Impedanční přispůsobení přenosky a zesilovače

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
kamelot
Kontaktovat uživatele:

Impedanční přispůsobení přenosky a zesilovače

Příspěvek od kamelot »

Jak se projeví impedanční neshoda na výsledné kvalitě zvuku. Příklad - doporučená impedance vstupu zesilovače pro přenosky ( MM ) užívané u gramofonů Pro-Ject je 47 kohmů. Vstupní impedance pro ( MM ) u zesilovače ( integr. ) je 56 kohm ( obecně větší ). Může se to negativně projevit na výsledném zvukovém projevu?

efičák
Kontaktovat uživatele:

Re: Impedanční přispůsobení přenosky a zesilovače

Příspěvek od efičák »

Nevím.
Takový předzesilovač jsem nikdy neměl. Externí phona která znám, mají správnou hodnotu, 47 koms.
Jedinou zkušenost mám s vlivem zátěže pF pro jednotlivé přenosky, včetně phono kabelu.

Na zvuk analogu má vliv, délka a kvalita phono kabelu a jeho sladění s doporučovanou zátěží přenosky
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =36&t=1410
přenoska a její sladění s ramínkem (spodní rezonanční kmitočet 9-11 Hz)
stav ramínka (vůle, kvalita ložisek kardanového závěsu)
kvalita gramopředku

Zabudované předzesilovače pro gramofon, se v levných integrovaných zesilovačích zpravidla šidí, kvůli nákladům.
Není to pravidlem, starší modely, z doby vlády analogu používají dnes nevyráběné diskrétní součásty, anebo tak zdařilou konstrukci, že mnohdy zvukem překonají nejlevnější model externího phona.
Blíže k zátěži přenosek se dočteš v archivu tohoto Fóra.
Kamelote, hledej i jinde, u bastlířů ti vysvětlí i konstrukční podrobnosti.
Vyhledavač napoví. Chvála internetu.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to kamelot :

56 nebo 47 kiloohmů, neuslyšíš žádný rozdíl. Jak píše Efičák, to spíše uslyšíš rozdíl v nastavení kapacity pokud to Tvoje phono umožňuje.

to Efičák
Není to pravidlem, starší modely, z doby vlády analogu používají dnes nevyráběné diskrétní součásty, anebo tak zdařilou konstrukci, že mnohdy zvukem překonají nejlevnější model externího phona
Dovol, Příteli Vzácný, abych opravil tuhle větu. Nejenomže snadno překonají nejlevnější externí. Překonají často i drahé externí phona. Například Luxman C02, což je předzesilovač z 80tých let má na vstupu step-up trafa a umožňuje mnoho individuálních nastavení. Na e-bay se dá pořídit za cca 300 Euro. Za tu cenu nenajdeš moderní externí phono, které jej přehraje. A jako bonus získáš velice kvalitní předzesilovač.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Renown mě předběhl :twisted: , ale stejně:
U MM přenosek to ovlivní polohu a velikost žádoucí rezonance na vysokých frekvencích. Kapacita její polohu a odpor velikost. Tvoje impedanční "neshoda" je z elektrického hlediska nepodstatná (většina zapojení dobře funguje s tolerancemi součástek 10 % i víc). Trochu vyšší vstupní impedance je naopak výhoda, můžeš ji snížit paralelním odporem a ladit tak zvuk. I když nemyslím, že údaj výrobce o impedancích je kdovíjak přesný, při všech frekvencích.

Čili může se to na zvuku projevit negativně, ale i pozitivně, podle vkusu každého soudruha (a zbytku sestavy).

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Je možné, aby 30 let starý Luxman překonal moderní drahé phona?
I v MM?
Poslouchal jsi ho? Sám vím, že ač se mi zvuk taneční přenosky Ortofon Samba nelíbí, s Luxmanem nemá chybu.

Jsem zklamaný, všechna ta technika, měřící přístroje, sofostikovaná topologie, nedosáhne na technologie nedávno dostupné.
Nač tedy ivestovat do analogu a MC? :roll:
Ještě že jsou dobré MM a MC HO.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Efičák :
Je možné, aby 30 let starý Luxman překonal moderní drahé phona?
Určitě ano, je třeba si uvědomit, že v té době byla veškerá pozornost soustředěna na černou desku jakožto hlavní a nejrozšířenější nosič HiFi zvuku.
Dnes už tomu tak není. LP desky představují okrajovou záležitost a věnuje se jim proto pouze okrajová pozornost.
Jsem zklamaný, všechna ta technika, měřící přístroje, sofostikovaná topologie, nedosáhne na technologie nedávno dostupné.
Nač tedy ivestovat do analogu a MC?
Ty jsi šiřitel anologového evangelia, nesmíš sem psát takové poraženecké řeči. Místo abys byl nositelem Světla i pro ostatní .......

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Renown píše:Ty jsi šiřitel anologového evangelia, nesmíš sem psát takové poraženecké řeči. Místo abys byl nositelem Světla i pro ostatní .......
Co jedu v MC LO, a slyšel jsem, co umí Ortofon Valencia na aparátu přítele Berky, tlumím frustraci věda, že tolik peněz a toleranci své paní nikdy nebudu mít.
Omlouvám se ovečky mé, že jsem zapochyboval.
Nařizuji si 10 stránek knihy Ivo Pešáta, Začínáme s gramofonem. :mrgreen:

Poslouchám americký výlisek R&B / Soul Chaka Khan:
http://videoklipy.osobnosti.cz/chaka-khan
Zvuk báječný, ale jen MM a to trnu, kdy se malý pustí do přenosky Pick It.

jirka28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirka28 »

Vážení, prosím o radu ohledně přizpůsobení přenosky Audio Technica AT440MLb a předzesilovače Cambridge Audio CA2. Doporučená zatěžovací kapacita přenosky je 100-200pF, předzesilovač má 220pF, propojeno 0,8m VDH D502 tj 60pF plus cca 10pF drátky ramínka a konektory. Tedy když to shrnu, mám cca 290pF oproti 100-200pF. Nemám bohužel v tomto směru žádné vzdělání, nepomohl by paralelně zařazený odpor? Děkuji předem za rady.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Pokud ti to dobře hraje, tak to neřeš. Myslím si, že přizpůsobení by mělo být v co nejbližších hodnotách. Jde o to, aby rozdíly nebyly moc vysoké.

jirka28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirka28 »

Hraje mi to dobře ale když jsme s kamarádem zkoušeli předzes CA CP2, bylo slyšet, že oproti jeho sestavě s 2M Black má AT440 agresivnější výšky. Není to moc že by mi to vadilo, ba naopak, alespoň pro svou polohluchotu pořádně slyším jiskrnné činely ale začal hlodat červíček nejistoty a dopídil jsem se že to má na svědomí právě ona vyšší zatěžovací kapacita oproti doporučené a dělá hrbol na 13kHz. Podle tabulky na vinylengine https://www.vinylengine.com/cartridge_d ... calLoading by to mělo srovnat snížení vstupní zátěže na 41,1 kOhm namísto standardních 47kOhm. Rád bych vyzkoušel to snížení odporu ale než začnu pájet, chtěl jsem vědět, má-li s tímto řešením někdo nějaké zkušenosti a zda to spíš nebude ke škodě.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

To je teda Cambridge Audio pěkně drzá firma, když tvrdí, že phonopre se vstupní kapacitou 220 pF se hodí ke každé vložce. Chtělo by to podívat se dovnitř, zda tam jsou na MM vstupu nějaké paralelní kondy a pokud ano, tak nějaké odpájet.

jirka28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirka28 »

Tak ono to není že by se to nedalo poslouchat, naopak to hraje velice dobře. Ony zdůrazněné výšky jsou patrné jen při přímém srovnání s jinou přenoskou, další otázka je, jestli to nakonec nehraje jak má a 2M Black má oproti AT440MLB jen méně agresivní výšky.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Z toho vyplývá, že je důležité vybírat přenosky nejenom podle doporučení, ale podle charakteristiky celého phono řetězce. Některé, například Simico, AT mají doporučenou nízkou zatěžovací kapacitu. Pro ně se těžko hledá phono předzesilovač.
Taky jsem se ve svých počátcích mýlil a divil se, že mi gramofon nehraje tak, jak jsem si představoval.
P.S. Srovnávat AT440 s Ortofon Black nemá cenu. Ortofonka má asi jinou charakteristiku zvuku a kvalitou bude určitě na vyšší úrovni.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

jirka28 píše:Tak ono to není že by se to nedalo poslouchat, naopak to hraje velice dobře. Ony zdůrazněné výšky jsou patrné jen při přímém srovnání s jinou přenoskou, další otázka je, jestli to nakonec nehraje jak má a 2M Black má oproti AT440MLB jen méně agresivní výšky.
Nestudoval jsem parametry těhle přenosek, ale nepotřebuje 2M jiné nastavení phono preampu? Nebo si možná nesedí s propojovacím kabelem z gramce do phono-pre. Ten má na zvuk dost velký vliv. Jinak 2M Black je často označovaná za královnu MM přenosek, takže ji bych oproti AT440 bral jako referenci.

jirka28
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirka28 »

Neberte to prosím tak, že jsem srovnával 2M Black s AT440 a rozdíl je "jen" v podání výšek. OrtoBlack hraje doopravdy trochu jinde než AT440 (a bylo by smutné kdyby nehrála za trojnásobnou cenu) jen ve srovnání na stejných deskách je slyšet (krom jiného) že kmitočtová charakteristika kombinace AT440 a CP2 není úplně nejvyrovnanější. Do jaké míry je to vlastní přenoskou nebo vyšší zatěžovací kapacitou neposoudím. Myslel jsem, že přizpůsobení přenosky zesilovači zvýšením vstupní impedance přidáním kompenzátoru nebo jejím snížením přidáním odporu je běžná věc (přizpůsobení kabelem ani nezmiňuji, to beru samosebou). Ke gramofonu jsem se vrátil od dob dospívání teprve nedávno, je prima, že je stále co se učit a co zdokonalovat :-)

Odpovědět