Nový gramofon - poraďte...
Re: Nový gramofon - poraďte...
Kdo chce poslouchat hudbu na ortodoxní "audiofilské" koncepci gramofonu a nechce utrácet velké peníze, koupí se Pro-Ject (nebo Rega).
Kdo chce po spuštění přenosky ve svém křesle v klidu usínat, koupí si gramofon s automatickým vypínáním.
Jak prosté, drahý Watsone ......
Kdo chce po spuštění přenosky ve svém křesle v klidu usínat, koupí si gramofon s automatickým vypínáním.
tujatuja píše:Kdo chce poslouchat hudbu na ortodoxní "audiofilské" koncepci gramofonu a nechce utrácet velké peníze, koupí se Pro-Ject (nebo Rega).
... a ten, kto je lenivy, alebo komu sa moc trasu ruky resp. ich ma obe lave si preistotu kupi plny automat...
Provokace, ironie ? viz: Jan Neruda: Dědová mísa, moc poučné.Jupi píše:... a ten, kto je lenivy, alebo komu sa moc trasu ruky resp. ich ma obe lave si preistotu kupi plny automat...
http://www.ceskaliteratura.cz/texty/neruda.htm
Když chci pochrupkávat hraji na PL-L1000. Ještě mě nikdy nezradil. Funguje ale na fotobuňku, nemá žádnou levnou mechaniku. Před třiatřiceti roky uměli posluchače rozmazlovat.tujatuja píše:Kdo chce poslouchat hudbu na ortodoxní "audiofilské" koncepci gramofonu a nechce utrácet velké peníze, koupí se Pro-Ject (nebo Rega).
http://www.youtube.com/watch?v=jmlZSI0Kuls
Je to pravá "Dědová mísa".
Tak toto by som mohol. Ten manuálny posuv je vymakaný, to som ešte nevidel. Trochu to síce vyzerá že človak maká pri nejakej fréze, alebo sústruhu - každopádne je to šikovne vymyslené. Hlavne pre ludí z rozklepanými paprčami.fox píše:Když chci pochrupkávat hraji na PL-L1000. Ještě mě nikdy nezradil. Funguje ale na fotobuňku, nemá žádnou levnou mechaniku. Před třiatřiceti roky uměli posluchače rozmazlovat.
http://www.youtube.com/watch?v=jmlZSI0Kuls
Posouvat rameno jinak než kolečkem nelze. Posun je řešen elektromagnetickým pohonem. Pokud se dotkneš za chodu headshell-u, rameno se rozkmitá, protože posun ramene reaguje na změnu polohy přenosky v drážce gramofonové desky.
U tangenciálního ramena s pohonem (existují i tangenciální ramena, kde není externí pohon a kde rameno vleče jehla přenosky například Kuzma Air Line, Air Tangent, všechny Clearaudio TT-x), jako má ten Pioneer je rameno taženo po desce většinou motorem a ozubeným řemenem. Pokud se rameno vychýlí z přesně kolmé polohy doprava nebo doleva, tak se to vyhodnotí (opticky, nebo mechanicky) a odchylku vyrovná pohonný mechanismus. To je důvod proč se rameno rozkmitá když se jej dotknete rukou. Prostě dostanete rameno mimo kolmici a pohonný mechanismus se to snaží dorovnat. Pro případné zájemce je více studijního materiálu o tom systému zde http://www.soundfountain.com/amb/ttrabco.html netýká se to sice Pioneeru, ale to je jedno, princip je stejný.
Kdysi jsem opravoval motorek zvedání raménka na gramofonu Pioneer PL-L1000 a přitom jsem vyfotil jeho pojezdový mechanizmus. "Vozíček" s ramínkem pojíždí po dvou kolejnicích z kulatiny a je poháněn "elektromagnetem". Gramofon musí být dobře vyvážený.
... sbírám gramofony asi 20let. Mám jich asi třicet a to nejrůznějších škol a značek ( Tesla, Marantz, JVC, Dual, Thorens, Pro ject, Pioneer, Sanyo, Akai, Garrard, CEC, Micro Seiki atd). Desky poslouchám téměř denně a vypínání na konci desky nepovažuji za důležité, tedy pokud hudbu posloucháte a nemáte ji jako kulisu, což u vinylu považuji za blbinu. Ale i Pro ject vyrábí modely s koncovým vypínáním. Ale manuální závěr není nikterak na škodu, tedy pokud gramo provozuje gramoman. Pro slušný poslech doporučuji cokoliv od Projectu. Základní i TOP modely. Znám výrobu dobře, byl jsem tam mnohokrát ( pravidelně tam nakupuji) a vím jak se výrobě a vývoji věnují. mohu pouze doporučit. Ne nadarmo je to zdaleka největší výrobce dospělých gramofonů na světě.
.... jo ještě doplněk, zapomeňte na NC 300, to byl dětský gramofon ( podobně jako nesmyslně přeceňované NC 470). Od toho nikdo nikdy slušný zvuk ani nečekal.