Kazeta versus digitál
Kazeta versus digitál
I am back Pánové, po letech jsem při uklízení oprášil svůj starý tape deck Kenwood KX W6060, taková středmí třída z roku 1994 tuším. Je pěkně vylágrovanej, ale jedna kapsa furt hraje i když za těch 20 let dostala pěknou sodu a posledních 10 let na to nikdo nešáhl. No a jen tak ze zvědavosti, že si poslechnu nějaký starý kazety z dětství jsem to zapojil ke svý aparatuře no a když už jsem byl v tom, tak jsem z krabice vytáhnul i nějaký originálky z těch let, že si poslechnu, jak přečkalyzub času. Všude jsem slýchal, že kazeta se časem sama smaže a tak všelijak, tak jestli to mám vyházet, nebo to ještě bude hrát. Nic moc jsem od toho nečekal, propojil to se zesíkem špagátem, pustil play... a sednul si na prdel. Nejenže to hrálo, ale hrálo to i zatraceně dobře. Tak jsem okamžitě pustil stejnou nahrávku z PC přes analogovej výstup z Asus Xonar ST a přepínal jsem vstupy. Ta stará kazeta měla násobně víc vejšek, větší prostor, lepší basy, než FLAC z CD!
OK, něco je špatně, ale buď se zvukovkou, nebo káble sou mizerný nebo tak něco, protože zesík a bedny hrajou perfektně - z kazeťáku. Prohodil jsem kabely a žádná změna.
OK tak zvukovka je křumpl i když o ní ve Stereophile a všude jinde pěli samou chválu. Tak jo, celej den jsem pročítal o DACech a večer hned jeden běžel pučit. Nebudu poslouchat sračkový PC! Pučil jsem HRT MUsic Streamer II, asynchronní USB DAC co sice není zrovna drahej, ale vyhrál docela dost ocenění v rámci svý třídy a nebudu nic moct svádět na jitter. Zapojil jsem to, posadil se pustil svou referenční nahrávku a bylo to tam! Ty vejšky, ty basy! Pak jsem zase začaexperimentovat - ze zvukovky, z DACU i z kazety jsem pustil stejnou věc, sladil hlasitost a přepínal A/B/C. No a nebylo to tam. DAC i zvukovka měli prakticky stejnej zvuk. Kazeta sice trochu šuměla a občas si zakolísala, ale vejšky, basy i prostor parádní o třídu vejš.
No a mě to nějak hlava nebere. Můžete se do mě navážet, že mám debilní sestavu a bůhvíco, ale je to blbost. Ten DAC rozhodně není šunt, bedny a zesík hrajou skvěle - z kazety, takže to taky není šunt a díky DACu na zdroji v PC tak úplně nezáleží (ale i tak - pouštím do tho Bit Perfect signál přes WASAPI/ASIO z J.River Media Center, takže tady chyba taky asi nebude). Úplně mě navíc děsí představa jak by to hrálo, kdybych měl pořádnej deck v dobrý stavu a čerstvou, ve Walkmanu 1000x neojetou kazetu!
Tak čím to je? Jediný co mě napadlo je, že ty kazety se nahrávaly nějak víc přebuzeně, aby to na nejrůznějšíchg šitech mělo pořád vejšky a tak je to oproti CD prostě osolený, jako kdybych vyhonil ekvalizér pořádně nahoru.
Nebo kde jinde může bejt chyba?
OK, něco je špatně, ale buď se zvukovkou, nebo káble sou mizerný nebo tak něco, protože zesík a bedny hrajou perfektně - z kazeťáku. Prohodil jsem kabely a žádná změna.
OK tak zvukovka je křumpl i když o ní ve Stereophile a všude jinde pěli samou chválu. Tak jo, celej den jsem pročítal o DACech a večer hned jeden běžel pučit. Nebudu poslouchat sračkový PC! Pučil jsem HRT MUsic Streamer II, asynchronní USB DAC co sice není zrovna drahej, ale vyhrál docela dost ocenění v rámci svý třídy a nebudu nic moct svádět na jitter. Zapojil jsem to, posadil se pustil svou referenční nahrávku a bylo to tam! Ty vejšky, ty basy! Pak jsem zase začaexperimentovat - ze zvukovky, z DACU i z kazety jsem pustil stejnou věc, sladil hlasitost a přepínal A/B/C. No a nebylo to tam. DAC i zvukovka měli prakticky stejnej zvuk. Kazeta sice trochu šuměla a občas si zakolísala, ale vejšky, basy i prostor parádní o třídu vejš.
No a mě to nějak hlava nebere. Můžete se do mě navážet, že mám debilní sestavu a bůhvíco, ale je to blbost. Ten DAC rozhodně není šunt, bedny a zesík hrajou skvěle - z kazety, takže to taky není šunt a díky DACu na zdroji v PC tak úplně nezáleží (ale i tak - pouštím do tho Bit Perfect signál přes WASAPI/ASIO z J.River Media Center, takže tady chyba taky asi nebude). Úplně mě navíc děsí představa jak by to hrálo, kdybych měl pořádnej deck v dobrý stavu a čerstvou, ve Walkmanu 1000x neojetou kazetu!
Tak čím to je? Jediný co mě napadlo je, že ty kazety se nahrávaly nějak víc přebuzeně, aby to na nejrůznějšíchg šitech mělo pořád vejšky a tak je to oproti CD prostě osolený, jako kdybych vyhonil ekvalizér pořádně nahoru.
Nebo kde jinde může bejt chyba?
Re: Kazeta versus digitál
No, taky to slyšíš...
Vítej zpátky.
S počítačem to takhle neumím, jen slyším tu díru na vyškostředech.
Začínal sem na kotoučáku nahrávkama z gramofonu.
Pak kazety točené ještě z master pásu, chromdioxidky a prostě sem si zvyk na ten charakter zvuku. Nějaké zkreslení ale obálka plná, jako doopravdy.
A pak dlouhé trápení s všemožnými CD, klasická se prostě nedala. Pop a Rock Jazz dobrý.
Slyšel sem DAC s analogovým filtrem, nerozumím tomu...hrálo to dost podobně jak analog, ta hladkost navrchu.
Digitál je ještě mladý, furt to má navrchu kostrbatý.
Vítej zpátky.
S počítačem to takhle neumím, jen slyším tu díru na vyškostředech.
Začínal sem na kotoučáku nahrávkama z gramofonu.
Pak kazety točené ještě z master pásu, chromdioxidky a prostě sem si zvyk na ten charakter zvuku. Nějaké zkreslení ale obálka plná, jako doopravdy.
A pak dlouhé trápení s všemožnými CD, klasická se prostě nedala. Pop a Rock Jazz dobrý.
Slyšel sem DAC s analogovým filtrem, nerozumím tomu...hrálo to dost podobně jak analog, ta hladkost navrchu.
Digitál je ještě mladý, furt to má navrchu kostrbatý.
Zdravím, mám Tapedeck SONY K909ES a vždy když si koupím nové LP, tak ho hned nahraju na metalku. Potom pouštím většinou jen kazety a musím říci, že ten zvuk je naprosto neskutečný, když vezmu, že je to z kazeťáku.
Dřív než mi někdo napíše, že jsem hluchej atd. tak chci jen poznamenat, že samozřejmě je jasný, že ta kazeta na rozdíl od digitálu mnohem víc šumí a má spoustu dalších vad. Na faktu, že má ale celkově víc výšek a basů a zní mnohem víc prostorově to nic nemění, přičemž předpokládám, že stářím a opotřebením by se tohle mělo jen zhoršovat.
Napadlo mě, udělat jednoduchej pokus - nahraju si tu kazetu do PC a pak zkusím zase přehrát, pokud to tam bude, tak je jasný, že rozdíl je buď v masteringu, nebo nějakýmu úmyslnýmu přebuzení při nahrávání.
Napadlo mě, udělat jednoduchej pokus - nahraju si tu kazetu do PC a pak zkusím zase přehrát, pokud to tam bude, tak je jasný, že rozdíl je buď v masteringu, nebo nějakýmu úmyslnýmu přebuzení při nahrávání.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Stejně jako všechno, i tohle je o posluchačských preferencích. Více výšek a basů z kazety ti může vyhovovat z více důvodů. Třeba proto, že to tak prostě rád posloucháš, třeba proto, že tvá sestava nativně hraje utlumeně na obou koncích spektra, něco může dělat i akustika a poslechové místo....
Mě osobně se ta kazetová alchymie s typem pásek (chromky, metalky), Dolby C, HX PRO, předmagnetizací atd. dost líbila a rád na to vzpomínám. Ale zvukově to vidím jinak než ty. Problematická dynamika, "pomalost" zvuku hlavně na basech... Ale věřím, že ve vhodně "nevhodném" řetězci to může pořád znít parádně .
Mě osobně se ta kazetová alchymie s typem pásek (chromky, metalky), Dolby C, HX PRO, předmagnetizací atd. dost líbila a rád na to vzpomínám. Ale zvukově to vidím jinak než ty. Problematická dynamika, "pomalost" zvuku hlavně na basech... Ale věřím, že ve vhodně "nevhodném" řetězci to může pořád znít parádně .
Hele to si mě úplně nepochopil a kombinací repro a zesilovač to fakt nebude, byť je to starý, hraje to fakt velmi slušně. Ani nejsem nějakej "V křivka ekvalizér" maniak. Na preampu mám korekce a na nich jen maličko přidaný vejšky. Je v zásadě úplně jedo, jestli se mi to líbí nebo ne, i když ten příspěvek vyznívá, že se mi to líbí.
Já prostě předpokládal, že nahrávka na kazetě i na CD vznikala ze stejnýho masteru, což by logicky mělo znamenat, že budou obě dvě cca stejný, jen ta kazeta bude logicky horší. Jenže jestli ta nahrávka na kazetě má naprosto na první poslech vejšek 3x tolik než CD, tak je něco fakt divně. To že zkopíruju CD na kazetu asi nezpůsobí, že tam pribudou vejšky, pokud to při nahrávání úmyslně nějak neupravím.
Ten rozdíl je fakt zásadní. Na jedný tý kazetě je třeba ve skladbách klasický praskání desky. Z digotálu je to prostě takový nenápadný praskání. Z kazety je to slyšet asi 3x víc a je to tak výrazný, že to úplně šimrá na kůži
Podle mě když to nahraju do počítače a přehaju zpátky, bude to znít stejně, což znamená, že je to nahrávkou a ne zdrojem zvuku.
Já prostě předpokládal, že nahrávka na kazetě i na CD vznikala ze stejnýho masteru, což by logicky mělo znamenat, že budou obě dvě cca stejný, jen ta kazeta bude logicky horší. Jenže jestli ta nahrávka na kazetě má naprosto na první poslech vejšek 3x tolik než CD, tak je něco fakt divně. To že zkopíruju CD na kazetu asi nezpůsobí, že tam pribudou vejšky, pokud to při nahrávání úmyslně nějak neupravím.
Ten rozdíl je fakt zásadní. Na jedný tý kazetě je třeba ve skladbách klasický praskání desky. Z digotálu je to prostě takový nenápadný praskání. Z kazety je to slyšet asi 3x víc a je to tak výrazný, že to úplně šimrá na kůži
Podle mě když to nahraju do počítače a přehaju zpátky, bude to znít stejně, což znamená, že je to nahrávkou a ne zdrojem zvuku.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A nezapomněl jsi prostě zapnout správný typ Dolby (B, C, S, SR, HX-PRO)? Funguje Dolby na tvém starém decku dobře? Chápej, v řetězci máš celkem staré stroje s ne top zvukem už ve své době, takže to posuzování nahrávky bych bral s rezervou. Můžou se ti tam kombinovat různé neideální vlastnosti různých přístrojů.
"Já prostě předpokládal, že nahrávka na kazetě i na CD vznikala ze stejnýho masteru" - to by byla podle mě spíš velká náhoda, kdyby byly.
"Já prostě předpokládal, že nahrávka na kazetě i na CD vznikala ze stejnýho masteru" - to by byla podle mě spíš velká náhoda, kdyby byly.
Co si já pamatuji na mé originál v ČR koupené kazety z 90.let tak to byly pěkné shity, výšky byly přesně to, co jim chybělo. Nahrávaly se ve velkém při dvojnásobné rychlosti aby to bylo rychleji a asi díky tomu to stálo za prd. A pokud tam bylo vůbec Dolby, tak maximálně B. Nebo "něco mezi ničím a Dolby B". Nehrálo to dobře ani tak ani tak. Vlastní nahrávky z VKV (FM) rádia (Vltava,Trójka) či CD byly lepší, i v autorádiu...
Studio v Kavčích horách, kde sem si plesknul mobilem tenhle "kazeťák".
Kazeťák a kotoučák maj pěknou plnou barvu.
Klasická nebo filmová hudba se symfonickým orchestrem se z domácího hifi v digitálu dá těžko poslouchat.
Většina lidí není tak náročná, kdyby ano, hifi by kvetlo jako v osumdesátých letech.
Kazeťák a kotoučák maj pěknou plnou barvu.
Klasická nebo filmová hudba se symfonickým orchestrem se z domácího hifi v digitálu dá těžko poslouchat.
Většina lidí není tak náročná, kdyby ano, hifi by kvetlo jako v osumdesátých letech.
Stejnej mastering na různý typy nosičů je samozřejmě nesmysl.Není to možný, z hlediska požadavku rozdílnejch dynamickej rozsahů, úpravy frekvenčních průběhů, přeslechů, odstupu, apod.
Mě taky hrajou kazety skvěle, hlavně originálky, ale i některý vlastní nahrávky (samozřejmě z CD).Ale technicky (tabulkově)je to vlastně špatně.Všechno tak nějak vychází hůř, třeba v porovnání s odstupy a dynamickym rozsahem CD.
Klidně kazety poslouchám, nemám s tím problém, ale po nedávný koupi enkodéru, kterym jsem si chtěl nahrávky z kazet převíst do PC, jsem to po kontrolnim poslechu vzdal.Neni to dobrý.
Je tam kus nostalgie, poslech je zábavnej, ale technicky je ta nahrávka z kazety strašná.
Jednodušší pro mě asi bude sehnat stejný nahrávky na cédéčku (např v CD bazaru), nebo si je stáhnout z internetu.
Mě taky hrajou kazety skvěle, hlavně originálky, ale i některý vlastní nahrávky (samozřejmě z CD).Ale technicky (tabulkově)je to vlastně špatně.Všechno tak nějak vychází hůř, třeba v porovnání s odstupy a dynamickym rozsahem CD.
Klidně kazety poslouchám, nemám s tím problém, ale po nedávný koupi enkodéru, kterym jsem si chtěl nahrávky z kazet převíst do PC, jsem to po kontrolnim poslechu vzdal.Neni to dobrý.
Je tam kus nostalgie, poslech je zábavnej, ale technicky je ta nahrávka z kazety strašná.
Jednodušší pro mě asi bude sehnat stejný nahrávky na cédéčku (např v CD bazaru), nebo si je stáhnout z internetu.
kabelguru.cz
Hele co je to top zvuk? Musím mít sestavu za dva miliony abych poznal jestli má něco víc nebo míň vejšek? Repro mám změřený a hraje to tak rovně, že leckterý bedny za 100+k jim můžou závidět. Zesilovač je taky po servisu a reakce pána co se v tom šťoural byla dost nadšená. Navíc jsem už něco slyšel a rozhodně mi to nehraje jako nějakej mikrosystém. Takže to, že ta kazeta hraje tak jak hraje je fakt a rozhodně to není tím, že mám debilní zesilovačPítrsPraha píše:...v řetězci máš celkem staré stroje s ne top zvukem už ve své době, takže to posuzování nahrávky bych bral s rezervou. Můžou se ti tam kombinovat různé neideální vlastnosti různých přístrojů.
Šeďour: vlastně by mě zajímalo jak se originální kazety masově nahrávaly, protože zvuk mají ty lepší dobrej a nepředpokladám, že měli v Loděnicích baterii Nakamichi Dragonů
Hellboyi, zapnul sis dolby? (...nebo funguje ti?) , jak se ptal Pitrs .... Ono jestli je to dolby nahrávka a nemáš ho zaplé při přehrávání, tak by se to tak asi mohlo / mělo projevit - přebytek výšek .
Tak je to software, do toho nevidíte. Kazety podle mě jsou to nejhorší v hi-fi, a jsem rád, že jsou pryč. Neustálé problémy se spolehlivostí přehrávačů, kolísáním rychlosti (to přímo nesnáším), šumem... Dejte pokoj! Jestli hrajou líp než z PC, tak jsem rovněž rád, že ani PC v hi-fi nepoužívám!
To Dolby je možná pravda. Samozřejmě že deck má B,C a HX PRO a když to zapnu, tak C to nějak divně mrví, ale B ořízne kus výšek a asi i šumu a zní to podobně Flacu. Ale jsou jiný kazety, kde když zapneš dolby, tak takhle brutální změna nenastane. A lidi co nemaj dolby to poslouchají s víc vejškama?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
No samozřejmě, protože poslouchají záznam způsobem, pro který nebyl vyroben. Vychází to z principu fungování Dolby, kdy se (zjednodušeně) při záznamu určitým způsobem přidají výšky a při reprodukci se stejným způsobem výšky odeberou. Spolu s tím se omezí i šum a výšky jsou na "správné" úrovni. Když pak takhle frekvenčně nevyrovnaný záznam přehráváš bez dolby, je tam logicky převýškováno. Na internetu je o tom dost článků a popisů, doporučuju.Hellboy píše:A lidi co nemaj dolby to poslouchají s víc vejškama?
Ale bylo to celé docela problematické. Perfektně systém Dolby fungoval vždy jen na jednom konkrétním přehrávači pro nahrávky vyrobené na něm. Nějaký půjčování kazet s Dolby C nebo S od kamaráda se nekonalo. I když jsme se pečlivě snažili nastavit si magnetické hlavy shodně, nebylo to nikdy ono.
I ty fantastoHellboy píše:Repro mám změřený a hraje to tak rovně, že leckterý bedny za 100+k jim můžou závidět.
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 09 led 2014 08:55, celkem upraveno 1 x.