Koupě gramofonu

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
symr
Kontaktovat uživatele:

Koupě gramofonu

Příspěvek od symr »

Zdravím všechny,
potřeboval bych radu ohledně koupě nového (nebo klidně i bazarového) gramofonu, našel jsem nějaké staré desky a rád bych si je poslechl.
Nepotřebuju aby to mělu nějaký super zvuk, spíš jen tak z nostalgie si to pustit :D cenu tak do 5 tis.
Doma mám Marantz SR4000 receiver který má phono vstup, takže klidně i bez předzesilovače.
Budu vděčný za jakékoli rady.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Koupě gramofonu

Příspěvek od Pesi »

zdravím ..
No, o tomhle je tu hodně témat / nebo spíš to samé dostkrát ......Nového do 5000,- nic nekoupíš - rozuměj trochu hifi gramofon, který má závažíčko na sílu přítlaku a k tomu antiskating - kompenzaci dostředivé síly .
Takže si musíš koupit bazarový, což obnáší umět si ( raději ) vyměnit přenosku / vložku a seřídit raménko( přenosku) např. podle šablony, kterou si vytiskneš zde z f'óra ....není to až takový problém pokud seš trochu technický typ . ...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Co by nekoupil...5t je slušný rozpočet, máš aspoň přibližnou představu o značce ? Tesla, japan nebo german že by ?

symr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od symr »

Omlouvám se, vím že to tu už je ale nenašel jsem nic konkrétního...
Nikdy jsem gramec neměl, ale myslím si že vyměnit přenosku nebude až taková věda, s tím bych si nějak poradil ;) .
Jinak mi je celkem fuk jestli to bude český, německý nebo japonec... *palec*

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Starší Tesla MC600 Q direct-drive automat může řešit situaci, výměna přenosky za dostupnou 1/2" Ortofon, AudioTechnica (AT) apod. je banalita pokud máš malý šroubováček a zručné prsty, ramínko se vyváží podle návodu
manuálu...
https://www.youtube.com/watch?v=xcVoPZMNzy8
dneska frčí gramce Pro-ject, vyhledej si googlem, do ceny se vejdeš.
viz také: http://www.Bazos.cz sekce gramofony

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Pokud chceš pro začátek max.jednoduchý a levný kolotoč tak bezporuchové šásko Tesla HC43 (v soklu s plexi krytem NC430) nebo jeho vývozní modifikaci Lenco L435 již upraven z výroby na přípoj k zesíku (receiveru) 2 x cinch. Rovněž na ten pasuje libovolná 1/2" přenoska jmenovná výše, synchronní motorek bez regulace přímo na síť, řemínkový pohon talíře (belt-drive), koncové vypínání pohonu a samočinný zvedáček ramínka s přenoskou.

symr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od symr »

Moc díky všem za rady a za ochotu *2thumbsup*

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

symr píše:Omlouvám se, vím že to tu už je ale nenašel jsem nic konkrétního...
Nikdy jsem gramec neměl, ale myslím si že vyměnit přenosku nebude až taková věda, s tím bych si nějak poradil ;) .
Jinak mi je celkem fuk jestli to bude český, německý nebo japonec... *palec*
Máš pravdu, věda to není, ale o seřizování gramofonu musíš něco vědět a musíš být i náležitě vybaven, abys dostal z gramofonu maximum. Doporučuji prostudovat instrukce od Rowinga nebo něco podobného.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

za pár stovek koupíš na hi-fi bazaru či v zastavárně tu hanebnou plastovou imitaci - atrapu gramofonu Tesla NC-470 (NAD-5120), pro občasný poslech a provětrání starých desek zatím stačí a pak se uvidí

Rado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rado »

symr..nenechej se rozhodit. Pokud z nostalgie si chceš pustit pár doma uschovaných LP, tak se nenechej odradit technickými složitostmi se seřízením. Určitě se v Tvým okolí najde někdo, kdo pomůže s počátečním seřízením, nebo se o to můžeš pokusit sám, zdrojů je dostatek. Je pravda, že v této cenové kategorii půjde o entry level, kdy půjde spíš o "jiný zdroj hudby" a určitě to nebude lepší než zvuk z CD, ale to nadšení a pouštění desek je úplně o něčem jiném. A třeba Tě to nakopne, začneš se zajímat a cíleně půjdeš po schodech dál.
Já bych se v Tvém případě orientoval na gramofony, které můžeš případně následně prodat dál bez větších finančních ztrát. V této cenové kategorii určitě Tesla, jak bylo doporučeno dřív, a pak základni modely Pro-ject. Pokud bys chtěl jít do nového, tak bych šel v této cenové kategorii do http://www.aq.cz/obchod/project-essenti ... m-5e-1995/
Pokud jít do bazarového kusu, tak je to o štěstí, aby člověk nenarazil na "brněnské" a podobné překupníky se šrotem.

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Já mám třeba JVC L-AX3 to je dost podobné tomu co zde postnul Lechos. Hraje to o dost čistěji něž třeba NC-450.
A kdybys nechtěl pro začátek žádnou extra "leštěnku" tak mám na prodej YAMAHU P-05.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Jo, odhaduji na dálku že půjde o tuzexovej kus, JVC L-AX11 se na sklonku éry bolševismu v Československu hojně dovážel a byl dost oblíbený. Yamaha je rovněž dobrá volba, měl jsem v ruce TT-400 (řemen, automat) a TT-500 (přímý náhon, automat) lepší průměr. Chtěl jsem mít vintage Akai AP-004 dvojmotorový, druhý pomocný motorek hejbe ramínkem, no sešlo z toho nakonec. Všechny vyjmenované aparáty mají 1/2" montáž přenosky tak o náhradu není nouze.

timi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od timi »

Dobrý večer.
Jak souvisí studio melissa: http://www.melissa.cz/
o kterém se dobře píše tady:
prodejci-studia/hifi-studio-melissa-brno-t94-30.html
a bazar na odkazu na jejich stránkách:
http://www.hifionline.cz/hifibazar/gramofony/
s překupníky brno o kterých se píše tady:
http://www.hifionline.cz/hifibazar/gramofony/