Měl jsem na mysli kvalitu záznamu, ne přístrojů. Oba formáty používají bezztrátově až 24/96 v multikanále či 24/192 ve stereu. V tom jsou naprosto stejné. Kvalita reprodukce je otázkou toho, jaké přístroje použiji. Je ale fakt, že velmi konzervativní hi-endové firmy s BD budou mít problémy, protože tady už nestačí spájet pár součástek, ale musí se vyvinout i relativně sofistikovaný software pro ovládání, a obávám se, že tohle zvládnou jen některé. Proto se budou snažit šířit propagandu, že BD přehrávače nikdy nebudou moci být tak kvalitní jako jejich CD. Nebo nastoupí stejnou cestu jako Lexikon - koupí levný kvalitní přístroj, přidělají mu tlustý hifistický přední panel, zvýší cenu na 5tinásobek a hi-end je na světě.agavel píše:Ale zpracování a kvalita součástek, to nevím, na to bych si nevsadil.
Ani pro DYI to asi nikdy nebude ta správná parketa.
Samozřejmě, ale nepředpokládám, že by si hifista kupoval takový přehrávač za 2000 Kč (už dnes stojí nejlevnější BD 3500 kč). Nejspíše si koupí něco lepšího, ne? Čím dál více firem začíná produkovat tyto univerzální přehrávače. Ono taky už nebude mít smysl dělat jiné, rozdíl mezi čtením CD,SACD, DVD či BD je v případě univerzální mechaniky pouze v ovládacím SW pro konkretní format, tak jako na PC. Pak už je to jedno, jeden dac čip zvládne vše.agavel píše:CD přehrávače jdou taky připojit k DAC a najdeš spoustu důvodů, proč to nebude stejné, když jsou dva různé zdroje. Snad u BD je dobře ošetřena chybová korekce čtení. Jestli to pojede po SPDIF, tak zůstane spoustu bodů, kde se dá něco pokazit. Zvlášť u levných strojů dostupných masám.
Musí použít naprosto jiný sw, to vyplývá z formátu uložení dat. To co se dá lehce počítat s pcm jde v dsd je s velkými problémy a zdaleka ne vše. Je na to jen velice málo velmi specializovaného SW, který je pekelně drahý ve srovnání s běžně používanými SW ve studiích. Proto se to někdy i obchází a převádí do pcm, aby to šlo snadněji upravovat.agavel píše:A přiznám barvu, nevím, zda pro SACD bylo třeba speciální SW na mix a záznam. Spíš si myslím, že jen na mastering.
Tohle jsem nezkoušel, ale zkoušel jsem dlna a tam pokud pustím do oppa stereo 24/96 tak z spdif jde taky 24/96. A když tam pustím 24/192 tak dac (který to neumí) přestane hrát, takže to taky tak jde ven. Za tím si stojím, je to mnohokrát ověřeno různými lidmi.AM píše:restrikce asi zustavaji, kdyz si pustim pres spdif nebo optiku koncert s nekomprimovanym stereo LPCM 96/24, tak to ukaze jen 48k a zrejme to hodi i do 16 bit, zni to pak oproti hdmi vic cedeckove, min dynamiky. dela to panas i oppo. pritom by to mel sypat az 192k. stejne tak hd master, truehd.
Samozřejmě tam projde klasické pcm stereo či DD a DTS. nové multikanálové formáty těžko, na to není spdif stavěno, je to relativně zastaralý protokol, který už dnešním požadavkům nevyhovuje. Proto to možná řeší downsamplováním, aby nebyl bitrate tak vysoký. To si ještě vyzkouším. Ale je to pro mne na dlouho celkem nezajímavé, používám jen stereo analog out. Abych měl kvalitnější výstup, musel bych zaplatit jen za dac několik desítek tisíc, srovnával jsem to už, ale konkrétní info si nechám raději pro sebe.
Aby nedošlo k mýlce, šlo o demo BD přiložené k přehrávači, demo BD od Dolby, BD hudební film s velmi kvalitními nahrávkami skladeb od Beatles v moderním rockovém aranžmá hrané současnými rockery, mj. Joe Cockerem, Bono aj.korys píše:Poslouchali jsme mimo jiné zvukové stopy z BD se skladbami od Beatles, J. Hendrixe, J. Cockera
Ano, tohle by mohla být cesta. Obecně asi to HD video by mohlo být určitým tahounem, který dovede lidi k vyšší kvalitě, která by pak díky množství nemusela být tak drahá. Oppo je toho důkazem.AM píše:pro ultra kvalitni poslech by tedy byl potreba procesor s hdmicky a dobrymi analogovymi vystupy. ted babo rad v tom jsou highendovi vyrobci jeste sto let za opicema.