuk spíše z leva a středu, pravý víc z prava a míň ze středu.
no a já teď tuhle jednotu času a místa rozdělím do dvou beden - a protože každou z nich slyším oběma ušima, dokážu z těch rozdílů zpátky poskládat jednotu...
myslím že blumleinův pár nahrává něco, čemu se říká "interaurální vzájemná korelace". ;)
u AB zase slyším rozdíly mezi dvěma místy. funguje to bez problémů, akorát jeden kanál z toho neuděláš..
o tom přece stereo je. posloucháš rozdíly mezi dvěma kanály.

tím se dostávám k poslechovkám a své nové, definitivní, zaručeně pravdivé, průkopnické, odvážné, dobu předcházející, revoluční ... :lol: teorii.
LEDE je pro mě správně.
a směrové bedny už naopak nic pro mě - souhlas s Linkwitzem. je to nuda. a vydávat chybějící za ctnost?
musí hrát i dozadu a doprostřed.
existuje extrakce signálu z dozvuku. existuje Haasův jev. člověk prostě dokáže vybrat zrno z plev a nebrat přiměřeně ale ne příliš vzdálené odrazy na vědomí.
dočetl jsem se:" Za přímým zvukem následuje sled prvních odrazů se zpožděním, jehož velikost určuje především geometrii prostoru...(jo a dozvuk tomu dá objem)) ... ... Tyto odrazy už vykazují jak intenzitní tak spektrální změny v závislosti na konkrétním provedení odrazných ploch."
to co (ne)slyším jako první odraz by ale přece nemělo vykazovat nějaké výstřední spektrální a intenzitní rozdíly, natož pak být nejdřív basy z předu a později výšky z boku a ještě do obráceného ucha... zpředu a komplet... ... dozvuk už nezmatkuje. je to smršť odrazů ze všech možných směrů a úhlů, směska bez hlavy a paty, čistě jenom energie. takovémuto ideálnímu případu se říká difusní dozvukové pole. čím je jednolitější, stálejší, tím líp jde odlišit skutečné zdroje zvuku od dozvukového pozadí... - samé druhé mocniny, žádné pohybové vektory - energie zvukového pole, myslím. skalár jako řemen.
... jak Check mluvil o tom zpožďování - ano, když orchestr najednou zařízne musí to být "cítit", musí to přijít okamžitě. a první odraz přicházívá zpředu...
- zkrátka když obě bedny hrajou totéž každá jinak, je jejich umístění jen otázkou nalezení energetické rovnováhy systému...
pak zmizí bedny, odrazy...
i vlastní kmity v nahrávce nepřítomného zmizí do šuplíku nezajímavé, leč užitečné harampádí.
:)

mám rád takovou jednu od Spirituál kvintet: Mirelaridon ...... to je nářez.
ale všechno přímo na mikrofony je takové.

ale uznávám, že můžu být na palici.

*thumbs up* *thumbs down* *2thumbsup* *palec* *taktone* *headbang* :D :) ;) :( :o :shock: :?
8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
:geek: :ugeek: *bravo* *hura* *sunglases* *fnuk* *jupi* *klanimse* *offtopic*

tak tak. rozdíl intenzit. taky bych řekl.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Ahoj, nerad vstupuju do fyziky, nerozumím jí. Když dadaft před lety kreslil na koberec, nic mi to neříkalo, ale znám své limity.

Ačkoli se mi zvuk mého sterea líbil, přece jen poslouchat bedny mě po 20 letech omrzelo.
Pokoj jsme s Kilogramem otočili a bedny a já v poslechovém křesle, zabíráme třetiny pokoje.
Jako na obrázku Nordost : umístění reproduktorů " http://www.nordost.com/default/download ... cement.pdf "
( poslední obrázek )

Ve srovnání s obsahem vlákna je tohle *offtopic* , já jen, že zkušenost je nesdělitelná, čili číst tohle vlákno je jen pro Ty, kteří už jsou na cestě.
Aleska a dadaft, díky Vám mi to nedalo. Dík.

A tím nastal takový cvrkot, že mi až uši přecházejí.
Třetí týden si zvykám a přepočítávám v uších nahraný softvare za jiný.
Což je makačka.
:shock:

Dadaft by asi tak nepřesným a stísněným prostorem opovrhl, já si to užívám.
Tolik muziky bez zvuku sterea jsem nežral...
Přeháním, trochu, no je to vzdušné blízké skutečnému zvuku z života.

Přemýšlel sem třeba, jak se poradit s Dawsoo-em o jeho stojanovkách, neb se mi zdálo, že slyším ° stejnobas °. :|
Jsem idijot, protože Dawsoo tam žádný stejnobas ´nenahrál ´, dvoupásma mají skvostně harmonický jednopásmový zvuk 35 Hz - 25kHz.
To jen já neumím číst maily od DIY konstruktéra a talentovaného technika - pocitáře Dawsoo !

Hamondky jsou mazlivé, bicí konturované, baskytara neslitá kopákem a když tam nacpu opravdu dobrý = drahý zdroj zvuku symetrickým signálem do XLR integráče, nastane nirvána.
Aparátek zmizí a v rámci svých možností předá zázrak pocitu přítomnosti živé přítomnosti...

Ještě nějaké to měřeníčko a zatlumení. Tím, jak mám radost, jsem nakopnutý začít posouvat bedny a poslouchat.
Vivat stereo !

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

od Aleska v 30 srp 2011 19:58
Aleska píše:... nebo vynikající a stručné pdf firmy Nordost. Ta nevyrábí jenom perfektní a kvalitní kabeláž, ale její technici při práci přemýšlejí i nad umístěním reproduktorů a poslechového místa Speaker Placement...
eficaku, již jsem na něj upozorňoval - pravděpodobně bude záležet nejen na místnosti a bednách, ale také na uších posluchače, každý je jiný a každý má jiné nároky a požadavky. Takže to chce vyzkoušet a doladit, ten jednotřetinový systém je opět založen na fyzikálních zákonitostech, protože zvuková vlna odražená od zadní stěny se vyruší v místě poslechu přímým zvukem z reproduktorů, zjednodušeně řečeno. Má to trochu háček a to časové zpoždění této odražené vlny a přímého zvuku. Proto se doporučuje na zadní stěně zvukový obraz (absorbce), nebo difuzer který ji rozptýlí do prostoru a nenechá odrazit v plné síle do místa poslechu.
dadaft píše:....tím se dostávám k poslechovkám a své nové, definitivní, zaručeně pravdivé, průkopnické, odvážné, dobu předcházející, revoluční ... :lol: teorii.
LEDE je pro mě správně....
Možná že pro tebe, ale svět je již někde jinde, osmdesátá léta minulého století jsou již nenávratně pryč :lol:
Když to přeženu, pak člověk se vyvíjel v prostředí, kde absorbce a difuze rovny jsou
Obrázek
a první odrazy zvuku vnímal pouze v příbytcích, obklopen stěnami a je jedno, zda stěnou jeskyně, nebo dřevem stěny chatrče, či betonem a sádrokartonem novověku. Každý extrém je špatný a je jedno, zda to je úplně či převážně utlumená místnost absorbcí (LEDE), nebo holé stěny místnosti. Ty holé stěny totiž nikdy to difuzní zvukové pole nezajistí, pěkně je to popsáno zde Tipy, triky, nastavení - Veličiny, jednotky, popis, trochu matematiky (1), protože tam právě schází nejen nahodilost odrazů, ale i jejich četnost, tam se to jen tluče jako nudle v bandě (bandasce pro neznalé), protože prim hrají jen a jen ty nejsilnější (a nejhorší) první odrazy, těch ostatních je již málo, přičemž na hlasitosti poslechu vůbec nezáleží *taktone*
*offtopic* Řekni, není ten zelený koberec na tom obrázku krajiny krásný :?:

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Není. Venku řvou ptáci, smrdí kytky a mnohdy je tam horko či zima o mokru nemluvě.

Jasně poslední setkání DIYjerů proběhlo venku, čímž se vyhnuli problémům s rumakustikou.

I mě nadchla venkovní diskotéka s PA aparaturou vysoké kvality asi něco koncertního.
Slšel sem věci, o nichž jsem neměl tucha, to všecko vím a za 1/3 odstupem od zadní stěny mám slušnou panelovou tlumičku s dvěma otevřenýma skříněma na LP.
Dvě slabší baspasti tak to prostě neduní a neplácá.
Alesko jako dobrý, ale vždycky ty bedny překážely bydlení.
I teď je musím ještě jednou otočit, ať můžu chodit přes dveře.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

eficak píše:...Alesko jako dobrý, ale vždycky ty bedny překážely bydlení.
I teď je musím ještě jednou otočit, ať můžu chodit přes dveře.
Vždy je něco za něco a často se s nimi v klasické místnosti žít moc nedá = právě proto řeším samostatnou poslechovku, když již mám to (ne)štěstí že mám volný větší pokoj.

Ale ten terminus technicus rumakustika je fakt *hura* *hura* *hura*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Aleska píše:protože tam právě schází nejen nahodilost odrazů, ale i jejich četnost
no, ony ty moje bedny právě zajistí, že první odrazy (tj. první, druhé, třetí... zkrátka ty počáteční důležité) dojdou z OBOU beden ke každému uchu ve stejnou chvíli... (vykrácení??? :lol: ) zkrátka žádné přeslechy...
ale už to nechám navždy tak - ať si každý poslouchá, co chce a co jeho srdce a uši ocení...

gratuluji efičáku.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Ahoj dadafte.
Ano děkuji, je to jízda v prostorrru.
Žádné bedny, žádný stejnozvuk, ačkoli si ucho zvykne a přijde mu to normale.

Ale takhle to nemá být!
Naposled sem si tak 3D užil u Tebe s Patmannem.

Jinak doma bylo pořád to klasické hifi se stejno-basem.
Zítra fáráme do přestavby skříní, otáčíme od 90° kvůlivá dveřím, a hurá do šopu pro nějaké ty závěsy a tepich na dlážku.

Ačkoli mám koberec, přikoupím něco hustýho s vysokým chlupem.
Přímý dozvuk, znáte...

Něco se stropem a to mě ještě láká solidcore měď v laku - smaltu. :P
No Hifi je kůň na celý život...

Odpovědět