PC jako zdroj signalu
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
PC jako zdroj signalu
Docela by mne zajimal vas nazor na PC jako zdroj hudebniho signalu. Lepe receno, jake mate zkusenosti, jake pozivate konfigurace apd. Jak by takove PC melo vypadat z pohledu poziteho HDD, procesoru, RAM, zvukove karty, SW, ventilatoru ( jeho omezeni hluku ) apd. Jestli pozit desktop ci laptop, vyhody a nevyhody. Mam taky na mysli pouziti PC jen pro prehravani hudby pro nic jineho. Mate li nejake odkazy na fora, ci weby s touto problematikou, klidne to sem skrabnete. Diky moc.
Re: PC jako zdroj signalu
Zde je rozsáhlá diskuze na tohle téma. Na 7. stránce dává uživatel Hlava několik variant základních desek, pro takové PC. Taky přemýšlím o téhlé variantě, ale je to pro mě ještě vzdálená budoucnost.
Nejspíš bych to řešil takto: PC (s miniITX deskou, nějaký tichy disk, celé pasivně chlazené), integrovaná zvuk. karta s S/PDIF coax výstupem do externího DACu a potom do zesilovače. Skříň bych chtěl použít z modushopu, kterou bych si upravil, aby PC pěkně zapadlo k ostatním komponentům. Celé by se to mohlo vejít do 6 - 7 tisíc (bez externího DACu). Ovladat bych to chtěl z nějakého "chytrého" mobilu, zatím se na to nejvíc hodí iPhone. Ale to už je dražší záležitost. Taková je moje představa.
Nejspíš bych to řešil takto: PC (s miniITX deskou, nějaký tichy disk, celé pasivně chlazené), integrovaná zvuk. karta s S/PDIF coax výstupem do externího DACu a potom do zesilovače. Skříň bych chtěl použít z modushopu, kterou bych si upravil, aby PC pěkně zapadlo k ostatním komponentům. Celé by se to mohlo vejít do 6 - 7 tisíc (bez externího DACu). Ovladat bych to chtěl z nějakého "chytrého" mobilu, zatím se na to nejvíc hodí iPhone. Ale to už je dražší záležitost. Taková je moje představa.
Zrovna se pokousim takove PC rozchodit. Jako zaklad jsem zvolil desku Pegatron ION 7 s procesorem Atom N330 (vykonove vic nez dostatecne). Po spatnych zkusenostech s piskanim disku jsem zvolil SSD Corsair 32GB. Case jsem chtel nejaky vhodny do hifi sestavy a s externim ("notebookovym") zdrojem kolem 60W. Nakonec jsem nasel za rozumnou cenu jediny - Gigabyte 5140.
Uz to mam slozeny, problem je ale s chlazenim. Skrin je sice z boku a nad deskou docela slusne vetrana, ale pasivy na procesoru a chipsetu nestaci uchladit a i pri relativne malem zatizeni, jde teolota pres 60 stupnu. Myslel jsem ze to vyresim pomalobeznym vetrackem, ale 25mm vysoky se nad pasivy uz nevejde. Nasel jsem 14dB 40mm scythe, jeste jsem mu snizil otazky na minimum kdy se jeste rozbehne. Teplota se udrzuje kolem 55 stupnu, coz myslim ujde. Problem ale je, ze ten vetrak je stejne slyset.
Mam napad, ze bych z hlinikovych plechu udelal takova U-cka, ktera bych napasoval (napruzil) mezi zebra obou chladicu a na vrchol tech U-cek bych nanytoval hlinikove pasky, ktere bych nasrouboval az na kostru skrine. Tim by se mela zvetsit plocha a teplo by snad mohlo prostupovat i do skrine. Ale jestli by to v praxi fungovalo a tyhle pomocne plechy by dokazaly prevzit a odvest dostatek tepla. to je otazka.
Uz to mam slozeny, problem je ale s chlazenim. Skrin je sice z boku a nad deskou docela slusne vetrana, ale pasivy na procesoru a chipsetu nestaci uchladit a i pri relativne malem zatizeni, jde teolota pres 60 stupnu. Myslel jsem ze to vyresim pomalobeznym vetrackem, ale 25mm vysoky se nad pasivy uz nevejde. Nasel jsem 14dB 40mm scythe, jeste jsem mu snizil otazky na minimum kdy se jeste rozbehne. Teplota se udrzuje kolem 55 stupnu, coz myslim ujde. Problem ale je, ze ten vetrak je stejne slyset.
Mam napad, ze bych z hlinikovych plechu udelal takova U-cka, ktera bych napasoval (napruzil) mezi zebra obou chladicu a na vrchol tech U-cek bych nanytoval hlinikove pasky, ktere bych nasrouboval az na kostru skrine. Tim by se mela zvetsit plocha a teplo by snad mohlo prostupovat i do skrine. Ale jestli by to v praxi fungovalo a tyhle pomocne plechy by dokazaly prevzit a odvest dostatek tepla. to je otazka.
Co zkusit takovouhle skříň http://www.modushop.cz/1NPD02300B-2u-kr ... ibrny.html ? Má po stranách žebrování, na které se dá teplo odvést.
//Popřípadě koupit pouze samotné žebrování, taky ho tam nabízejí.
//Popřípadě koupit pouze samotné žebrování, taky ho tam nabízejí.
Lenze to teplo treba nejako na tu skrinu aj odviezt. To uz potom toto.
http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... ky-chladic
A k tomu postavit NAS server do inej miestnosti.
http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... ky-chladic
A k tomu postavit NAS server do inej miestnosti.
Když "na nic jiného", pak vycházet z tohoto: http://www.cicsmemoryplayer.com/index.p ... Page#cPlay, fórum je zde: http://www.audioasylum.com/forums/pcaud ... 31286.html. Jednou je to již vymyšlené, funkční, na stejném fóru se nalezne i špičková modifikace ESI Juli@ a pak již není co řešit, máš přehrávač špičkové kvality.davidhighend píše:....... Mam taky na mysli pouziti PC jen pro prehravani hudby pro nic jineho.......
Mozna se pletu, ale za cestu do budoucnosti nepovazuju zvukove karty a SPDIF vystup, ani drahe a komplikovane externi hodiny pro jeho rizeni, ale kvalitne udelany asynchronni USB prenos s poradnym bufferem a oscilatory v prevodniku. Proc se snazit slozite resit jitter/casovani, kdyz tyhle problemy vubec nemusi vznikat ... Hiface nebo Styleaudio T2 uz se tomu blizi, ale proc pridavat do retezce SPDIF, kdyz to muze mit DAC primo v sobe. Tak snad to nekdo v blizke dobe zacne delat za rozumnou cenu ..
Snaha začlenit USB do špičkového AudioPC je snad stejně stará jako lidstvo a pořád ne a ne uspět. Je s podivem, že dodnes výhody USB výrobci profesionálních zvukových karet nepochopili a jsou stále 100 let pozadu. A to nás dokonce i nahrávací společnosti nutí zvuk z jejich karet poslouchat, protože prakticky každé studio je jimi vybaveno...
Tato snaha "mermomocí" začlenit USB do HiFi řetězce je stejně škodlivá jako nekonečná touha získat ze spotřební, hráčské 7.1 zvukovky kvalitní, špičkový zvuk - výsledkem je vždy zklamání a všeobecný závěr: PC je na HiFi nevhodné !
Přidávám www stránky dvou největších výrobců profi zvukových karet RME a Lynx. Firma Lynx výrobek s USB nemá, firma RME pouze tzv. Babyface, které je k dostání s elegantní brašničkou.

Přidávám www stránky dvou největších výrobců profi zvukových karet RME a Lynx. Firma Lynx výrobek s USB nemá, firma RME pouze tzv. Babyface, které je k dostání s elegantní brašničkou.

Ano, to je cesta, já ale myslím, že lze jít ještě dál, a vyřešit i problém USB - max. 5 m, tj pc ve stejné místnosti.bh69 píše:Mozna se pletu, ale za cestu do budoucnosti nepovazuju zvukove karty a SPDIF vystup, ani drahe a komplikovane externi hodiny pro jeho rizeni, ale kvalitne udelany asynchronni USB prenos s poradnym bufferem a oscilatory v prevodniku. Proc se snazit slozite resit jitter/casovani, kdyz tyhle problemy vubec nemusi vznikat ... Hiface nebo Styleaudio T2 uz se tomu blizi, ale proc pridavat do retezce SPDIF, kdyz to muze mit DAC primo v sobe. Tak snad to nekdo v blizke dobe zacne delat za rozumnou cenu ..
A tou cestou je streamování po lokální síti. Asi tak jak posloucháte netová rádia apod. Pokud to funguje dobře, tak se tím řeší všechny problémy. Začnete se usmívat nad problémy s tichými větráky, disky, kvalitními zvukovkami, spdif jitterem, speciálními skříněmi apod.
Jako zdroj dat může sloužit úplně jakékoliv pc (třeba u mne 4 velkokapacitní disky a 5 větráků), umístěné může být třeba i ve stodole na zahradě

Jako přehrávač může sloužit ultratiché pc s jedním ssd diskem a dobrou zvukovkou. Nebo speciální přehrávače, třeba jako má Linn, nebo něco takového jako Oppo. Některé přehrávače mají možnost řídit speciálním dálkáčem s obrazovkou nebo ipodem apod.
Výhodou tohoto řešení je, že se data netlačí násilím do DACu, ale naopak si je přehrávač (a jeho DAC) sám tahá kdy a jak potřebuje, takže pokud má přesné hodiny, spousta problémů prostě vůbec nenastane.
Alesko, víš, proč v profi není USB? Z úplně jiného důvodu, a to je latence. Ve studiích při nahrávání musí být co nejnižší, nejlépe nulová (vše hraje v reálném čase, aby se muzikanti neslyšeli opožděně),pár milisekund už je moc, a to usb nesplňuje. Kdežto při pouhém přehrávání nám může být zcela ukradená, může být třeba několik sekund.
Tohle zas tak nemyslíš 100% vážně, že ne ?noaid píše:......Alesko, víš, proč v profi není USB? Z úplně jiného důvodu, a to je latence. Ve studiích při nahrávání musí být co nejnižší, nejlépe nulová (vše hraje v reálném čase, aby se muzikanti neslyšeli opožděně),pár milisekund už je moc, a to usb nesplňuje. Kdežto při pouhém přehrávání nám může být zcela ukradená, může být třeba několik sekund.
Co, to první nebo to druhé?
Co se ti na tom nezda ? mne neprijde, ze by to byl nejaky problem, kdyz asynchronne pracujici DAC ma v bufferu treba nekolik sekund a reaguje teda na spusteni nebo vypnuti prehravani v PC s drobnym zpozdenim. Podstatny je, ze muzika se generuje presne podle taktu oscilatoru DACu a nezavisi vubec na zdroji.Aleska píše:Tohle zas tak nemyslíš 100% vážně, že ne ?
Pises, ze USB je naprosto nevhodne - jenze to ma jediny duvod a to je jeho spatna implementace (synchronni prenos) ve vetsine prodavanych zarizeni ! Pokud by se to udelalo poradne, tak je to naopak daleko lepsi nez SPDIF, protoze se nemusi resit zadne casovani a navic muze prenaset data s daleko lepsim opravnym mechanismem (ma na to dost casu)
Ultratiche PC s SSD diskem je presne to co jsem popisoval - chci k nemu pridat NAS server jako uloziste muziky. Streamovani v takovem pripade neni treba resit a zustava problem jaky DAC ..noaid píše:Jako přehrávač může sloužit ultratiché pc s jedním ssd diskem a dobrou zvukovkou. Nebo speciální přehrávače, třeba jako má Linn, nebo něco takového jako Oppo. Některé přehrávače mají možnost řídit speciálním dálkáčem s obrazovkou nebo ipodem apod.
Výhodou tohoto řešení je, že se data netlačí násilím do DACu, ale naopak si je přehrávač (a jeho DAC) sám tahá kdy a jak potřebuje, takže pokud má přesné hodiny, spousta problémů prostě vůbec nenastane.
Co to je prosimte za zarizeni a jaka je jejich cena ? Uz maji v sobe prevodnik a dostatecne kvalitni analogovy vystup ?noaid píše:Nebo speciální přehrávače, třeba jako má Linn, nebo něco takového jako Oppo. Některé přehrávače mají možnost řídit speciálním dálkáčem s obrazovkou nebo ipodem apod.Výhodou tohoto řešení je, že se data netlačí násilím do DACu, ale naopak si je přehrávač (a jeho DAC) sám tahá kdy a jak potřebuje, takže pokud má přesné hodiny, spousta problémů prostě vůbec nenastane.
To první, ale možná, že si i mýlím. Přece jenom od doby, kdy jsem se živil jako studiový hráč utekly skoro víc než 3 desítky let a ztratil jsem kontakt. Tehdy jsem ale slyšel vlastní zvuk, z vlastní zvukové aparatury a co s tím dělal zvukový mistr, to šlo mimo mně. Jen když se mu něco nezdálo, tak jsem part musel opakovat až do jeho spokojenosti. Je tedy možné, že je to dnes jinak a hudebníci/zpěváci slyší až to, co projde tou digitální stvůrou..., pak by to skoro i souhlasilo, ale ne opět 100%. Ony se ty profesionální zvukové karty dnes dělají nejen interní, ale též (většinou) externí, což jsou poté vlastně DACy. Ale zase nikdy ne pomocí USB, ale pomocí Firewire jako například RME Fireface 800noaid píše:Co, to první nebo to druhé?

Nebýt tak drahý, tak do něj jdu - byl by (je) ideální na výhybku.
Na to nemusí být asynchronní USB přenos, stačí paměťový SW přehrávač navržený s ohledem na minimalizaci jitteru a tím cPlay je a načítá si do paměti nejen skladbu, ale celé CD, nebo to co mu Cue poručí.bh69 píše:..... mne neprijde, ze by to byl nejaky problem, kdyz asynchronne pracujici DAC ma v bufferu treba nekolik sekund a reaguje teda na spusteni nebo vypnuti prehravani v PC s drobnym zpozdenim. Podstatny je, ze muzika se generuje presne podle taktu oscilatoru DACu a nezavisi vubec na zdroji.......
Ano bez NAS serveru to nepůjde, to nebudeš IN. Na 500 GB disk se ti vejde cca 1500 CD ve formátu 16/44,1 - kolik jich chceš ve své diskografii mít, abys potřeboval NAS server ? A po mých zkušenostech (je asi tomu 14 dní co mi odešel disk s kompletní diskografií) je pro mne výhodnější jednou za čas nové přírůstky zálohovat na externí disk, než mít někde NAS, který také není 100% záloha.Ultratiche PC s SSD diskem je presne to co jsem popisoval - chci k nemu pridat NAS server jako uloziste muziky.
Pokud má muzikant na hlavě sluchátka, tak mu tam jde zvuk přes ad/da převodníky a tam ta latence je prý hodně nepříjemná. Moje nahrávátko má latenci 6 ms a po netu je pár názorů, že je to na hranici, že to muzikantovi dělá do sluchátek nepříjemné zpoždění. Ale problematika nahrávání je samozřejmě složitější, ale patří to jinam.
Co se týče 500 GB disku, tak se tam vejde těch 1500 CD, ale už jen max 200 alb v hires či DVD-A, a jen 10 filmů ve full HD. Je třeba myslet do budoucna.
NAS není řešení, levné jsou jen pro 2 disky a mají pomalý přístup.
PC s mnoha disky třeba i v raid jsou lepší a levnější.
http://www.linn.co.uk/digital_stream_players
Ty bohužel zatím tolik neznám, ale je to celkem vyšší cenová kategorie.
http://www.oppodigital.com/
Já mám Oppo BDP-83se a je to můj jediný přehrávač na vše (audio, video, foto, placky všeho druhu) s výbornými audio i video obvody. Umí perfektně downmixovat do sterea vč. nejnovějších BD formátů. Připojení analog out do zesilovače, hdmi to TV, composit do malé levné přenosné tiché lcd tv používané jako externí 7palcový display k oppu, aby se nemusela pro audio zapínat velká plazma. TV i Oppo do routeru, do kterého je i PC s 6 TB disků, některé věci přehrávám z dalších externích disků, připojených přímo k Oppu. Připojit lze samozřejmě i ke kvalitnímu receiveru či dac.
V Oppu je bohužel streamovaní jen v betaverzi, tak se některé věci (hlavně FAT32) musí obcházet třeba remuxováním do jiného formátu apod.
BDP-93 bude v lecčems lepší, ale jeho audiofilní SE verze je zatím v nedohlednu.
Mimochodem kompozitní video výstup, ten žlutý cinch, měl na mé staré kvalitní crt tv nesrovnatelně lepší obraz než jakýkoliv jiný dvd přehrávač který jsem měl předtím přes RGB scart. A to je co říct. To říká leccos o jeho video obvodech.
Co se týče 500 GB disku, tak se tam vejde těch 1500 CD, ale už jen max 200 alb v hires či DVD-A, a jen 10 filmů ve full HD. Je třeba myslet do budoucna.
NAS není řešení, levné jsou jen pro 2 disky a mají pomalý přístup.
PC s mnoha disky třeba i v raid jsou lepší a levnější.
No za 10 tisíc to zrovna není, právě proto, že to má kvalitnější obvody.bh69 píše:Co to je prosimte za zarizeni a jaka je jejich cena ? Uz maji v sobe prevodnik a dostatecne kvalitni analogovy vystup ?
http://www.linn.co.uk/digital_stream_players
Ty bohužel zatím tolik neznám, ale je to celkem vyšší cenová kategorie.
http://www.oppodigital.com/
Já mám Oppo BDP-83se a je to můj jediný přehrávač na vše (audio, video, foto, placky všeho druhu) s výbornými audio i video obvody. Umí perfektně downmixovat do sterea vč. nejnovějších BD formátů. Připojení analog out do zesilovače, hdmi to TV, composit do malé levné přenosné tiché lcd tv používané jako externí 7palcový display k oppu, aby se nemusela pro audio zapínat velká plazma. TV i Oppo do routeru, do kterého je i PC s 6 TB disků, některé věci přehrávám z dalších externích disků, připojených přímo k Oppu. Připojit lze samozřejmě i ke kvalitnímu receiveru či dac.
V Oppu je bohužel streamovaní jen v betaverzi, tak se některé věci (hlavně FAT32) musí obcházet třeba remuxováním do jiného formátu apod.
BDP-93 bude v lecčems lepší, ale jeho audiofilní SE verze je zatím v nedohlednu.
Mimochodem kompozitní video výstup, ten žlutý cinch, měl na mé staré kvalitní crt tv nesrovnatelně lepší obraz než jakýkoliv jiný dvd přehrávač který jsem měl předtím přes RGB scart. A to je co říct. To říká leccos o jeho video obvodech.