stroboskop a kolísání otáček
-
- Kontaktovat uživatele:
stroboskop a kolísání otáček
Udává se v procentech nebo spíš desetinách. Existuje nějaká pomůcka nebo informace podle které se aspon odhadem dá určit jeho velikost podle "pohupování" značky na stroboskopu? Kolik je to asi v desetinách procent , když už není okem rozeznatelné ?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: stroboskop a kolísání otáček
...to nikdo nikdy neřešil ??? nevěřím.
budiž malou inspiraci
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... stroboskop
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... stroboskop
Stroboskop není určen k měření kolísání otáček ale jejich přesnosti.
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky za nasměrování.
Já vím , že stroboskop není určen ke stanovení kolísání otáček, mně šlo o to , jestli to zkušení praktici umí odhadnout aspon přibližně podle pohupování značky na stroboskopu (třeba +/- šířka jedné černé značky)
Já vím , že stroboskop není určen ke stanovení kolísání otáček, mně šlo o to , jestli to zkušení praktici umí odhadnout aspon přibližně podle pohupování značky na stroboskopu (třeba +/- šířka jedné černé značky)
Nejjednodušší měření je stopkami a počítáním otáček.
Starej gramec Philips měl malý numerický display, točítko regulace a pokud svítilo 33.3 byly otáčky jakž-takž přesné, opět jedna kuriozita a pokus o inovaci za každou cenu, řekl bych.
Pokud se to pohybuje rytmicky dopředu a dozadu v rámci jedné otáčky talíře, pak je to buď excentricky vytištěno, nebo má stroboskop excentrickou středovou díru. Pokud je toto vše v pořádku, pak je většinou problém v excentricitě talíře, nebo špatně opracovaném, případně poškozeném, či nenamazaném ložisku talíře.
Stroboskop se dá použít i k výpočtu odchylky od nominální rychlosti. Změříte kolik políček Vám ujede ze správné pozice za daný čas a zbytek je trocha matematiky.
Stroboskop se dá použít i k výpočtu odchylky od nominální rychlosti. Změříte kolik políček Vám ujede ze správné pozice za daný čas a zbytek je trocha matematiky.