Pomoc při výběru gramofonu
Re: Pomoc při výběru gramofonu
No, kdyz myslis.
Nemyslim to nijak ve zlem, ale Dual byl, je a zustane pouze lepsi spotrebka. (Viz i nove modely.)
At uz "CS 741Q", “CS 5000”, “CS 750”, Golden “1” nebo “11”, ani jeden z nich nesahal (ani zvukove) lepsim Thorensum ani po kolena.
Jejich slabinou nejsou pohon, loziska nebo talire, ale, jak jsi spravne uvedl, jejich slozitost a predevsim ramenka. Nejsou sice vylozene spatna, diky sve konstrukci ale pomerne limitujici. Nejlepsi prenoska, kterou Dualy jeste bez problemu skousnou je Ortofon “OM 40 Super”. Za ni kouzlo Dualu take konci. (A take diky, nejen na muj vkus, velkemu nadbytku plastiku.)
Vymena ramenka u Dualu sice neni uplne nemozna, je ale pomerne slozita (je nutno zrici se automatiky) a proto, v podstate, zbytecna.
Naopak Thorens, rekeme prave od “320-ky” nahoru, je mozno vybavit cimkoli.
Videl jsem ho uz vylepseny jak Teslou „p 1011“ tak i „SME 309“, a kombinaci prenosek bylo nepocitane. Hlavne se ale dá, jak uz jsem psal, osadit dalsími doplnky, ktere ho dostanou do úplne jine ligy nez i ten nejlepsi Dual.
Mmch. Ktere prenosky bys pro "320-ku" doporucil ty?
@ vlad
Tuhle “Shurku” sice neznam, ale napr. “M75-6S” nebo “M75 ED” hrají opravdu dobre a s Ortofon “OM 20 Super” uz se da mluvit o velmi dobre kombinaci.
P.S.: A s Thorensem se potom muzes "do sytosti vyvstekat".
At uz "CS 741Q", “CS 5000”, “CS 750”, Golden “1” nebo “11”, ani jeden z nich nesahal (ani zvukove) lepsim Thorensum ani po kolena.
Jejich slabinou nejsou pohon, loziska nebo talire, ale, jak jsi spravne uvedl, jejich slozitost a predevsim ramenka. Nejsou sice vylozene spatna, diky sve konstrukci ale pomerne limitujici. Nejlepsi prenoska, kterou Dualy jeste bez problemu skousnou je Ortofon “OM 40 Super”. Za ni kouzlo Dualu take konci. (A take diky, nejen na muj vkus, velkemu nadbytku plastiku.)
Vymena ramenka u Dualu sice neni uplne nemozna, je ale pomerne slozita (je nutno zrici se automatiky) a proto, v podstate, zbytecna.
Naopak Thorens, rekeme prave od “320-ky” nahoru, je mozno vybavit cimkoli.
Videl jsem ho uz vylepseny jak Teslou „p 1011“ tak i „SME 309“, a kombinaci prenosek bylo nepocitane. Hlavne se ale dá, jak uz jsem psal, osadit dalsími doplnky, ktere ho dostanou do úplne jine ligy nez i ten nejlepsi Dual.
Mmch. Ktere prenosky bys pro "320-ku" doporucil ty?
@ vlad
Tuhle “Shurku” sice neznam, ale napr. “M75-6S” nebo “M75 ED” hrají opravdu dobre a s Ortofon “OM 20 Super” uz se da mluvit o velmi dobre kombinaci.
P.S.: A s Thorensem se potom muzes "do sytosti vyvstekat".
Zajímavé. Měl jsem nějaký srovnávací test, myslím, že visí někde na Dualworldu, Dual 721 originál rameno versus SME 3009 II s s verdiktem zcela rovnocenné.
Rameno TP16IV jsem měl na Thorensu 126 a měl jsem na něm Audio Technicu OC-7.
Ta vložka Shure je speciální ULM provedení V15III s uchycením TKS G pro Dual.
Mám několik Dualů i Thorensů a Thorensy považuji za trošku lepší z důvodu pohonu, naopak ramena považuji za srovnatelná (a to mám nejlepší kombinaci 126/SMEIII.
Rameno TP16IV jsem měl na Thorensu 126 a měl jsem na něm Audio Technicu OC-7.
Ta vložka Shure je speciální ULM provedení V15III s uchycením TKS G pro Dual.
Mám několik Dualů i Thorensů a Thorensy považuji za trošku lepší z důvodu pohonu, naopak ramena považuji za srovnatelná (a to mám nejlepší kombinaci 126/SMEIII.
Kdybych vybíral mezi těmi dvěma gramofony, přiklonil bych se k Thorens. Vadí mi levné plastové provedení z osmdesátých a devadesátých let.vlad píše:Tak cobyste mistni znalci volili Thorens TD 320 vs Dual CS741?
http://img.canuckaudiomart.com/uploads/ ... be_amp.jpg
https://i.ytimg.com/vi/uWAWeARBLnU/hqdefault.jpg
já taky Thorens. Ten je alespoň (i dnes) v německých rukou.
Ale tady je diskuse o vintage gramofonech z dob, kdy obě firmy byly ještě ty, které byly. A když se bavím o aktuálních, Dual Phono GmbH a Alfred Fehrenbacher jsou nedostatečně německé firmy? A když se podíváš na některé aktuální Thorensy, tak vidíš podle ramene, že jsou to OEM Dualy.
Nepatřil náhodou dnes Dual nějakým číňanům ? Možná jsem si to spletl s Lenco.
Thorens patří Uwe Bartelovi. Samozřejmě Thorens dnes sám vyrábí jen máloco. Například TD-295 svůj původ nezapře
Thorens patří Uwe Bartelovi. Samozřejmě Thorens dnes sám vyrábí jen máloco. Například TD-295 svůj původ nezapře
Nevýhradní práva k používámí značky Dual získalo několik firem. Je tady Dual Phono GmbH Alfreda Fehrenbachera, ten dělá gramofony označené Dual CS, které jsou přímými následovníky původního Dual Gebrüder Steidinger v St. Georgenu a tam stále sídlí a vyrábí na původních linkách Dualu, pak je tady německá obchodní firma DGC, která prodává OEM gramofonové bakelitové sračky s označení Dual DT a na závěr koupili tato práva jen pro Ameriku Číňani, nějací TGL či TCL, kteří to pak prodali Korejcům Namsung, kteří ale gramofony (ani výrobu ani obchod) nedělají.
Skvělá informace, díky !!!