DIY gramofon
Re: DIY gramofon
Tak už se to točí a dokonce i hraje. Na raménko jsem namontoval 2M Black PnP. Teď už jenom zbývá dodělat napájení z baterek a kryt. Pár fotek zase na rajceti. Hezký den
Pěkný moc pěkný.
zlaté české ručičky. Micro Seiki so SME naraz by závideli. Krása.
Hezké co to je za motor? A nebylo by víc fotek?
Toto je foto narychlo z mobilu. Snad se mi podaří udělat víc a kvalitnější. Motor je Pro-Ject se stabilizací otáčel, proto je řemenička zatím plastová. Už se frézuje duralová.
Může prosím někdo poradit dát info, jak moc "drahou" přenosku by to raménko P1101 sneslo. Zatím na zkoušení tam je nějaký nou nejm.
Kde se dá prosím sehnat motorek Pro Jet s regulací a za kolik?
No ona to není regulace ale stabilizace. Motor nemá, žádný knoflík na doladění otáček. Po zapnuti začne modrá dioda mrkat a až motor dosáhne těch správných otáček tak začne svítit trvale. Motor a řemenička je konstruována na talíř 300 mm, pro náš případ jsem přepočítal průměr na 320 mm a pro ověření řemeničku vytiskl na 3D tiskárně, následoval stroboskop atd. otáčky sedí tedy pokud je v síti 50 Hz. Koupit kde to je složité obvolával jsem servisy jeden za druhým. Běžně se nevyskytuje nebo v době kdy jsem ho kupoval nevyskytoval.
Tak už je i napájení motorku. Spínaný zdroj + dvě gelové baterie. Zbytek fotek na "rajceti". Hezký zbytek dne JRA
To ramínko je fakt hezký, relativně dostupný a dobře se seřizuje.Ale podle mejch zkušeností má docela výraznou středofrekvenční rezonanci, která se nedá jednoduše odstranit.Další věc je, že s namontovanou přenoskou s vysokou poddajností, se nechovalo dobře z hlediska nízkofrekvenčních rezonancí (kmitalo).Je to vzhledem k jeho dýlce dost pochopitelný.reta píše:Může prosím někdo poradit dát info, jak moc "drahou" přenosku by to raménko P1101 sneslo. Zatím na zkoušení tam je nějaký nou nejm.
Kratší a rovný ramínko se stejným ložiskem (z gramofonu NC500), se chová výrazně líp.
Takže sice neodpovím na položenou otázku, ale spíš doporučím výměnu ramínka.Tenhle typ prostě technicky neodpovídá kvalitě chassis.Z těch cenově dostupnejch ramínek by to mohla bejt REGA.
kabelguru.cz
Tak se to asi nedá říct. Když tam budeš mít 2M Red a v yměníš ji za 2M Blue tak uslyšíš zlepšení. Když tam budeš mít Cadenza Red a vyměníš ji za Cadenza Black, tak asi taky uslyšíš zlepšení. Otázka je zda to rameno bude ke Cadenza Black adkvátní což v tomhle případě jistě nebude. Schválně to přeháním, Cadenza Black a P1101 je legrační kombinace.Může prosím někdo poradit dát info, jak moc "drahou" přenosku by to raménko P1101 sneslo. Zatím na zkoušení tam je nějaký nou nejm.
Myslím, že 2M Bronze bude tak maximum, nebo Sumiko Blue Point No. 2
to šeďour :
Asi máš na mysli rezonanci trubky ramene s headshellem, to se ale nedá určit podle "tvejch zkušeností" to se musí měřit. Může se to projevit jako nějaké zabarvení zvuku. Možná by se dalo říci jako charakteristický zvuk každého ramene.Ale podle mejch zkušeností má docela výraznou středofrekvenční rezonanci, která se nedá jednoduše odstranit.
tohle je legrační statement. Mohu tě ujistit, že takhle se chová naprosto každé rameno. A kmitá jak vertikálně, tak i horizontálně. Funguje to jako závaží na pružině, kde závaží je efektivní hmotnost přenosky a pružina je závěs chvějky přenosky, který určuje tuhost té pružiny. Rezonanční kmitočet té soustavy je pak trocha matematiky. Za optimální se považovala hodnota mezi 8-12Hz. Dnes se spíše v stanovení optima od spodní meze upouští. Ta byla definována proto, aby systém přenoska-rameno nezesiloval hluk z :Další věc je, že s namontovanou přenoskou s vysokou poddajností, se nechovalo dobře z hlediska nízkofrekvenčních rezonancí (kmitalo).Je to vzhledem k jeho dýlce dost pochopitelný.
1. pohonu gramofonu - synchronní motor s 250 RPM má něco přes 4Hz, motor s 300RPM má 5Hz
2. odpružení gramofonu pružinami, kde obvykle rezonance systému odpružení bývala kolem 5Hz
Pokud je motor mimo šasí, nebo je dobře odhlučněn a má kvalitní ložiska a přesnou řemenici, nebo se jedná o direct drive motor, pak je zbytečné bod 1 řešit. A gramofon odpružený pružinami je dnes spíše rarita, takže i bod 2 je mimo.
Rezonance nemá s délkou ramene nic společného !
závaží je efektivní hmotnost ramene + přenosky - tam mělo být správně
Šedá eminence reprokabelů pociťuje nutkavou potřebu etablovat se jako Pytlík přes všechno.
Kamarád má na P1101 Sumiko Blue Point Evo III High Output a rozhodně to není nerovné partnerství.
Kamarád má na P1101 Sumiko Blue Point Evo III High Output a rozhodně to není nerovné partnerství.
Renown-> díky za upozornění.Když píšu, že vycházím ze svejch zkušeností, tak mám samozřejmě na mysli nastavování ramene, včetně měření.A ta rezonance se projevuje právě jako zabarvení ve zvuku, podle mě docela výrazný.Proto si myslím, že tohle rameno není vhodnej doplněk k takhle zpracovanýmu chassis.
A ta spodní rezonance se mi u tohohle ramene výrazně projevovala při použití s dražší přenoskou, s vyšší poddajností.S levnou "šurkou" se to nedělo.
Ale uznávám, že tebou podaný informace jsou přesnější.
S499_1023-> proč máš potřebu reagovat na všechno co napíšu ?
Moje příspěvky se tě nějak osobně dotýkaj ? Nebo máš potřebu regulovat, co smím a nebo nesmím napsat ?
Vadí ti, že jsem napsal o 1101, že není nic moc ?
Máš snad problém s tím, že se nevyjadřuju technicky správně ?
Klidně mě oprav, já se na tebe kvuli tomu zlobit nebudu.
A s tím Pytlíkem ses asi trochu splet.To spíš platí na tvýho kamaráda Peťuldu.
Už zase perlí na sousedním fóru
A ta spodní rezonance se mi u tohohle ramene výrazně projevovala při použití s dražší přenoskou, s vyšší poddajností.S levnou "šurkou" se to nedělo.
Ale uznávám, že tebou podaný informace jsou přesnější.
S499_1023-> proč máš potřebu reagovat na všechno co napíšu ?
Moje příspěvky se tě nějak osobně dotýkaj ? Nebo máš potřebu regulovat, co smím a nebo nesmím napsat ?
Vadí ti, že jsem napsal o 1101, že není nic moc ?
Máš snad problém s tím, že se nevyjadřuju technicky správně ?
Klidně mě oprav, já se na tebe kvuli tomu zlobit nebudu.
A s tím Pytlíkem ses asi trochu splet.To spíš platí na tvýho kamaráda Peťuldu.
Už zase perlí na sousedním fóru
kabelguru.cz