Foobar 2000 a resampling

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
PavelN
Příspěvky: 383
Registrován: 18 dub 2008 06:52
Kontaktovat uživatele:

Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od PavelN »

na svém stolním PC s Esi Julia poslouchám přes externí převodník a zvuk se mi zdál takový více do výšek vytažený s nástroji bez těl. Dlouho jsem přemýšlel o příčině. Nakonec to byl PPHS resampler. Po jeho vyjmutí se zvuk stal více přirozený a hudba začala bavit. Tu samou zkušenost mám i na dalších dvou kancelářských PC, kde hraji z integrované zvukové karty.


Jaké máte zkušenosti s resamplery ve Foobaru. Popř. měl bych v případě jejich použití také nastavit jiné parametry ve Foobar 2000, aby resampler zvuku neškodil?

Díky za odpovědi.

Uživatelský avatar
flyingbird
Příspěvky: 20
Registrován: 29 dub 2011 08:46
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od flyingbird »

Někdo tu psal že je lepší resamplovat pomocí r8brain.

http://www.voxengo.com/product/r8brain/

Uživatelský avatar
Milan_
Příspěvky: 124
Registrován: 10 zář 2008 21:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od Milan_ »

Nejlepší je vůbec neresamplovat ;)

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od Odar »

Ak upsamplovat, tak pomocou SoX + spravne nastavit (minimum phase, ziadny preringing, allow aliasing). Osobne ale upsampling nepouzivam.
Milan_ --> Neviem, z coho hras, ale ak z CD, mozes si byt na 75% isty, ze k upsamplingu dochadza.

Uživatelský avatar
Milan_
Příspěvky: 124
Registrován: 10 zář 2008 21:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od Milan_ »

Hraju z dvd Pioneer a ze zvukovky LynxOne. Dvdčko mám ověřený, že žádný upsampling nedělá posílá bit perfect data. Akorát DA převodník, digitální filtr dělá 4x oversampling (ne upsamling!) a hraje mi to myslím docela slušně. *thumbs up*

dihalt
Příspěvky: 1
Registrován: 25 bře 2016 03:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od dihalt »

nano ~/.bash_audiofill

Kód: Vybrat vše

playdev="hw:Intel"
playrate="192000"
aplayfile() {
for f in *.flac
        do
                sox "$f" -V -S -b32 \
                -t alsa "$playdev"
        done
}

aflac44() {
        renice -n 10 $$
        mkdir hqflac
        for f in *.{flac,mp3,mp4,m4a,wav,ape,wma,ogg,MP3,webm,aiff,dsf}
        do ffprobe "$f"
                ffmpeg -loglevel 0 -i "$f" -f sox - | sox -V -S \
                -p -b32 -C 8 \
                hqflac/"$(echo "$f" | sed 's/\.[^.]*$//').flac" \
                norm -3.2 \
                rate -vMa 28224k \
                rate -vMa 192k
        done
}

anano() {
        nano ~/.bash_audiofill
        source ~/.bash_audiofill
}

apcm() {
grep -r "rate:" /proc/asound/card*/pcm*/*
}
. ~/bash_audiofill

To je zatím to nejlepší co mám, potřebuji pomoci se zlepšováním. Ideální by byl realtime přehrávač nebo plugin do alsa soundsystému, pokud je to vůbec matematicky možné. V případě potřeby přidám komentáře.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od pompo »

2-PavelN - (ONLY)
resamplery Foobaru není nařízené ani nutné používat a samotné jejich nastavení je asi nejen pro mě poněkud nejednoznačné.Také výsledek toho nastavení asi nebude snadné nějak objektivě posoudit. Zmiň.PPHS resampl.je ale ten vestavěný "základ" ,že? Pokud jsi již nepátral /navštiv Hydrogenaudio apod. a hledej zmiň. Sox ,popřípadě ssrc resampler - spec.jeho placená verze bude imho skvělá. Lidí opravdu dopodrobna znalých této probl. nebude mnoho ,dost se v tomto snaží na rus.stránkách. Zkus si třeba stáhnout a poslechnot jejich poněkud starší "audiophile" a tuším také (portable verzi) foobaru na kterou sem dával svého času odkaz Aleska. Nejde o to jak příšerně graficky vypadá (což se dá samos.snadno přenastavit) ,ani o polemiku či je nějaká historická verze tohoto playeru nějakým způsobem lepší ,spíše o to: že zmíněné resamplery a to už nějakým způsobem nastavené obsahují. Takže pokud na to nechceš jít příliš principiálně či vědecky a věříš svým uším ,zkus si alespoň zmiňovanou verzi do systému zkopírovat a po přepínání těch resamplů porovnat zvuk se svou současnou instalovanou verzí. Jistě dojdeš k nějakému závěru a možná mi a Aleskovi dáš za pravdu že to kluci z CCCP nemají nastaveno špatně. Samotné soubory těch resampl. lze možná v jisté závislosti va verzi playeru i zkopírovat do tvého Foobaru (nezkoušel jsem) ale předpoklám na rozdíl od jiných knihoven a souborů různých verzí funkčnost. No a když tak posléze napiš ,jak jsi pochodil tj.poznatky názory na zvuk rozdíly cokoli. Zdar

Carlos
Příspěvky: 74
Registrován: 27 čer 2008 22:51
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od Carlos »

S resamplery taky experimentuji. Někdy je vyhážu, jindy zase nastavím. Vím, že už to tu dříve bylo, ale zkoušel někdo z vás, nebo používá fidelizer?

http://www.fidelizer-audio.com/

bertram
Příspěvky: 130
Registrován: 03 čer 2014 23:15
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od bertram »

Ja nepoužívam už vôbec nič. Ak som začal meniť frekvenciu , tak som sa dostal do bludného kruhu. Raz mi to vyhovovalo ,
na druhý deň mi všetko vadilo. Môj názor je , posielajme 176 a 192 tak , ako to je , nižšie , prevzokujme násobkom , aby sme
dostali túto frekvenciu . Vyššia sa mi nezdá lepšia , zvuk je tenší a ostrejší..
Čo pužívam , je SOX mod 2 a SOX , aj to velmi obmedzene , zvyšoval by som dig.jitter. Filtre mám na na minimum.
Je to len môj spôsob prehrávania. ;)

Uživatelský avatar
davidhighend
Příspěvky: 775
Registrován: 17 dub 2008 21:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od davidhighend »

Ja mam osobně zrušené všechny upsamplery a resamplery, posílám z foobar data čistě do dacu a podle mne s nejvyhovujicim výsledkem. At si dac dela všechno sám.

Uživatelský avatar
olympus720
Příspěvky: 115
Registrován: 31 bře 2012 16:53
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Foobar 2000 a resampling

Příspěvek od olympus720 »

Různé resamplery jsem zkoušel, ale zaznamenal jsem jen nepatrný pocit zvětšení dynamiky a jen u některých nahrávek, takže jsem v tomto směru přestal experimentovat - není nad čistý signál.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host