ESI Juli@

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

Pořád vybírám zvukovku a zatím mi tahle připadá nejvhodnější pro mé podmínky. Nepotřebuji super anologový výstup (vstup se někdy možná může hodit), ale hlavně kvalitní SPDIF OUT jak coax tak toslink. Dále málokterá jiná karta splňuje podmínku sample rate 44-192 kHz včetně 88 a 172 kHz. Cena je slušná.

Ale zajímá mne, zda při přehrávání ve Foobaru se karta (driver) sama přepne na příslušný sample rate dle přehrávaného souboru nebo se to musí dělat ručně jako u mé onboard RealTek HD. Vstup si umí přepínat sama, to vím, ale výstup?

Nemá ta karta problém s drivery pod XP sp3, případně s kompatibilitou s dalšími přítomnými zvukovkami (mám i onboard realtek, HDMI OUT zvuk na grafické kartě) ?
Provozuje ji někdo i pod Vistama nebo ještě lépe Windows 7 (driver už je)- nejsou tam problémy?

Existuje nějaká její náhrada se sluchátkovým výstupem a zároveň SR 88/172kHz?

Uživatelský avatar
Vit
Příspěvky: 194
Registrován: 28 dub 2008 11:37
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od Vit »

Největší zkušenosti s Julií co znám má uživatel Dawsoo na fóru forum.audioweb.cz.

Můj Audiotrak HD2 má jen optiku, výstup si to přepíná samo dle sample rate.

Spousta SP/DIF přijímačů má jak jsem zjistil problém s čímkoliv nad 96 Khz. Panuje tam dost velká nekompatibilita (a to včetně mého Buffalo)...

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

Vit píše:Spousta SP/DIF přijímačů má jak jsem zjistil problém s čímkoliv nad 96 Khz. Panuje tam dost velká nekompatibilita (a to včetně mého Buffalo)...
Optika stejně nejede nad 96kHz, můj současný DAC zatím taky ne, těch 176/192 chci v podstatě spíše do budoucna, do rezervy. Ale nahrávky v tom mám, i 88, i 192, dokonce jednu studiovou i 384 kHz jako kuriozitu pro zkoušení. Vlastní field recording dělám v 24/96. To stačí, stejně je to omezeno spíše kvalitou vstupu a převodníku.

S tou nekompatibilitou myslíš, že by třeba 192 výstup neseděl třeba se vstupem Benchmark DAC1, který myslím 192 umí? Ze by to nehrálo vůbec, nebo to prskalo, nebo jak se to projevuje?

Uživatelský avatar
Vit
Příspěvky: 194
Registrován: 28 dub 2008 11:37
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od Vit »

Dle přijímače se to projevuje různě, třeba to tuhne, zmizí lock, nebo začne hduba z marsu apod. Přijde mi to jako takové tabu, nikdo o tom radši moc nepíše.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6246
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ESI Juli@

Příspěvek od dadaft »

noaid píše:případně s kompatibilitou s dalšími přítomnými zvukovkami
vše co nechceš používat vypnout v BIOSu a máš klid.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

Já to ale právě chci používat. z foobaru výstup přímo přes asio na julii a nic víc (možná ještě audacity apod.), windowsí zvuky, přehrávače, skype apod. na interní, a grafika má výstup na hdmi do tv včetně zvuku (má vlastně vlastní zvukovku). A vše bych chtěl funkční, je to taková má úchylka požadovat funkčnost a popravdě mi dosud vše šlape většinou jak má. Tak to chci i nadále.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6246
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ESI Juli@

Příspěvek od dadaft »

aha. jestli to chápu, chceš, aby ti třeba zvuky windows lezly např. z repro u monitoru a nemíchaly se do hudby, co máš puštěnou přes bedny?
myslel jsem, že to tak udělat nejde. já mám jenom puštěný pípák v poč. bedně, co hlásí příchozí poštu, jinak všechny zvuky vyplé. píšeš, že to máš nějak zmáknuté. jak? jediné, co mě napadá, že ten realtek musí být někde nastavený jako "master", aby přes něj jely windows, a julia by byla "slave" a vybraná ve foobaru, protože tam na rozdíl od systémových atd. zvuků volit jde...

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

Tak nějak. Ve Win můžeš mít několik zvukovek, jako hlavní pro výstup zvolíš v Ovládacích panelech, záložka Hlas default zvukovku, tu interní, přes kterou budou kecat windows a jiné do pc reproduktorů. No a v příslušných přehrávačích si zvolím jinou konkrétní, v tomto případě julii přes asio ve foobaru a tudíž do ní nepůjde vůbec nic jiného než to z foobaru, žádný windovsí mixer apod. Naprostá čistota.
Tak bych to chtěl mít, tím dosáhnu opravdu bitperfect.
Jen musí být dobře napsané drivery ať se to nehádá. Ale snad ne. Příští týden uvidím.

Uživatelský avatar
dadaft
Příspěvky: 6246
Registrován: 24 dub 2008 09:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: ESI Juli@

Příspěvek od dadaft »

jestli chceš, válí se mi doma m-audio revolution 5.1. dokud nebudu mít novou motherboard je mi nanic. mohl bych ti ji půjčit, ať máš nějakou slušnou zvukovku pro srovnání...

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

Díky za nabídku, ale m-audio bohužel nemá optický výstup a já momentálně jedu přes optiku, pc je na opačném konci bytu 13 m od DAC. A koax tak dlouhý momentálně nemám. Měl jsem, ale zozřezal jsem jej na interconnecty k DVBT, tuneru atd.
Zítra si asi objednám tu Julii a do 2 dnů bych ji snad mohl mít, tak uvidím.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

noaid píše:Ale zajímá mne, zda při přehrávání ve Foobaru se karta (driver) sama přepne na příslušný sample rate dle přehrávaného souboru nebo se to musí dělat ručně jako u mé onboard RealTek HD. Vstup si umí přepínat sama, to vím, ale výstup?
Ano, přepíná se sama. Včetně 88kHz.
noaid píše:Nemá ta karta problém s drivery pod XP sp3, případně s kompatibilitou s dalšími přítomnými zvukovkami (mám i onboard realtek, HDMI OUT zvuk na grafické kartě) ?
Nemá. Šlape bez problémů, windows apod. hrají do pc repráčků, foobar dělá do Julie.

Mám to propojeno levnou optikou 3x5m s dvěmi toslink propojkami s DAC a zvuk je teď nesrovnatelně lepší než z mého CDP Sony XA2ES SPDIF coaxem do DAC. Stabilní scéna, přesná lokalizace, nádherný 3D prostor do hloubky pokud je přítomen v nahrávce. Asi si budu muset svých 400 origoš CD nagrabovat do PC :lol:

Problém byl jen s konfigurací, standartně z foobaru přes asio to kupodivu nešlo vůbec do SPDIF, jen do analog out, musí se nastavit ve foobaru v konfiguraci toho asio ještě 3. a 4. kanál jako L a R, pak to začlo teprve chodit, našel jsem to nakonec na fóru u ESI. Tak z toho nejste tak zoufalí jako já. Jde to řešit.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

Mám takový pocit, že by s Julií a jejím DirectWIRE ovladačem k internímu sw propojování audio výstupů bylo možno Windows Media Player (přesněji sw výstup z něj propojit na vstup asio apod.) použít jako přehrávač HDCD disků, jelikož WMP je jediný SW PC přehrávač, který umí dekódovat HDCD. Microsoft je totiž bohužel současný vlastník licence HDCD, což trochu brání většímu rozšíření tohoto super formátu.

Jinými slovy by mohlo jít dostat bit-perfect dekódovaný stream z WMP do spdif out.
Nezkoušel tady někdo něco takového?

Já to dosud prováděl nagrabováním CD do 16/44 wav a následným překódováním speciálním programem do 24/44, kde je po rozkódování využito prvních 20 bitů (nahrávka je tišší), jinými slovy zvuk se dekomprimuje z 16 bitů na 20 a následně přehraje příslušný 24/44 wav (flac) ve foobaru. A rozdíl je znát, zvuk se díky dekomprimaci tak nějak "dynamicky narovná", není tak "shrbený". :)

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od noaid »

Takže vyzkoušeno, Windows Media Player lze použít na přehrávání HDCD cédéček vč. dekódování. Nelze ripy, jen fyzická CD (microsoftí ochrana :-) ).

WMP - Nástroje - Možnosti - Reproduktory - Vlastnosti -
Zvukové zařízení : Directsound Juli@34 (případně jiná vaše zvukovka)
Použít 24-bitový zvuk pro zvukové disky CD (tím se zapíná to HDCD dekódování)

Pro jistotu vypnout Equalizer a Efekty SRS Wow.

koshman56
Příspěvky: 19
Registrován: 22 říj 2009 13:55
Kontaktovat uživatele:

Re: ESI Juli@

Příspěvek od koshman56 »

Ripy HDCD jdou taky bez problémů přehrávat, jen je musíš mít uloženy jako ISO obraz {NRG atd.} a pouštět z virtuální mechaniky.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host