Tape deck - nostalgia
Re: Tape deck - nostalgia
" Kenwood měl autokalibraci? Aiwa AD-F990 (nejvyšší model z Tuzexu) taky proto jsem volil AD-F660 "
No to vypadá, žes asi neměl kačáky, proto si bral nejnižší v Tuzexu s ruční bias na 10 kHz. Kdybyl měl prachy, tak sis taky koupil F 990 s DATA SAYSTÉMEM na 10 kHz a 400 Hz, který u AIWY pracoval, resp. pracuje báječně - většinu kazet uměl velmi dobře srovnat. Pořád jej mám a pořád funguje, ale již jej příliš nevyužívám. Autokalibrace není vada, je to přesnější nastavení než "na ucho". Amorfní hlavy taky nebyly k zahození, celkově to byla doba skvělých, technicky vyspělých strojů v dobách analogu. Ale každý dle svého gusta.
No to vypadá, žes asi neměl kačáky, proto si bral nejnižší v Tuzexu s ruční bias na 10 kHz. Kdybyl měl prachy, tak sis taky koupil F 990 s DATA SAYSTÉMEM na 10 kHz a 400 Hz, který u AIWY pracoval, resp. pracuje báječně - většinu kazet uměl velmi dobře srovnat. Pořád jej mám a pořád funguje, ale již jej příliš nevyužívám. Autokalibrace není vada, je to přesnější nastavení než "na ucho". Amorfní hlavy taky nebyly k zahození, celkově to byla doba skvělých, technicky vyspělých strojů v dobách analogu. Ale každý dle svého gusta.
pokial ste pouzivali pri nahravani Dolby na potlacenie sumu (B, C) tak problem nekompatibility mohol byt aj nastavenim kompander/expander. Az ovela neskor som zacal nahravat bez dolby kde bol zvuk prirodzenejsi a s kompatibilitou bol mensi problem v akomkolvek decku s trochu normalne nastavennou paskovou drahou.
Boli aj spickove decky bez akejkolvek moznosti co i len nastavenia Bias manualne (o kalibracii alebo automatickom nastaveni uz nemoze byt vobec rec)
Napr oblubeny mechanicky robustny Revox/Studer B710 a B215. Tam zostavalo kuovat pasky kde nebolo treba bias a kalibraciu nastavovat, alebo si siahnut na trimery vo vnutri a na nejaky typ pasky si to doladit a pouzivat uz len tie.
Ale bolo aj kopu plastovej spotrebky z 90tych rokov, ktora mala jak Bias fine tak aj s auto auto kalibraciou co za vela nestali (napr Yamaha KX670 - nahravala a prehravala slusne, ale od nova tam klepala lacna mechanika).
Auto kalibracia nie u vsetkych strojov a vzdy v 100% pripadov nastavila optimalne
Boli aj spickove decky bez akejkolvek moznosti co i len nastavenia Bias manualne (o kalibracii alebo automatickom nastaveni uz nemoze byt vobec rec)
Napr oblubeny mechanicky robustny Revox/Studer B710 a B215. Tam zostavalo kuovat pasky kde nebolo treba bias a kalibraciu nastavovat, alebo si siahnut na trimery vo vnutri a na nejaky typ pasky si to doladit a pouzivat uz len tie.
Ale bolo aj kopu plastovej spotrebky z 90tych rokov, ktora mala jak Bias fine tak aj s auto auto kalibraciou co za vela nestali (napr Yamaha KX670 - nahravala a prehravala slusne, ale od nova tam klepala lacna mechanika).
Auto kalibracia nie u vsetkych strojov a vzdy v 100% pripadov nastavila optimalne
Nerozumím, nevím o jakých spotřebkách tady píšeš, dotaz tazatele byl na nejvyššího Kenwooda. V létech 1980 - 1990 byla průměrná výplata v ČSSR od 2000 - 2800,- Kčs. AIWA stála v roce 1985 těsně pod 20 tisíc, Kenwood stál v roce 1990 přes 20 tisíc a Nakamichi dragon měl stál v roce 1982 skoro 40 tisíc.
DATA má i nižší AIWA AD-F 770, kterou mám a stála tuším 13990? Určitě bych našel ještě účtenku, byla přes Hi-Fi klub Svazarmu. Taky jí už moc nepoužívám.Oldear píše: ↑13 říj 2017 13:31Kdybyl měl prachy, tak sis taky koupil F 990 s DATA SAYSTÉMEM na 10 kHz a 400 Hz, který u AIWY pracoval, resp. pracuje báječně - většinu kazet uměl velmi dobře srovnat. Pořád jej mám a pořád funguje, ale již jej příliš nevyužívám. Autokalibrace není vada, je to přesnější nastavení než "na ucho". Amorfní hlavy taky nebyly k zahození, celkově to byla doba skvělých, technicky vyspělých strojů v dobách analogu. Ale každý dle svého gusta.
ano ovšem...Aiwa AD F770 s auto kalibrací byl druhý nejvyšší model v nabídce Tuzexů, já jsem si objednal
a pořádil skromný autoreverzák AD-R450 made in India adekvátní na kapsu študáka (1987) za 1000 TK, zlatá medaile veletrhu Brno 1986, ani Aiwa excelia XK009 neměla auto data system nebo ano ? nepamatuji se již...
mám a dodnes používám AF-F910E ruční bias, rec-level s interním dvojkanalovým oscilátorem 400 Hz a 10 000 Hz
a pořádil skromný autoreverzák AD-R450 made in India adekvátní na kapsu študáka (1987) za 1000 TK, zlatá medaile veletrhu Brno 1986, ani Aiwa excelia XK009 neměla auto data system nebo ano ? nepamatuji se již...
mám a dodnes používám AF-F910E ruční bias, rec-level s interním dvojkanalovým oscilátorem 400 Hz a 10 000 Hz
Kamarád má nevyužívaný tape deck Technics RS BX501. Uvažuji, že bych ho od něj koupil, leč ani jeden nemáme představu o reálné tržní ceně. V některých inzerátech jsem nalezl např. 2200,- ale za podobnou cenu jsem našel např. i model BX747. Pak zase 1000,- (ba i 890,- za funkční, zachovalý) což je zase diametrálně odlišná cena.
Ani jeden z nás nemá potřebu druhého o.ebat, proto bych chtěl znát názor někoho z Vás. Díky.
Ani jeden z nás nemá potřebu druhého o.ebat, proto bych chtěl znát názor někoho z Vás. Díky.
Pokial je to kamarat a je v dobrom stave, tak max 40Eur resp 1000Kc. Pokial by to predaval cudziemu tak cena by mohla byt taka, ako je ochotny zaplatit potencialny kupujuci. Ide o deck konca ery deckov kedy sa uz vyrazne setrilo na vyrobe, dvojhlavovy, nicim moc zaujimavy.
Trhova cena je tak okolo 50,- Eur
Trhova cena je tak okolo 50,- Eur
Evidentně jsi pochopil, jak se věci mají. Díky moc za posouzení, navrhnu to kamarádovi, až se budeme bavit o ceně.
Tak abych to nějak uzavřel. Koupil jsem na Aukru (2012) starší zachovalou RS-AZ6 (stejná hlava) a přehodil hlavu do své AZ7. Hraje výborně už 6 let, ale tape deck moc nepoužívám. Jediný problém, který mně ale moc netrápí, že při nahrávání po cca 2-5 minutách přestane nahrávat - motor jede, ale indikátory přestanou ukazovat a nic se nenahrává. Dělá to po tom přehození hlav, jak říkám nenahrávám, již jenom přehrávám svou sbírku kazet a to občas, tak s tím dokážu žít.techfan píše: ↑22 zář 2010 15:55Vlastním Technics RS-AZ7 rok výroby 1997, moc hezká mašinka, šlapala výborně, ale najednou jsem zjistil , že mi nejde při přehrávání levý kanál, hlavy jsou čisté, neodřené - až tak často jsem ho nepoužíval, přeci jenom jsem ho koupil v době, kdy už nastoupila digitálné éra. Začalo to z ničeho nic, pár týdnů jsem ho nepoužíval a najednou jsem zaregistroval, že nejde levý kanál. Nahrává do obou kanálů, ale nahrávka nic moc- ATC (Auto Tape Calibration) neproběhne. Při přehrání jde jenom pravý kanál, levý hóoodně slabě. Poradí někdo spolehlivý servis v Praze, který neodře a vyřeší. Díky.
http://hifivault.com/Technics/RS-AZ7
Analogu ZDAR!
Přehřátý oscilátor?
Už je to jen nostalgie.Svoji sbírku,asi 150kazet převážně typ IV přehrávám na tape decku SONY TC-K970 ES,gold
https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 70es.shtml
https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 70es.shtml
Má li někdo nějaký pěkný a plně funkční tape deck nejlépe po renovaci na prodej v šířce 43 cm a černém provedení tak nabídněte.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím pánové
Pochlubte se, používá s Vás ještě tape deck ? A pokud ano, jaký ?
Já jsem před 2 měsíci prodal svůj Revox B215 a minulý týden jsem zase dostal chutě, tak jsem s půdy vytáhnul pár přístrojů, které tam čekali na renovaci/opravu a začínám zase oprašovat kazety...
Navíc tu mám už skoro měsíc rozebraný Nakamichi 680ZX na opravu. Koupil jsem ho za super price, s tím, že je třeba "jen" vyměnit gumičky... Bohužel se na něm už někdo dost vyřádil a tak ho postupně dávám dokupy.
Jinak, ne že bych nějak aktivně nahrával na kazety, ale hodně se mi ty staré mašiny líbí...
Tak a co vy ?
Pochlubte se, používá s Vás ještě tape deck ? A pokud ano, jaký ?
Já jsem před 2 měsíci prodal svůj Revox B215 a minulý týden jsem zase dostal chutě, tak jsem s půdy vytáhnul pár přístrojů, které tam čekali na renovaci/opravu a začínám zase oprašovat kazety...
Navíc tu mám už skoro měsíc rozebraný Nakamichi 680ZX na opravu. Koupil jsem ho za super price, s tím, že je třeba "jen" vyměnit gumičky... Bohužel se na něm už někdo dost vyřádil a tak ho postupně dávám dokupy.
Jinak, ne že bych nějak aktivně nahrával na kazety, ale hodně se mi ty staré mašiny líbí...
Tak a co vy ?
Jako dekoraci interiéru ham shacku ano, Tesla B116 A
deck Aiwa (kazetový teda) dojel na "gumičkách" leží pod celtou a čeká na díly.
deck Aiwa (kazetový teda) dojel na "gumičkách" leží pod celtou a čeká na díly.