MM prenoska do 3000 Kc

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MM prenoska do 3000 Kc

Příspěvek od lidumil »

Vyměnil jsem tedy v S-kovém raménku svého low-end Technics 1200 vložku Dual za Ortofon 2M Bronze a kolotoč připojil k Recieveru Sony TA-F 2400 ES zatím obyčejnými kabely, který dál posílá bi-wiringově "zvuk" do Dali 450, otevřel v jarním vlahém podvečeru okno abych jej vpustil do zimou "zatuchlé" posluchárny a dopřál si vůni pučícího života plnými doušky a nedočkaně položil na talíř (nikoliv jídelní *2thumbsup* ) první černou placičku mých oblíbených Genesis - ... and then there were three.... - původní lisování z roku 1978 vydané v Německu. Musím podotknout, že titul mám naposlouchaný z minulosti na LP (na starém gramu JVC) i nyní na CD. Přestože jsem si myslel, že nahrávku znám, překvapilo mě její zcela jiné podání. I nerozehraná Bronzka podala Genesis tak, že jsem si myslel, že mám jinou desku - mnohem víc detailů, pevnější a rychlé basy, čisté, zvonivé, ale ne vtíravě ukřičené výšky a velmi dobře propracovné středy. Co když je to vyjímka?? :shock: Měním Genesis za neméně oblíbené Journey - Escape opět v původním výlisku z roku 1981 a hned úvodní "Don't stop Believin' " mě usazuje do křesla a přesvědčuje, že to vyjímka nebyla. I koncertní verzi z BD ve formátu DTS True HD zcela jednoznačně přehrává. Úžasná dynamika, krásně rychlé, pevné ale nedunivé basy, detailní středy, opět jasné výšky, zase najednou jiná nahrávka. A pak střídám jednu placku za druhou - Cheap Trick (dokonale vykreslené kytary, kde téměř vidím jak si prsty hrají se strunami), Marillion s krásně znělým klavírem o basech již nemá význam psát, s přesnými tvrdými údery bicích, Saga, Frampton, Santana - Amigos s nádherně znělou kytarou, která má tělo. Zvuk se postupně šíří do stran mimo bázi sošných Dali 450 tak, že bych pokračoval, neustále nedosycen tou krásou a lačný dalších objevů, kdybych nemusel druhý den vydělávat. Kdy přijde první zklamání? Vzhledem k tomu, že má znovuserodící sbírka vinylů je poměrně skromná, čítá bratru do 100 kousků většinou bazarových, "zklamání" se dočkám nejspíše s nákupem nově lisovaných LP. A co mi předvede "Bronzka" plně rozehraná na dobře nastaveném stroji si netroufám vůbec odhadovat, ale jsem neskonale těhotný touhou to již již poznat. Analog mě opět zcela uchvátil, je rozhodnuto a tak poslouchajíc tu "mechanickou" krásu ve vlahém jarním večeru deroucím se do místnosti plně dokořán otevřenými okny se všemi vůněmi a s příslibem věcí větších, pokukuji po slušném preampu a koketuji s myšlenkou lampového přerodu, neb sametově jemný zvuk lamp pohladí jistě uši, pohled na svítící baňky je potěchou pro oko a zážitek dohromady polaská i duši žíznivce po troše pohody v dnešním hekticky-uspěchaném světě. Aneb zastav se člověče neb nevíš věcí příštích a za chvíli může být pozdě. Pěkný večer.

Davidus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davidus »

Mám 2M Bronze cca 1 rok a jsem s ní velmi spokojený, ale takto krásně bych to popsat neuměl *palec*

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Krásný večer Tobě Lidumile.

Pel básníkův skanul na můj LCD
já překvapeně hledím na Tebe

jsa rozezněn rytmem a harmonií Tvého požitku.
a rdím se nad bohatstvím těch slov a emocí,

což vhled do tónů zachovati může ¨ sbírka málo četná tohoto muže?

Proč slibovali velcí mužové vědy,
ty číselné a marné lesknoucí se jedy

dokola marnost, včem to stačí, přehrávat soubory v počítači

8-)

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Rýmování Ti sluší, tak daleko jsem ještě nedospěl, leč vinylománie mě i k tomu jistě přivede. Jak dlouho se bude Bronzka rozehrávat? Má za sebou bratru tak do 10 hodin.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Mám představu, že na masivním eskovém ramínku, bude změna charakteru mírná a budeš si ji vychutnávat po celý průběh rozehrávání. Po 30 hodinovém provozu by mohla být plná baskytara s kopákema virblem v rovnováze co do dynamiky. Dalinkyto dají celé, vzpomínám jak broukaly ve starém bytě.
Bedny máš pěkně plně rozsahové, receiver Sony mě překvapuje. Rozumí si s 2M Bronzkou?
To je moc dobře.

Modely 2M netrpí na silné změny během rozehrání jako Sumiko BP2 nebo EVO3, charakter a vyvážení jednotlivých pásem je přibližně stejné.

Postupně přibude rozlišení a dynamika basů. Kovové ramínka 2M-kám sluší.
*thumbs up*

Na MC LO ClearAudio Sigma Wood, trvalo 100 hodin provozu pro plné rozlišení středů.
Nejtěžší na poslech pro mne bylo Sumiko EVOIII. mezi 20tou a 50tou hodinou...Pak superior.

jacq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacq »

Pripada mi, ze se u nas vubec neobjevuji vyssi modely audio-techniky. Co treba at-120?
http://www.ebay.com/itm/Audio-Technica- ... 2209wt_954
Cena je skoro akorat

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

eficak píše:Receiver Sony mě překvapuje. Rozumí si s 2M Bronzkou? To je moc dobře.
I mě mile překvapil, nečekal jsem ten rozdíl až tak velký. A na rozíl od "pouhého" zesilovače TAF 505 ES MM docela umí. Uvidím, až starouška Technicse připojím na starouška 505 a na poněkud "audiofilštější" DALI 350.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

jacq píše:Pripada mi, ze se u nas vubec neobjevuji vyssi modely audio-techniky. Co treba at-120?
http://www.ebay.com/itm/Audio-Technica- ... 2209wt_954
Cena je skoro akorat

Z AT přenosek mám odzkoušené a líbí AT91, mám odložené nejpovedenější kousky AT95e, pro hraní Rocku. Fakt povedená.
V jedné instalaci se mi zdála hubená AT440. Sám vím, jak je zvuk přenosek proměnný, netroufám si soudit.
Boron jako materiál chvějky používá AT pro MC. Jejich AT30 vintage kousek mě velmi ohromil scelením neutrality, špičkového rozlišení kategorie i hodně nad 20t. a nevylučující se muzikality.
Najít tu hranici mezi monitorem "psšsfšsš" a témbrem "mňbmfchph" obdivuju. :shock:

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Konečně jsme sebral psychickou sílu a rovnaje těch několik málo vinylů, které vlastním, do nového útočiště, a laskaje se s nimi intuitivně vybírám Deep Purple - Machine Head (USA 1971) a pokládám na talíř. V první chvíli by se ve mně krve nedořezal, cítím jak mi putuje krev z hlavy do nohou a je mi skoro na omdlení, jak velké bylo mé zklamání, jsem šokován. Úderná Smoke on the water jakoby hrála zpod vody, žádná dynamika, snad mi někdo přes noc vyměnil znělé DALI 450 za plastové bedýnky k MP3 discmanu z dílny *fnuk* Nikoliv, sloupy jsou na svých místech. Tak si někdo půjčil Bronzku???? :?: :x Ale kde, je špinavá ? - nene, jak by mohla za těch pár chvil neskonalé nádhery být? Vytáčím volume víc a víc doprava a pořád nic. Kontroluji bi-wire kabely, jsou zapojené - ale že by byla chybka u soudruhů v USA se mi nechce věřit. Nedočkavě třesoucí se rukou měním placičku za AD - Art of the state (1985 UK) - a hle, vše je zase na svém místě, jasné znělé klávesy jdoucí dostatečně hluboko, úderné bicí s krásně zvonivě-cinkavými činely, basa jen pobrukuje a zpěvákovi rozumím snad každé nadechnutí. UFFFFFFFF to mi spadl kámen ze srdíčka, že ho musel slyšet až efičák :lol: . Hudba mě obklopuje, rozšiřuje se poznenáhlu a získává prostor. Už se nemůžu dočkat, až se bronzka projeví v celé své nahé kráse a to co jsem zezačátku jen neradostně tušil se stává krutou realitou. Bude velmi přísným katem všech špatných vinylů - ještě že jich mám tak málo a nebude mi líto ty horší popustit do nelítostného propadliště dějin. A další neblahé tušení nabývá čím dál tím reálnější podoby, zprvu šedivé obrysy se z mlhy tušení vylupují do jasných tvarů skutečnosti - zachvátila mě téměř až fyzická závislost na poslechu. Ale kde brát čas, když jsou i jiné zájmy a venku konečně propuklo naplno dlouho očekávané jaro plné vůní, které jen při ohledu z okna dráždí a naplňuje smysly, tělo a duši vyhladovělé po zimě měrou nebývale plnou. Tak ještě jednu porci a doufám, že to nebude zase zklamání. Zkouším Beggars Opera - Waters of change (1971 Německo). Oproti AD menší dynamika, ale prostor výrazně větší hlavně do stran, opakovaně se dívám do chodby, co že to tam hraje, sametově hlaďoučká basa, hrátky se stereem a dozvuky, typické Hammondky, jen ta kytara trochu zastřená. Ale to jistě nebude chyba Bronzky. Nedá mi to a dávám ještě jednu - Paladin - Charge! (1972 Italy) no to jsem zvědav, italské výlisky nebyly nic moc, ale třeba první vydání .... Znělé činely a hi-hatka, ale tím to končí, zvuková podoba s Deep Purple je první co mě napadá - že by stejná chybka soudruhů v Itálii? S definitivním hodnocením ještě počkám, ale dávám soudruhovi 10, maxiálně 20 hodin a pak ......
Pěknou poslední předmájovou neděli všem.....

ron

Příspěvek od ron »

Zaujímavý tip pre majiteľov prenosiek z rady Ortofon OM a Concorde - po malej úprave je na tieto telíčka možné použiť hrot z Digitracu 300SE ktorý už sa nevyrába, ale občas sa objaví vo výpredaji za zaujímavé ceny.

Hrot pre túto prenosku dodával Ortofon a jedná sa o ekvivalent Ortofon OM-30, čiže NUDE Super-Eliptical s vysokou snímavosťou 35cu. Telo prenosky Digitrac je ale typu P-Mount, navyše nevalnej kvality. Po jednoduchej plastike (odstránenie plastového výčnelku) je možné vymeniteľný hrot použiť s ľubovoľným telom z rady OM (5,10,20 a 30). Dokonca ide použiť i na sériu 2M, aj keď to už je trocha hardcore..

Obrázek

Uvažujem o tom, že by som si zohnal jeden exemplár pre môj Dual CS-435 s ultralight ramienkom. Nechcete sa niekto zbaviť nepotrebnej OM prenosky? ;)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

rOn jasně že mám OM 3e.
Vidím, že jsi vysmátý s headschelem na snadnou obměnu ramínek a zvlášť s ramínkem co umí nastavit všechno za jízdy. (přítlak na hrot a VTA)*2thumbsup*

Snímavost 35 je extrémní hodnota. Jakpak se to bude chovat třeba na devítipalci PJ s 9,5 g. efektivní hmotností?

ron

Příspěvek od ron »

35 je naozaj vysoká snímavosť, takže sa bude hodiť k veľmi ľahkým ramienkam. Tuším že u OM je možné vybrať z tela závažie čím hmotnosť klesne o nejaké 2 gramy.
Moje MicroSeiki ramienko MA-505 je medium-mass, takže na ten digitrac nebude ideálne (možno tak s magnéziovým 6g headshellom a vykuchaným telíčkom z OM)

pacient
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pacient »

Reg. DIGITRAC
Možná pitomý dotaz.
Znamená to, že když nainstaluji stylus DIGITRAC na OM5, vznikne OM30?
Je investice +/- 100 USD rozumná? OM30 jsem nikdy na vlastní uši neslyšel.

ron

Příspěvek od ron »

Presne tak, ak skombinuješ telo z OM5 + stylus z Digitrac 300SE, vyjde ti ekvivalent OM30. V čechách ho zoženieš i trocha lacnejšie ako za 100$. Či sa investícia oplatí neviem, nemal som možnosť porovnať. Ale keď plánuješ výmenu hrotu, je to určite zaujímavá možnosť.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Nemáte někdo zkušenost s touhle přenoskou? Audio-technica atp-2xn. Díky.

Odpovědět