Tape deck - nostalgia
Re: Tape deck - nostalgia
Tohle je teda parádní fórum!!!
posílám tedy i část své sbírky (tu cennější) - dle mého mínění to nejlepší co Sony kdy vyrobilo. Ještě vlastním TC-K950ES, TC-K970ES a TC-K700ES, ale zvukově na tyhle dva tanky prostě nemají....
posílám tedy i část své sbírky (tu cennější) - dle mého mínění to nejlepší co Sony kdy vyrobilo. Ještě vlastním TC-K950ES, TC-K970ES a TC-K700ES, ale zvukově na tyhle dva tanky prostě nemají....
Zdravim, jsem tu novy, tak snad sem trefil do spravnyho fora.
Shanim servisni (ne uzivatelsky - ale taky bych je kdyztak bral) k tamto Aiwa tapedeckum:
AD-F270
AD-F300
AD-F550
Muzu pro zmenu dodat pracne vyhledany pro AD-WX929.
Pokud nepisu do spravnyho vlakna, tak me nasmerujte.
Vse se tyka AIWY, podotykam pro jistotu.
Diky
Shanim servisni (ne uzivatelsky - ale taky bych je kdyztak bral) k tamto Aiwa tapedeckum:
AD-F270
AD-F300
AD-F550
Muzu pro zmenu dodat pracne vyhledany pro AD-WX929.
Pokud nepisu do spravnyho vlakna, tak me nasmerujte.
Vse se tyka AIWY, podotykam pro jistotu.
Diky
Ahoj, chlapi, stal jsem se staronovým majitelem decku TEAC V-1030 a po nějakém čase mi došlo, že stále víc "zrychluje" posun pásky. Jsem si téměř jist, že to byl proces postupný, protože bych si toho patrně všimnul mnohem dříve. Takže, pokud by byl někdo ochoten se na něj kouknou a nastavit, byl bych moc rád. Jsem z novojičínska, takže severní Morava není vcelku problém přivézt/odvézt.
Zdravím
Mám dotaz ohledně originálních audiokazet-většina je typu II, tedy CrO2, ale v horní části, kde je detekční štěrbina má většina tuto zakrytu plastem, je nutno jí vylomit, aby magnetofon správně zdetekoval typ pásku??
Za odpověď předem děkuji
Mám dotaz ohledně originálních audiokazet-většina je typu II, tedy CrO2, ale v horní části, kde je detekční štěrbina má většina tuto zakrytu plastem, je nutno jí vylomit, aby magnetofon správně zdetekoval typ pásku??
Za odpověď předem děkuji
Nic nevylamuj, tak ako to je, je to spravne.patrabus píše:Zdravím
Za odpověď předem děkuji
Zdravím milovníky analogových pásek a kazet.
Jsem tak pročítal články a poznámky a dodávám, že patřím k vám. Kdysi dávno, tuším v 1994 sem vlastnil Pioneery CT-S620 a CT-S820S, který mě tak zklamaly, že sem si z Berlína dotáhnul tam ještě v obchodech k mání CT-S 610 (CT-810S už nebyl). No o rok později přešel k DAT Sony 60ES, později CDR a dál to digi šílenství všichni asi znáte... Ale jak šel čas... zase koukám po starých dobrých a hlavně pěkných strojích.
Takže tady moji krasavci ze sbírečky (později i fotečky budou), která se mi utěšeně rozrůstá. Zatím vlastním z Reel To Reel Pioneer RT 909 a AKAI GX 747 a Cassette decky Pioneer CT-900S a referenční CT-979. Pořád přemýšlím o CT 93, jenže ten mi díky lakované úpravě nesedne ke zbytku a CT 95 kromě barvy má podobný nešvar jako Pioneery CT-S 710,910,620,820S,920S a to šikmo uloženou mechaniku, kterou už po špatných zkušenostech s neudržením páskové dráhy na tenkých páskách nemusím. Proto také Pioneer od ní po 2 letech výrobny opustil. Jinak se mi líbí Akai GX 95, Dragona moc nemusím, ikdyž je to legenda. Takže zatím čau a dobrý analogový zvuk...
Jsem tak pročítal články a poznámky a dodávám, že patřím k vám. Kdysi dávno, tuším v 1994 sem vlastnil Pioneery CT-S620 a CT-S820S, který mě tak zklamaly, že sem si z Berlína dotáhnul tam ještě v obchodech k mání CT-S 610 (CT-810S už nebyl). No o rok později přešel k DAT Sony 60ES, později CDR a dál to digi šílenství všichni asi znáte... Ale jak šel čas... zase koukám po starých dobrých a hlavně pěkných strojích.
Takže tady moji krasavci ze sbírečky (později i fotečky budou), která se mi utěšeně rozrůstá. Zatím vlastním z Reel To Reel Pioneer RT 909 a AKAI GX 747 a Cassette decky Pioneer CT-900S a referenční CT-979. Pořád přemýšlím o CT 93, jenže ten mi díky lakované úpravě nesedne ke zbytku a CT 95 kromě barvy má podobný nešvar jako Pioneery CT-S 710,910,620,820S,920S a to šikmo uloženou mechaniku, kterou už po špatných zkušenostech s neudržením páskové dráhy na tenkých páskách nemusím. Proto také Pioneer od ní po 2 letech výrobny opustil. Jinak se mi líbí Akai GX 95, Dragona moc nemusím, ikdyž je to legenda. Takže zatím čau a dobrý analogový zvuk...
koukám...samej černej high-end, takže jeden stříbrňák - veterán, dole: cassette deck NEC K-316E, Fe/CrO2/Me, dolby NR, 2 ručkové VU měřáky - budíky, dovoz ČSSR 1982-84 za srandovních tenkrát 29 900.-Kčs (celá sestava tedy, zesík, gramo, deck,
AM/FM tuner, 2 repro boxy 3-pásma a stojan (rack)
AM/FM tuner, 2 repro boxy 3-pásma a stojan (rack)
Vlastním deck Technics RS-BX747, který už prakticky nepoužívám. Jinak, i když je to zde o "nostalgii", já žádnou moc necítím. Kdybych na začátku 90. let, kdy jsem si zmíněný deck kupoval, věděl to, co co vím dnes, nikdy bych si žádný kazeťák nepořizoval. Nikdy se mi nepodařilo nastavit předmagnetizaci etc.. tak, aby byla výsledná nahrávka shodná s originálem. Automatika je IMO úplně na nic. Sehnal jsem si dokonce serv. manuál, abych ten deck nechal odb. seřídit, ale pak jsem se na to vykašlal vzhledem k nástupu dig. zázn. techniky.
Jinak jsem měl možnost slyšet i špičkové modely mnoha renom. značek (Akai, Aiwa, Sony etc..) a ani ty na mě moc nezapůsobily, neb i zde nebylo možné dosáhnout úplné shody nahrávky s originálem a to mnohdy i po serv. seřízení.. Když analog, tak jedině stereofonní video s možností manuálního nastavení úrovně nahr. zvuku - to by jediný případ, který (by) mě téměř uspokojil. Žádná šidítka typu Dolby kompandérů, odstup s/š téměř na úrovni digitálu, žádné stlačení dynamiky oproti kazeťákům etc.., prostě skutečné HiFi.. Jediná "nevýhoda" - prostor, což ale považuji vzhledem ke stopáži videokazet za marginální.. Někdy v letech 93-94 se dal už pořídit odpovídající videorekordér za cenu cca 20 kKč, takže nebylo co řešit.. Jen musel člověk vědět, vo co go...
P.S. Výše zmíněné nepovažujte za nějakou "dehonestaci" kazetových magnetofonů, ale jen za můj subj. pohled na věc, podložený vesměs neg. zkušenostmi z této oblasti...
Jinak jsem měl možnost slyšet i špičkové modely mnoha renom. značek (Akai, Aiwa, Sony etc..) a ani ty na mě moc nezapůsobily, neb i zde nebylo možné dosáhnout úplné shody nahrávky s originálem a to mnohdy i po serv. seřízení.. Když analog, tak jedině stereofonní video s možností manuálního nastavení úrovně nahr. zvuku - to by jediný případ, který (by) mě téměř uspokojil. Žádná šidítka typu Dolby kompandérů, odstup s/š téměř na úrovni digitálu, žádné stlačení dynamiky oproti kazeťákům etc.., prostě skutečné HiFi.. Jediná "nevýhoda" - prostor, což ale považuji vzhledem ke stopáži videokazet za marginální.. Někdy v letech 93-94 se dal už pořídit odpovídající videorekordér za cenu cca 20 kKč, takže nebylo co řešit.. Jen musel člověk vědět, vo co go...
P.S. Výše zmíněné nepovažujte za nějakou "dehonestaci" kazetových magnetofonů, ale jen za můj subj. pohled na věc, podložený vesměs neg. zkušenostmi z této oblasti...
sekal: no on taky ten RS-BX747 nebyl žádný zázrak. To byla taková nižší střední třída (taky tomu odpovídla cena cca 300 USD). Taková RS-BX965 byla jinde a přesto to není zdaleka nějaká špička...
S tím videem máš pravdu. Občas jsem používal k nahrávání Thomson (nějaký vyšší model) a co se zvuku týká, bylo to OK. Jen ten komfort obsluhy byl nižší....
S tím videem máš pravdu. Občas jsem používal k nahrávání Thomson (nějaký vyšší model) a co se zvuku týká, bylo to OK. Jen ten komfort obsluhy byl nižší....
ad Technics: Souhlas, už jsem se ostatně o tom vyjádřil v pekelníkově vláknu. 965-ka měla jen jednu výhodu, pokud vím, a tou byla implantace DBX. Jinak vše ostatní (mechanika etc..) bylo víceméně shodné. Toto pravidlo, tj. že 1., 2. a evtl. i 3. model v jedné typ. řadě byl prakticky mech. shodný až na drobné změny v elektronice, platilo v 90. létech téměř u všech komponentů různých značek. Výjimkou snad byly pouze Top modely některých renom. značek, které ale byly mnohdy určeny pouze pro japon. nebo amer. trh.
Jinak ta 747-čka byla tuším 3. po "top" 965-tce, pokud se nemýlím. Já když jsem se z "akademického" zájmu svého času podíval na vnitřnosti té 747-čky, tak jsem "zalkal".. Neb když jsem si propočítal pořizovací náklady stroje a kazet (cca 50) a zjistil jsem, kolik by za to bylo CD-ček a kolik jsem tedy "ušetřil", tak jsem si dle Dudkova idiomu měl chuť zajít do kouta a nafackovat.. A to už jsem vlastnil CD přehrávač někdy na přelomu roku 89/90 (!), i když to byl silně low-endový Prosonic xy.. Prostě do analogu (jakéhokoliv) jsem nikdy neměl chodit.. Howgh...
Jinak ta 747-čka byla tuším 3. po "top" 965-tce, pokud se nemýlím. Já když jsem se z "akademického" zájmu svého času podíval na vnitřnosti té 747-čky, tak jsem "zalkal".. Neb když jsem si propočítal pořizovací náklady stroje a kazet (cca 50) a zjistil jsem, kolik by za to bylo CD-ček a kolik jsem tedy "ušetřil", tak jsem si dle Dudkova idiomu měl chuť zajít do kouta a nafackovat.. A to už jsem vlastnil CD přehrávač někdy na přelomu roku 89/90 (!), i když to byl silně low-endový Prosonic xy.. Prostě do analogu (jakéhokoliv) jsem nikdy neměl chodit.. Howgh...
z produkce Technics stál za zavážení model RS-B100, všechny funkce aparátů vyšších tříd vč.DBX
viz:
http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/51/376.html
viz:
http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/51/376.html
Já jsem měl možnost se skutečně zevrubně seznámit s tímto modelem Akai http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/ ... l?begin=31, který si pořídil jeden můj kamarád v r. 1994 za cca 18 kKč, a to byla jiná káva než Technics. Ono nejde jen o papírové parametry, neb všichni víme, že papír snese vše, ale (kromě jiného) i třebas o možnosti nastavení. Zmíněný kamarád, který na rozdíl ode mě není tech. "BFU", si ihned po koupi sehnal serv. manuál a vše si nastavil, takže se mu např. podařilo dosáhnout vyrovnanější tolerance kmit. rozsahu (+-1,5dB) a také to byl asi jediný případ, kdy přijatelně fungovala i automatika (kalibrace,předmagnetizace). Jediné "mínus" tohoto stroje bylo, že fa. Akai u této poslední model. řady neimplementovala poslední "výdobytek" Dolby kompandérů, (tj.Dolby S), což byl ale vlastně prozíravý tah vzhledem k nastupující dig. zázn. technice. Nač platit zbytečně lic. poplatky, že...
P.S. A jaká myslíte, že byla "pointa" tohoto příběhu ? Zmíněný kamarád tento špičkový stroj za cca 2 roky prodal a pořídil si CD rekordér Pioneer xy a bylo vymalováno.. Věd.-tech. revoluci prostě nezastavíte...
P.S. A jaká myslíte, že byla "pointa" tohoto příběhu ? Zmíněný kamarád tento špičkový stroj za cca 2 roky prodal a pořídil si CD rekordér Pioneer xy a bylo vymalováno.. Věd.-tech. revoluci prostě nezastavíte...
taky jsem si někdy v roce 86 dovezl CD přehrávač Toshiba, dodneška ho mám a je 100% funkční! S tape decků jsem dlouhá léta vlastnil SONY TCK970ES a nemůžu na něho říct křivého slova. Pak jsem ho prodal (do dneška lituju) a nahradil ho DAT....a dneska už tape decky pouze sbírám a občas z nostalgie poslechnu...sekal píše: A to už jsem vlastnil CD přehrávač někdy na přelomu roku 89/90 (!), i když to byl silně low-endový Prosonic xy.. Prostě do analogu (jakéhokoliv) jsem nikdy neměl chodit.. Howgh...
Faktem je, že zlatá éra decků byla konec 70 a 80- léta, v 90 létech už platila přímá úměra: oč více bylo technických fičur o to menší byla kvalita celkového provedení (myslím, že jsem měl otevřeno hodně decků a to, jak byly zpracovány mašiny z konce 70-tých let nejde s těmi z let 90 tých vůbec srovnávat)...
- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
sekal píše:ad Technics: Souhlas, už jsem se ostatně o tom vyjádřil v pekelníkově vláknu. 965-ka měla jen jednu výhodu, pokud vím, a tou byla implantace DBX. Jinak vše ostatní (mechanika etc..) bylo víceméně shodné. Toto pravidlo, tj. že 1., 2. a evtl. i 3. model v jedné typ. řadě byl prakticky mech. shodný až na drobné změny v elektronice, platilo v 90. létech téměř u všech komponentů různých značek.
Jen jeden malý offtopic. 965 byla opravdu jiné kafe než 747, kromě systému dbx byl i podstatný rozdíl byl v mechanice. 965 měla totiž, "Closed loop dual capstan".
Na druhou stranu je třeba dodat, že 747 byla taky vlajková loď, ale v době kdy už Technics věděl, že analog ustupuje z hlavní scény a tak současně s omezeným počtčtem cassette decků v čele s 747 byl nabízen tzv. Digital compact cassette deck, model RS-DC8. Bohužel to byla taky slepá cesta.
Jinak samozřejmě souhlas s Lechosem, RS-B 100 je legenda. Taky Akai GX-75 II., GX-95 II. byly vynikající stroje, ale to by bylo dlouhé povídání.
No, ten můj zmíněný Prosonic už odešel dávno do věčných lovišť, neb to byl skutečně střep.(Avšak předtím jsem ho stačil ještě rel. výhodně, byť na splátky, prodat) ..
Teď už rel. dlouho vlastním CD přehrávač SONY XA30ES a jsem s ním naprosto spokojen. BTW, nechápu tu všeobecnou averzi vůči této typ. řadě. IMO se v dané cen. kategorii (tj.cca 20kKč) jednalo o zdařilé produkty, což mám odb. potvrzeno..
Jinak já zn. Akai považuji v oblasti kaz. magnetofonů za jednu z vůbec nejlepších, neberu-li v úvahu třebas zn. Nakamichi.. Jak asi většina z vás ví, vyráběla fa. Akai i špičkové kotoučové magnetofony, se kterými jsem se bohužel (i) vzhledem k mému věku neměl možnost blížeji seznámit.. Zlatá 70. a 80. léta...
Edit: Ano, s tím Technicsem 965 je to tak, jak říkáš. Už jsem na tuto "drobnost" pozapomněl....
Teď už rel. dlouho vlastním CD přehrávač SONY XA30ES a jsem s ním naprosto spokojen. BTW, nechápu tu všeobecnou averzi vůči této typ. řadě. IMO se v dané cen. kategorii (tj.cca 20kKč) jednalo o zdařilé produkty, což mám odb. potvrzeno..
Jinak já zn. Akai považuji v oblasti kaz. magnetofonů za jednu z vůbec nejlepších, neberu-li v úvahu třebas zn. Nakamichi.. Jak asi většina z vás ví, vyráběla fa. Akai i špičkové kotoučové magnetofony, se kterými jsem se bohužel (i) vzhledem k mému věku neměl možnost blížeji seznámit.. Zlatá 70. a 80. léta...
Edit: Ano, s tím Technicsem 965 je to tak, jak říkáš. Už jsem na tuto "drobnost" pozapomněl....