ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2083
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od fox »

Peer se ptal, jestli jsem zkoučel nahrávat z CD na kotoučák. Dnes jsem nahrál japonské CD Yes- Close To The Edge. Na Pioneeru RT-707 jsem nadstavil bias a EQ na LH, vložil nový pásek Maxell UD a nahrával na 19. Zvuk je podobný LP /také Japan/. Šum pásku nevadí, protože japonské CD šumí také. Myslel jsem si, že je to blbost nahrávat digital na analogový pásek, ale zdá se, že to může být zajímavé.
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Audia Flight 100 MK4, Red Wine Audio,Tannoy Turnberry GR+ST100,Acoustic Revive,WBT ...

Peer
Příspěvky: 2633
Registrován: 17 dub 2008 14:43
Kontaktovat uživatele:

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od Peer »

Já to slyšel, myslím tento názor, z více stran. Tak mě to zajímalo, jestli to tam slyšíš také...
Dík za odpověď...

merhaut

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od merhaut »

Důvodem zvýšené líbivosti ("muzikálnosti", apod. přívlastky) je přidané harmonické zkreslení, je to podobný sluchový efekt jako u elektronek. U někoho to "přibarvení" funguje emočně pozitivně.

MilanTuma
Příspěvky: 168
Registrován: 24 dub 2008 20:43
Kontaktovat uživatele:

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od MilanTuma »

Sice to asi není pravý highend, ale díky měkčímu zvuku kazet vždy velmi rád zapnu po čase tape deck a s nostalgií vzpomenu na "staré" nahrávky z mládí. A nějaké prokopírování záznamu díky namotání pásku na sebe na tom nic nekazí. Podobně dobře zní i 6hlavé video Mitsubishi HS-M58 ve stereo stopách. Když ještě nebyly vypalovačky CD, tak jsem na VHSky nahrál několik CD, skladby se pak oddělily indexy. To byly krásně časy, mechanika, pohyb pásku, atd.

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2083
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od fox »

Hlavně, že se to líbí. O tom to je.
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Audia Flight 100 MK4, Red Wine Audio,Tannoy Turnberry GR+ST100,Acoustic Revive,WBT ...

Uživatelský avatar
Pytel
Příspěvky: 1143
Registrován: 19 dub 2008 08:59
Kontaktovat uživatele:

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od Pytel »

Také si nahrávám oblíbené věci na kotoučák rychlost 19 a DBX , mohu jen potvrdit, pro mne lahodný analogový zvuk. To samé na kazety metal, nahraji CD a hraje to nádherně --emočně pozitivně-- analogově.
A vtom je ta krása analogu.Mohou to potvrdit i někteří s tohoto fora co byly u mě na návštěvě.

ABBEY ROAD
Příspěvky: 20
Registrován: 22 úno 2009 11:48
Kontaktovat uživatele:

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od ABBEY ROAD »

Ja pridam trohu neni to na magnetak ale kdyz pride na poslech LP nejaky muj kamarad a lp semu libi tak mu ho hned vypalim na cd. A jeho nazor pri poslechu na svem cd prehravaci je pry uzasny. (udela mito velkou radost).g]http://img7.imgup.eu/img_2176.tmb.png[/img][/url]

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2083
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od fox »

Taky jsem si chtěl vypálit pár LP na CD, ale chci zachovat maximální kvalitu, proto připadá nahrávání jen z mého gramofonu. Protože v tom nejsem zběhlý, poraď jak to udělat. Díky.
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Audia Flight 100 MK4, Red Wine Audio,Tannoy Turnberry GR+ST100,Acoustic Revive,WBT ...

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 5836
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od dadaft »

sežeň si nějaký program, který umí pracovat v 32-bit dynamickém rozlišení. za sebe můžu doporučit Adobe Audition 1.5 - uživatelsky přívětivý, ne moc drahý, přehledný.
nahrávání funguje úplně stejně, jako bys nahrával na kazeťák - zmáčkneš Record a jede to. hlasitost nastav tak, aby ti to ani v nejryčnějších pasážích na levelmetru (vidíš ho na monitoru) nelezlo do červených hodnot.
pak je důležité zachovat tuhle výhodu většího dynamického rozlišení 32-bit PCM při převodu na klasický CD formát. můžeš to vypalovat přímo z tohohle programu nebo to můžeš uložit v 44.1/16.
důležité je v Options/Settings... na záložce Data zatrhnout
Obrázek
a
Obrázek
tohle je doporučené nastavení a je to vychytané.
díky tomuhle získáš de facto dynamické rozlišení v kvalitě DVD-A (24-bit) na klasickém cdčku. takže to při nahrávání nehoň do červených čísel - i kdybys měl maxima na -10dB, tak furt máš rezervu odstupu signálu od šumu jako prase.
takže zbytek bude záležet na kvalitě gramce a nosiče.
no - dobrá zvukovka taky není na škodu.

myslím, že budeš čubrnět - když to vypálíš, bude to hrát o dost líp než většina cedel z obchodu.

p.s. kdybys měl nějakou moc jetou nesehnatelnou desku, kterou bys chtěl zachránit, dá se v tomhle programu nahrávka docela vyčistit pomocí filtru Noise Reduction - v podstatě vybereš krátký úsek obsahující jen nežádoucí zvuk (praskání atd. - třeba v pauze mezi písničkama) a program ti přesně tohle odfiltruje i z nahrávek.
atd.

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2083
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od fox »

Děkuji
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Audia Flight 100 MK4, Red Wine Audio,Tannoy Turnberry GR+ST100,Acoustic Revive,WBT ...

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 5836
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ZVUK CD NA KOTOUČÁKU

Příspěvek od dadaft »

rádo se stalo.
ještě snad doplním pár věcí.
je důležité, aby ten program uměl pracovat v 32-bitovém rozlišení. 24-bit nestačí. ta bitová "hloubka" znamená kolik různých úrovní hlasitosti je možno rozlišit. 16-bit sampl může mít 65.536 možných úrovní hlasitosti, 24-bit sampl 16.777.216 možných úrovní hlasitosti atd.
nebo jinak
Obrázek
víc bitů = větší dyn. rozlišení.
větší dyn. rozlišení = lepší úroveň zaznamenání všech těch audiofilských libůstek - odrazů od stěn nahrávacího prostoru, vrzání židlí v orchestřišti... - o zvuku nástrojů nemluvě. ;)
zdálo by se, že 32-bit rozsah (tj. až 192dB) je nesmyslný, vždyť max. slyšitelný je 130dB (a kdo tomu věří, ať tam běží), ale vtip je v tom, že u špiček je dobré si nechat rezervu (a zamezit tak případnému clippingu - no fuj!), a že při převodu na 16-bit zase hodně tratíme, neboli abychom při tomto přechodu nezkreslovali, musíme používat dithering, tj. přidávat maličko šumu, neboli tlačit z druhé strany.
takže pokud nahrávám a vím, že konečný výstup bude v 16-bit rozlišení a zároveň chci mít i u špiček dostatečnou rezervu bránící clippingu, je 32-bit nahrávání minimum přijatelného.

tak nevím, jestli jsem to teď ještě víc nezamotal.
už mlčím.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host