Dřevostavba -nedostatek basů
Dřevostavba -nedostatek basů
Zdravím.Pokoj má rozměry 6,5x5x2,5 m,to ale vlastně není podstatné.... Zdi Fermacell(sádrokarton),izolace cca 15-20cm vata, difúzně uzavřená stavba.Mám poměrně slušnou aparaturu v ceně okolo 250tis.... Vyzkoušeno desítky poloh nábytku,beden atd...Pro svoje ucho mám místnost rozumně ošetřenou,knihovny, závěsy,panely,difuzory.. Měl jsem půjčeny a naladěny rezonátory od pana Ing.Vitvara, nicméně výsledek,pro mě se nedostavil.Fyzické basy prostě nejsou.Dle starých měření mám propady na cca 80Hz... Děkuji za jakýkoliv návrh,k tématu dřevostaveb jsem nic rozumného nenašel.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Dřevostavba -nedostatek basů
jake reprobedny?
Mnohé...
.Monitor Audio Gold 300,Aurum Cantus V8F,Magnat transpuls 1500....
Je klidně možné, že to celé funguje jako basstrap.
Ale abys měl jistotu, je dobré vyloučit možnost, že ten pokles na 80Hz je způsobený umístěním repro (zejména pokud más vzdálenost od stěn kolem 1 metru).
Nainstaluj si aplikaci REW a v ní je funkce Room Simulation. Tam dostaneš nahrubo odhad frekvenci s propadem podle umisteni beden. Samozřejmě, pokud máš možnost, je lepší to přímo změřit pro různé pozice repro vůči stěnám.
Ale abys měl jistotu, je dobré vyloučit možnost, že ten pokles na 80Hz je způsobený umístěním repro (zejména pokud más vzdálenost od stěn kolem 1 metru).
Nainstaluj si aplikaci REW a v ní je funkce Room Simulation. Tam dostaneš nahrubo odhad frekvenci s propadem podle umisteni beden. Samozřejmě, pokud máš možnost, je lepší to přímo změřit pro různé pozice repro vůči stěnám.
Vyzkoušel jsem nespočet poloh beden, nábytku,atd.. .Zrovinka se chci vydat cestou měřeni sám pro sebe, a vidím že kalibrovaný mikrofon Umik 1 k REWu nikde u nás aktuálně není.... Poradíte nějakou alternativu? Děkuji.
Tady je to vyzkoušený obchod.
Absorpce basů do stěn, které kmitají na basech. Nejhorší možná situace. V podstatě neřešitelné.
Už se to tu několikrát řešilo. I já měl ten stejný problém v minulém domě. Ať sem tam postavil jakékoliv bedny pořád sem měl dva propady na 60 a 80hz -30Db a více. Koupil sem si mikrofon umik 1 a postupným přidáváním betonu, basstrapů (ty opravdu dokázaly nejen odebírat ale v některých místech mi i přidali basy v těch hlubokých propadech. Jen najít správné místo vůči bedně) a naplněných dřevěných truhel časopisy jsem to dotáhl do poslouchatelné ho stavu. Poté jsem si pořídil sub 3070. Se kterým jsem si díky DSP basy pěkně srovnal v poslechovém místě. Ale tohle laborování je na stovky hodin. Jedna věc je frekvenční charakteristika a druhá je dozvuk a odrazy. Je potřeba si s tím hodně vyhrát. A v každé místnosti je to potřeba řešit jinak. Tak držím palce.
Děkuji za odkaz na mikrofon.I ostatní názory.Myslím si, že je to asi opravdu téměř neřešitelné,jak píše Zdeny, při vyšších hlasitostech se mi rozkmitají stěny, zvláště ta jedna nejtenčí.... Sám laicky si to také tak vysvětluji,absorpce basových frekvencí do masy izolace,s rozkmitem,nebo vysvištění basů ven skzr stěnu....Beton přidávat nemohu
,myslel jsem za repro postavit cihlovou zeď,ale to technicky také nelze... Někde jsem četl dvojitou OSB desku,ale to už záchvat zoufalství...Prostě alespoň něco?
To je známá věc, sádroše a pak ještě plovoučka jsou ne-hifi. Nejhorší konstelace. Můžeš se pokusit to korigovat po změření REWem a odhadnout jestli úprava bude v Tvých silách. Je nefektivní řešit něco stylem pokus-omyl. Je lepší rovnou si zaplatit profíky na změření a případně Ti sdělí možná řešení, v návaznosti jaké náklady budeš akceptovat.
Hodně úspěchů
Hodně úspěchů
Ostatné už bolo napísané. Je to situácia ktorú rieši väčšina US zákazníkov. Tie steny su basovo priepustné, teda akoby tam neboli pre basy (ale aj to čo píše Zdeny). Preto majú niektoré US reprosústavy pridané na basoch a v klasickej stavbe (beton, tehla) sú prebasované. Odmerať a potrebné dokorigovať cez DRC/EQ (nielen podla merania ale aj na ucho)
...a úplně nejlepší je androidní kyborg který bude poslouchat za tebe
mezitím si skoč na pivo s kamarády

Mám i Klipsch The Nines, americký přebasováný zvuk,ale ani ty to u mě nezachrání.... Děkuji všem za názory,mikrofon objednán, takže vstupují do další etapy...A další názory samosebou uvítám!
Měl jsem kdysi podobný problém, když jsem poslouchal v obýváku, který je v podkrovním bytě. Sádrokarton a izolace. Konzultoval jsem to s technikem na akustiku. Výsledek byl ten, že stěny, strop a podlaha jsou z materiálu, který pohlcuje nízké frekvence tím, že působí jako pohltivá membrána.
Vybudoval jsem si proto poslechovku, sice taky v podkroví, tam jsou stěny cihelné a šikminy sádrokartonové. Od té doby jsem se zvukem spokojený.
Vybudoval jsem si proto poslechovku, sice taky v podkroví, tam jsou stěny cihelné a šikminy sádrokartonové. Od té doby jsem se zvukem spokojený.
Chlapi, já nevím, jestli se tady k tomu stavíte úplně správně někteří . Ano, princip zdi u dřevostavby může vést samozřejmě k tomu, že se chová jako solidní basstrap. Ale když sedím přeci před bednou, která prokazatelně hraje naplno od 35hz (např. V8f, v České verzi od 32hz), tak ty basy tam musí být. Vidím to na nalezení správného místa pro bedny i poslech, dle obecných pravidel nebo apek. Nedovedu si představit, že v8f měly málo basů postavené v rohu, obzvláště když mají basreflex dozadu. Zajímalo by mě ještě, čím to krmis, kde co je za nábytek, rozměry pokoje a současné umístění. A taky možná zvukové preference. Stalo se mi několikrát, že jsem naladil velmi hezký známým sestavu. Hrálo to velmi vyváženě. A za týden si to sprasili ekvalizerem do neposlouchatelnych basovych nářků a prý teď je to ono. Půlka věcí nebyla slyšet na stredech a výškách. Hod sem, jestli se nestydíš, náčrt pokoje a popis včetně sestavy. Jinak doma v nové poslechovce jsem řešil strop 2xknauf diamant a dvojitý rošt s dvojnasobnym množství závěsů. Aby nekmital. Takže když nebude zbytí, tak bych doporučil právě toto, alespoň na zadní a přední stěnu. Ale tak nějak si to pořád nemyslím, že je to čistě problém dřevostavby.