formát SACD a jeho kvalita vs. BD

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: formát SACD a jeho kvalita vs. BD

Příspěvek od noaid »

agavel píše:Ale zpracování a kvalita součástek, to nevím, na to bych si nevsadil.
Měl jsem na mysli kvalitu záznamu, ne přístrojů. Oba formáty používají bezztrátově až 24/96 v multikanále či 24/192 ve stereu. V tom jsou naprosto stejné. Kvalita reprodukce je otázkou toho, jaké přístroje použiji. Je ale fakt, že velmi konzervativní hi-endové firmy s BD budou mít problémy, protože tady už nestačí spájet pár součástek, ale musí se vyvinout i relativně sofistikovaný software pro ovládání, a obávám se, že tohle zvládnou jen některé. Proto se budou snažit šířit propagandu, že BD přehrávače nikdy nebudou moci být tak kvalitní jako jejich CD. Nebo nastoupí stejnou cestu jako Lexikon - koupí levný kvalitní přístroj, přidělají mu tlustý hifistický přední panel, zvýší cenu na 5tinásobek a hi-end je na světě.
Ani pro DYI to asi nikdy nebude ta správná parketa.
agavel píše:CD přehrávače jdou taky připojit k DAC a najdeš spoustu důvodů, proč to nebude stejné, když jsou dva různé zdroje. Snad u BD je dobře ošetřena chybová korekce čtení. Jestli to pojede po SPDIF, tak zůstane spoustu bodů, kde se dá něco pokazit. Zvlášť u levných strojů dostupných masám.
Samozřejmě, ale nepředpokládám, že by si hifista kupoval takový přehrávač za 2000 Kč (už dnes stojí nejlevnější BD 3500 kč). Nejspíše si koupí něco lepšího, ne? Čím dál více firem začíná produkovat tyto univerzální přehrávače. Ono taky už nebude mít smysl dělat jiné, rozdíl mezi čtením CD,SACD, DVD či BD je v případě univerzální mechaniky pouze v ovládacím SW pro konkretní format, tak jako na PC. Pak už je to jedno, jeden dac čip zvládne vše.
agavel píše:A přiznám barvu, nevím, zda pro SACD bylo třeba speciální SW na mix a záznam. Spíš si myslím, že jen na mastering.
Musí použít naprosto jiný sw, to vyplývá z formátu uložení dat. To co se dá lehce počítat s pcm jde v dsd je s velkými problémy a zdaleka ne vše. Je na to jen velice málo velmi specializovaného SW, který je pekelně drahý ve srovnání s běžně používanými SW ve studiích. Proto se to někdy i obchází a převádí do pcm, aby to šlo snadněji upravovat.
AM píše:restrikce asi zustavaji, kdyz si pustim pres spdif nebo optiku koncert s nekomprimovanym stereo LPCM 96/24, tak to ukaze jen 48k a zrejme to hodi i do 16 bit, zni to pak oproti hdmi vic cedeckove, min dynamiky. dela to panas i oppo. pritom by to mel sypat az 192k. stejne tak hd master, truehd.
Tohle jsem nezkoušel, ale zkoušel jsem dlna a tam pokud pustím do oppa stereo 24/96 tak z spdif jde taky 24/96. A když tam pustím 24/192 tak dac (který to neumí) přestane hrát, takže to taky tak jde ven. Za tím si stojím, je to mnohokrát ověřeno různými lidmi.
Samozřejmě tam projde klasické pcm stereo či DD a DTS. nové multikanálové formáty těžko, na to není spdif stavěno, je to relativně zastaralý protokol, který už dnešním požadavkům nevyhovuje. Proto to možná řeší downsamplováním, aby nebyl bitrate tak vysoký. To si ještě vyzkouším. Ale je to pro mne na dlouho celkem nezajímavé, používám jen stereo analog out. Abych měl kvalitnější výstup, musel bych zaplatit jen za dac několik desítek tisíc, srovnával jsem to už, ale konkrétní info si nechám raději pro sebe.
korys píše:Poslouchali jsme mimo jiné zvukové stopy z BD se skladbami od Beatles, J. Hendrixe, J. Cockera
Aby nedošlo k mýlce, šlo o demo BD přiložené k přehrávači, demo BD od Dolby, BD hudební film s velmi kvalitními nahrávkami skladeb od Beatles v moderním rockovém aranžmá hrané současnými rockery, mj. Joe Cockerem, Bono aj.
AM píše:pro ultra kvalitni poslech by tedy byl potreba procesor s hdmicky a dobrymi analogovymi vystupy. ted babo rad v tom jsou highendovi vyrobci jeste sto let za opicema.
Ano, tohle by mohla být cesta. Obecně asi to HD video by mohlo být určitým tahounem, který dovede lidi k vyšší kvalitě, která by pak díky množství nemusela být tak drahá. Oppo je toho důkazem.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

noaid píše:
Acon píše:Ja som len reagoval na chválospevy o zvuku z BR prehrávača
Vzhledem k tomu, že ten Lexikon za 95000 Kč je ten přehrávač, o kterém se tu právě bavíme, tak se dá předpokládat, že je minimálně podobný nebo spíš lepší než ten, co máš ty, jde o jeho vyšší náhradu. Takže tím pádem jsi dostal jistou referenci, od které se můžeš odpíchnout v odhadu zvuku. To je podle mne důležitější než jaký zesilovač slyšel někdo jiný. Svůj vlastní aparát znáš dobře.
korys píše::)
Sestava byla kolegy Noida, tedy partnery OPPO byly vylepšené bedny ProAc studio 125(cca 7Ok pokud se nepletu), zesilovač CA Azur840 V2 (opět netřeba představovat, velmi povedený). Posloucháno bylo v útulném menším prostoru čistě stereo, žádné kino a efekťáky. Poslouchali jsme mimo jiné zvukové stopy z BD se skladbami od Beatles, J. Hendrixe, J. Cockera a pak i Flacy importované z PC, kdy OPPO sloužil jako výborný převodník. ......
Toto som chcel počuť hneď pri prvej otázke. Popis zvuku bol prezentovaný tak "časopisovo" ako keby som čítal v HE Reporte platenú recenziu a priznám sa bez mučenia, že si podobné časáky nekupujem, lebo som z nich absolútne otrávený. A podobne ma dokáže otráviť podobná recenzia nejakého prispievateľa. Ale samozrejme uznávam, že chyba je vo mne. Každý nejako chce prezentovať svoje pocity a zážitky, len keď sa to tak strašne podobá na tie keci v časákoch...

A potom, ja som konzervatívny pokial ide o techniku. Akúkoľvek. Absolútne sa mi nepáčia súčasné autá, podobne to začína byť s elektronikou a vlastne je to tak vo všetkom, čo len trochu súvisí s akoukoľvek technikou. Takže som pre pokrok blbá referencia.

boxer

Příspěvek od boxer »

A mladé baby se ti líbí?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

boxer píše:A mladé baby se ti líbí?
Mně jo, celoživotně, ale obráceně to tak nějak neplatí. Boxere, dá se to léčit ?

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

boxer píše:A mladé baby se ti líbí?
Ako som povedal, týka sa to len techniky. No keď sa dnes pozerám na tie previsnuté bruchá mladých báb,a ešte ich ukazujú na obdiv, tak si pomyslím na časy, keď boli baby štíhle s plochými bruškami... Možno nakoniec prehodnotím aj vzťah k babám :mrgreen:

branko33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od branko33 »

Podla mojho nazoru sa v najblizsej buducnosti kvalita prenesie do pocuvania formatov od 96/24 az po 192/24.

Ja pocuvam tuto hudbu stiahnutu zo serverov Linn Records a HDtracks a je to skutocne velky rozdiel oproti klasickym 44,1/16. O cene ani nehovorim, pretoze je samozrejme ovela nizsia ako pri kvalitnych CD plackach.
Kedze sa Acon bude urcite pytat na com to teraz pocuvam, tak je to:
Sony Vaio
hiFace USB, alebo cez FireWire priamo do DACu
DAC WLM Gamma Reference
Canor TP106+
WLM Gran Viola

Je uplne zbytocne dnes kupovat BD prehravac, staci uplne notebook s prehravacom BD, pripadne externym prehravacom BD.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

branko33 píše:Podla mojho nazoru sa v najblizsej buducnosti kvalita prenesie do pocuvania formatov od 96/24 az po 192/24........................
Souhlasil bych, ale ty vyšší formáty zabírají více místa a hlavně: Kolik placek s těmito formáty je běžně k prodeji ? To. že si přejeme kvalitu, ještě není a nikdy nebude důvodem k jejich masovému rozšíření. Jen pro zajímavost jsem udělal tabulku, kolik místa zabírá známé "The Beatles - Revolver (1966)" v různých formátech:
DVDA - 3280 MB
21/192 - 1330 MB
16/44,1 - 267 MB
320 kbps - 115 MB
192 kpbs - 61 MB
Mládež a vydavatelství od formátu MP3 neustoupí, SACD a DVDA z hlediska rozšíření nic moc, klasické CD bude na pultech až do doby, kdy prodej hudby bude řešen výhradně stahováním z netu, nebo se za něj najde nějaká smysluplná náhrada, všeobecně rozšířená (dost těžko). Takže z hlediska kvality je placené stahování sice budoucnost, ale zde je nabídka titulů prozatím malá a neúplná (jak z hlediska autorů, tak i jejich titulů). Budoucnost má jen to, co je (nebo bude) masově rozšířeno, takže spíše věřím Blue-ray diskům, než DVDA či SACD (nehodnotím kvalitu).

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Masové rozšíření, masové rozšíření, můžeme jen doufat, sami to asi nezlomíme. SACD se to moc nepovedlo díky úzkoprsosti a jednoúčelovosti, ale BD má větší šanci i díky maximální kompatibilitě se vším, věřme...

...Musím poděkovat kolegovi Noidovi, že si na mne udělal čas i dnes a dorazil s opičákem pod paží i ke mně do jeskyně.
Takže dnes podruhé potvrzeno i na mé domácí sestavě, že OPPO BDP přináší výborný audiofilský zvuk ve všech digiformátech a dokáže pozvednout úroveň poslechového zážitku i na klasických stereosestavách. I u mne doma jasný skok v kvalitě reprodukce z DVD-A a BD bez debat o třídu. Zaostření v prostoru, vzdušnost a čistota hlasu, jemnější odstínování výšek nejen v barvě, ale i v intenzitě(mikrodynamika) a lepší kontury na basech... No a jako bonus i v klasickém CD režimu přejel mého Marcela :cry: :D a SACD umí taky. Takže můj závěr je, že konkuruje i čistým CDpleyerům minimálně do 20K, což může sice někdo považovat jen za spotřebku, ale pro většinu je to již vynikající kvalita reprodukce z CD a proto stávající rozsáhlé sbírky CD nemusí zůstat ležet jako neposlouchatelná vzpomínka na pravěk a bourá tak mýtus, že BDP je dobrý jen na video a multikanál...

A co jsme poslouchali? Např: (CD kontra DVD-A) Sting: Brand New Day, Dire Straits: Brothers In Arms
(CD kontra BD) Aaron Copland: Apalačské jaro
a další různé skladby z CD, DVD-A, BD i HDD
Přes řeku do stínu stromů.

branko33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od branko33 »

Vysoke rozlisenia su resp. budu skor domenou serverov a nie "placiek". :)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

branko33 píše:Vysoke rozlisenia su resp. budu skor domenou serverov a nie "placiek". :)
*headbang* KDY ?

PS: Dám jednu praktickou otázku: Internet mi beží rychlostí max. 55 kb/sec down (wifina). Jak dlouho budu stahovat zaplacenou vysokou kvalitu nahrávky např. 24/192 ?

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Dam jednu praktickou odpoved: misto te parodie si porid nejake opravdove pripojeni. Moznosti tu jsou.

Guliver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guliver »

Aleska: skoda tej rychlosti - neda sa s tym nic robit? Prichadzas o nadherne veci vo velkom rozliseni. Ja mam tiez len trapny wimax (2Mbs aj to len teoreticky) a tak 192/24 dam stahovat vzdy na noc, no a rano ma to uz pekne caka. Niekedy nemozem ani poriadne spat ako sa tesim :D

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Donuts píše:Dam jednu praktickou odpoved: misto te parodie si porid nejake opravdove pripojeni. Moznosti tu jsou.
a) nestahuji hudbu ani filmy
b) na "praktické" odpovědi tohoto typu mi stačí těch 55 kB/sec bohatě stačí

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Aleska píše:
Donuts píše:Dam jednu praktickou odpoved: misto te parodie si porid nejake opravdove pripojeni. Moznosti tu jsou.
a) nestahuji hudbu ani filmy
b) na "praktické" odpovědi tohoto typu mi stačí těch 55 kB/sec bohatě stačí
V tom pripade je tvoje predchozi otazka irelevantni.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Donuts píše:.........V tom pripade je tvoje predchozi otazka irelevantni.
Není, až na netu bude v 192 kHz to co poslouchám, pak teprve budu řešit rychlejší připojení. Stahovat hudbu ve vyšších formátech jen proto že je "audiofilní" a já budu IN, je pro mně nesmyslné, protože mám rád melodický country rock, blues rock, southern rock, rock and roll a pod. A zrovna této hudby je na netu ve vysokém rozlišení málo, a když, tak od každého autora jen něco málo.

Odpovědět