Kombinace přenosky a předzesilovače

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
MIR
Kontaktovat uživatele:

Kombinace přenosky a předzesilovače

Příspěvek od MIR »

Zdravím vás tu všechny a prosím o radu.
V současné době mám gramofon, který byl pořízen k úplně jiným účelům jak vyplívá z jeho označení a typu přenosky a možná i díky tomu se na něj jen práší.
Jedná se o Technics SL-1210M5G a Ortofon Concorde S DJ.
Rád bych posunul mé posluchačské zážitky z analogu a proto jsem se rozhodl investovat do změny nejprve v podobě nové přenosky a předzesilovače.
Nejsem si jistý jestli jsem neměl začít přímo gramofonem, ale od toho jsem tu, abych se ujistil o postupu.
Patřím mezi ty, kteří bez objevovaní nemají ten správný zážitek z poslouchání a proto netoužím po okamžitém radikální změně k dokonalosti.
Rád bych investoval do vložky do 10.000,- Kč a k tomu pořídil adekvátní předzesák.
Hrát se přes to bude především jazz a pop... klasika jen výjimečně.
Na konci mám monitory Adam S2X.
Můžete mi tedy poradit, s kterou kombinací máte zkušenosti a hodí se i pro přímý náhon a původní ramínko výše uvedeného SL-1210.

Díky
MIR

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kombinace přenosky a předzesilovače

Příspěvek od Prospero »

“M5G” je nejvyspelejsi verze “SL 1210” a je to uz velmi dobry gramec, s jeho vymenou bych nespechal. Ramenko je kvalitni a tak je vyber kandidatu pomerne velky.
Predpokladam, ze "klasicky" headshell k tomu ramenku mas, takze tady nekolik tipu ode mne:
Nejlevnejsi moznost by byla Nagaoka MP-110, ktera je ale za tu cenu opravdu velmi kvalitni, dobra volba je ale take Sumiko Pearl (ne Back Pearl!), ta zni jeste "dospeleji".
Velmi dobra volba je pry take Ortofon 530 Mk II (= Vinyl Master Blue) a Ortofon 540 Mk II (= Vinyl Master Silver), ty jsem ale osobne neslysel.
Jako predzesilovac muzes pro zacatek pouzit treba Cambridge Audio “Azur” 551P”, nebo nekterou z MM variant ProJect.

Slysel jsem ale (normalni) "SL 1210" uz i s MC prenoskami - Denon "DL-110" a "DL 103 R", to bys potom ale musel poridit MC phono pre, ktery je ale drazsi.

P.S.: Ta ”DL 103-R” hrala opravdu fantasticky! ;)

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Gramofon je v naprostém pořádku, nebál bych se plně využít budgetu.

MIR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIR »

Zdravím do Bavorska a děkuji za rychlou a přitom obsáhlou odpověď.
Moje peněženka počítá s tím, že se budeme pohybovat jen za přenosku v horní polovině částky 10.000,-.
Což nemá vyznít jako hlavní požadavek, ale předpokládám, že cenový rozdíl by mohl být odměnou pro mé uši.
Poprosil bych tedy také o tipy k té hornější hranici částky.
Kdysi dávno jsem studoval slaboproud a tak jsem si byl schopný pár zesáku poskládat a oživit... kdybych chtěl v této zálibě pokračovat existuje adekvátní skládačka předzesáku k takové přenosce?
Má někdo zkušenost i s předzesilovačem, který nabízí více charakteristik než jen RIAA?

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Diky za pozdrav... 8-)
Pokud chces tech cca. 10.000Kc investovat do MM, tak by mohla dobre poslouzit Nagaoka “MP 200". Elypticky hrot, borova chvejka, samarium-kobaltovy magnet a skelnym vlaknem vyztuzena schranka. Slysel jsem na ni velkou chvalu, osobne ale znam jen “MP 110” a potom az "MP 300", ktera je uz ale "pomerne daleko" od tveho rozpoctu. ;)

http://www.phonophono.de/pdf/phono_katalog_nagaoka.pdf

A tady kratky test:

http://www.hifi-tunes.de/?id=554

Dobry pre s vice moznostmi nez jen RIAA nabizi napr. firma “Monk Audio”, ten je ale take cenove pomerne “jinde”. :lol:

http://www.fono.de/Phono-Verstaerker/Mo ... wgodY08Aww

MIR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIR »

Trochu jsem se popral s němčinou a našel si i něco v angličtině a jen samá chvála na Nagaoku MP 200 takže myslím, že je rozhodnuto :-)
Monk audio mi zatím poslouží jako přesvědčovací argument, že předzesák za 20 tis. je v pořádku a vlastně za hubičku .-)
Nechám to ale na uši... poslechnout a porovnat si několik předzesáků za sebou nebude takový problém.
Díky vám oběma za reakce .-)

MIR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIR »

Nagaoka MP 200 je už u mě doma *jupi*
Než jsem ji koupil tak to chvíli trvalo, protože jsem přehodnotil svůj postup a šel jsem na to od lesa a od zdi.
Nejprve jsem nakoupil akustickou pěnu s jehlany, udělal na ni dřevěné rámy a rozvěsil tyto akustické lesy jehlanů po zdi a nábytku. Už to byl velice příjemný akustický skok oproti předchozímu stavu.

Po nějakém čase přišla na řadu fialová MP dvoustovka, kterou když jsem u nás objednal tak mi ji prodejce v kameném obchodě nebyl schopný dostat do ČR ani po měsíci.
Zkoušel jsem i jiné prodejce… u jednoho dokonce i hláskoval jak se píše Nagaoka a nic…
Nakonec jsem využil naše slovenské bratry a za pár dnů jsem ji měl doma.
Po namontování a nastavení jsem mohl zhodnotit nejenom změnu v peněžence, ale i v hudebním zážitku a v tu ránu jsem byl zaujetím přibit do sedačky a poslouchal a znovu objevoval jednu desku za druhou.
Asi by teď nebylo fér vůči Ortofonu porovnávat tyto dvě přenosky, když se u jedné očekává i to, že se s ní občas zaskrečuje. Při pohledu na chvějku Nagaoky mě děsí jen na něco takového pomyslet. (nemluvě o výrazném cenovém rozdílu).
Proto to shrnu jen jednou větou, že po přehození přenosek se z akvarelu stala ostrá barevná fotografie plná zážitků.
Mám za sebou teprve 6 hodin hraní a tak jsem zvědavý co bude následovat až se fialový nástroj více zaběhne. K této přenosce se uvádí 30 hodin záběhu. Už teď můžu konstatovat, že si mě přenoska získala mimo jiné svoji přesností.

Pokud bude možnost tak bych ji rád na vlastní uši porovnal s MP 300 a s Ortofonem 2M Bronze a Black.
Stejně tak až přijde čas na koupení předzesilovače tak se rád podělím o srovnání jednotlivých předzesáků s touto přenoskou.

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

MIR píše:Nagaoka MP 200 je už u mě doma *jupi*

Proto to shrnu jen jednou větou, že po přehození přenosek se z akvarelu stala ostrá barevná fotografie plná zážitků.
Mám za sebou teprve 6 hodin hraní a tak jsem zvědavý co bude následovat až se fialový nástroj více zaběhne. K této přenosce se uvádí 30 hodin záběhu. Už teď můžu konstatovat, že si mě přenoska získala mimo jiné svoji přesností.

Pokud bude možnost tak bych ji rád na vlastní uši porovnal s MP 300 a s Ortofonem 2M Bronze a Black.
Stejně tak až přijde čas na koupení předzesilovače tak se rád podělím o srovnání jednotlivých předzesáků s touto přenoskou.
Ahoj,
rád by som sa opýtal ako to hodnotíš s odstupom času.....po zábehu :D
A tiež či si mal možnosť to porovnať s 2M bronze a Black,
Dik, Lorant

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Fakt jo ? Tak teda gratulace šťastné ruky a dobré volby...trochu Vám závidím neboť sám jsem nikdy neslyšel rozdíl mezi audio kazetou normal z tržnice a značkovou chrom jakkoli deck byl vyšší střední třídy tříhlavý s kalibrací a stejně...mezi bubláním vypáleného ceda ve formátu MP3 a jakostním analogem s eliptickou přenoskou...trochu možná ochuzen jsem o hudební vjem ale netrpím věčnou nespokojeností a vexlováním aparátů donekonečna, hledáním optima které neexistuje...

MIR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIR »

Díky Lechosi,
ty rozdíly, které zažívám díky výměně přenosky musí dle mého soudu slyšet snad každý (o úpravách akustiky místnosti ani nemluvě)… tím spíš pokud hraje hudba, která posluchači sedí… to se pak u mě probouzí tendence a chuť chtít si co nejvíce vychutnat a vnímat vše s každým detailem, který se do nahrávky vešel… v 15 letech mně stačilo, když to řvalo a basovalo a teď se po dlouhé době vracím k hudbě a hledám jinde a něco jiného.
Jak ale píšeš vše má své… a je jasné, že většina lidí si hudbu umí vychutnat jako dobré jídlo, nebo víno bez toho, aby příjemný zážitek podmiňovali rozpoznáváním a vyjmenováním všeho co se v pití a pokrmu nachází.
Někdy to spíš připomíná pózu a chuť se někam zařadit než potřebu vše rozpoznat kvůli prožitku…
Pro porovnání jsem si k pár LP pořídil i vydaní na CD a například hned u prvního porovnávaného a bohužel remasterovaného alba Love Over Gold od Dire Straits je rozdíl znatelný ve prospěch LP nejen chybějící dynamikou, ale i tím, že to v nízkých tonech spíš hučí jak hraje.
Když si toto CD pustím při zalívání stromků přes venkovní repro na terasu tak jsem spokojený i s tím remasterem… díky hučící vodě z hadice a foukajícímu větru si Dire Straits hrají a zprzněný remaster není slyšet… navíc nemusím běhat tam a zpět kvůli otáčení desky 
To ale neznamená, že by se takové remastery měly odpouštět .-)
Měli by mít povinnost na obalu uvádět, že se jedná o remaster do prostředí těžkého průmyslu a Tatry 815 :-) nebo vůbec nevydávat…

MIR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIR »

Hurban píše:
MIR píše:Nagaoka MP 200 je už u mě doma *jupi*

Ahoj,
rád by som sa opýtal ako to hodnotíš s odstupom času.....po zábehu :D
A tiež či si mal možnosť to porovnať s 2M bronze a Black,
Dik, Lorant
Zdravím tě Lorante,
musím tě zklamat, protože jsem teď nově v záběhu jen já jako otec a na nic jiného mi nezbývá čas… kdo má, nebo měl doma batole tak ví o čem je řeč *2thumbsup*
Zatím ti mohu nabídnout jen test v němčině... pokud si ho sám už neobjevil
http://www.fastaudio.com/workspace/uplo ... 46_054.pdf

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

lechos píše:Fakt jo ? Tak teda gratulace šťastné ruky a dobré volby...trochu Vám závidím neboť sám jsem nikdy neslyšel rozdíl mezi audio kazetou normal z tržnice a značkovou chrom jakkoli deck byl vyšší střední třídy tříhlavý s kalibrací a stejně...mezi bubláním vypáleného ceda ve formátu MP3 a jakostním analogem s eliptickou přenoskou...trochu možná ochuzen jsem o hudební vjem ale netrpím věčnou nespokojeností a vexlováním aparátů donekonečna, hledáním optima které neexistuje...
Ahoj, tak to si tu na "HIFI" úplne správne :o)))

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

no není úžasnej ? áááále, dyť jsme v Česku... :lol:

Hurban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurban »

Nič v zlom, len také malé šťuchnutie :D

Odpovědět