Náhrada za přenosku Audiotechnica ATN 3600L
Re: Náhrada za přenosku Audiotechnica ATN 3600L
Moc vám všem děkuju za cenné rady. V případě, že bych se rozhodl pro výměnu komplet přenosky, víte o nějaké firmě v Praze, která by to provedla včetně nastavení? Šablony mě děsí...
Jinak tu váhu na přítlak jsem si objednal tuto:
https://www.mikrovahy.cz/mikrovahy-do-5 ... 0-01g.html
Jinak tu váhu na přítlak jsem si objednal tuto:
https://www.mikrovahy.cz/mikrovahy-do-5 ... 0-01g.html
Možná že by ti s tím mohl pomoci některý člen zdejšího fóra, který se o analog zajímá a je z Prahy, nebo okolí?
Ta vážka je přesně ta, kterou budeš potřebovat.
Ta vážka je přesně ta, kterou budeš potřebovat.
Díky, už jsem firmu našel: www.phono.cz.
No výborně.
Pokud ti výměnu provedou, udělají určitě i kompletní justáž, takže tu vážku vlastně ani potřebovat nebudeš.
Pro majitele gramofonu ale není nikdy špatné mít ji doma. Člověk nikdy neví, kdy se může hodit...
Pokud ti výměnu provedou, udělají určitě i kompletní justáž, takže tu vážku vlastně ani potřebovat nebudeš.
Pro majitele gramofonu ale není nikdy špatné mít ji doma. Člověk nikdy neví, kdy se může hodit...
Jasně, já než přistoupím k té výměně tak budu zatím používat tu dodanou přenoskou s dodanou jehlou. Takže nastavení přítlaku budu určitě dělat. Během dalších dnů bych si dovolil ještě otravovat - zkusil bych nafotit tu přenosku - jestli bys ji byl schopen identifikovat a poradit, jestli se držet údajů v manuálu nebo toho, co jsi tady uváděl (zelená přenoska).
Pokud to bude ta bílá AudioTechnica z obrázku, je to zaručeně ta 3600. U té by bylo dobré ten doporučený přítlak 3,5g ponechat.
Uchycení jehly má poměrně nízkou poddajnost a nižší zatížení na ni by na deskách způsobilo ještě více škody než doporučené = správné nastavení....
U přenosek je vždy dobře řídit se údaji uvedenými výrobcem.
A žádný strach, své milované desky si, při správném nastavení a čistém hrotu určitě nezničíš. Stačí si jen na netu vyhledat, s jakým přítlakem fungují přenosky Ortofon SPU. (Mimochodem jedny z nejlepších od téhle firmy...)
Uchycení jehly má poměrně nízkou poddajnost a nižší zatížení na ni by na deskách způsobilo ještě více škody než doporučené = správné nastavení....
U přenosek je vždy dobře řídit se údaji uvedenými výrobcem.
A žádný strach, své milované desky si, při správném nastavení a čistém hrotu určitě nezničíš. Stačí si jen na netu vyhledat, s jakým přítlakem fungují přenosky Ortofon SPU. (Mimochodem jedny z nejlepších od téhle firmy...)
Díky, jsem zvědavý až mi to zítra přivezou, co tam bude.
Tak to dorazilo - ta přenoska je bílá.
Tenpřítlak dle tvé rady nastavuju u té bílé na 3,5. Je to OK?
No pokud to uděláš správně, nic nepokazíš. (Kolik jsi vlastně naměřil teď?)
A po nastavení / kontrole máš dvě možnosti:
Poslouchat hudbu a časem vymenít tuhle jehlu za zelenou ATN 3651 a snížiš přítlak (to je otázka cca. pěti minut a 25,-€, nebo si koupít přenosku AT VM a nechat si ji vyměnit u vzpomínanané firmy, určite ale dráž...
Stačí to takhle?
A po nastavení / kontrole máš dvě možnosti:
Poslouchat hudbu a časem vymenít tuhle jehlu za zelenou ATN 3651 a snížiš přítlak (to je otázka cca. pěti minut a 25,-€, nebo si koupít přenosku AT VM a nechat si ji vyměnit u vzpomínanané firmy, určite ale dráž...
Stačí to takhle?
Moc díky, měření zatím nemám, váha mi přijde zítra. Dělal jsem to podle toho videa
Ty jsi se k tomu vyjádřil, že v tom videu to nastavení přítlaku u bílé přenosky je malé, chce to 3,5. Jenže na tom raménku je to do 2,9 a pak 0. Na antiskatingu to jde, ale tam mi to přijde blbé dávat tam 3,5, když na raménku mám jen 2,5. Mám tam na to raménkp dát těch 2,9 a stejně ten antiskating? Mimochodem včera jsem měl mailovou diskusi s panem Horáčkem z Phono.cz ohledně výměny té přenosky. Říkal mi, že pro tu třídu gramofonu co mám (Marley) je přenoska AT VM 95E plně dostačující, AT VM95EN je naddimenzovaná a rozdíl je prakticky nerozeznatelný, takže akorát vyhodím peníze. Na skaldě ji sice nemá, ale klidně mi ji objedná, pokud chci.
V oboru je 25 let a to, že férově říká, že levnější věc pro mě bude lepší finančně i z hlediska užitkovosti na mě působí důvěryhodně. Jaký je tvůj názor?
Ještě poznámka: V manuálu nikde není ani slovo o doporučeném přítlaku a druhu přenosky a jehly. O tom jak se to nastavuje už vůbec.
V oboru je 25 let a to, že férově říká, že levnější věc pro mě bude lepší finančně i z hlediska užitkovosti na mě působí důvěryhodně. Jaký je tvůj názor?
Ještě poznámka: V manuálu nikde není ani slovo o doporučeném přítlaku a druhu přenosky a jehly. O tom jak se to nastavuje už vůbec.
No pokud protizávaží jinou možnost neumožňuje (???)
dej tam prostě tu nejvyšší hodnotu, kterou dovolí... 2,9g je potom taky O.K.
Už i tahle původní přenoska AT3600 je pro tvé nároky v podstatě dostačující. S tou elipickou jehlou (a nižším přítlakem) je jehla ATN3651 ještě lepší a ta AT VM95E je samozřejmě ještě o dost dál. Jestli to ramínko "uveze" ještě lepší přenosku nemůžu potvrdit ani vyvrátit.... nemám zkušenost.
Zato z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že je určitě znatelný zvukový rozdíl mezi hrotem AT VM95E a dražší verzí EN.
(Vyzkoušeno "na vlastní uši" na gramofonu ProJect debut Carbon.) 95EN je, oproti základní 95E, podstatě detailnější a to v celém hudebním spektru od basů až po výšky.....
dej tam prostě tu nejvyšší hodnotu, kterou dovolí... 2,9g je potom taky O.K.
Už i tahle původní přenoska AT3600 je pro tvé nároky v podstatě dostačující. S tou elipickou jehlou (a nižším přítlakem) je jehla ATN3651 ještě lepší a ta AT VM95E je samozřejmě ještě o dost dál. Jestli to ramínko "uveze" ještě lepší přenosku nemůžu potvrdit ani vyvrátit.... nemám zkušenost.
Zato z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že je určitě znatelný zvukový rozdíl mezi hrotem AT VM95E a dražší verzí EN.
(Vyzkoušeno "na vlastní uši" na gramofonu ProJect debut Carbon.) 95EN je, oproti základní 95E, podstatě detailnější a to v celém hudebním spektru od basů až po výšky.....
P.S.: Pokud někdo (třeba i s praxí 40 let) ten zvukový rozdíl nepozná, je někde něco špatně! (Kde a co si takhle na dálku netroufám říci....)
Moc ti děkuju za všechny rady. Už jsem to nastavil a posluchám tohle: https://marty63.rajce.idnes.cz/Vinyl/1519006522
Zatím to zní parádně.
Ty další věci promyslím a zkusím získat ještě další informace. Přeju krásné svátky a ještě jednou velké díky.
Zatím to zní parádně.
Ty další věci promyslím a zkusím získat ještě další informace. Přeju krásné svátky a ještě jednou velké díky.
No to je dobrá zpráva!
Tak si to užívej a přes svátky v klidu popřemýšlej.
I tobě pěkné prožití Vánoc a hlavně dostatek dobré hudby...
Tak si to užívej a přes svátky v klidu popřemýšlej.
I tobě pěkné prožití Vánoc a hlavně dostatek dobré hudby...