Tesla NC 450 renovace

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
ferokulda
Kontaktovat uživatele:

Tesla NC 450 renovace

Příspěvek od ferokulda »

Zdravim.
Jsem tady nový, prvně tedy přeji hodně štěstí a zdraví do nového roku.
Pořídil jsem si funkční gramofon Tesla NC 450 v celkem slušném stavu a chtěl bych si ho postupně zrenovovat. Chci vás tedy požádat, zda byste mi poradili co a jak bych měl udělat (gramofon je kompletní, talíř není na fotkách).
Renovace by měla spočívat v:
1) Opravení dřevěného soklu
Na některých místech je už barva "vyšísovaná" a zepředu je odloupnutý kousek dýhy (cca 5x5 mm, viz foto 4). Myslíte, že bude stačit ten sokl jen přebrousit a natřít novou barvou, nebo bych ho měl nechat potáhnout novou dýhou (kamarád je truhlář)?

2) Výměna konektorů
Vyměním pětikolík na cinch konektory a chtěl bych je dát přímo na panel (v místě, kde vychází z gramce kabel s pětikolíkem). A dále zde ještě udělám konektor na vývod uzemnění (co se pak propojí s kostrou předzesilovače)

3) Předrátování raménka
Jsou tam původní kablíky, je dobré je vyměnit za nové?

4) Někde budu muset sehnat jiné (nové) plexi víko a panty, toto je znatelně poškrábané.

5) Promazání a seřízení gramofonu

Pokud byste věděli ještě o nějaké věci, co by se dala u tohoto gramofonu vylepšit, napište.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tesla NC 450 renovace

Příspěvek od efičák »

Jsou krásné kousky po renovaci .

Obrázek

A teď něco k renovaci.

NC450 má krásný dřevěný exteriér a po renovaci s novým plexi je kouzelný.
Přínos takové renovace vidím v retro potěšení, jako vzpomínku na časy a lidi, kterým sloužil.
Přehrání nějaké té desky z sbírky je příjemné a já sám se těšil z renovované NC440, kterou mám dodneška.

Další provoz pro skutečnou zálibu pro kvalitní zvuk gramofonu jde mimo možnosti té mašiny.
Už koupí Project Debut Esprit s přenoskou Ortofon Alpha je kvalitou zvuku nesrovnatelně lepší.
Pro-Ject Essential je cenou 5t. na hranici investicí do renovace do NC..., neděláme-li jí svépomocí.

Pro mne je po pohledu do složitých mechanismů automatu těžké k němu najít vztah.
V případě, že se u něj něco pokazí, je obtížné jej opravit.
Talíř je odlit ze slitiny a koroduje, vytváří bubliny.
Hluk pohonu a složité mechanické konstrukce s spousty rezonujícími součástkama zanáší do zvuku značný hluk.

Ramínko Tesla připomíná SME-3009, dokud takové nemáte před sebou naživo.
Provedení headschelu je nedosatečné, má vůle.
Montážní vzdálenost skoro deseti-palcového ramínka a přesah není spočítaný, běžně nasazená a zarovnaná přenoska má zkreslení přesahující místy 1-2%.

Na desky Elánu a LokomotivGT to NC450 poslouží výborně.

Je krásný.

Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

Mám drobný tip k renovácii víka, ktorý za pokus určite stojí.

Pomocou brúsnej pasty Tempo (používa sa na renováciu starých autolakov) a handričky prejdi celý povrch plexi, najprv rozotieraš a potom krúživými pohybmi "dosucha" rozleštíš pastu a pomaly postupuješ o malý kúsok ďalej. V závislosti od stavu plexi sa prípadne vrátiš k horším oblastiam a postup opakuješ. Hlboké ryhy (vrypy) je dobré ešte pred aplikácioiu Tempa rozbrúsiť jemným papierovým smirkom mokrou cestou. Nakoniec celý povrch rozleštíš čistou handričkou alebo papierovým obrúskom (už bez Tempa). Takto vyleštený povrch "finišuješ" pomalým prefúknutím horkovzdušnou pištoľou (fénom), vďaka horúcemu vzduchu sa povrch krásne zacelí.
Posledný krok funguje len u ťažšieho typu plexi (vyzerá skôr ako sklo), u toho ľahšieho nefunguje.

Chce to len trocha trpezlivosti, ale dá sa to zmáknuť za jeden večer. Môžem odporučiť z vlastnej skúsenosti, pred pár dňami som takto zreštauroval plexi u Dualu 435, ktoré pôvodne vyzeralo asi ako to na tvojej fotke a dnes vyzerá takto:
Obrázek
(bohužiaľ u tohto finta s fénom nefunguje..)

ferokulda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferokulda »

Díky za tipy pánové.
NC 450 chci zrenovovat hlavně kvůli retro stylu a aby pěkně vypadala, jak psal eficak. S kvalitou poslechu budu určitě spokojený, nejsem žádný náročný "audiofil" :D
Ten dřevěný soklík teda asi necham potahnout novou dýhou.

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Panove, renovacia NC450 ma caka takisto (posledny kus do mojej zbierky Tesla gramcov). Nemate nejake tipy aj co sa tyka riadaciej elektroniky?
Dakujem

ferokulda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferokulda »

Tak jsem se dal do rozebírání NC 450ky. Jako poslední mi zbyl dřevěný dekl+raménko+plošný spoj. Chci to raménko sundat z deklu, je ale spojené drátky s plošným spojem. Lze ty drátky nějak odpojit, nebo jsou přimo připájené k plošnému spoji a musí se uštípnout?

ferokulda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferokulda »

Nikdo prosím neví, jestli ty drátky lze nějak odpojit, abych mohl sundat raménko od soklu? Nebo je musím uštípnout?

Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

lepšie bude asi ich odpájať z dosky (vratný proces). Ak plánuješ predrátovať ramienko, tak postačí useknúť :)

Arpikus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arpikus »

Ahojte, tiež plánujem rekonštrukciu alebo renováciu staršieho gramofónu Micro Seiki Solid-1 zo 70tych rokov. Máte niekto skúsenosti s výmenou dýhy? Chcel by som tu starú dýhu odstraniť a nahradiť ju novou. Stará dýha už vybledla a na niektorých miestach je natrhnutá. Ďakujem za odpoveď.

ferokulda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferokulda »

Tak jsem ty drátky uštípl, sundal raménko a můžu nechat spravit ten dřevěný sokl :D . K němu bych měl ještě 2 dotazy:
1) K čemu slouží otvor v zadní části soklu (přikrytý krytkou, viz foto)? Z druhé strany (uvnitř) je tam přišroubována žárovka, která je nejspíš součástí mechanismu zvedání raménka (na principu fotočidla). Předpokládám, že je to výstup 24 V :?:
2) Neznáte nějakou firmu, kde by vyrobily nový štítek, co je vpředu nalepen na sokl (HIFI NC 450 ELEKTRONOK)?

Obrázek

Obrázek

fb_tomáš13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_tomáš13 »

Dobrý den, nevíte nekdo, kde bych sehnal žárovku 24V, která je v zadní části NC 450 a způsobuje vypínání stíněním vypínání gramofonu na konci hrající desky? Děkuji

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

v jakékoliv prodejně náhradních dílů k automobilům???

Odpovědět