Převod pásek a MC kazet

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
kuba2001
Kontaktovat uživatele:

Převod pásek a MC kazet

Příspěvek od kuba2001 »

Dobrý den,mám spoustu nahrávaných kazet a pásek,které bych chtěl zachovat.Proto mě napadlo,že ty kazety a pásky převedu do formátu wav a výpálím na cd.Jenže nevím,jak mám kotoučák s kazetovým magnetofem.Nechci si kupovat jiné přístroje pro převod zvuku.Prosím,napište mi nějaký návod na propojení.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Převod pásek a MC kazet

Příspěvek od bh69 »

Ta kvalita je tak mizerna, ze pro zaznam bohate staci normalni zvukovka v PC.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Jak víš, v jaké kvalitě to má nahrané?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Já bych řekl že analogový pásek přežije pálenky CD-R, zajisté to bys musel mít cívkáč a kazetdeck. CD je skladnější a jednodušší na obsluhu, to ano, nebrousí hlavy...leda velmi cenný, archívní záznam jinak nedostupný by stál za zvážení.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

lechos píše:analogový pásek přežije pálenky CD-R
Starou belu přežije ... analogový magnetický záznam stárne a degraduje (vzpomeňte si na Cimrmana a prokopírování záznamu výbuchu v Liptákově). CD aspoň jde zkopírovat a uložit na disk nebo vypálit znova, u pásky je záchranou jedině ta digitalizace ...

Ale rozhodně bych to nehrotil - před dávnými lety jsem používal pro záznam pořadů z Vltavy místo magneťáku VHS video a zkusil jsem to pak i převést na CD. Takto vyrobené CD Apollon kvartetu ještě mám a není zvukově nijak tragické. Podstatná je možnost nastavit přesně úroveň signálu - video bylo dostatečně kvalitní a umožňovalo to, u běžných magnetofonů to bude asi problém.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nezbývá než počkat 40 let jak se budou pálená céda tvářit, přesně tolik čítají mé audio kazety ještě z dob SŠ...jediná tenkrát slušná jakost dostupná v krámu byla Maxell LN, Tuzex a valuty mimo dostřel občana...ale hlavně: bude na čem optická média přehrávat ? Již dnes čtečka CD v počítači není běžnou HW výbavou, vzpomeň jak rychle šly do kopru VHS a co to byla za sláva...

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Kdo ma strach proste CD po par letech prepali .. A o to, ze by se data nemela na cem v budoucnu prehrat taky neni treba mit strach - proste se prevedou na nove medium, resp. novy format (coz uz se snadno udela ted, treba ulozenim jako FLAC). Zato se starymi kazetami uz nikdy nikdo nic rozumnyho neudela. Takze prosim neargumentuj takovymi nesmysly ... Navic je to diskuze zase zcela OT, blaboly misto rady a odpovedi na puvodni dotaz.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

bláboly, nesmysly...hele kolego pane, to je fórum volných názorů, není Tvoje soukromé a Ty nejsi autor vlákna tak nemoralizuj, docente a vychladni, jo ? Moc jsi toho zatím k tématu neporadil. Děkuji.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Hele, horniku, zklidni hormón a přestaň plácat <I>oviny. Tvoje fórum to není už tuplem a tvé šíření polopravd, dezinformací a STZH DBL mě už pěkně sere.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Když kamarád chtěl převést pásky a kazety na CD , tak jsem si půjčil od kolegy CD recorder a bez problémů byla zachována jeho cenná sbírka.

Jinak kazety a pásky , když se správně skladují tak vydrží desítky let, vlastní zkušenost. Dokonce i origo pásky z . roku 1972 hrají jak nové. Kazety kupované v Tuzexu / většina Metal a chrom / hrají dodnes. Kolega mi věnoval kazety nahrané z dob burz na Letné a asi jen 6 ks z 50 kusů šlo do pytle.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Jen ještě poznámka k životnosti CD - nedávno jsem (právě z obav, abych nepřišel o data) překopíroval temer 50 CD se svými fotografiemi. Stáří CD bylo kolem 10-15 let. Ani u jediného CD jsem nezjistil jakýkoliv problém, všechna data se bez potíží přečetla. A to jsem nepoužíval žádná archivní CD, ale zcela běžná média.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Mýlíte se, právě pro archivaci záznamů se dodnes používá magnetický pás. Je totiž relativně méně zranitelný, než jakákolov paměť či vypálené medium. Že stárne, je jasné-ale pomaleji, než ony zmíněné CD_R a CD_RW.
Jinak sám osobně bych si radši sehnal příslušné zařízení, pokud kazey či pásky stojí za to. Spojil bych příjemné (svoji oblíbenu muziku na kazetách či pásech) s užitečným (tzn. konečně bych měl doma kus nostalgie té doby, která se už nikdy nevrátí).
Moje nejstarší kazety jsu z let ostrvské Černé louky (1985???) a dodnes nepozoruji, že by s snimi něco dělo.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Zdeny píše:Mýlíte se, právě pro archivaci záznamů se dodnes používá magnetický pás.
Ale v digitalni, kde se vliv starnuti do urcite urovne neprojevuje, nikoliv v analogove forme. A vyhodou je hlavně velka kapacita a nizka cena.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

hodne stary navod, ale jiste se daji najit i novejsi - http://medard.soc.cas.cz/digidat/prikla ... t_zvuk.htm

mcfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcfun »

Rozumím správně otázce, že máte kotoučák a magneťák, ale nevíte jak je propojit s nějakým nahrávacím zařízením? Pokud řešíte tuhle otázku, tak bych si to raději od někoho nechal udělat. Odkaz na návod od kolegy výše nějak nefunguje, ale např. zde: https://digitalizace-vhs.cz/digitalizac ... -cd-a-mp3/ vám to zvládnou určitě udělat.

Jinak myslím, že dělat z toho běžný audio CéDéčko je fakt už dneska mimo. Vzhledem k možnostem magnetofonových pásků bude kvalita MP3 stačit. A ty si můžete zazálohovat na CD, flashku, cloud, atd....

Odpovědět