Dual CS 455-1 vs Thorens TD 190-2

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Dual CS 455-1 vs Thorens TD 190-2

Příspěvek od JV »

Ahojte. Máte niekto nejakú dlhšiu osobnú skúsenosť s niektorým s týchto gramofónov?
Dual CS 455-1 - https://gramofony.heureka.sk/dual-cs-455-1/
Thorens TD 190-2 - https://gramofony.heureka.sk/thorens-td-190-2/

Uvažujem nad tým, ak to dovolia financie, že by som si niektorý s tých automatov kúpil.
Teraz hrám na Project-1. Čo sa zvuku týka, tak nemám vážnejšie výhrady. Len ma tá manuálna obsluha nejak nebaví, nehovoriac o tom že už by si gramofónik zaslúžil menší servis. Ak nebudú peniaze, nemám problém pri ňom ostať.
Ten Dual a Thorens, ak sa nemýlim, majú rovnaké parametre a takmer rovnaký mechanizmus. Pokial viem, tak sa líšia spôsobom prepínania rýchlostí, tam sa mi viac páči jednoduchší u Dualu, a dizejnom, kde zase u mňa vedie Thorens. Neviem či som ešte nejaké rozdiely nepostrehol.
Našiel som na webe nejaké testy, kde samozrejme dopadli dobre. V hodnotení zákazníkov a v diskusiách to už také jednoznačné nebolo. Reči skalných odmietačov automatov ma nerušia, skôr ma trochu vystrašili niektoré prípady dodania pokazených prístrojov. Človek by nečakal od nemčúrov/švajčiarov, že by púšťali do sveta nepodarky. Možno to boli záležitosti nešetrnej dopravy, možno niečo iné. Neviem.
Každopádne ludia, čo dostali tieto gramce v poriadu, mali len kladné hodnotenia.

Takže ak viete niekto poradiť ktrorý s týchto dvoch sa viac oplatí, prípadne kde by mohol byť problém, budem rád ak sa podelíte.

PS: Páčia sa mi aj vyššie modely (Dual CS 460, Thorens TD 240-2), ale tie sú už dosť drahé. Mám pomyselnú hranicu 500 eur čo som ochotný dať za HI-FI komponent a tej sa už roky snažím viac-menej úspešne držať. Tak isto neviem či by som bol schopný s mojimi ušami poznať nejaký rozdiel čo by stál za 100 - 150 eur navyše. Ale pokial by bol niektorý z nich v rozumnej akcii, tak prečo nie.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dual CS 455-1 vs Thorens TD 190-2

Příspěvek od JV »

To ste sa tu naozaj nikto nestretol s týmito strojmi?

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Nejaké iné návrhy v cene do 500 eur?
V podstate by som zniesol aj poloautomat. Ale nie taký, ako teraz niektorí robia, že to vypne na konci platne a ramienko ostane položené na nej. Ideálne aby sa ramienko vrátilo, alebo aby sa aspoň zdvihlo. Toto ale majú skôr staršie poctivé stroje. Celkom sa nebránim ani bazáru (tam by som uprednostnil Yamahu), ale ak by som mal na výber, tak radšej by som mal ten gramec nový so zárukou.
Či budem mať na to peniaze a kolko, budem vedeieť až začiatkom roka. Takže ešte mám dosť času na špekulovanie.

P.S. Nepotrebujem mať zabudovaný predzosilovač, USB a ani žiadne podobné záležitosti čo by som nevyužil a zbytočne by dvíhali cenu. Farba čierna, v krajnom prípade tmavšie drevo.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Je mi trochu divné diskutovať tu sám so sebou, ale urobím ešte jeden pokus. :)

Je tu možnosť že nebudem mať dosť peňazí na niektorý s tých nových Dualov/Thorensov. Keby nastala táto situácia, tak som pre istotu pozrel čo je v ponuke z druhej ruky. Zaujali ma tri gramce.

1 - Technics SL-QD3. Automat, Direct Drive - táto technológia sa mi vždy páčila. Údajne spolahlivý, priam nezničitelný (?) gramofón. Je na tom prenoska Ortofon 305, predpokladám že to bude nejaká základná. Neviem či by sa do toho úchytu dala bez problémov namontovať nejaká lepšia prenoska (napr. om10, alebo 2m red/blue).

2 - Dual CS 506. Belt Drive s koncovým vypínaním a zdvihom ramienka. Údajne legenda. Čítal som názor, že pokial je v dobrom stave tak by mal s prehladom prehrať všetku súčasnú produkciu nižšej až strednej triedy. Neviem nakolko to mám brať vážne. Prenoska je tam Ortofon DN 145 - zrejme zase nejaká starina. Tak isto ako pri predošlom gramofóne vyzerá ten úchyt neštandardne, čo môže spôsobiť problém pri prechode na novšiu prenosku. S týchto troch sa mi dizajnovo páči najmenej.

3 - Pioneer PL-117D. Plne automatický Belt Drive s prenoskou Linn K5. O nej som toho tiež moc nenašiel, ale predpokladám že to bude tiež kandidát na výmenu. Tuto vyzerá ten úchyt štandardnejšie, len tento gramec je z tých troch najdrahší, takže pokial by som išiel do lepšej prenosky, tak sa pomaly dostanem na cenu tých nových gramofónov. Výhoda je že sa nachádza v Bratislave.

Nedávno bola v ponuke Yamaha PF-50 (automat, Direct Drive) - tá sa mi dosť páčila, ale už je predaná.

Všetky tri gramofóny sú údajne v dobrom stave, po servise, ponastavované, niektoré majú nový kryt, ihlu. Všetky majú dosť kladných hodnotení. nehovoriac o tom, že sú to tipy prístrojov, po akých som za mlada beznádejne pokukoval v Tuzexe. Hlavne ten Pioneer je krásny.
Na druhú stranu mám dosť vážny problém pri predstave, že by som mal vymeniť 20 ročný prístroj za nejaký čo má +- 40 rokov a ešte aj za to platiť dosť peňazí. Neviem akú môžu mať napriek servisu životnosť. Veci sa proste kazia, a s vyšším vekom je tá pravdepodobnosť vyššia. Bolo by fajn keby sa mi podarilo kúpiť stroj čo by so mnou už dožil.
Stojí niektorý s tých gramofónov za bližší záujem?

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Já bych se na všechny ty staré kousky vykašlal. Pokud by to nebylo opravdu po komplet repasy nemá cenu to kupovat. Pokud jsi schopen si to opravit sám tak ok. Sám sem si to vyzkoušel na mém VPI. Při koupi se mi zdálo že je vše v pořádku. Doma sem časem zjistil že je potřeba téměř vše opravit. A to je gramofon vyrobený v roce 2004.
Donedávna jsem pokukoval taky po levnějším gramofonu s poloautomatem. Jako favorit se mi líbil DUAL CS 505-4. Tento typ se vyrábí léta a případné opravy jsou všude na internetu.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ďakujem za reakciu. Naozaj nie som človek čo by sa v tom vŕtal. Ešte aj výmenu prenosky a jej nastavenie som zveril servisu.
Ako som písal, pokial to okolnosti dovolia, tak by som najradšej išiel do nového gramofónu, nech mám na dlho (dúfam že aj navždy) pokoj.
Ako píšeš, tie Dualy a Thorensy sa s drobnými zmenami vyrábajú už roky. Je to osvedčená technológia.

Len sa budem musieť rozhodnúť ku kúpe podla možnosti čo najskôr. Výplatu budem mať o týždeň - potom uvidím ako na tom som. Neskôr ma budú čakať dôležitejšie výdavky a obávam sa že potom by som bol odkázaný iba na lacné starinky.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

To, ze budes muset vydat pri udrzbe takoveho starsiho, klidne i ctyricetiletyho gramce nemaly peniz, je jasne bez ohledu na to, zda je inzerovany jako "v perfektnim stavu". Nasledne financni prostredky stoji i gramo mnohem mladsiho ročníku. Vedle na foru je skupinka kolotočářů, kteri mnohdy velmi stará šáska provozují. A kdyz to tak ctu, jde u nich casto o "apdejty" dosti zasadniho charakteru, tedy nezustane kamen na kameni, aby bylo vse perfektne provozuschopne. Staci si nekdy orientacne secist jejich vydaje a musel bys uznat, ze za takove prachy bys poridil novych gramo tve kategorie nekolik. V takovem pripade neni porizeni velmi stareho stroje ekonomicky vubec rozumne.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Měl jsem doma dva starší Dualy. Nepamatuji si bohužel označení. Oba byly bez závad, oba hrály velmi dobře. Osazeno tenkráte AT95e nebo 2MRed. Oba měly automat s vrácením raménka (fungoval bezchybně).

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Financie na nový gramofón nakoniec neboli, tak u mňa skončil starší stroj. Ešte trochu bojujem s nastavením, ak budem mať problém, tak budem prípadné dotazy riešiť v iných vláknach.

Ďakujem za diskusiu.

Odpovědět