Acon píše:Uzavretých bední je žalostne málo, pritom ich prejav je neporovnateľný. Podľa mňa.
naprostý souhlas.
mimo svých osobních preferencí bych rád v této souvislosti vzpomenul jedno okřídlené úsloví: mají hrát měniče, ne bedny (ozvučnice)! opravdu mě nenapadá lepší způsob, jak dostát tomuto pravdivému tvrzení, než udělat do beden díry. a je to!
podle mě basreflexy žádným zesákem střední třídy nenakrmím. potřeboval bych tak 2 x 500W, jenže to se už zase při běžném poslechu pohybuju na setinách výkonu a to je znát. ale stejně: nikdy jsem neslyšel hrát basreflexové bedny tak stereo jak dokážou hrát uzavřené kousky. tak, že má člověk všechny chlupy v pozoru. pravda, neslyšel jsem všechno...
gratuluji majitelům br beden k ničím nerušenému poslechu.
ale abych se vrátil k tématu. tvrzení thorstena, že než do prostoru je lepší dát bedny ke stěnám a použít ekvalizaci, platí spíš pro malé místnosti než obecně, bych řekl. platí, když musím mít bedny blíže než 1m. přibližováním/oddalováním beden od zdí se kromě zesilování/zeslabování mění charakter zvuku (hlavně basů). mně to ke spokojenosti vždy vycházelo a vychází tak 0,9 - 1,1m od zadní a 1,1 - 1,3m od bočních. když jsou blíže je bas takový mazlavý a oteklý, když dál, je jako by se neměl o co opřít, chybí mi kontakt s poslechovým prostorem. když už je teda musím mít blíže, je magie s parametrickým equalizérem téměř nutná. téměř, protože existují ještě minimálně dvě jiná řešení. obzvláště když nemám symetricky umístěné poslešiště (ha, teď mě napadlo toto malebné slovo - i když trochu připomíná mnohem méně bukolické popraviště, že... řekl by starý dobrý vašek havlů, v tomto oboru nedostižný titán, stvořitel takových perel, jako humanitární bombardování. nádhera!!! taky to někam dotáhl, že...

) tedy v případě nesymetricky umístěného poslechového prostoru a ustavení beden úhlopříčně je možné dát jednu bednu blíže ke zdi a druhou volně do prostoru a pravoúhle k ní. není to až takový průser a basy nepřehlušují. v podstatě virtuální systém 2.1. no a pak je tu možnost hrát na dva páry stereo ustavených beden ve vzájemném pravoúhlém stereo ustavení, přičemž levé i pravé bedny jsou ve vzájemném odstupu odpovídajícímu 1/2 vzdálenosti, které urazí první odrazy, jakoby zaostřené do jediného bodu. zní to šíleně, ale když se do toho člověk dostane, je to mnohem jednodušší práce, než s jedním párem. výsledek neporovnatelný - problém místnosti zcela odpadá. a když člověk jeden pár vypne, říká si: ježíšmarjá, jak já mohl někdy poslouchat jenom dvě bedny? vždyť to jsou tanky v tunelu. prostor nikde, sytost nikde, vášeň nikde, jenom ti do palice tlučou odražené pazvuky...