Audio a počítač

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
pasul
Kontaktovat uživatele:

Re: Audio a počítač

Příspěvek od pasul »

K tomu co napsal Noid jsem měl připraven opravdu dlouhý projev. Ale kašlu na to. Jen bych rád napsal něco k té jeho poznámce o negramotnosti lidí, co mají doma drahý zdroj jen proto, že nedokážou pracovat s PC. Ono to je totiž na pár facek. A myslím si, že to uráží dost lidí.

Takový nesmysl se tady již dlouho neobjevil. Mě PC, instalace a programování živí. Zdroj mám takový jaký mám. A určitě to není proto, že bych neuměl nastavit zvukovou kartu nebo foobar. K tomu ostatnímu se radši nevyjadřuji. *headbang*

durgo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od durgo »

pasul
Nie každý si môže dovoliť taký zdroj zvuku aký máš ty. Komplet aparatúr v cene len tvojho zdroja tu tiež až tak veľa nenájdeš.
Mňa osobne by zaujímalo porovnanie zdroja ako máš ty a PC, pričom prevodník by bol rovnaký. Spravíš to pre mňa/nás?

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Pašule, to je škoda, že jsi nenapsal tu reakci.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Pánové. Umí někdo z vás porovnat kvalitu zvuku z počítače se vším příslušenstvím, které k tomu patří a CD přehrávačem za stejnou cenu ?
Samozřejmě, počítač bude v nevýhodě, protože umí víc, než jen přehrávat CDéčka, ale řeč je o zvuku.

TomasT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasT »

ja umim pocitac, ale nemam uz zadny cd prehravac a asi nikdy mit nebudu. Nebo mam, v dilne, ale je to hrozny ultrasrac ... Ta reakce by mne docela taky zajimala *hura*

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

pasul píše:K tomu co napsal Noid jsem měl připraven opravdu dlouhý projev. Ale kašlu na to. Jen bych rád napsal něco k té jeho poznámce o negramotnosti lidí, co mají doma drahý zdroj jen proto, že nedokážou pracovat s PC. Ono to je totiž na pár facek. A myslím si, že to uráží dost lidí.

Takový nesmysl se tady již dlouho neobjevil. Mě PC, instalace a programování živí. Zdroj mám takový jaký mám. A určitě to není proto, že bych neuměl nastavit zvukovou kartu nebo foobar. K tomu ostatnímu se radši nevyjadřuji. *headbang*
Myslim, ze s takovou urovni vztahovacnosti bys radeji nemel chodit na ulici.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

:D Pasule, pasule... jsi nějaký vztahovačný.
Ty si opravdu myslíš, že s pc umí do hloubky pracovat každý, kdo si jej koupí? Většina lidí nezvládá pořádně ani webový browser, někteří si k tomu přidají ICQ, Skype, přehrávání mp3 a stažených videí je už často advanced level, další, kteří se už považují za odborníky, tak akorát co čtrnáct dní reinstalují windowsy, protože si to během té doby dokázali totálně dodrbat, taková je bohužel skutečnost.

Myslel jsem to tak, že ti, kteří jsou dostatečně počítačově gramotní, mají šanci se dostat k relativní kvalitě celkem snadným způsobem. A ti ostatní mají k dispozici jiné řešení, jednodušší - místo vlastní práce a znalostí investovat peníze někomu, kdo to vyřešil za ně. To není nic špatného, tak to chodí, já si taky neřeším vše sám, některým věcem nerozumím, tak si je koupím. Tak to dělají všichni.

Tím přece nechci říct, že nemůže být drahý transport lepší. Může. Stejně tak ale i kvalitní periferie k PC mohou být dobré. Takovými periferiemi ve studiu to, co ty pouštíš jedině na special transportu, prošlo počítačem stokrát.

No ale je tady otázka, co to je kvalitní - je to věrné, nebo je to hezké, nebo něco jiného?

No a zkus místo emocionálních výlevů napsat něco konkrétního, co jsem napsal špatně. Rád se něco dozvím.
fox píše:A co například kabely. Píšeš, že máš počítač ve vedlejší místností. Nemá délka kabelů nějaký negativní vliv ?
Ten dlouhý kabel je spdif, tj. digitální přenos, v těchto rozměrech délka nehraje roli, jen případná kvalita stínění kabelu, pokud by se do něj naindukovalo něco rušivého. Mi se to děje, když v pokoji zapnu nějaký spotřebič, tak od toho jiskření nebo čeho to na zlomek sekundy zaruší, jinak nic. Jaký použít konkrétní kvalitní kabel bohužel žádný technik asi není schopen poradit, tak mám ten, co mám. Předtím jsem pc a dac měl propojeny optikou, ale ten koax je mnohem lepší.
fox píše:Umí někdo z vás porovnat kvalitu zvuku z počítače se vším příslušenstvím, které k tomu patří a CD přehrávačem za stejnou cenu ?

Já sice mám cdp za stejnou cenu jako pc+zvukovka v nákupních cenách, ale to cdp je kupované za 18000 před 15 lety a to mé pc by dnes stálo tak 11000kč. Ten CDP je z dnešního hlediska lowend. Nevím, s čím bych to srovnal dnes. Nicméně přes stejný dac hraje PC o hrozně moc lépe, a s lepším dac je to zase o velký kus dál, limitující je pak už spíše zbytek mé aparatury.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

fox píše: - vliv levné mechaniky počítače pro načítání dat s CD do počítače a jeho vypalování na stejné mechanice.
- vliv vibrací celé skříně počítače na výslednou jakost signálu.
a) Nevím jak kdo postupuje při návrhu PC určeného k přehrávání audia, ale já jsem hledal mechaniku, která by dobře načítala i poškozená media, takže u mne tehdy zvítězila HP dvd840i, která podle několika testů mechanik byla v tomto ohledu nejlepší. Úkolem mechaniky v PC je totiž jen přečíst a odeslat přečtěná data na HD a to v nejvyšší možné kvalitě. Takže nepřehrávám CD v mechanice, ale až z pevného disku.

b) Vliv vibrací ? Já mám v současnosti od svého poslechového místa cca 1 metr a neslyším jej. Ba dokonce jsem šel tak daleko, že jsem SPL metrem měřil hladinu okolního hluku v noci a to jak při zapnutém PC, tak vypnutém. Výsledný rozdíl = 0, protože mám otáčky nastaveny pomaluoběžně a přitom mám teplotu HD okolo 28 st.C a čipu cca 32 - 36 st.C (Intel, čtyřjádro). Takže hladina hluku někde okolo -50 dB a možná i méně, ten SPL metr má nejnižší stupnici -60 dB a ručička ukazuje pod - 10 dB. Již jsem slyšel CD přehrávače, jejichž mechanika byla mnohem a mnohem hlučnější - ano, i moje mechanika HP dvd840i je při rozjezdu (a při načítání chyb) slyšitelná. Proto také zásadně hraji až z HD.
Jinak k srovnání audio PC & CD přehrávač. Co srovnávat ? Pominu-li možnosti které PC má, pak jde vlastně skoro o totéž. Ty doby, kdy CD přehrávače vše co načetly tak předávaly rovnou D/A převodníku jsou doufejme nenávratně pryč a dnešní moderní CD přehrávače používají paměť, kam přečtenou skladbu či (skoro) celé načtené medium uloží a přehrávají z ní. Takže přehrávání hudby z PC, kde je uložena na některém HD je prakticky totéž. Osobně používám cPlayer, což je RAM přehrávač, ale i Foobar se dá nastavit stejně.

Jinými slovy:
Jak úkolem audia PC, tak i CD přehrávače (v roli transportu) je jen a jen dopravit data k D/A převodníku.
Nic jiného.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid píše:- dopravit ty nuly a jedničky správně k převodníku - to provede každý počítač na 100%, jinak by nemohl počítat
noaid píše:Jaký použít konkrétní kvalitní kabel bohužel žádný technik asi není schopen poradit, tak mám ten, co mám. Předtím jsem pc a dac měl propojeny optikou, ale ten koax je mnohem lepší.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Je to moc zajímavé. Stejně by to chtělo nějaké porovnání.
To ale vyvrací teorii o nákladných konstrukcich CD přehrávačů. Myslím tím například zdroj, filtrace. mechanika, tuhost skříně. osazování nejkvalitnějšími součástkami atd. V podstatě by stačil jakýkoli přehrávač, připojený na kvalitní převodník a bude vymalováno. Vždyť jde o jedničky a nuly.
Nedivte se. Já se v elektrotechnice nevyznám. Umím komponenty zapojit a mezi sebou propojit, umím je pouštět, umím seřídit gramofon, ale ostatní nechávám na odbornících. A nejraději poslouchám !!! Jako mnoho z nás, kteří se to možná bojí přiznat.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dadaft píše:
noaid píše:- dopravit ty nuly a jedničky správně k převodníku - to provede každý počítač na 100%, jinak by nemohl počítat
noaid píše:Jaký použít konkrétní kvalitní kabel bohužel žádný technik asi není schopen poradit, tak mám ten, co mám. Předtím jsem pc a dac měl propojeny optikou, ale ten koax je mnohem lepší.
A co když je převodník ve zvukovce? :lol:
Ale ano, správně mělo být "dopravit ty nuly a jedničky správně ke zvukovce".
Za případný rozdíl optika-koax je zodpovědná kvalita zvukovky.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

pipis píše:
V podstatě by stačil jakýkoli přehrávač, připojený na kvalitní převodník a bude vymalováno. Vždyť jde o jedničky a nuly.
Nestačil, je to nesmysl. Zkoušel jsem pro stejný převodník PC, logitech Duet, více CD přehrávačů a vždy z toho lezl jiný zvuk. Třeba z PC a
Duetu to bylo dost špatné, ale PC s optimalizovaným SW a s pořádným koax. dig. výstupem jsem neměl zatím možnost vyzkoušet.
Taky si to myslím.
To ale vyvrací názor, že není rozdíl i mezi počítači. Neměl by být počítač ve studiu taky patřičně vybaven dobrými součástkami a komponenty jako audio přístroje ?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

fox píše:V podstatě by stačil jakýkoli přehrávač, připojený na kvalitní převodník a bude vymalováno. Vždyť jde o jedničky a nuly.
To ani náhodou. Kromě těch jedniček a nul ještě záleží hlavně na jejich přesném řazení v čase. Jejich časovou vzdálenost. To je ta největší potíž a rozdíl oproti zbytku digitální cesty, kde ten časový faktor nehraje roli.
Tento časovací problém se relativně lehce řeší v CDP či ve zvukovce, pokud používáme analogový výstup. Při propojení spdif jde o určitý kompromis, který lze ale řešit způsobem, jaký je běžný ve studiích, tj. centrálními hodinami, které synchonizují zvukovku i převodník zároveň, nebo převodníkem, který data načtená z spdif bufferuje a následně zpracovává s přesnými hodinami.

Pokud se bavime o kvalitě výstupu z PC, bavíme se v podstatě o kvalitě zvukovky, a to ať jde o spdif či analog výstup. Zbytek počítače na to nemá až takový vliv, přestože paranoidní názory existují taky . Pokud to samozřejmě není nějaký extrém, pomalý netbook by problém mohl mít.
Ale o tom všem tady i jinde byla už hromada diskusí.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid
hezký pokus. za komentář ovšem nestojí.

TomasT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasT »

dadaft píše:noaid
hezký pokus. za komentář ovšem nestojí.
Toz nam prozrad jak to je *jupi* Mne to totiz hooodne zajima.

Odpovědět