Ako nastavit phono preamp?

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
andrej1971
Příspěvky: 17
Registrován: 18 črc 2010 17:20
Kontaktovat uživatele:

Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od andrej1971 »

zdravim vospolok,
potrebujem poradit s nastavenim gramo predzosilnovaca. ake parametre si treba vsimat na prenoske aby som najlepsie nastavil gramo predzosilnovac? Prenoska Ortofon Valencia a predzosilnovac Project Tube Box DS. Vopred dakujem.

Uživatelský avatar
zdenoeddie
Příspěvky: 421
Registrován: 22 bře 2011 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od zdenoeddie »

Vseobecne, pre MM je zatazovacia impedancia 47k a je potrebne nastavit hodnotu vstupnej kapacity, pripadne zisk predzosilnovaca (vacsinou 40dB, ale moze byt aj 50dB apod.). Pre prenosky MC je potrebne nastavit zatazovaciu imepdanciu, zvycajne desiatky az stovky Ohmov, zisk predzosilnovaca vacsinou 60dB, vseobecne 50 a viac dB.
Vsetky tieto nastavenia su dostupne na Tube Box DS, pri problemoch s nizkymi f, je potrebne aktivovat Subsonic filter.

andrej1971
Příspěvky: 17
Registrován: 18 črc 2010 17:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od andrej1971 »

Dakujem za info. a v pripade mojej prenosky ortofon valencia treba na predzosilnovaci aktivovat ktore nastavenia?

Renown
Příspěvky: 2319
Registrován: 18 dub 2008 10:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od Renown »

Dej jumpery do F/V (do obou kanálů) jinak všechny ostatní jumpery vytáhni. Tím budeš mít nastaven zisk 60dB a variabilní zatěžovací impedanci.
Pak během přehrávání nastav potenciometrem na předním panelu optimální zatěžovací impedanci. Bude to někde mezi 10 a 100 ohmů, to nastav podle ucha. Subsonický filtr zapni nebo vypni dle potřeby. Pokud se chvějí membrány basových repro když je přenoska ve vyběhové drážce, tak jej zapni, jinak jej nech vypnutý.

andrej1971
Příspěvky: 17
Registrován: 18 črc 2010 17:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od andrej1971 »

dakujem za rychlu odpoved. nastavenie zatazovej impedancie na prednom paneli rozsah 10-100ohm vychada z ktoreho udaju v specifikacii prenosky? V pripade inej prenosky si treba ktore udaje vsimat v jej specifikacii? ide mi o to ze ak v buducnosti vymenim prenosku aby som si vedel sam nastavit parametre na predzosilnovaci. Dakujem

Renown
Příspěvky: 2319
Registrován: 18 dub 2008 10:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od Renown »

Recommended loading impedance

andrej1971
Příspěvky: 17
Registrován: 18 črc 2010 17:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od andrej1971 »

Fajn, dakujem za info. Este k tej optimalnej zatazovacej impedancii na prednom paneli. To nastavenie podla ucha je dost siroky pojem. kedy to je nastavene optimalne?

Renown
Příspěvky: 2319
Registrován: 18 dub 2008 10:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od Renown »

Tehdy, když se ti nejvíce líbí jak to hraje.

To, že je zatěžovací impedance plynule měnitelná a že umožňuje měnit zatěžovací impedanci během přehrávání je právě výhodou tohoto phona. Vyzkoušej to a uvidíš jak se ten zvuk mění.

bohus
Příspěvky: 518
Registrován: 19 dub 2008 13:27
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od bohus »

kuš,
tak toto se mi začalo líbit,
dík za zdroj inspirace

Uživatelský avatar
Prospero
Příspěvky: 2073
Registrován: 08 led 2012 17:12
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od Prospero »

andrej1971 píše:...nastavenie zatazovej impedancie na prednom paneli rozsah 10-100ohm vychada z ktoreho udaju v specifikacii prenosky? V pripade inej prenosky si treba ktore udaje vsimat v jej specifikacii?....
Vyrobci prenosek písou v technickych datech tzv. doporucenou "zakoncovaci" impedanci.

Ortofon pro „Valencii“ doporucuje hodnotu 100 Ohm, to ale rozhodne nemusi byt „konecna“, muzes vyzkouset i hodnoty vyssi, je docela zabavne experimentovat. 8-)

Napriklad i Lyra uvadi pro “Delos” 100, me se ale zvukove nejvice libi az pri cca. 270-ti. :)
U Projectu je to nastavovani navic opravdu komfortni, “Vanguarda” jsem musel polozit na bok a "hrát" pak na tom “myším klavíru” na jeho spodní strane. I to se ale dá jeste pohodlne zvladnout, nektere preampy nutno otevrit a menit “zastrkovaci” odpory primo uvnitr. To potom to hledani trva podstatne dele…


Nemen ten odpor ale prilis rychle, jinak budes jen zmateny a kloudneho vysledku se dlouho nedoberes...
Proste si zvuk po kazdem nastaveni chvili pozorne poslechni, nech usi privyknout a oni uz ti prozradi, co se jim nejvic libi… ;)

andrej1971
Příspěvky: 17
Registrován: 18 črc 2010 17:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od andrej1971 »

som skusal nastavenie subsonickeho filtra a vysledok u mna je taky ze membrany basakov sa nechveli ci uz bol filter zapnuty alebo nie. co sa tyka doporucenej impedancie tak osobne mi to vyhovuje okolo 150 Ohm. v minulosti som s impedanciou nechcel moc experimentovat lebo som sa obaval ze nieco poskodim.

Uživatelský avatar
wizard
Příspěvky: 113
Registrován: 12 led 2015 13:26
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od wizard »

otazka k lampam na tomto pristroji, mate skusenost s konkretnym modelom a vylepsenim zvuku?

jolefoto
Příspěvky: 23
Registrován: 15 lis 2015 21:19
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ako nastavit phono preamp?

Příspěvek od jolefoto »

Ahojte. Neviete mi niekto poradiť ako je to s nastavením ProJect Tube Box S a prenoskou MM Ortofon 2M Silver? Ide mi o to že či sa na tomto preampe v kombinácii s uvedenou prenoskou dá zmeniť/vylepšiť podanie vyšších frekvencií. Konkrétne, celé pásmo hrá v pohode akurát sa mi zdá že sú málo výrazné činely. Odskúšané na viacerých platniach a všade sú činely tak trochu akoby nevýrazné/tichšie. Keď púšťam muziku z CD Playeru tak sú činely oveľa výraznejšie/hlasnejšie/prekreslenejšie.....
Alebo nedá sa to nastaviť aj zmenou prítlaku. Nechcem popredu s tým nejak špekulovať aby som to ešte viacej nerozladil.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host