VINYL vs. CD
Re: VINYL vs. CD
zalezi co chces na LP poslouchat a co hledas
ja na LP hledam predevsim to, co na jinych nosicich nejspise ani nevyslo. a kdyz neco zajimaveho sezenu, na vydavatele uz hledet nemuzu, to bych si neposlechl nic poslouchame s manzelkou hodne ceskych (starych) veci, ktere nikde jinde nez na opusu a supraphonu nevysly. suchy, slitr, werich, voskovec, jezek, originalni prazsky synkopicky orchestr, r.a. dvorsky a dalsi.
zatim jsme spokojeni s (upravenou) teslou nc470 a prenoskou at91...
ja na LP hledam predevsim to, co na jinych nosicich nejspise ani nevyslo. a kdyz neco zajimaveho sezenu, na vydavatele uz hledet nemuzu, to bych si neposlechl nic poslouchame s manzelkou hodne ceskych (starych) veci, ktere nikde jinde nez na opusu a supraphonu nevysly. suchy, slitr, werich, voskovec, jezek, originalni prazsky synkopicky orchestr, r.a. dvorsky a dalsi.
zatim jsme spokojeni s (upravenou) teslou nc470 a prenoskou at91...
Zvuk z vinylu o mnoho lepší CD. Nyní testuji GRAMO music hall ... necelých 8 000 Kč. Zkopíroval jsem několik desek do počítače ( má převod do DIGI ) a výsledek? Známý mi kdys poslal v MP3 mailem celý soubor. Já nyní chtěl sestře odeslat nahrávky z kopírované z vynilu a ejhle... nešlo poslat. Z nouze tedy odeslal POUZE jednu skladbu a ani tato neodešla. Zde je krásný příměr datového toku. Ještě k novým nahrávkám vinylu. Tyto již nejsou od A do Z analog, mezi zpracování bohužel digitál. Fajnšmekři zde poukázali, že to nové není ono. Gramo music hall mne zaujalo hlavně tím, mohu si zvolit svůj dat. tok a vytvořit vlastní CD s podobnými vlastnostmi VINYLU. Desku uschovám, co nejméně obehrám ( při zvláštních příležitostech zavzpománám ).
nechci zakladat nove tema, tak to pripojim sem, myslim, ze to neni uplne od tematu
http://aktualne.centrum.cz/video/?id=356548
http://aktualne.centrum.cz/video/?id=356548
Nejspíš si Kazzatel splet Renowna s Rowingem, kdosi měl skvělou mnemotechnickou pomůcku jak ty dva od sebe rozeznat
Ale Rowing už myslím administrátora na tomhle fóru nedělá... alespoň tedy ne aktivně.
Jinak myslím, že SamoT nemá problém s obsahem ale s formou, někdo může být na Kazzatelovu květnatou mluvu háklivej...
Ale Rowing už myslím administrátora na tomhle fóru nedělá... alespoň tedy ne aktivně.
Jinak myslím, že SamoT nemá problém s obsahem ale s formou, někdo může být na Kazzatelovu květnatou mluvu háklivej...
Docela solidni offtopic k puvodnimu tematu se tu rozjel. Nicmene pokud muzu odpovedet na puvodni dotaz, tak musim zasadne nesouhlasit s nazory, ze gramo do 5000 nema smysl, protoze i muj stary blbec Tesla NZC 040 (budiz mu zeme lehka) hral lip jak CD. A jak je to mozne? No protoze vinyl + gramofon = zivot a CD + D/A = marnice plna mrtvol (pocet mrtvol je primo umerny poctu tracku na CD) To jsou rovnice, ktere proste plati a jedine, ceho clovek muze vyssimi investicemi dosahnout, je luxusnejsi zivot nebo luxusnejsi marnice...kazdy necht si pod tim predstavi svoje a vybere si svoje
Takze jedine, co urcite nema smysl, je gramofon hned kupovat, aniz by clovek tusil, co to vlastne kupuje a jestli je to presne to, co hleda.
Takze jedine, co urcite nema smysl, je gramofon hned kupovat, aniz by clovek tusil, co to vlastne kupuje a jestli je to presne to, co hleda.
Magnat MTT-990 + Hana SH -> Xsymphony Silver Audio -> Pro-Ject TubeBox II vylepšený -> Xsymphony Silver Audio -> Nad C325BEE -> Kimber 8PR -> Triangle Borea BR08 -> uši :)
Představte si situaci :
Vdova po zemřelém hi-fistovi /" budiž mu země lehká "/ prodává pozůstalost .
Manžel při neustálém obměňování aparátu vždy před ní odečítal jednu nulu /někdy dvě / z ceny nově pořízených komponentů.
V tomto případě má cenu koupit gramofon za pět tisíc !!!
Vdova po zemřelém hi-fistovi /" budiž mu země lehká "/ prodává pozůstalost .
Manžel při neustálém obměňování aparátu vždy před ní odečítal jednu nulu /někdy dvě / z ceny nově pořízených komponentů.
V tomto případě má cenu koupit gramofon za pět tisíc !!!
Nedávno jsem byl opět téměř zhnusen ,po mnoha poslechnutých LP z běžného gramofonu let sedmdesátých (z aukra za 3000,-Marlux mx-66 s přenoskou Ortofon 2M Blue) jak nezáživně,bez šťávy ,bez života a jakoby ploše ty CD z mého univerzálního přehrávače znějí .Jistě,se samostatným playerem kategorie +-100000,- by to bylo o trochu lepší ale tolik do těch stříbrných placek investovat nehodlám a ani nemůžu.Takže já vinyl upřednostňuju a miluju
Mně také hraje lépe gramec (Grundig PS2500/ AT71) .... i když je z kategorie "do 5000 nemá cenu" ..... Z CD přehrávačů tohle prostě nedostanu. Momentálně hraju na Philips CD824. Teď jsem byl nucen vyměnit sloupy za regálovky ( miminko začíná být nebezpečné) a musím říct, že u mně to bylo znát hlavně na tom spodku . Teď to vidím na regálech - spodek gramec/sloupy chybí .... no momentálně se s tím ale nedá nic dělat
nezlob se ale to nerika vubec nic o skutecnych informacich obsazenych v datech ...tesla15 píše:Známý mi kdys poslal v MP3 mailem celý soubor. Já nyní chtěl sestře odeslat nahrávky z kopírované z vynilu a ejhle... nešlo poslat. Z nouze tedy odeslal POUZE jednu skladbu a ani tato neodešla. Zde je krásný příměr datového toku.
Pripomina mi to dobu pred cca 10 lety kdy se na fotoforech vedly ohnive diskuze o tom, jak je klasicka "analogova" fotografie dokonalejsi a take mnoho lidi operovalo argumenty s objemem dat vzniklych nascanovanim snimku. To, ze vetsinu "informaci" na scanu netvoril obraz nafocene reality, ale zejmena zrna filmu (tj. sumu) uz jaksi neresili ...
jenze klasicky analog je klasicky analog, at uz v audiu, nebo fotografii
a zrovna u digitalni fotografie muze clovek to rozliseni opravdu krasne videt na vlastni oci, kdyz usim neveri.
kde byl digital pred deseti lety? 3megapixely? 6 megapixelu? a kde je dnes? 50megapixelu? a stale se tvrdi, ze to neni plnohodnotny stredoformat? fotim klasicky i digitalne (digitalne nesrovnatelne vice), ale prave tak jako ma sve kouzku gramofon, tak ma sve kouzlo i klasicka fotografie. uz od shaneni filmu a ostatniho materialu.
analog vyzaduje vice casu a vice pece, coz je v dnesni dobe click&play formatu a prehravacu tak trosku proti proudu, coz je asi to, co me na tom bavi (at uz fotky nebo audio).
a zrovna u digitalni fotografie muze clovek to rozliseni opravdu krasne videt na vlastni oci, kdyz usim neveri.
kde byl digital pred deseti lety? 3megapixely? 6 megapixelu? a kde je dnes? 50megapixelu? a stale se tvrdi, ze to neni plnohodnotny stredoformat? fotim klasicky i digitalne (digitalne nesrovnatelne vice), ale prave tak jako ma sve kouzku gramofon, tak ma sve kouzlo i klasicka fotografie. uz od shaneni filmu a ostatniho materialu.
analog vyzaduje vice casu a vice pece, coz je v dnesni dobe click&play formatu a prehravacu tak trosku proti proudu, coz je asi to, co me na tom bavi (at uz fotky nebo audio).
Jasne, jen jsem reagoval na ten casto zavadejici argument velikosti souboru ... Jinak souhlas - zejmena cernobile fotky jsou porad neco jineho nez digital (i kdyz zvyseni bitove hloubky proti puvodnim naprosto nedostacujicim 8 bitum to o neco zlepsilo), u barevnych uz bych to tak nevidel (mozna u spickove profi zpracovanych). Ale je treba rict, ze jde spis o "pridanou umeleckou kvalitu" - to zrno u BW fotky je proste esteticke a taky napr. i subjektivne zlepsuje dojem ostrosti - nez o vetsi vernost zobrazovane realite. A podobne tomu je i u tech LPcek - dojem je jiny, ale ne proto ze by to bylo vernejsi puvodnim zaznamenanym informacim, ale spis proto ze to trochu jinak vytvari tu iluzi nez digitalni reprodukce.
tak tak
bh69 píše:nezlob se ale to nerika vubec nic o skutecnych informacich obsazenych v datech ...tesla15 píše:Známý mi kdys poslal v MP3 mailem celý soubor. Já nyní chtěl sestře odeslat nahrávky z kopírované z vynilu a ejhle... nešlo poslat. Z nouze tedy odeslal POUZE jednu skladbu a ani tato neodešla. Zde je krásný příměr datového toku.
Pripomina mi to dobu pred cca 10 lety kdy se na fotoforech vedly ohnive diskuze o tom, jak je klasicka "analogova" fotografie dokonalejsi a take mnoho lidi operovalo argumenty s objemem dat vzniklych nascanovanim snimku. To, ze vetsinu "informaci" na scanu netvoril obraz nafocene reality, ale zejmena zrna filmu (tj. sumu) uz jaksi neresili ...
Zrno filmu a šum digitálního čipu jsou naprosto nesrovnatelné věci.
Zrno u klasické fotografie je velmi důležitý prvek. Zrno tvoří obraz!!! při dopadu světla na krystal(zrno) halogenidu stříbra vznikne latentní obraz, který se následným chemickým zpracováním převede na kovové stříbro, stálé na světle. Z toho plyne že bez zrna by nebyl obraz a nebylo by co skenovat.
Zatímco šum digitální fotografie je až "druhotný produkt" vzniklý při převodu analogového signálu(světlo) na digitální. Světlocitlivý senzor vygeneruje elektrický náboj který negativně ovlivňují elektromagnetické vlny, teplota součástek, cesta obvody, doba působení světla na čip a s tím spojené jeho větší zahřátí. Tento vzniklý šum je následkem zpracování obrazu, ne jeho původcem.
Proto není možné je srovnávat.
Nesúhlasím s tvrdením, že vinyl je vždy lepší, ako CD. Mám obidva formáty a môžem povedať, že vo viacerých prípadoch hrá CD lepšie. V prvom rade je kvalita nahrávky obidvoch médií. Často sa stáva, že nahrávky na vinyle je horšia, ako na CD. Čo sa týka LP, väčšinou staré pôvodné nahrávky hrajú lepšie, ako súčasné nové remastre. Tu je veľmi dôležité zvoliť vydavateľstvo. Niektoré vydavateľstvá totiž robia na LP záznam z CD a to sa nedá počúvať ani s drahou prenoskou. Ďalším dôležitým parametrom je kvalita aparatúr, t.j. CD prehrávača a analógu. Je hlúposť, aby si niekto kúpil lacný gramofón s lacnou prenoskou a tvrdil, že zvuk je podstatne lepší, ako z niekoľkonásobne drahšieho CD prehrávača, ako sa to tu často prezentuje. K tomu, aby to tak bolo, musí byť analóg na minimálne takej úrovni, ako CD. V konečnom dôsledku vyjde cena podstatne vyššia. CD prehrávač za 10000 € je už naozaj na vysokej úrovni. Takémuto CD prehrávaču nemôže zvukovo konkurovať gramofón s prenoskou za 2000 €. Aby sme dosiahli z gramofónu takú kvalitu zvuku, ako z uvedeného prehrávača, bude nás to stáť oveľa viac. Samotná kvalitná prenoska vyjde od 2000 € vyššie, dalej gramofón, rameno, zdroj, káble...
Čo sa týka kvality snímania záznamu z LP, najväčší vplyv má prenoska a hlavne hrot a jeho brúsenie. Čím je ľudovo povedané, tenší, tým sníma hlbšie v drážke, t.j. viac informácií, menej praskania a pod. Sú rôzne typy brúsenia hrotov (klasický guľový, eliptický, Shibata, Ortofon Replican 100 atď.) Kvalitou hrotu však aj enormne rastie cena prenosky.
Záverom len toľko: kto nie je ochotný investovať do analógu slušnú čiastku peňazí, nech ostane pri CD, kde za nižšie náklady dosiahne zvukovo rozhodne viac.
Čo sa týka kvality snímania záznamu z LP, najväčší vplyv má prenoska a hlavne hrot a jeho brúsenie. Čím je ľudovo povedané, tenší, tým sníma hlbšie v drážke, t.j. viac informácií, menej praskania a pod. Sú rôzne typy brúsenia hrotov (klasický guľový, eliptický, Shibata, Ortofon Replican 100 atď.) Kvalitou hrotu však aj enormne rastie cena prenosky.
Záverom len toľko: kto nie je ochotný investovať do analógu slušnú čiastku peňazí, nech ostane pri CD, kde za nižšie náklady dosiahne zvukovo rozhodne viac.
S Aretaxem souhlasím jen částečně. Jak říká zásadní je kvalita nahrávky a právě proto má cenu i levnější gramofon s přenoskou za pár tisíc. Například posluchač rocku 70. let by si nepomohl ani s CD přehravačem za 10 000 euro, bo remastery na CD jsou tak zprzněný, že orig vinyl nejlépe made in USA bude hrát mnohem lépe i na levnějším gramofonu... Samozřejmě, že u dobře nahrané klasiky (dnešní nahrávky klasiky jsou na vysoké úrovni) bude všechno jinak a takový gramofon si tam ani neškrtne.
U mě osobně klasika - CD, starý rock, který miluju - vinyl
U mě osobně klasika - CD, starý rock, který miluju - vinyl