Dřevostavba -nedostatek basů

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dřevostavba -nedostatek basů

Příspěvek od Oldear »

No, raději jak už jsem Ti jednou doporučil, pozvi si na to měření odborníky. Před tím než přijedou, tak odstraň ty dva páry přebytečných beden a nech tam jen ty, na které hraješ. Tu TV buď úplně také odstraň, nebo alespoň umístni do zadu za bedny ke zdi a dej přes ní, když posloucháš silný závěs. Ta TV u beden, je nejen může ovlivňovat elektronicky, ale ještě působí jako všesměrová odrazová plocha a to zejména na středech a výškách. Není vidět, jak máš ošetřeny stěny před bednami, strop máš zřejmě "holý" a to jsou také odrazové plochy pro vyšší tóny.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

To všechno už jsem v průběhu času vyzkoušel,bez TV,i strop jsem měl částečně upravený,ale neřešilo to můj problém....

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Tak už nezbývá, než pozvat do místnosti manželku. Manželky hifistů totiž umí najít, odhalit problém, popsat ho a nezřídka znají i řešení.
Nebo si zajít na ušní.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Ne, ne...manželky hifistů problém/změnu slyší z kuchyně.
kabelguru.cz

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Strejdin píše:
15 pro 2024 09:32
Tak už nezbývá, než pozvat do místnosti manželku. Manželky hifistů totiž umí najít, odhalit problém, popsat ho a nezřídka znají i řešení.
Tak, horší řešení situace bych našel jen asi stěží
(pokud šlo o vtípek k pobavení publika fóra pak ok) :lol:

vlk44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vlk44 »

Řešil jsem také nedostatek basů. Moje místnost je cca. 5x8m. Je to v bytovce, postavené asi z cihel, nebo nějakých tvárníc. Ale tři vnitřní stěny v místnosti jsou obložené sádrokartonem a strop je holý a nízký. Mám sestavu bezdrátových aktivních monitorů B&W Formation Duo + Formation Subwoofer. Taky mi no to na spodku moc nehrálo. Částečně pomohlo, když jsem vyměnil křeslo ze kterého jsem poslouchal za šírší pohovku, která částečně přepažila místnost (za zády mám cca. 5 metrů volného prostoru k zadní zdi). Pak jsem pořídil UMIK-1 a měřil v REWu. Největší propad mám kolem 100Hz, asi o 20dB. Zkoušel jsem to srovnat filtry, ale v REWu se mi to zatím nepovedlo. Pak jsem dnes odpoledne objevil v Roonu, přes který poslouchám parametrický ekvalizér. Dal jsem tam "Low shelf" - zvýraznění basů, bez zásahu do středů a výšek. A najednou to začalo šlapat parádně odspodu. Takže i tyhle monitory se Subem umí zahrát slušně ve velkém prostoru. Jinak středy a výšky zůstaly skvělé. Celkově to zamíchalo s rozložením basů v místností- tam kde jsem nejmohutněji vnímal basy dřív (bohužel mimo poslechové místo), tam už teď nejsou. Teď jich mám nejvíc v poslechovém místě. Takže držím moc palce, ať se Ti to povede vyřešit! Když jdou vydolovat solidní basy ve velkém prostoru se stěnami obloženými sádrokartonem z monitorů, tak to určitě nějak vyřešíš taky.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Provedl jsem první měření.Přiznávám,že problematiku měření nemám nastudovanou.Spoustu času který nemám...Jen poprosím o nějaký prvotní názor,vyjádření...Děkuji.
Přílohy
První měřění.jpg

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Ja by som to videl optimalne len na DRC. Prave oblast 70-250hz, kde mas prepad je najdolezitejsia na vnimanie basov a spravnej velkosti zvuku. Ty tam mas prepsd a pochopitelne ze ich je na ucho malo. Tiez s DRC potom moznost si charakteristiku naklonit a dat nejake 3-5dB pokles na 20kHz oproti basom. Zaroven trochu stiahnut ten mod miestnosti na 50Hz

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Tak to jsem čekal větší průšvih...jsme u toho, co jsem tvrdil na začátku jen tak opatrně bokem...jestli není očekávání basů významnější, než by bylo záhodno. Od 90 do 200Hz máš průměrný propad 10dB, zbytek je OK. Řekl bych, že toto umí opravit dobrý subík, například svs 3000 sb, který umí i ekvalizaci ve třech bodech. Pak to musí hrát jako z praku. Tohle asi nejsou V8F, že?

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Podle toho měření tam žádný hrozny problém nemáš. Zkusil bych změřit zvlášť každou bednu. A stačí ti jen basové pásmo třeba do 300hz. Potom se podívej na výsledek bez vyhlazování.
Jinak pokud to máš opravdu správně změřené. Bude ti stačit malá úprava nějakým DSP.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Aha....V8F to nebyly,ty mám uschovány před malou dcerkou,MA Bronze 500, měřil jsem jen levou bednu,byl jsem rád že jsem to vůbec zprovoznil.Nemám nastudováno.Budu pokračovat,jen ten čas 🤕. Zatím děkuji

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ten prepad je dost siroky a akurat tam kde to je dolezite a asi to aj zodpoveda tomu co pocujes. Chyba ti tam vela fundamentov a aj dost druhje harmonickej najspodnejsich oktav.

S tym ze "ziadny hrozny problem" by som celkom nesuhlasil, v tej oblasit chces mat zopar dB viac oproti zvysku pasma, aby to hralo pekne prijemne a tie basy bolo citit.
Neviem ci ti pomoze subwoofer, je to uz dost vysoko, urcite by si potom potreboval aspon dva, ked uz.

DRC pomoze, len tam budes musiet investovat do solidneho konca.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Teď měřění bez vyhlazení,oba kanály na V8F,do 300Hz.Přiznám se,že v tom plavu....
Přílohy
V8F.jpg

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Fidji: absolutne suhlas a zhoda. Aj to meranie s inymi bednami (V8F) ukazuje presne to iste co predtym. Cize problem miestnosti. Takto siroke pasmo prepadnute na basoch je urcite problem ktory presne pocujes. Standardne suby to absolutne nevyriesia. Suby su konstruovane na doplnenie tak pod 80Hz max pod 100Hz. Teoreticky nejaky zakazkove aktivne basove boxy ale najlepsie by to bolo riesit s DRC

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Je to tak, subwoofer mi spíše zhorší vnímání basů,mázne je...
I když v opravdu mizerných nahrávkách je to lepší.Nevim jakou cestou se vydat,nějaký Marantz cinema,Denona X3800H,+koncový zesilovač? Mám Kinki EX-M1+,a Marantz model 30 myslím, že jsou to slušné stroje,nechce se mi jich zbavovat,nebo k nim něco jako Bluesound Node Icon? Už jsem bez peněz,budu muset prodávat....🤣. Děkuji moc, pánové!👍

Odpovědět