Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
ciba
Kontaktovat uživatele:

Re: Notebook (Foobar) - zvukova karta ESI 24XL - DAC Audio Aero

Příspěvek od ciba »

Hlava píše:
merhaut píše:Jak vidno, tak pro nejvyšší nároky není nasazení běžných počítačů a zvukovek košer cesta .... kde jsou "highend v pc" rádci? :-)
No kde by. Merhaut je opět na koni a "highend v pc" rádci se usmívají, protože pokud na tu kartu neposílá přes ASIO nebo KS, tak to na 99% jede přes Windows mixer a výsledek je takový jaký je. A je jedno jestli má nastavené 32/44/48 khz. To "highend v pc" rádci už dávno vědí, kdesi tu snad byl i odkaz na Karfíkovy stránky, kde o tom má povídání.
Cau Hlavo , pro jistotu jsem zkousel vsechny tri vystupy (DS , KS , ASIO , vse ESI) , ale toto nema zasadni vliv na zvuk .

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Osobni pocitace nejsou konstruovane pro spickovy vykon, v kterekoliv oblasti. Museji jakz takz delat vsechno. Konkretne myslim, ze napajeni je zcela osizene a napajeni je v hi-fi minimalne polovina uspechu, ne-li vic. V noteboocich je zdroj zrejme jeste vic na hranici moznosti nez ve stolnich PC a ruseni je jeste vetsi. Dalsi problem je usb. Je to elegantni a pohodlne, ale vest data i napajeni v jedinem tenkem kabliku pochybne kvality podle me usb propojeni diskvalifikuje z jakychkoliv high endovych ambici. Kdysi jsem zkousel spdif vystup primo z CD mechaniky do prevodniku. Mechanika byla vymontovana z pocitace a napajena PC zdrojem (jako jediny spotrebic). Vysledkem byl nezajimavy, sedivy zvuk. Ruseni bylo tak velke, ze z lampoveho zesilovace to vubec nehralo(!), bylo slyset jenom bzuceni odpovidajici otackam motorku, pouzil jsem pak T-amp (krabici ma plastovou).

manicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od manicka »

Pár tipů:
1) máš všechny hlasitosti v notebooků na maximum tj. ve Foobaru, ve Windows liště i dialogu zvukové karty? Jakoukoli regulaci hlasitosti proveď až za DAC.
2) hraj z hdd ripnuté soubory (wav nebo flac) ne z CD v mechanice. Online čtení CDDA z mechaniky nemusí být nejlepší.
3) zkus nastavit kartu i foobar, aby se nic nikde nepřevádělo ani bity ani frekvence, ale ať jde do DAC originální bit perfekt 16/44.1. S tím ať si DAC dělá co umí...

manicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od manicka »

4) zkus hrát bez síťového zdroje jen na nabitou baterií, tím zcela vyřadíš vliv zdroje.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

manicka píše:4) zkus hrát bez síťového zdroje jen na nabitou baterií, tím zcela vyřadíš vliv zdroje.
Cau Manicko , prakticky vsechno jak jsi navrhoval bylo provedeno mmj. provoz pres baterie ,byly prehravany pouze ripnute cd + studio master nahravky od Linn , vcetne nastaveni foobaru a ESI na 16/44 , ale stejne si myslim , ze proste tato sestava (Notebook, Esi)to lip nedovede at uz z jakehokoliv duvodu , nechci rikat proc tomu tak je , to by musel nekdo povolanejsi , jedno je vsak jiste , ze za poklesem kvality zvuku muze zcela jednoznacne zdroj signalu a to je v tomto pripade pocitac respektive notebook spolu s externi zvukovkou ..

manicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od manicka »

Pipis
Lynx je interní ne k notebooku

Ciba
z baterií to tedy není problém síťového zdroje, pravděpodobně problém synchronizace clocku nebo špatného automatického převzorkování kartou. Ta synchronizace lze částečně nahradit reclockingem v DAC, což nevím jestli tvůj DAC dělá, jako součást CDp to nepotřebuje.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Asi z toho leze solidní jitter a jediné řešení mě napadá Genesis digital lens. "Opraví" to tuším i tupé hrany signálu a hlavně pak i jitter. Jde v podstatě o procesor, který si do vyrovnávací paměti načítá digi data a pak je s velkou přesností (nízký jitterem) posílá ven. Cena okolo 20 tisíc.
http://www.stereophile.com/digitalproce ... index.html

Jak už se tu píše, nejraději Lynx, či levněji vytunit zvukovku M-Audio Rev. 5.1

Mě osobně se USB zvukovky příčí, drahé možná už dokáží zahrát, ale to jsem nezkoušel.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

MilanTuma píše:Asi z toho leze solidní jitter a jediné řešení mě napadá Genesis digital lens. "Opraví" to tuším i tupé hrany signálu a hlavně pak i jitter. Jde v podstatě o procesor, který si do vyrovnávací paměti načítá digi data a pak je s velkou přesností (nízký jitterem) posílá ven. Cena okolo 20 tisíc.
http://www.stereophile.com/digitalproce ... index.html

Jak už se tu píše, nejraději Lynx, či levněji vytunit zvukovku M-Audio Rev. 5.1

Mě osobně se USB zvukovky příčí, drahé možná už dokáží zahrát, ale to jsem nezkoušel.
Ano je to jedna z cest, občas se vyskytuje na ebay (tak 1x ročně), obdobnou pomoc dělá i můj Audyton Lysa, bohužel bez vyrovnávací paměti (je také levnější).
Než vytunit M-Audio, tak rovnou Lynx = žádným tuningem mercedesa z trabanta neuděláš.
USB externí zvukovky ? Jako vše poplatné době = kdo nepoužívá USB není IN, dokonce jsem viděl lampičky k PC napájené z USB a podobné ftákoviny. Jen ty nejdražšší (Apogee) hrají skoro stejně dobře jako stará dobrá Lynx, na USB raději zapomeňte, tudy cesta nevede. V poslední době je mezi DACy šlágrem tzv. Buffalo DAC, s parametry o 10 dB lepšími než ostatní DACy. A USB je k němu pouze na přání , při návrhu se s ním ani nepočítalo.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ja tam vidim i nektere dalsi problemy , ale budu badat dal :P

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

manicka
tady jsem nasel hruby popis zpracovani dat v tom Audio Aero -

Then, we included the state-of-the-art in digital processing : our exclusive STARS ® process (Solution for Time Abstraction Re Sampling), a combination of very high speed 192 kHz RE-sampling (a new jitter free clock is created), 24 bit re-quantization and signal enhancement techniques (extraction of “hidden” information from 16 bit data, improvement of dynamic, precision, soundstage and details), developed for Audio Aero by Anagram Technologies SA.

The core of the system is a 32 bit SHARC DSP which, by performing hundred millions of calculations per second, rebuilds a high precision 24/192kHz signal, independent from the input clock, and keeping total dynamic range in all stages.

Then, after a 1024 times up-sampling on demand, D/A conversion is performed at 6.144MHz by a high performance 24 bit / 192 kHz DAC.

Tak jak to chapu ja tak tady neni potreba synchronizovat zdroj signalu s prevodnikem .

manicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od manicka »

Ano, ten popis je poctivý reclocking na základě vnitřních hodin DACu. Pravděpodobně je to srovnatelné s procesory, co ti zde radili. Řízení transportu i DAC ze stejných hodin je sice ještě lepší řešení a studiový standard, ale toto bude vynikající.
Znamená to, že problém je ve zvukovce, pravděpodobně je to skutečně chyba USB řešení...

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Trochu si možná rýpnu, ale pokud je pravda to co píši v anglickém popisu funkce toho DACu, tak by to mělo být imunní vůči jiterru i z té laciné USB karty. 8-)

rebuilds a high precision 24/192kHz signal, independent from the input clock, and keeping total dynamic range in all stages.

Přebudování signálu na 24 bits/192, nezávisle na vstupním hodinovém kmitočtu, a uchovává úplný dynamický rozsah na všech kmitočtech.

Jenže v praxi to není tak jednoduché a Genesis na své ceně není jen tak ledajaká předražená hračka díky svému dopracovanému návrhu zpracování signálu, bohužel to chodí jen na 44.1 KHz. Což je však prozatím většina hudby.

A trocha prakticky neodzkoušené rady, což takhle deaktivovat upsampling a jet přímo ven v 44.1 kHz. Ono totiž někdy neznamená více lépe.
;)

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Me jeste vrta hlavou jeden problem , mame zvukovou kartu - ta se da zasynchronizovat s prevodnikem , minimalizujeme jitter , ale jak zesynchronizovat zvukovou kartu spolu s DACem se zbytkem transportu? Tedy procesor pocitace , PC-E radic s HD respektive s jeho cache ( tyto casti pocitace maji svuj vlastni hodinovy generator ) Podle mne to neni mozne .. Myslim si ze data tak jako tak , potecou z disku bez synchronizace napriklad se zvukovou kartou , nebo externim DACem a az potom je mozne pro ne vytvorit hodinovy takt . Samozrejme jsou to jen moje uvahy , skutecnost muze byt i jina , kdyby nejaky odbornik pres PC napsal jak to ve skutecnosti je , bylo by to poucne a jiste prinosne pro kazdeho koho zajima tato problematika .

Benda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benda »

MilanTuma
ano, taky mám pocit, že resampling 44.1 na 48 je nadbytečný a nebezpečný
podle mého názoru by transport měl prostě poslat data bez úprav do DACu.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

ciba píše:
manicka píše:4) zkus hrát bez síťového zdroje jen na nabitou baterií, tím zcela vyřadíš vliv zdroje.
Cau Manicko , prakticky vsechno jak jsi navrhoval bylo provedeno mmj. provoz pres baterie ,byly prehravany pouze ripnute cd + studio master nahravky od Linn , vcetne nastaveni foobaru a ESI na 16/44 , ale stejne si myslim , ze proste tato sestava (Notebook, Esi)to lip nedovede at uz z jakehokoliv duvodu , nechci rikat proc tomu tak je , to by musel nekdo povolanejsi , jedno je vsak jiste , ze za poklesem kvality zvuku muze zcela jednoznacne zdroj signalu a to je v tomto pripade pocitac respektive notebook spolu s externi zvukovkou ..
Já nevím, jak jasnou a srozumitelnou odpověď na otázku, zda-li je na vině "počítač", nebo ne, ještě chcete? Ten notebook evidentne není zdrojem,resp. důvodem zhoršení výsledného zvuku.

Hovoříte-li o nějakých sestavách, nebo řetězci komponent, prosím nebagatelizujte svoje popisy do jednotného názvu POČÍTAČ. Asi byste se hodně zlobili, kdybych já nazval všechno, co hraje, názvem HI-FI. Tak proč děláte to samé? Co Vám počítače udělali? Copak k odsouzení úplně postačí to, že jím ale vůbec nerozumíte? :roll:
ze proste tato sestava (Notebook, Esi)to lip nedovede at uz z jakehokoliv duvodu , nechci rikat proc tomu tak je , to by musel nekdo povolanejsi , jedno je vsak jiste , ze za poklesem kvality zvuku muze zcela jednoznacne zdroj signalu a to je v tomto pripade pocitac respektive notebook spolu s externi zvukovkou
... jest jeden z nevětších protimluvů, které se v tomto vlákne objevily. Nedokážeš-li posoudit, ani vysvětlit, proč tomu tak je, je absurdním přístupem označit viníka.

Odpovědět