cMP2 – Windows XP softwarový player na vašem PC.

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: cMP2 – Windows XP softwarový player na vašem PC.

Příspěvek od Aleska »

Možná, že jsem nezdůraznil jednu ze stránek cMP2 a to cMP2/CMP/Guide , kde pod odstavcem Step 2: PC Build je tato fotografije: Obrázek (s ohledem na velikost po pravé straně nepatrně oříznutá) a odkaz na free program latency měřící DPC Latency Checker . Zde je výstižný a pěkný český překlad. Osobně mám své PC takto: Obrázek
Názorně je vidět, že přes moji snahu to stále ještě není to pravé ořechové a že je potřeba ještě mnoho úsilí. V tom českém překladu je vše o tomto problému, který velice úzce souvisí s tou starostí o komponenty, kterou zde nastínil Jirka83.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ano tady je jedna vyjímka , citace od Alešky - a přehrávač označovaný jako XXHighEnd pro Visty a Windows 7 a oba nemají .. dle mých dosavadních výzkumů je právě pouze XXHigend player jediný soft , kerý umožnuje tzv. bit perfect přehrávání , je potřeba ho však správně nastavit , zároven je to podle mne po stránce nastavení nejvíce sofistikovaný player . Oni totiž třeba berou do úvahy i to do jakého typu DACu potom signál jde , více informací lze pak získat na jejich foru .

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Díky za upřesnění XXHighEndu - přiznám se, že jsem jej detailně nezkoumal poté, co mi korektně nanačítal a nakonec jsem se poté na jeho fóru dočetl, že jeho vývoj nakonec směřoval výhradně k Vistám a Windows 7. Tudy jsem ale jít nemohl, protože Lynx ONE má ovladače končící u XP. Ve variantě Visty /W7 + hardwerové modifikace cMP + ESI Juli@/DAC by to mohla být vynikající varianta, možná že i lepší než cMP2.

Hlava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hlava »

Zmínka o XXHighEndu mě zaujala, tak jsem se jal přes Google pátrat :)
Pominu-li to, že mi trvalo minimálně 20 minut než jsem zjistil, jak vlastně vypadá (na webu žádný screenshot, takže najít instalačku, stáhnout, na prvním PC se to nerozběhlo, až na tom druhém). Pak jsem po zbytek hodiny laboroval s tím, jak se vlastně přidává skladba do playlistu a stejně si nejsem jistý, že jsem na to přišel. *2thumbsup*
Lze jej podle mě nazvat vším, jen ne uživatelsky přívětivým. Ale je pravda, že asi nějak obchází kompletně Windows (u mě 7 64bit), protože ač mám ve Win nastaven natvrdo upsampling na 24/192, tak přes XXHighEnd to do Lyngdorfa valilo tak, jak jsem to v něm nastavil (třeba 16/88.2). Jenom to ovládání jsem moc nepobral ...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

:shock: :?
Mám na problematiku velmi odlišné názory než Aleska.
To jen aby náhodný čtenář neměl pocit, že byla zjevena PRAVDA a nechal si určitý odstup.
Ale nemám moc potřebu to víc rozebírat. Bylo by to na dlouho.
Pokud to někomu přinese dobrý pocit, nechť si to užívá.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Hlava píše:Zmínka o XXHighEndu mě zaujala, tak jsem se jal přes Google pátrat .....
......Lze jej podle mě nazvat vším, jen ne uživatelsky přívětivým. Ale je pravda, že asi nějak obchází kompletně Windows (u mě 7 64bit), protože ač mám ve Win nastaven natvrdo upsampling na 24/192, tak přes XXHighEnd to do Lyngdorfa valilo tak, jak jsem to v něm nastavil (třeba 16/88.2). Jenom to ovládání jsem moc nepobral ...
Faktem je, že moc (prakticky skoro vůbec) známý není, někdy mám pocit, že většímu rozšíření vadí právě požadovaných 78 € za aktivaci demo. Když tak nyní nad ním přemýšlím, nejsem si t jist, zda je to bit-perfect přehrávač. Minimálně mi je podezřelé použití tahových regulátorů Q1 - Q4, které se mají nastavit z hlediska optimálního zvuku a to způsobem "každý jak se mu to líbí". Dokonce je na tom fóru vlákno, kam uživatelé mají napsat optimální nastavení dle jejich pocitů... *headbang*
Uživatelsky nehodnotím, protože jak píši - na XP se mi nenačetl korektně a nemám rád, když mi polovina obrazu chybí. Přesto přehrával a pro mne v kategorii "bez výhrad", čili v kategorii Foobar, cPlay, CMP2.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

noaid píše::..........Mám na problematiku velmi odlišné názory než Aleska.
To jen aby náhodný čtenář neměl pocit, že byla zjevena PRAVDA a nechal si určitý odstup.
Ale nemám moc potřebu to víc rozebírat. Bylo by to na dlouho.
Pokud to někomu přinese dobrý pocit, nechť si to užívá.
Ano - tak to má být. Každý má nárok na vlastní pohled na věc a každý má nárok na svoji pravdu.

Nesnažil jsem se zjevit PRAVDU, jen popsat jednu z možností, jak použít PC jako zdroj velice kvalitního zvuku. Někdo má rád holky, někdo zase vdolky. Tak tomu vždy bylo a tak tomu taky je. Jak jsem psal, léta jsem používal (a stále používám) Foobar. Subjektivně je pro mne ale zvukově dál cPlay, nejdále CMP2. Hlava má například Foobar nastavený k "obrazu svému", čili optimálně a je s ním spokojen. To ale zase není důvod, abych byl s Foobarem spokojen já, nebo někdo jiný. Je to jen a jen otázka vývoje a znalostí vývojářů těchto mašinek, nikde není řečeno, že se zítra neobjeví nový, lepší či úplně nejlepší softwarový přehrávač. A zase - jedni budou tvrdit *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* , druzí *thumbs down* *thumbs down* *thumbs down* , třetí budou mít srandu z toho, že ti dva tábory se perou, když jim ke spokojenosti stačí k PC plastové bedýnky a Windows Media Player.

Spíše mne mrzí to co píšeš:
noaid píše::......Ale nemám moc potřebu to víc rozebírat. Bylo by to na dlouho.....
Já šel se svými názory na trh a jsem ochoten o nich diskutovat. Stačí najít odvahu, založit si vlastní vlákno se svým pohledem na věc, a do té debaty s ostatními jít. Já si tě vážím, protože v mnohém jsi mi nezištně poradil a pomohl, ale s tou tvou větou se tak nějak nemohu smířit. *headbang*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Alesko, neber to osobně, ber to tak, že na to prostě nemám moc čas se nad věcmi, které mám v sobě jasné a vyřešené, nějak moc zamýšlet a formulovat, protože je to opravdu složitá otázka, související s tím, jak to v PC vše chodí. Nastolil jsi svými příspěvky dlouhou řadu otázek a reagovat na to je pro mne momentálně nemožné.
Taky nemám moc chuť a energii čelit a vysvětlovat Těmokterýchsenemluví. Věnuji ji momentálně jiným věcem okolo přehrávání, které mne zajímají, protože informace, které jsem zjistil, brzo začnu ověřovat, instalovat, určitě budou zpočátku problémy s funkčností, takže nastoupí další studium, a uvidím, jestli to bude posun nebo propadák.

Já těch nápadů, co vše by se dalo zkusit apod. mám hodně a nemám ani čas je sám realizovat. Např. by mne zajímalo, jak moc bitperfect je foobar. Na to teoreticky stačí propojit spdif in a out, nahrát výsledek, vstup i výstup v editoru časově sesynchronizovat, softwarově porovnat. Nechce to někdo zkusit a dát pak k dispozici výsledek vč. obou souborů? Mne to vždy napadne v práci, doma, kde tu možnost mám, jsem zase zahlcen jinými věcmi.

Měl jsem kdysi v plánu i dát k dispozici kompletně nakonfigurovaný univerzální portable foobar v1.0 se všemožnými užitečnými pluginy, o kterých asi ani většina neví, že existují, nakonfigurováno několik interface vč. něčeho jako fooava (vypadá to sice hezky a efektně, ale pro mne prakticky naprosto nepoužitelné) atd., ale z toho jsem už vyrostl. Pokud někdy, tak to bude hodně adresné. Důvody nechci rozebírat, jeden z nich je ten, že každý má stejně svůj vlastní přístup, který nemusí být s mým kompatibilní.

K tvé (v podstatě převzaté od autora cplay) filosofii jen to, že je pro mne příliš ortodoxní a paranoidní, nemyslím, že by bylo nutné dělat až takové harakiri jako ořezávat systém na minimum. Cplay ani xxhighend nejsou bitperfect přehrávače, oba upravují, resamplují a zkrášlují zvuk, což může být v některých případech atraktivní. Ten resampling je finta, kterou používají, ten zbytek je podle mne jen omáčka.

Ještě jeden námět k přemýšlení - nevěřím, že by ses snahou o snížení latence z tvých asi 50 us na méně dostal zvukově dále. Já ji mám tak 10x větší než ty (400-500 us) a hraje to slušně v rámci možností mého dacu. Je fakt, že tak jednou za jednu a více hodin se objeví výpadek, ale to jen když mám dac připojen koaxem, když je to optikou, tak výpadky nejsou, tudíž to nebude sw problém ale problém v tom propojení koaxem - asi občasné zarušení - je 15m dlouhý. Ale když ono to na něj hraje lépe :-) Lepší propojení koaxem budu řešit až na to bude čas, jestli někdy bude. Možná to vše nakonec propojím ještě úplně jinak ;)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Díky za odpověď - noide já věděl, že je za tím spíše nedostatek času.
Díky a držím všechny *thumbs up* *thumbs down* *thumbs up* *thumbs down*

alenzo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alenzo »

Taky přidám svou malou trošku do mlýna. Používám foobar. Mám vyzkoušeno, že některé spuštěné procesy mají vliv na zvuk co leze s foobaru. Proto je cesta Cmp2 zajímavá. Co mě, ale odrazuje (stejně noida) - pevný resampling. 16bit/44,1KHz nahrávka se mi více líbi v nastavení na 16bit KS než ASIO a Cplay. Kdyby to bylo možné vypnout a porovnat. Moje latence je 8mikroS.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

alenzo píše:některé spuštěné procesy mají vliv na zvuk co leze s foobaru
Můžeš říct jaké a v čem? Kolik ti jich běží celkem? Třeba počet řádků procesů ve správci úloh.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

alenzo píše:......... Co mě, ale odrazuje (stejně noida) - pevný resampling. 16bit/44,1KHz nahrávka se mi více líbi v nastavení na 16bit KS než ASIO a Cplay. Kdyby to bylo možné vypnout a porovnat. Moje latence je 8mikroS.
Pevný resampling - otázka názoru. Na slovanetu jsem našel tento žebříček:
...Seznam prehravacu , ktere jsou na stejne urovni a kde se neda subjektivne rici , ktery je nejlepsi , tady rozhoduji prakticky jen osobni preference . Pochazi z magazinu The Absolutesound . 'The Best CD player' - it is 'One of the Best/Finest CD Players' quote is suitable!!

1. Esoteric- P-01 Transport with D-01 DAC
2. Reimyo- DCT-777 Transport with DAP-777 DAC
3. Luxman- D-N100 Player
4. Accuphase- DP-800 Transport with DC-801 DAC
5. Meridian- 808 Signature Reference CD Player
6. EMM Labs- CDSD Disc Transport with DCC2SE DAC
7. Audio Aero- Capitole CD Player
Vynechme transporty a zůstanou nám Luxman D-N100 , což je neresamplující 44,1 kHz přehrávač a Meridian 808.02 , což je přehrávač resamplující 44,1 na 176,4 kHz .

Oba jsou pro normální smrtelníky v nezaplatitelné kategorii (alespoň pro mne). Na internetu je PC platforma cMP2 hodnocena lépe, než je Meridian 506/24 , jehož test je zde TNT , takže bych se resampligu neobával.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:
alenzo píše:některé spuštěné procesy mají vliv na zvuk co leze s foobaru
Můžeš říct jaké a v čem? Kolik ti jich běží celkem? Třeba počet řádků procesů ve správci úloh.
Při hledání na netu jsem objevil optimální nastavení procesů v cMP2
Obrázek
A zde můj počet procesů v PC: (klepněte prosím)
Obrázek

Je to šokující, že ?

V běžném PC běží 3x více procesů, než je potřeba pro použití jako přehrávač - a to mám celou řadu věcí vypnutou dle návodů.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

*offtopic* TuneUp apod. Utilities (různé čističe registrů apod.) jsou dobrý způsob, jak si windows vytunit a vyčistit k nepojízdnosti. Pozor na to.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Ba, ba, již jsem to jednou zažil, takže si dávám pozor.

Odpovědět