Ramenko "Rigid Float"

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ramenko "Rigid Float"

Příspěvek od Prospero »

Velmi netradicni a pomerne radikalni zmenu reseni a definice klasickeho ramenka prinasi japonska firma “ViV Laboratories”.

Ramenko nema ofsetovy uhel, antiskating, previs (namisto toho se hrot jehly pohybuje po krivce “podvisu”) a chybi i klasicke kardanicke ci jednobodove lozisko. Jeho trubicka spise “plave” v jakemsi hustem oleji, obohacenem kovovymi casticemi a cela tato kostrukce je v pozadovane poloze udrzovana podpurnymi magnety.
Ramenko ma vlastni, ve vysce nastavitelnou, zakladnu a je tedy mozne umistit ho jako “doplnek” u kazdeho nebo na kazdem gramofonu.
Je k mani v delkach 7´´, 9´´ a 13´´, za 3.300€ az 4.000€ v zavislosti na delce.
Cena pomerne vysoka, jak ale uz prvni testy naznacuji, vzhledem k dosazene kvalite zvuku naprosto primerena.

http://www.blackforestaudio.de/cms/fron ... ?idcat=311

P.S.: Na teto strance se vyplati prohlednout si i produkty ostatnich firem, jako napriklad gramofony “The Funk Firm” nebo “47 Labs”. ;)

fajfka
Kontaktovat uživatele:

Re: Ramenko "Rigid Float"

Příspěvek od fajfka »

Tohle je fakt vymyšlené ramínko. V jednom bodě se stává pravým tangenciálním . Tahle konstrukce už existuje,ale se standardním zavěšením,tady přichází nová kvalita s plovoucí,bezdotykovou konstrukcí. Moje nadšení vychází z pravidla,že průměrné rameno,dobře nastavené,hraje líp než rameno mnohem dražší,neseřízené perfektně. Tady se moc chyb udělat nedá,stačí jednoduchá šablona od výrobce. Na délce ramene taky moc nezáleží, funguje prý už od 7".Nabízí se vel. 7"až 8", 9" až 10",11" až 12". V testech jen chvála,móóc by se mi líbilo

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To je zajímavé rameno. Chvíli mi trvalo než jsem to pochopil, ale jakmile jsem to pochopil tak jsem to musel vyzkoušet :-). Samozřejmě s klasickým kardanovým závěsem
Vyrobil jsem si rameno o délce 7,25" tedy extrémně krátké. Má to lehce vyšší zkreslení než klasické rameno. Průměrně zkreslení toho mého 7,25" je 0,405% a nikde nepřesahuje 1,093%. Největší výhodou je to, že to nepotřebuje žádný antiskating a jeho nastavení je velmi jednoduché. Hraje to velmi příjemně a živě.

to fajfka :
V jednom bodě se stává pravým tangenciálním
Mohlo by to tak být, ale ve skutečnosti tomu tak kvůli snížení zkreslení není.
To mé rameno ( a stejně tak ten Rigid Float) má dva nullpointy, ale ani jeden z nich neprochází kolmo středem uložení ramene. U mne jsou ty nullpointy na 71mm od středu a na 102mm od středu.
Pokud by to bylo jak píšeš, tak by průměrné zkreslení bylo 0,536% a nejvyšší zkreslení by bylo na konci desky, tedy na průměru 60mm, kde by bylo 1,428%.
Ty čísla jsou vypočítaná, ne změřená.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Velmi laický pohled na věc mi říká, že nekonečně dlouhé ramínko by bylo tangenciální v celém rozsahu.
Nepomohlo by tedy využít jednoduchosti této konstrukce a udělat ramínko delší ?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Velmi laický pohled na věc mi říká, že nekonečně dlouhé ramínko by bylo tangenciální v celém rozsahu.
Nepomohlo by tedy využít jednoduchosti této konstrukce a udělat ramínko delší ?
samozřejmě ano. Ale nechtělo se mi pro ten pokus vyrábět celý gramofon a tak jsem na to použil Project Debut. Spočítal jsem si podle montážní vzdálenosti ramene jeho potřebnou délku a vyšlo to těch sedm a čtvrt palce, tak jsem to původní rameno Debutu uřízl ve správné délce a vlepil jsem do té trubky kovový headshell. Takže je to vlastně kompletní Debut, jenom je na něm tohle přímé rameno. Zítra sem dám fotky. Výsledek se mi natolik líbí, že už mám nakreslený gramofon kde bude 12" přímé rameno. Tam to vychází tak, že na průměru 146mm, což je začátek záznamu je zkrelení 0,63% pak rychle klesne, na průměru 135mm už je to jenom 0,40% a pak už nikde nepřekročí tuto hranici. Průměr je 0,248%. Nullpointy jsou na 66mm a 109mm. Underhang 10,53mm

boxer

Příspěvek od boxer »

Myslím, že se tady již někde toto probíralo. Dokonce tady byla fotka DYI gramce s opravdu dlouhým ramenem. A myslím si, že tenkrát Lubor psal, že by byly nejen problémy s váhou, tím protiváhou, tím setrvačností a pak s rezonancí.

Ale já si prd pamatuji.

Něco jako toto.
Obrázek

nebo

Obrázek

A toto

Obrázek

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Fotky Debutu Carbon s krátkým přímým ramenem. Přenoska je Sony XL-15A

http://renown.rajce.idnes.cz/nastenka#IMG_1070.jpg

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Pro-Ject s headshellem !
Signature je nedostupný, Debut by byl hit.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Výsledek se mi natolik líbí, že už mám nakreslený gramofon kde bude 12" přímé rameno. Tam to vychází tak, že na průměru 146mm, což je začátek záznamu je zkrelení 0,63% pak rychle klesne, na průměru 135mm už je to jenom 0,40% a pak už nikde nepřekročí tuto hranici. Průměr je 0,248%. Nullpointy jsou na 66mm a 109mm. Underhang 10,53mm
Pro srovnání klasické 12" rameno má na průměru 146mm zkreslení 0,468%, na 135mm 0,264%. Nullpointy 66 a 121 mm, overhang 13,38 mm

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

@ Renown:
Kompliment, moc povedeny!
(Nekdy dokaze i neortodoksni reseni prekvapit, ze?) ;)

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

Renown: No čumím jak půldupy z křaku. Uřezat Debutu ramínko nastavit headshellem z nějakého Technika... No máte mou poklonu pane *bravo* . Já ani neumím ani nevím jak nastavit (co kontolovat) dráhu ramínka (hrotu přenosky). Overhang mám snad správně (podle manuálu 17mm). *fnuk* :oops:

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

je to overhang nebo hangover ?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

S tím Debutem to bylo nejjednodušší řešení. Spočítal jsem to, uřezal, nalepil headshell, namontoval prenosku a už to hrálo :-)

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

No já se asi nevyhnu rozboru ramena na SL1210. Zjistil jsem že má vůli nebo špatné uložení (nebo je špatně dotáhnuté). Není to v ložisku ale jakoby v celém mechanismu. Když chytnu antiskate a jemně s ním "zacloumám" tak se celé rameno pohne. Tohle dělat určite nemá. No jsem zvědavý jak to dopane. :shock:

Odpovědět