Tesla NC500 - resuscitace

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Luki
Kontaktovat uživatele:

Tesla NC500 - resuscitace

Příspěvek od Luki »

Zdravím milovníky analogu,

slíbil jsem par fotek z upgrade-u gramofonu Tesla NC500 a tak je to tady.

Gramofon jsem kupoval v roce 1994, nový, v obchodě, za příjemných 500Kc. Původní přenoska Tesla VM 2103 odehrála něco málo, byla vyměněna za Ortofon OMB 5. V době rozběhu „nul a jedníček“ gramofon šel pod postel.

Po dlouhých 15 letech jsem zatoužil po analogu, vlastně po hudbě, kterou mám na vinylu. Řemínek jsem před uložením sundal, takže byl a je v pořádku (mam dokonce a i náhradní, z origo balení). Talíř byl rovny, žádné zkroucení nebo vlnění jsem nepozoroval. Na ložisko talíře a na osu motoru jsem kápl kapku oleje z šicího stroje a talíř se rozjel.
OMB 5-ka nehrála, nevím proč, asi měla poškozený hrot, ale VM 2103 nezklamala. Namontoval jsem ji odhadem, nastavil přítlak, antiskating a hrálo se.
Hudba to byla jiná, dokonce to praskalo, a pořád praská. (Žádá si pozornost a přinutí Vás každých cca 20 min vstát a otočit vinyl. Tlačítko REPEAT by se také hodilo). :)

Tesla NC500, vlastně Pro-Ject 1, jak jsem se dozvěděl, je solidní vstup do světa analogu, a tak mne napadlo trošku ho vylepšit.

Plán byl následující:

-vyměnit přenosku,
-předrátovat rameno,
-odmontovat pětikolík a vyvést ven drátky na pozlacené konektory,
-kompletně seřídit a nastavit gramofon a nakonec,
-připojit ho slušným DIY kabelem.

Pátráni po fórech, prohlíženi fotek, google a výsledky jsou tady.

Obrázek Původní stav, pětikolík.

Obrázek Původní stav VM 2103, zkorodovaný konektory.

Obrázek Rameno Tesla P(označení?) s pětíkolíkem.

Obrázek Ramenkové kabely PJ, včetně konektorů.

Obrázek Rameno s E strunou.

Pro některé z Vás, který „drátujete“ běžně a denně, je to hračka, ale pro mne, svátečnýho páječe, to byla věda. Problém, např: jak prostrčit drátky raménkem? Kytarovou tenkou E strunou, přece! Na netu jsem našel návod kluka který drátoval raménko Rega, a ten prostrčil raménkem strunu E, napájel na to ten tenký kablík, vyvedl ho na druhou stranu, odpájel ho, a ještě 3krát takhle a bylo to. Díky, vinylengine!

Obrázek A… mám to předrátováno!

Obrázek

Jestli vám „to něco“ co vidíte na místě bývalého pětikolíku něco připomíná, tak se nemýlíte. Ano, je to korkový špunt.
Na Moravě se, pří „drátování“ raménka, špunt tam dává běžně. ;)

Obrázek Zlacené konektory Neutrik NYS 367, zemnici svorka.

Vlastně, nevymyslel jsem nic nového, co se týče připojení. Přiznávám, odkoukal jsem to od Voltika a myslím si že Pro-Ject to má asi podobně na gramofonu Debut, jen všechno schované do malé krabičky.

Obrázek Pohled na zadní stranu.

Obrázek Přenosky, předrátované raménko.

Obrázek Nádherná Audiotechnica AT-95E.

Já vím, Alu šroubky jsou dlouhé, ale šroubky, který dorazily s AT-95E byly krátký, a tak jsem použil původní.

Obrázek Audiotechnica AT-95E, na konci třetí písně.

Obrázek Resuscitovana Teslu NC500 s DIY record clamp.

Seřízení a nastavení jsem udělal dle Rowingova návodu a jeho GENIE Protractoru. (Napíšu o tom jindy).
Gramofon je připojen k předzesilovači 40cm dlouhým, DIY kabelem (koaxiální kabel RG 62A/U, zlacené konektory Neutrik NYS 373).

Hodnocení:

Bohužel, nemůžu porovnávat přínos použitých součástek zvlášť, jedině celkově, ale po resuscitaci to hraje kouzelně! Oproti původní sestavě (VM 2103 – pětikolík – redukce DIN/CINCH) rozdíl je velmi slyšitelný. To, co slyším, je nějak pročištěné, přirozené, méně rušené „něčím“. Nástrojů jako by bylo víc, (nesmysl, je jích tam přesně jako předtím, tak jak to bylo nahráno, že jo?). Obecně, v porovnání s CD, hudba z LP se mi zda šťavnatější, lidskému uchu nějak líbivější. Tohle je ale jenom můj subjektivní pocit (asi je to o tom, u toho analogu).

Nevím, jak by to znělo s novou OMB 5E (už o tom ani nechci přemýšlet), ale jsem rád, že jsem si nechal poradit Efičákem, a namontoval Audiotechnicu. Díky za AT-95E, člověče fajný!

Například:
Stanley Jordan – Magic Touch, kytara solo je teplejší, hrající kapela také.
Quincy Jones - Back On The Block, např. písně Birdland, zvlášť Setembro, hlasy znějí mnohem lépe.

Pomohli a radili:
rOn - cenné rady ohledně kabelů a konektorů, Voltik – demontáž, kabely, dokonce nabízel pomoc s drátováním, zdenoeddie - lakováni (teprve se na to chystám) a Efičák - dodal PJ kablíky, konektory a nádhernou AT-95E.

Závěr:

Jak já to vidím, tohle je jen začátek (kde to končí, nevím), ale zřejmě do budoucna čeká na mě PJ PhonoBox (aktuálně hrají přes AQ MM2) a úprava šasi gramofonu, ten hrubý povrch je katastrofa (rád bych tam měl dýhu, jako např. na Pro-Ject 1- Xpression).

Analogu zdar!

Luki

Zdroje:
http://www.volta.estranky.cz/clanky/cs- ... nc500.html
http://s177.photobucket.com/albums/w214 ... C08772.jpg
http://www.vinylengine.com/hotwiredrega.pdf
http://www.fonolab.cz/aktuality.html?aktualita=18
http://www.fonolab.cz/aktuality.html?aktualita=17
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=5&t=9259

efičák
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesla NC500 - resuscitace

Příspěvek od efičák »

Luki já tu AT95e dal na nový 2 Xperience a ono to nemělo chybu. Gramec za 22 a přenoska za litr, spolu přesvědčivé...
Report s fotkama se mi moc líbí. *thumbs up*

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip Kolinsky »

Pěkný popis. *thumbs up*
Trochu mi to vytáhlo vzpomínky, kdy jsem od kamaráda dostal gramec, který jsme našli na půdě. Technics sl-1700 Obrázek
Prakticky jsem dělal stejné kroky na jeho oživení, jenže brzo byl poslán pryč. Z jižních Čech jsem si totiž přivezl jiný gramec, RPM-10, který slouží dodnes. Přesto se mu za těch 5 let dostalo některých upgradů.
Gramofon je láska a s láskami si rádi hrajeme..... *2thumbsup*

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

pěkná práce a hezky popsaný.. *thumbs up*

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Ako si spokojny s tou AT95? Mam tiez jednu v sufliku no setrim ju pre svoju resuscitaciu NC450 :)
NC500 je kuzelny gramec, a mne osobne sa najviac lubi, pred rokom som tiez svoj daval dokopy, myslim si ze s velmi dobrym vysledkom, dovolim si tu hodit odkaz na foto
Pred http://s177.photobucket.com/albums/w214 ... 00_before/
Po http://s177.photobucket.com/albums/w214 ... 500_after/

Luki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luki »

To zdenoeddie:
Osobne jsem spokojen, muzu to posuzovat bohuzel jen celkove, po GO.
Asi by to chtelo mit pohromade par prenosek, napr. OMB5E, OMB10 a AT-95E (urcite jeste neco v teto tride). A teprve potom to srovnavat, a poslouchat, poslouchat..... (A mezitim samozrejme, pokazde serizovat gramo.... osobne bych se z toho zbaznil *headbang* ).
Nemam na to bohuzel tolik casu (priznam se, ani nervu :) ), proste jsem si nechal poradit, ale AT-95E je na vsech forech chvalena jako ok. U mne nezklamala, takze doporucuji.

Luki

luckie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od luckie »

Čauec..to predratovani s "e"strunou mi prijde hodne slozite..ja jsem to delal tak ze z puvodnich dratku jsem odstrihl konektory..svazal je k sobe izolepou..k nim jsem izolepou prilepil nove a pomalym opatrnym vytahovanim stare kabelaze jsem zaroven instaloval novou :-)
Otazka cca 3min...kdyz jsi nejvetsi blbec na zemekouli tak 4 min. :-)

voltik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od voltik »

Díky za uvedení zdroje. To se mi snad stalo poprvé...

A věcně: V podstatě je korkový špunt zbytečný (chápu, že na Moravě je to jinak :-) ). Stačí pokud do původního pětikolíku (fotka 3 v příspěvku) vyvrtáte díru o dostatečném průměru s tím, že do ní strčíte i smšťovací bužírku. V té pak vedete všechny kábliky od raménka až k cinch .

nějak takhle

Obrázek

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

voltik:
Bohužel je vidět jen jedna fotka...

voltik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od voltik »

Odkazuju na třetí fotku v příspěvku:

Obrázek

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Ahoj, díky za dokumentaci postup pěkná práce ! Chystám se na oživení NC 500 a protože předchozí majitel ji utrhnul fšechny kablíky u přenosky, chtěl bych se ještě bych zeptat na:
1) Jaký použít materiál L-ka (vinglu) s CINCHema, je lepší použít Al nebo Fe nebo tuhý plast nebo to je jedno ?
2) Jak lépe vyřešit vyp/zap-ínání otáčení talíře ? Je to vlastně přerušení plných 240 V a často mi lupne v sítí (zapojeno přímo do zásufky).
3) A jakou přenosku ? Kandidáti jsou (asi do 1500 Kč) Sumiko Oyster, AT-95E, Goldring Elan nabo jiná (krom OM 5E) ? Z uvedených má S. Oyster nejlepší separaci kanálů <25 dB, podle čeho jiného vybírat ?
Jen pro dokreslení - přezesilovač bude Actidamp, LP mám zatím spíše stará z rodinného archivního archivu, pak jsem několik licenčních a zahraničních přikoupil na aukro a pomalu se chystám i na funglofky.

voltik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od voltik »

1) je to úplně jedno. Já jednou použil nějaký hlinikový profílek, podruhé, kdy jsem předělával NC500 hustolesovi dvě desky plošného spoje k sobě připájené pod úhlem 90°.
2) "Je to vlastně přerušení plných 240 V a často mi lupne v sítí (zapojeno přímo do zásufky)." Tomu nerozumím...
3) Mám AT95 na NC450 i NC500 a sem spokojen.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No když se sepne 240 V zvednutím přenosky nad LP, tak síť kejhne dolů (co přesně se stane je otázkou), ale projeví se to třeba probliknutím světel, ztichne tuner nebo v TV se zastaví obraz (i zvuk) asi na 0,5 sec. skoro jako bych spouštěl nějaký velmi výkonný el-mototr...

Luki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luki »

To Luckie: ano, je to jednodušší, podruhé jsem to udělal také takhle…

To Voltik: uvést zdroje se mi zdálo jako slušné… A ten petíkolík mne nenapadlo vrtat, ale dobrý nápad…

To Dinosaurjr:
1. Je to jedno, ja tam dál Al vinkl . Ale pokud to není plast tak odizolovaný CINCH konektory.
2. S vyp-zap nemám tak velký problém, z repro je slyšet velmi tiché cvaknuti (jako když zapínáš další z komponent).
3. Také mám AT-95 a také jsem spokojen.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

1) pořešila krabička od PJ
2) vyp/zap už je bez problému (Volume na nulu), ale i když není není, tak to není slyšet jako předtím (jiné umístění)
3) přenosku jsem nakonec pořídil 2M Red, ještě jsem pokukoval po 2M Blue z Bratislavy va stavu jak nová málo hraná, ale byla z Bratislavy a cena i po slevě byla vysoká (eště lze dohledat v inzerci pro zájemce z BA a okolí)

4) teď mám spíše drobný mech. problém se spouštěním přenosky, při překlopení páčky dolů ramínko klesá na desku rychlostí 1:1, tj. příliš rychle. U starýho gramce jsem překlopil páčku a chvíli to trvalo než přenoska vyklesala a dotkla se desky. Co s tím lze udělat ?

Odpovědět