P-J RPM 5,1 nebo 1-Xpression III Comfort
P-J RPM 5,1 nebo 1-Xpression III Comfort
Zdravím přátele analogu a chtěl bych požádat o radu. Po zkušenostech s různými gramofony Tesla (HC 16, NC 450, NC 470, NAD 5120) uvažuji o koupi nového gramofonu Pro-Ject střední třídy s moderním antirezonančním karbonovým raménkem a lepším odhlučněním samotného chassis od motorku. Zaujaly mě 2 konkrétní typy, jeden je klasického designu, s elektronickým přepínáním rychlosti, koncovým vypínáním, akrylátovým krytem a vložkou (P-J 1-Xpression III Comfort - nyní nově 15.590,- Kč), druhý je netradičního tvaru, s manuálním ovládáním, bez krytu a bez vložky (P-J RPM 5,1 - nyní nově již za 19.490,- Kč + 2M red + kryt = cca 23.700,- Kč). Chtěl jsem se zeptat, zda je RPM 5,1 zvukově o tolik lepší? Motorek a jeho uchycení je zřejmě totožné, rozdíl je v efektivní délce raménka (8,6" versusu 9") a použitém materiálu talíře (akrylát versusu MDF) a tedy jeho hmotnosti. Máte někdo zkušenost s oběma typy?
Re: P-J RPM 5,1 nebo 1-Xpression III Comfort
Akrylát nebo plexisklo je asi nejlepší materiál talíře. Koncové vypínání je také velmi praktická věc. Jak si oba stojí zvukem, nevím. Ale největší vliv má přenoska a sladění s raménkem, ne raménko samotné. Proto myslím v tomhle případě vzít Comfort a dát víc peněz do přenosky.
Díky moc za názor. U P-J 1-Xpression III Comfort je navíc kvalitní MM přenoska již v ceně. Jedná se o Ortofon 2M RED, která je zde na fóru ve své kategorii velmi pozitivně hodnocená. Také nabývám přesvědčení, že Xpression ve verzi Comfort nemusí být vůbec špatná volba.
P-J 1-Xpression III + 2MRed mi doma hraje (přes P-J Phono Box SE II) a myslím, že gramofon zvládne i lepší přenosku, než je 2MRed. 2Mred má na můj vkus malinko ostřejší zvuk, který není vyvážený větší dynamikou. Osobně bych za peníze nutné na RPM 5.1 šel raději do Expresion III s 2MBronze nebo nějakou MC.bestsound píše:Díky moc za názor. U P-J 1-Xpression III Comfort je navíc kvalitní MM přenoska již v ceně. Jedná se o Ortofon 2M RED, která je zde na fóru ve své kategorii velmi pozitivně hodnocená. Také nabývám přesvědčení, že Xpression ve verzi Comfort nemusí být vůbec špatná volba.
Hodně také záleží, co nejčastěji posloucháš.
Nikdo nemáte zkušenosti s RPM 5,1 ? Pozitivní či negativní ? Jaký typ přenosku tomu sedí nejlépe apod.? Je to high end, jak se píše na stránkách AQ, nebo není ?
Je to high end, jak se píše na stránkách AQ, nebo neníI malej kašpárek dělá divadlo...K čemu je Ti odpověď.Budeš na to koukat nebo poslouchat.