naprosto souhlasim, ale co jineho je k dispozici v takove cenove a zvukove urovni ?tomashr píše:přijde mi jako poněkud úlet, když do něj dají slušně řešený USB modul s asynchronním přenosem a pak se ukáže, že neumí funkci u takto řešených modulů dnes celkem běžnou...
Audiolab M-DAC - EISA 2012-2013
Re: Audiolab M-DAC - EISA 2012-2013
Ad 24/192: Na PinkFish by se dalo zjistit, zda to už náhodou není formou updatu firmware nebo se o tom neuvažuje. Případně vznést námět, už nějaké věci tam udělali dle požadavků z pléna.
(Jen tip ode mě, nemám na to teď čas a ani moc motivaci)
(Jen tip ode mě, nemám na to teď čas a ani moc motivaci)
asi toto http://www.benchmarkmedia.com/dac/dac1-series-overviewbh69 píše:naprosto souhlasim, ale co jineho je k dispozici v takove cenove a zvukove urovni ?
ale s novým modelom http://www.benchmarkmedia.com/dac/dac2-hgc to ide ešte lepšie
to je ale 2x drazsi a cetl jsem nejake srovnani s M-DAC a nevyslo to lip, v nekterych smerech pry byl dokonce M-DAC lepsi (rec je teda o puvodnim modelu)Miero píše:asi toto http://www.benchmarkmedia.com/dac/dac1-series-overviewbh69 píše:naprosto souhlasim, ale co jineho je k dispozici v takove cenove a zvukove urovni ?
ale s novým modelom http://www.benchmarkmedia.com/dac/dac2-hgc to ide ešte lepšie
Když to budeš brát jen provedením z hlediska zvuku, tak je osazením v podstatě totožné s M-DAC například Audio-GD NFB 11.32 - převodník totožný, pojetí headamp také, USB dokonce lepší. A to je cenou za méně než polovinu
M-DAC naopak vede v provedení, estetice, informacích na displeji atd., dále je vybaven symetrickým výstupem, to je všechno kladem, ale v základní funkci převodníku to zas takový zázrak není. Při určitém nárůstu ceny (nemusí se jít ani na dvojnásobek) se pak najdou varianty celkově dokonalejší.
Jinak nic proti M-DAC, už jsem výše napsal, že se mi toto zařízení líbí a na rozdíl od jiných cen EISA mi jeho ocenění přijde zasloužené, to je všechno OK. Ale na druhé straně bych si ani z M-DAC vyloženě "nesedal na zadek", není to něco vyloženě průlomového...

Jinak nic proti M-DAC, už jsem výše napsal, že se mi toto zařízení líbí a na rozdíl od jiných cen EISA mi jeho ocenění přijde zasloužené, to je všechno OK. Ale na druhé straně bych si ani z M-DAC vyloženě "nesedal na zadek", není to něco vyloženě průlomového...
to je ale nějaká 100% čina, ne ? a u nás ji nikdo neprodává ...tomashr píše:Audio-GD NFB 11.32 - převodník totožný, pojetí headamp také, USB dokonce lepší. A to je cenou za méně než polovinu![]()
Audio-GD je Čína, ale rozhodně ne typický lowend, je to firma s vlastním vývojem, která cílí dost vysoko, recenzí na obvyklých místech (třeba head-fi) najdeš až dost. Sám mám NFB12.1 a je to hodně podařená krabička, na svou cenu (se vším všudy mě to přišlo asi na 5400) je to až extrémně dobré. Hlavně je poměrně nadstandardní headamp, mám možnost přímého srovnání s velmi dobře hodnoceným Dispre JFET a NFB12.1 mu konkuruje velmi zdatně.
Pořízení přímo od výrobce není problém, české zastoupení mi fakt nechybí (v EU by se ale prodejci našli).
Jinak Audio-GD dělá i podstatně lepší modely, třeba NFB27 nebo NFB7.32 (ať se držíme ve třídě se Sabre 9018) jsou podle mého názoru už funkčně vysloveně před M-DAC, ale taky už jsou o něco dražší, tohle prostě už žádné hračky za pár dolarů nejsou
Cenovým ekvivalentem M-DAC (s další zajímavou variantou) je pak Reference 5.32, postavený na čtyřech kusech PCM1704UK - to taky není žádné "ořezávátko"...
Kdybych chtěl něco z bližší produkce, tak cenově se za podobnou cenu jako M-DAC dá koupit třeba česká Casea mkII i s externím USB transportem, tam bych také řekl, že je zvukově spíše lepší.
Sám v současnosti uvažuji o upgradu NFB12.1 a M-DAC pořád ve výběru mám, jeden z hlavních argumentů je, že se mi prostě vyloženě líbí, což vůbec není podle mě zanedbatelné kritérium. Nicméně vidím i jiné alternativy - něco se najde i v relaci do 20 tisíc, v relaci do cca 35k (což je pro mě asi tak maximum) je toho pak docela dost. Je o čem přemýšlet
Pořízení přímo od výrobce není problém, české zastoupení mi fakt nechybí (v EU by se ale prodejci našli).
Jinak Audio-GD dělá i podstatně lepší modely, třeba NFB27 nebo NFB7.32 (ať se držíme ve třídě se Sabre 9018) jsou podle mého názoru už funkčně vysloveně před M-DAC, ale taky už jsou o něco dražší, tohle prostě už žádné hračky za pár dolarů nejsou

Kdybych chtěl něco z bližší produkce, tak cenově se za podobnou cenu jako M-DAC dá koupit třeba česká Casea mkII i s externím USB transportem, tam bych také řekl, že je zvukově spíše lepší.
Sám v současnosti uvažuji o upgradu NFB12.1 a M-DAC pořád ve výběru mám, jeden z hlavních argumentů je, že se mi prostě vyloženě líbí, což vůbec není podle mě zanedbatelné kritérium. Nicméně vidím i jiné alternativy - něco se najde i v relaci do 20 tisíc, v relaci do cca 35k (což je pro mě asi tak maximum) je toho pak docela dost. Je o čem přemýšlet

-
- Kontaktovat uživatele:
Ak ma pamat neklame, konstrukter tvrdil, ze pri 8200(C)DQ schvalne nesli do 24/192 USB, pretoze to standardny USB-audio driver vo Windows nepodporuje. A vyvijat vlastne ovladace pre vsetky verzie OS a zabezpecovat podporu, ked to zakaznikom nebude fungovat, je pre firmu nezaoberajucu sa softverom nie vzdy prijatelne. U M-Dac bude dovod asi rovnaky.
Tak nevím, "pojetí headamp také", jako že všechny diskrétní analog.výstupy jsou víceméně stejná liga ? Vždyť záleží na obvodovém řešení, může to znít velmi podobně anebo také dost jinak...tomashr píše:Když to budeš brát jen provedením z hlediska zvuku, tak je osazením v podstatě totožné s M-DAC například Audio-GD NFB 11.32 - převodník totožný, pojetí headamp také, USB dokonce lepší.
Nemluvě např. o tom, jak jsou naprogramovány digi filtry, tam také mohou značné rozdíly.
Prostě pohled "je tam stejný převodník a podobně pojetí analog-out" ergo bude to podobná liga v kvalitě zvuku považuju za málo podložený.
Tomashr: Jinak nic ve zlém, co jsem tak ve vteřině nakoukl, tak píšeš rozumné a v pohodě příspěvky, takže chci jen upozornit na slabiny toho prezentovaného názoru.
Přesně tak, tohle jsem se taky domníval, ale nepsal jsem to, když jsem si nebyl jistý.mimoklepes píše:standardny USB-audio driver vo Windows nepodporuje. A vyvijat vlastne ovladace pre vsetky verzie OS a zabezpecovat podporu, ked to zakaznikom nebude fungovat, je pre firmu nezaoberajucu sa softverom nie vzdy prijatelne
Já vím jak to myslíš... Nicméně ten headamp v GD znám dobře (v mém typu je stejný) a podle dostupných recenzí je pojetí skutečně poměrně podobné jako u M-DAC (podobné neznamená totožné, nicméně určitě by jeden kus neměl "vyhrát k.o.").
S těmi DAC je to na dlouhou diskusi, obecně ale pokud se zapojení DAC čipu a filtrů okolí nezfušuje, tak se skutečně nedá při stejných čipech a i jinak relativně podobně osazených zapojeních čekat velký rozdíl zvuku. Samozřejmě může výrobce udělat nějaký kix, kdy se mu něčím podaří třeba zvedenou přeslechy nebo jiné věci, ale to by neměl být tento případ.
K těm driverům - u dost USB modulů je to řešeno tak, že "bez driverů" (resp. se standardními v OS) to funguje do jistých hodnot (USB Audio Class 1), či třeba jen v adaptivním módu, ale po doladění driverů se dá plně využít všech možností (USB Audio Class 2). Tohle mi přijde jako optimální přístup - je zachována "blbuvzdornost" pro méně náročného laika, který to prostě jen zapojí, ale kdo o to stojí, tak může využít všech možností. Navíc to není zdaleka vždy problém výrobce DAC - například pro Tenor 8802 existují drivery přímo od Tenoru...
S těmi DAC je to na dlouhou diskusi, obecně ale pokud se zapojení DAC čipu a filtrů okolí nezfušuje, tak se skutečně nedá při stejných čipech a i jinak relativně podobně osazených zapojeních čekat velký rozdíl zvuku. Samozřejmě může výrobce udělat nějaký kix, kdy se mu něčím podaří třeba zvedenou přeslechy nebo jiné věci, ale to by neměl být tento případ.
K těm driverům - u dost USB modulů je to řešeno tak, že "bez driverů" (resp. se standardními v OS) to funguje do jistých hodnot (USB Audio Class 1), či třeba jen v adaptivním módu, ale po doladění driverů se dá plně využít všech možností (USB Audio Class 2). Tohle mi přijde jako optimální přístup - je zachována "blbuvzdornost" pro méně náročného laika, který to prostě jen zapojí, ale kdo o to stojí, tak může využít všech možností. Navíc to není zdaleka vždy problém výrobce DAC - například pro Tenor 8802 existují drivery přímo od Tenoru...
Ok, beru, všechno je možné.
Napadá mě, že nechtěli, aby uživatel za žádných podmínek (nemá drivery, něco zblbne, apod.) spadnul do adaptive modu. Mně by takový přístup (designové rozhodnutí) bylo osobně dost blízké, znám BFU (uživatele:) z praxe dodavatele sw
A v jednoduchosti je ... Já bych to tak na jejich místě řešil, při mém postoji k 24/192 viz výše.
Napadá mě, že nechtěli, aby uživatel za žádných podmínek (nemá drivery, něco zblbne, apod.) spadnul do adaptive modu. Mně by takový přístup (designové rozhodnutí) bylo osobně dost blízké, znám BFU (uživatele:) z praxe dodavatele sw