Náhrada za přenosku Audiotechnica ATN 3600L
Náhrada za přenosku Audiotechnica ATN 3600L
Dobrý den, měl bych dotaz. Snad tady nesklidím kritiku za pořízení ne úplně hifistického přístroje. Dostal jsem chuť si občas přehrát nějaký vinyl - opravdu jen občas. Můj hlavní zdroj muziky je Cowon Plenue P1 + sluchátka. Hifi sestavu se zesilovačem z prostorových důvodů nemám. Hledal jsem proto slušný laciný gramec, pokud možno all in one.
Pořídil jsem si tedy gramofon Marley Stir It UP s bonusem sluchátkového výstupu. Je to tohle:
https://insmart.cz/marley-stir-it-up-retro-gramofon/
Ve specifikacích jsem se dočetl, že gramec je vybaven přenoskou Audiotechnica ATN 3600L, která je braná jako slušná. Ovšem je tam uvedený přítlak 2,5g - 3,5g, což údajně už může vést k poškození desky. Existuje nějaká cenové přiměřená náhrada s menším tlakem, pro standardní uchycení 1/2" (12,7mm)? O raménku nevím bohužel nic. Jsem pouze uživatel a technika mě moc nezajímá.
Je pro osazení důležitý ten parametr 1/2" uchycení, aby to do toho ramínka vůbec šlo a hrálo to nebo je ještě nutno brát v potaz něco jiného? Mluvím teď o MM typech. Můžete mi doporučit cenově přiměřené náhrady (klidně i vyšší ceny než je dodávaná přenoska) s nižším přítlakem? Domnívám se, že výš jak nad 3000 Kč nemá smysl jít. Předem děkuju za radu. Jak už jsem psal, jsem jenom uživatel a technika je mi jen prostředek k vnímání muziky, není to hobby.
Pořídil jsem si tedy gramofon Marley Stir It UP s bonusem sluchátkového výstupu. Je to tohle:
https://insmart.cz/marley-stir-it-up-retro-gramofon/
Ve specifikacích jsem se dočetl, že gramec je vybaven přenoskou Audiotechnica ATN 3600L, která je braná jako slušná. Ovšem je tam uvedený přítlak 2,5g - 3,5g, což údajně už může vést k poškození desky. Existuje nějaká cenové přiměřená náhrada s menším tlakem, pro standardní uchycení 1/2" (12,7mm)? O raménku nevím bohužel nic. Jsem pouze uživatel a technika mě moc nezajímá.
Je pro osazení důležitý ten parametr 1/2" uchycení, aby to do toho ramínka vůbec šlo a hrálo to nebo je ještě nutno brát v potaz něco jiného? Mluvím teď o MM typech. Můžete mi doporučit cenově přiměřené náhrady (klidně i vyšší ceny než je dodávaná přenoska) s nižším přítlakem? Domnívám se, že výš jak nad 3000 Kč nemá smysl jít. Předem děkuju za radu. Jak už jsem psal, jsem jenom uživatel a technika je mi jen prostředek k vnímání muziky, není to hobby.
Re: Náhrada za přenosku Audiotechnica ATN 3600L
Není třeba měnit celou přenosku. Generátor té 3600 není nijak špatný.
Pro tvou potřebu úplně postačí výměna jehly za lepší s eliptickým hrotem.
Doporučil bych ATN 3651 E.
Cena kolem 25,-€, + poštovné. Doporučený přítlak na hrot 1,75 - 2,0g. K dostání například u thakker.eu. Osvědčený prodejce, zasílá i do ČR.
Po výměně jehly pak, kromě nového nastavení přítlaku, není třeba měnit cokoli jiného.
P.S.: Jak gramofon, tak jeho ramínko patří spíše k tomu lepšímu, co je na trhu s gramofony k mání. A tak kromě té jehly (a přítlaku) nemáš v podstatě co řešit.
Hodně zábavy při poslechu vinylu...
Pro tvou potřebu úplně postačí výměna jehly za lepší s eliptickým hrotem.
Doporučil bych ATN 3651 E.
Cena kolem 25,-€, + poštovné. Doporučený přítlak na hrot 1,75 - 2,0g. K dostání například u thakker.eu. Osvědčený prodejce, zasílá i do ČR.
Po výměně jehly pak, kromě nového nastavení přítlaku, není třeba měnit cokoli jiného.
P.S.: Jak gramofon, tak jeho ramínko patří spíše k tomu lepšímu, co je na trhu s gramofony k mání. A tak kromě té jehly (a přítlaku) nemáš v podstatě co řešit.
Hodně zábavy při poslechu vinylu...
Moc děkuju za radu. Přiznám se ale, že mi připadá jednodušší vyměnit přenosku. Podle mne při výměně přenosky to jenom vytahneš a zasuneš do konektorů novou. Kdežto u jehly mám dojem, že bych snad musel něco šroubovat. Mám totiž špatný zrak (jsem kvůli tomu v invaliďáku) a šroubování malých šroubků je pro mě nemožné. Takže pokud je můj dojem správný, že celá přenoska se mění pouhým vyjmutím a nasunutím nové, bylo by to pro mě přijatelnější. Ale možná si to všechno představuju jak Hurvínek válku. V případě, že by bylo jednodušší vyměnit celou přenosku, měl bys tip? Předem moc díky.
To co popisuješ je právě výměna přenosky. Když měníš jehlu, tak jen vytáhneš starou a novou zasuneš.
To by bylo super - takže žádné šroubování? Nádhera...
Přesně tak.
Díky moc. Ještě mám dotaz. Koukal jsem, že existují elektronické jehlové tlakoměry - třeba tohle: https://www.muziker.cz/ludic-aure-digit ... orce-gauge. Mně to připadá jako kuchyňská váha: já mám toto: https://www.alza.cz/beurer-ks-36-d2139789.htm. Dá se to použít? Přesnost 0,1g mně přijde dostatečná. Nebo je v tom háček?
Háček, ano, skoro doslova. Konkrétně Ludicův plechový výběžek je přesně ten rozdílový faktor, který činí kuchyňskou váhu prakticky nepoužitelnou.
OK, díky...
@marty63.
Mám ještě jednu, pro laika poměrně důležitou připomínku.
U přenosek AudioTechnica se při výměně jehla z generátoru nevytahuje směrem dopředu, jako u většiny ostatních MM přenosek, ale směrem dolů "k talíři". (Mám ale dojem, že to AT v návodu dokonce zmiňuje.)
Pokud máš, jak píšeš, problém se zrakem, určitě bys měl přizvat někoho, kdo tu výměnu udělá za tebe. (Sicher je sicher)
Pro zjištění správného přítlaku na hrot se hodí nejlépe taková váha: Na Amazon k dostání za cca. 15,-€....hodně štěstí a zábavy...
Mám ještě jednu, pro laika poměrně důležitou připomínku.
U přenosek AudioTechnica se při výměně jehla z generátoru nevytahuje směrem dopředu, jako u většiny ostatních MM přenosek, ale směrem dolů "k talíři". (Mám ale dojem, že to AT v návodu dokonce zmiňuje.)
Pokud máš, jak píšeš, problém se zrakem, určitě bys měl přizvat někoho, kdo tu výměnu udělá za tebe. (Sicher je sicher)
Pro zjištění správného přítlaku na hrot se hodí nejlépe taková váha: Na Amazon k dostání za cca. 15,-€....hodně štěstí a zábavy...
No, asi to budu muset zvládnout sám. Zatím mi gramec přijde v neděli, takže napřed vůbec zjistím, co tam vlastně je namontované. Mám tu verzi be BT, třeba to bude něco jiného. Paradoxně část objednaných vinylů mi přišla dřív, tak se aspoň kochám obaly.
https://marty63.rajce.idnes.cz/Vinyl/
https://marty63.rajce.idnes.cz/Vinyl/
Když budeš muset, tak si myslím, že zvládneš.
Zase až taková alchymie to naštěstí není...
P.S.: Jen se kochej...tebou objednané vinyly nemají chybu!

Zase až taková alchymie to naštěstí není...
P.S.: Jen se kochej...tebou objednané vinyly nemají chybu!
JInak jsem rozhodil ještě sítě a z jednoho shopu mi doporučili celou přenosku:
https://www.hifisafir.cz/gramofony/audi ... -at-vm95e/
Je to pro info, kdyby někdo taky něco ještě hledal k tomuto gramci.
https://www.hifisafir.cz/gramofony/audi ... -at-vm95e/
Je to pro info, kdyby někdo taky něco ještě hledal k tomuto gramci.
No,tak pokud se opravdu rozhodneš pro (určitě lepší) přenosku AT VM, kup si rovnou alespoň verzi EN.
Oproti základní verzi E je opravdu o dost lepší...
Jenom se, i přesto, že je její montáž, díky zapuštěným závitům, odost snadnější, než u přenosek s matičkami, příprav na to, že na její správné nastavení budeš potřebovat i nějakou šablonu!
Výměna přenosky je o něčem jiném, než výměna pouhé jehly....
Good Luck!
Oproti základní verzi E je opravdu o dost lepší...
Jenom se, i přesto, že je její montáž, díky zapuštěným závitům, odost snadnější, než u přenosek s matičkami, příprav na to, že na její správné nastavení budeš potřebovat i nějakou šablonu!
Výměna přenosky je o něčem jiném, než výměna pouhé jehly....
Good Luck!
Asi tak. Přesně napsáno.