Tape deck - nostalgia

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Re: Tape deck - nostalgia

Příspěvek od Zdeny »

jardalukas píše:
13 srp 2022 16:16
Asi tak. Já si třeba občas půjčím nějaký vinyl od kamaráda a pokud se mi líbí, tak si ho nahraju na kazetu. Bez Dolby. Všechny tape decky mám nastavený a seřízený, takže zálohu si pak můžu přehrát na jakémkoli s nich.Nahrávat vinyl digitálně nechci, i když bych mohl, ale připadá mi to jako zvěrstvo, zálohovat vinyl do digitálu...
Dnes jsem třeba dokončil renovaci Pioneer CT-S820S. Krásný stroj. Kompletní rozborka, vyčištění od toho hnusného maziva, výměna řemínků a kladek. Pak jsem provedl kontrolu a jede jak s praku. Kolísání na úrovni testovacího pásku, frk charakteristika plochá až do 20kHz, prostě paráda. Ještě jsem chtěl seřídit bias a auto Ble, ale nebylo třeba. Prostě krása, radost si to pak pustit. Naprosto tichá mechanika, zvuk 1:1....
Jasně dnes je prostě jiná doba, digitální, ale tyhle mašinky si vždycky rád pustím...
JJ, přesně takhle mi šlapal CT-93 urushi...Nikod nebyl schopen poznat, zdali hraje metal kazeta a nebo CD :-) ANi nevřící Tomášové a to ani v pauzách mezi skladbami. Na Dolby S bylo prostě hrobové ticho a neskutečná nekonečná dynamika. Prostě opravdu 1:1.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Zdeny píše:
14 srp 2022 07:45
Fidji99 píše:
13 srp 2022 07:36
ayman píše:
10 srp 2022 20:37
Já mám na kazetách nějaký věci, který jsou nesehnatelný tak z toho důvodu mám i tape deck.
Asi ked to su pre teba cenne veci - co najskor by som si spravil digitalnu zalohu. Nez sa ti pouzivanim a vekom stratia v nekonecnom mori sumu.
Jis na velikém omylu! Všechny profesionální zálohy např. starých filmů, rozhovorů a pod jso právě na písech! Je prokázáno,že pás má zatím suverénně největší životnost, na rozdíl od zranitelných digitálních kopií...
A vies aj preco sa to dava na pasy? Ci to je len take info vytrhnute z kontextu, ktore si niekde cital? [myslim tie kopie na pasy] [ked uz teda budes patrat na internete, este si zisti, ci su to analogove pasy, alebo digitalne]

Teda este k tej zranitelnosti - vies mi teda poradit nieco lepsie ako je kombinacia 2 fyzicky oddelenych NAS, kombinovanu s cloudom?

Ako hovorim x krat - kazety su fajn, pre kazdeho z nas toje kus mladosti. Ale tvarit sa, ze maju HOCIJAKU pridanu hodnotu v kvalite zvuku je zase nieco ine. Aj selakove platne su zaujimave, dokonca aj voskove valceky maju svoje miesto v historii.

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Nez-li zprzneny digital, radeji sumici analog ala pasek anebo deska. Vsechno doma mam vcetne hi-res digitalu a presto davam prednost radeji kazete nebo desce.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Co je to sprzneny digital? Da sa uz dnes aj pomerne lacny dobre hrajuci DAC kupit, k tomu Tidal Hifi…
Ked som pred par rokmi porovnaval svoje lepsie nahravky na CC a hrane na Akai GX95 a Sony TK730ES zvuk z digitalnej vetvy (Tidal Hifi, stremer, DAC) bol stale lepsi. To nehovorim o prehravani kvalitne nahrateho hires z disku v tej istej zostave.
Na kazety sa vacsinou aj tak naharava (nahravalo) z CD prehravaca a niekedy z LP - kde to ale vyzaduje pomerne nakladnu hlavne LP cestu, aby to nepriznila ta analogova LP vetva. Ak mas dobry zdroj z coho nahravas - ci to bude digital alebo analog, tak prehravat ro na pasku povazujem uz za zbytocne (jedine v pripade atchivacneho dovodu z cennych LP rarit) a to by aj tak boli lepsie R2R pasy. Takze nahrate kazety na nejaky iny kazetak ako sa dnes prehrava z doboveho CD prehravaca na CCje dnes iba cista nostalgia a nema to nic s tym ze by to bolo od nieco lepsie. Ano kazeta tomu povodnemu pomerne vacsinou mizernemu digitalnemu zdroju prida trochu toho prijemneho analogoveho skreslenia a sumu moze sa to stale niekomu ako nostalgia pacit, nic vsak viac…

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Fidji99 píše:
14 srp 2022 09:07
Zdeny píše:
14 srp 2022 07:45
Fidji99 píše:
13 srp 2022 07:36

Asi ked to su pre teba cenne veci - co najskor by som si spravil digitalnu zalohu. Nez sa ti pouzivanim a vekom stratia v nekonecnom mori sumu.
Jis na velikém omylu! Všechny profesionální zálohy např. starých filmů, rozhovorů a pod jso právě na písech! Je prokázáno,že pás má zatím suverénně největší životnost, na rozdíl od zranitelných digitálních kopií...
A vies aj preco sa to dava na pasy? Ci to je len take info vytrhnute z kontextu, ktore si niekde cital? [myslim tie kopie na pasy] [ked uz teda budes patrat na internete, este si zisti, ci su to analogove pasy, alebo digitalne]

Teda este k tej zranitelnosti - vies mi teda poradit nieco lepsie ako je kombinacia 2 fyzicky oddelenych NAS, kombinovanu s cloudom?

Ako hovorim x krat - kazety su fajn, pre kazdeho z nas toje kus mladosti. Ale tvarit sa, ze maju HOCIJAKU pridanu hodnotu v kvalite zvuku je zase nieco ine. Aj selakove platne su zaujimave, dokonca aj voskove valceky maju svoje miesto v historii.
Samo sebou josou zdigitalizované. O tom asi nikdo nepochybuje. Ale to, co chci říct já je, že digitální kopie na HDD/RAM, a pod. jsou odsouzená k desrukci v krátkém čase, na rozdíl od ásu, který je X násobně přežije. jen k tomu musí existovat přístroj, který je přečte. Asi tak. Nesnaž se hledat senzaci, kde se žádná nekoná.

LUK

Příspěvek od LUK »

blesk666: Co je to sprzněný digitál? Na to je jednoduchá odpověd - sprzněný digitál je tidal (tidal hifi i tidal hifi plus) a streamovací služby obecně. Proč? Protože na streamovacích službách najdeme kvalitní nahrávky jen občas.

---------------------------------------------------------

Jinak sbírky kazet i kazeťáku jsem se zbavil už před víc jak 25 lety, už tehdy nebyl důvod u kazeťáku a kazet setrvávat, už tehdy to bylo médium, který na kvalitní poslech hudby nedostačovalo a ostatně už od svýho počátku bylo špatný, nespolehlivý a chatrný a tyhle jeho základní nedostatky a chyby nebylo možný nijak přebít nebo snad dokonce odstranit.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Luk neviem na aky standard kvality digitalu si zvyknuty. Takze pripustam ze kvalitny hi res z HD disku alebo NAS cez kvalitny transport a DAC bude lepsi. Kazdopadne v kontexte “kvality” 30 rokov starych nahravok na CC (teda zo zlatej ery CC) tak Tidal hifi bude este vysoky high end na adekvatnych zariadeniach (+transport+DAC) pri tymto CC nahravkam

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Zdeny píše:
14 srp 2022 14:08

Samo sebou josou zdigitalizované. O tom asi nikdo nepochybuje. Ale to, co chci říct já je, že digitální kopie na HDD/RAM, a pod. jsou odsouzená k desrukci v krátkém čase, na rozdíl od ásu, který je X násobně přežije. jen k tomu musí existovat přístroj, který je přečte. Asi tak. Nesnaž se hledat senzaci, kde se žádná nekoná.
Pasy su archivacne medium, nie reprodukcne.
Su lacne, rychle, a maju obrovsku kapacitu. Bohuzial - su velmi citlive a haklive a kazdym prehranim/nahravanim sa ich kvalita znizuje. Preto sa tych pasovych kopii/zaloh robi pri kritickych datach vzdy niekolko, a mozno ta to prekvapi, ale normalne sa kazdych par rokov zalohy obnovuju.

Na druhej strane, pre moje sukromne potreby - taham so sebou jednu sadu dat uz cca 12 rokov, mam medzi casom uz treti server a asi 5 generaciu diskov - a zatim dobry. A mam CDcka aj z 80 rokov, a tiez ziadny problem, zatial. Ked j eu niekoho zbierka CD definovana ako "napalene CDcka opajacnute z Napsteru" tak to je ina rec.

Kazdopadne v kontexte analogovej audio kazety tvoja poznamka bola uplne mimo - samozrejme, ayman najlepsie spravi ked si to hned zdigitalizuje, a digitalne odzalohuje na pas [nech mas radost].

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Kopírovat analogovej záznam (pásek, LP, kazeta...) na digitální nosič je mentální úchylka
zoufalců...už nikdy, nikdy ! to neposlechnete, doba a možnosti jsou jinde, dejte si říct.

LUK

Příspěvek od LUK »

blesk666 píše:
14 srp 2022 15:35
Luk neviem na aky standard kvality digitalu si zvyknuty. Takze pripustam ze kvalitny hi res z HD disku alebo NAS cez kvalitny transport a DAC bude lepsi. Kazdopadne v kontexte “kvality” 30 rokov starych nahravok na CC (teda zo zlatej ery CC) tak Tidal hifi bude este vysoky high end na adekvatnych zariadeniach (+transport+DAC) pri tymto CC nahravkam
Jsem zvyklej na ten nejvyšší "standard kvality digitálu," jsme přece na hififóru.
Tys ale nepochopil co říkám. tidal (streamovací služby obecně) je sprzněnej digitál ne kvůli vzorkovací frekvenci, bitovej hloubce nebo dokonce kvůli formátu/kodeku, ani to nemyslím tak, že až teprv "Hi-res z HDD nebo NAS přes kvalitní transport a DAC" je lepší než tidal. Já mluvím o kvalitě nahrávek. tidal (streamovací služby obecně) nám poskytuje tu nejvyšší kvalitu jen někdy, protože nelze na streamovacích službách ve všech případech najít a vybrat si ta nejlepší vydání, to lze na streamovacích službách jen občas. Jak říkám, vůbec tu nejde o formáty/kodeky, vzorkovací frekvence, bitový hloubky atp. I když si pustíš z tidalu tohle album přes skvělej streamer a DAC třeba za 100 000 Kč:
https://tidal.com/browse/album/68732378
tak tohle prachobyčejný starý CD:
https://www.discogs.com/release/2788326 ... f-The-Dark
bude vždycky hrát líp než to z toho tidalu, i když budeš tohle CD přehrávat jako nagrabovaný FLAC/WAV soubory z HDD nebo NASu přes obyčejnej DAC třeba jen za 15 000 Kč.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Luk: ok dakujem za dovysvetlenie, s tym nemam problem suhlasit a aj preto zostavam/vraciam sa naspat aj k CD prehravacu, Jednak kvoli existujucej zbierke a jednak kvoli nahravkam ktore si radsej kupim na nosici. Samozrejeme sa daju zohnat lepsie vydania aj v datovej podobe

jardalukas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardalukas »

Luk:
Nevím co čekáš od streamovacích služeb, ale tak to prostě je a podle mně je to v pořádku. Hlavní účel není o maximální možné kvalitě, ale o kvantitu. Není ve schopnostech Tidalu shánět raritní vydání na požádání několika jedinců, je to komerční společnost a jde jí jen o to vydělat. To že poskytuje nahrávky v kvalitě CD je bonus navíc. Co beru jako velké mínus je použití formátu MQA, který Hi-Res nahrávky degraduje.
Ale buďme rádi alespoň za ten Tidal, stačí se podívat na Spotify, ti serou na náročnějšího uživatele úplně. Jde jen o čísla, počtu uživatelů...
A pokud nejsi spokojený s Tidal, zkus Qobuz a nebo máš peška...
Tím chci říct, že není zrovna fér nadávat na Tidal a nebo na streamovací společnosti, buďme rádi za ně, kvalita pro běžného uživatele je dostačující, kdo chce víc, ať se snaží a shání jinde, třeba na CD nebo vinylu.

LUK

Příspěvek od LUK »

Ano, pro běžný uživatele/konzumenty, tedy pro většinu populace, jsou streamovací služby dostačující, protože těm o zvukovou kvalitu nejde. A to je právě ono, tady jsme na hifi fóru, tady se přece pohybují a scházejí lidi, kteří už "běžní uživatelé" nejsou, neboli hifisti kteří chtějí kvalitu, o to přece jde.

A co očekávám od streamovacích služeb? To co mi slibují. tidal se holedbá "hifi" kvalitou a tím svým "špičkovým" master quality authenticated, ale Já jsem hifista a jeho kvalita je mi leda tak smíchu. Ta kvalita kterou mi tidal (a všechny streamovací služby obecně) poskytuje nelze za "hifi" kvalitu považovat, dost často to lze považovat nanejvejš tak za zvukovej odpad až v některých lepších případech za průměr. Špičkovou (neboli skutečnou "hifi" kvalitu) na tidalu (a všech streamovacích službách obecně) najdeme jen jednou za čas a to hifistům jaksi nestačí, že jo.
Jinak ale.... Já nic nečekám, Já prostě jen reagoval vysvětlením na to co psali jiní.....

A Qobuz zkoušet nemusím, všechny streamovací služby jsou v tomhle ohledu stejný. Že se z části liší nabídka jednotlivých streamovacích služeb, nebo že Qobuz streamuje v Hi-res a ne v tom rádoby hi-resu jménem MQA jako tidal, to není podstatný, protože ta kvalitní/nejlepší/špičková vydání alb (a tím myslím ve všech případech u všech alb) neposkytuje žádná streamovací služba (ani všechny dohromady). Když je nahrávka/vydání alba zprasený "díky" Loudness War, tak už to žádnej formát/kodek ani sebevyšší vzorkovací frekvence či bitová hloubka nezachrání, to udělá rozdíly jen malý, a z pohledu tý opravdový zvukový kvality (o kterou tu přece jde), naprosto nepodstatný, prostě to bude jen zprasený ve vysokým rozlišení, nebo jiným formátu či kodeku, that's all.

A peška nemám, Já streamovací služby nepotřebuju, mám sbírku skvělých a špičkových vydání alb/nahrávek (na CD, SACD, LP, v Hi-res atd., atd....) větší než kterákoli streamovací služba :D 8-) ;).
blesk666 píše:
14 srp 2022 21:13
Samozrejeme sa daju zohnat lepsie vydania aj v datovej podobe
Jistě, dají se dnes sehnat spousty Hi-resů a digitálních souborů prodávaných bez fyzických nosičů, Já jich ponakupoval už víc jak 1,5TB, ale problém je ten, že v mainstreamových žánrech (rock, metal, pop, elektronika....) je jejich kvalita většinou taky mizerná (velmi často je to úplně to samý co poskytujou na streamovacích službách), protože jsou prostě taky zasažený Loudness War, takže ve výsledku starý vydání na CD (i LP) hrajou dost často tak jako tak líp.
Hi-resy a digitální soubory prodávaný bez fyzickejch nosičů jsou skvělý a v podstatě bez přemýšlení normálně použitelný jen v případě klasiky, protože tu jako jedinou Loudness War nezasáhla.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Ještě něco k tape deckům.
Vzhledem k zde již zmíněným zásadním omezením CC nebylo vůbec jednoduché dosáhnout alespoň takové kvality záznamu a přehrávání jako měla LP deska.
Rozptyl v parametrech a kvalitě tape decků byl široký, samozřejmě byl i v ceně. Základní modely nestály za nic.
To páskové magnetofony byly o třídu výše. I ty hrůzy z produkce Tesly, tedy pokud zrovna fungovaly. Širší pásek a vyšší rychlost prostě dělaly své. V počátcích CC byla jejich jedinou výhodou pouze snadnější obsluha a menší rozměr.
Vysvobozením pak byl CD formát, obrovským pokrokem bylo mimo jiné i to, že už i základní modely CD playerů hrály na úrovni těch tape decků nejvyšší kategorie. Pokud bych měl udělat nějaké srovnání, pak pokud zvuková kvalita tape decků byla v rozmezí 0 - 100%, tak CD playerů v rozmezí 80 - 100%. A po prvních pár letech byly už CD playery výrazně levnější než tape decky i nižší kategorie. A žádné problémy a starosti s údržbou a nastavováním, výrazná redukce mechanických částí a s tím související nárůst spolehlivosti. Jasně, nešlo nahrávat, ale i tato bariéra později padla (pokud to tedy v té době ještě někomu vadilo, když už se dalo koupit v podstatě jakékoliv CD). Prostě formát CD přinesl velmi vysokou kvalitu zdroje zvuku všem uživatelům, i v těch úplně základních modelech.
To jestli takto kvalitní zdroj nebyl a není degradován dalšími součástmi reprodukčního řetězce je už jiné téma.

Ale stejně, stroje to byly úžasné a krásné.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Kazet deck vyšší třídy (3 hlavy, 2-3 motory, dbx, CrO₂, kalibrace...) již hrál obstojně jakkoliv (tehda) za cenu sci-fi takovou "hračku pro dospělé" si lajsnul jen málokdo - měřeno průměrnými výdělky své doby
formát CD, CD-R se přestal vyvíjet, záznam 700 MB objemu dat je dosti malý - podle dnešních
kritérii upřesňuji. Elcaset a DAT slepá větev evoluce, spíš pokus dokázat "že to jde i takhle".

Odpovědět