Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od zdenoeddie »

FS píše:
19 srp 2026 23:53
Myslim, ze ano. Na Daphile aktivuj nejaky plugin typu Upnp bridge a ve foobaru plugin, ktery smeruje vystup na upnp renderer.
Uz som to medzitym trosku skumal a malo by to presne takto fungovat. Asi to skusim, dakujem.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Sto61 píše:
19 srp 2026 19:09
"live USB" s Daphile
To bych mohl zkusit. To mě nenapadlo.

NUC jsou asi fajn
O tom jsem přemýšlel, ale tam občas nebývají paměti a disky a já nemám představu co tam dát.
Na NUC sa vydrb potrebujes poriadny pocitac, ktory pojde na 10-20% svojho vykonu. Vtedy je tichy / nepocutelny a roon ma dostatok zdrojov na pracu.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Janiku, nevim jakou mas predstavu o vykonu NUC a pokud se nemylim, tak Sto61 nepsal, ze pouziva, nebo ze chce Roon. Ja mam staricke NUC s i3 a i5. Pri obycejnem prehravani v Euphony to nikdy pres tech 10-20% zateze CPU neslo a to i na tom i3, ktere slouzilo jako server. NUC s i5 jsem mel jako endpoint, tak tam to bylo jeste min. Prehravani audia fakt neni nejak vypocetne narocne. To dela akorat tak mozna Roon, ktery krome prehravani audia dela jeste milion dalsich veci. Nebo to muze byt potreba, kdyz nasadis nejake narocnejsi DSP, a to si nemyslim, ze Sto61 uvazuje.

NUC navic maji praktickou vyhodu, ze jde jednoduse zapojit jiny zdroj a teoretickou vyhodu miniaturizace = kratsi signalove cesty, mene ruseni.

Windows+Roon+JPLAY je samozrejme taky moznost, ale sam jsi taky psal, ze nejaky zvukovy prinos hodne zalezi na sestave, tak bych byl opatrny s tim tvrdit, ze to je to nejlepsi nereseni pro kazdeho. Ja treba po delsim case s Eversolo T10 muzu rict, ze i kdyz se mi to na zacatku nezdalo a i kdyz ten rozdil neni tak velky jako na Euphony, tak i na tom Eversolo to pres Roon zni o neco malo hur, nez kdyz prehravam primo pres interni Eversolo player.
Naposledy upravil(a) Yiakubou dne 20 srp 2026 18:17, celkem upraveno 1 x.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Je to komplexnejšie téma. Na dlhšie. Keď budem pri PC skúsim dačo napísať.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Kazdy to ma asi jinak, zalezi na preferencich a hlavne, aby clovek aspon tusil co dela a nastavuje. Ja bych uz Widle nechtel, radeji Linux a nativni funkce.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Ale čosi natívne funkcie Linuxu je hlúposť... sry. Linux je fajn na low cost pracovný notebook ale na PC co sa používa na audio nie. A na serióznu prácu určite Mac. Mam s tým bohaté skúsenosti v práci.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Nemá IMHO cenu dělat definitivní závěry (a myslet si, že jsou jediné správné ;) ), protože computer audio je tak variabilní, že je těžké porovnávat ve svém vlastním systému, natož pak přenést tuto zkušenost do jiných podmínek.

Za svého "audio PC období" jsem se dlouhá léta tímto bavil - přesněji, od původního "nebudu platit za streamer když to zvladnu sám a levněji" jsem přešel do fáze "cesta je cíl ať to stojí, co to stojí", abych nakonec skončil u "sakra, za míň peněz to nakonec hraje ze streameru lépe".

Předesílám, že já jsem používal i pracoval vždy v prostředí Windows, do linuxu jsem zabrousil jen kvůli snaze o vytvoření, co nejlépe hrajícího transportu, takže opravdu nejsem skalním zastáncem linuxu, spíše naopak.
Zkoušel jsem kdejaké SW, včetně JPLAY (tehdy samozřejmě ve starší verzi), terorizoval své okolí porovnáváním nahrávek při použití stejného HW pod Win a pod linuxem. Všechny mé "oběti" si více či méně přesvědčivě vybraly své preferované prostředí - akorát, že nekdo si vybral linux, někdo Win :lol: Já si vybral linux.

Oprostím-li se od poslechových preferencí a musel bych zaujmout stanovisko WIN vs Linux, pak je má logická volba právě linux.
Proč bych měl
- platit lincenci Windows,
- pak platit licence za různé optimalizátory Windows,
- koupit licenci SW pro audio (třeba JPLAY), potažmo SW, který aktivně omezí spoustu funkcí Windows pro dosažení audio kvality do té míry, že už to PC nemá vlastnosti Windows, pro které jsem si jej koupil,
když výsledkem je "očesaný systém", což mi dá linux zadarmo?
O peníze tady ale primárně nejde, jde o princip. Je to jako vzít 100-letý strom a s velkým úsilím a náklady z něj vyrobit jedno párátko.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Prepac ale neda. Fakt nie. Mam aktualnu skusenost a nepresvedci ma ani to, ze ty si skusal v nejakom roku xy nieco. Software sa vyvija rovnako ako hardware. Mam v pc aj predoslu audirvanu a nema sancu oproti roon v kombinacii s jplay. V dobe ked som kupoval audirvanu tak ten rozdiel oproti roon nebol zdaleka taky velky. Zrejme aj ta nova audirvana je o kus dalej oproti tej predoslej (netestoval som to). Kazdopadne z toho co mam viem, co hraje lepsie u mna. A ten rozdiel urcite nie je v nuanciach a dokonca ani nie len v kvalite zvuku ale celkoveho chovania pc. Viem coho je linux schopny a viem kde sa dobre aplikuje a kde skutocne nie aj ked daju nalepku TOP AUDIOFILNY A ja neviem este aky linux. Je to len tahani penazi z vreciek. S developerom a majitelom audiolinuxom som mal svoje a musim povedat, ze len tak na mna nezabudne.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Zalezi na uhlu pohledu, je rozdil uzivatelsky a rozdil z pohledu serveru. Vidis jak dopadly napriklad telefony s OS Windows, navic Mrkvosousti hodne funkci prebira od Linux, staci se podivat do MS Azure :D. Opravdu zabredas do velmi subjektivnich zaveru. A to nerikam jen jako clovek, ktereho IT zivi.

Za me je top Eversolo, system bezi jak ma, SW nepada a uzivatelsky je take super a cele reseni je porad zaplatitelne a lepsi nez nekonecne tuneni. Lecjaky radoby hajend by se od nich mohl ucit, protoze vyborny HW a reseni je ti k nicemu, kdyz se ovlada jak auto s hranatymi koly :lol:.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Nic tunit nie je treba. Staci si postavit slusne aktualne pc. Kupit jplay a roon licenciu. A prakticky mas to iste co eversolo 😇. Mam v plane pozicat si t10 a porovnat doma. Prichadza do uvahy sept/okt.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@janik: Prosím, neber to tak, že zpochybňuji Tvou konkrétní zkušenost. To výsledné "párátko" může být opravdu top. Ale jako člověka, kterého IT živí, mám docela představu, jak se k rozhodnutí vyrobit jej ze 100-letého stromu dostanu :D

@koudy42: Souhlas *thumbs up* A i tak pořád platí, že pokud je cesta současně i cíl, pak je audio PC dobrá zábava, protože se u ní člověk může něco naučit a spojit to se svým audio koníčkem.

THXKO
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od THXKO »

Janik píše:
21 srp 2026 08:49
Nic tunit nie je treba. Staci si postavit slusne aktualne pc. Kupit jplay a roon licenciu. A prakticky mas to iste co eversolo 😇. Mam v plane pozicat si t10 a porovnat doma. Prichadza do uvahy sept/okt.
Na toto som celkom zvedavý. Napíš ako to dopadlo.
Inak s tunigom nesúhlasím, myslím že v pc treba vytuniť čo sa dá, aj napríklad pasivnou AKASA skriňou, ventilátor von a procesov mať zapnutých tak akurát aby systém ešte fungoval. Ja s tým laboroval dosť dlho až sa výsledok dostavil..

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

FS: dakujem za korektnu komunikaciu. Vazim si to. Ja som niekedy uplny opak. Vela emocii davam tam kde tiez nepatria. Ja pracujem ako admin takze mi prejde rukami kopec veci co sa tyka hw aj sw. Nasi zamestnanci pouzivaju vsetky tri OS. Takze riesim aj ich problemy ak nastanu. Momentalne moj mod je, ze sa snazim kazdemu "vnutit" mac kedze ten je dlhodobo konzistentny a na pracu idealny (AWS / cloud, SSH, VS Code, browser + veľa tabov, Jira / Slack, security/admin nástroje (SIEM), Docker, externý monitor a laptop väčšinou zatvorený atd.). Samozrejme pouzivame m pro chipy a 32/48gb ram ... linux masiny tuxedo (i7/i9, 96gb 1t), windows (lenovo t14, i7/64gb/1t).

THXKO: pouzivam v mojom pc skrini 4x, na cpu chladici 2x, a zdroj ma 1x... armoury crate je sice nedokonaly sw ale da sa zvladnut, mam to nastavene na uplne minimum (500rpm, auto-stop), nepocujem absolutne nic ani vecer. takze pasivne riesenie pre mna v mojej skrini nema absolutne vyznam. jedine co pocujem je disk ked sa zobudi zo standby a potom je ticho...

THXKO
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od THXKO »

Janik:
Myslím si že EverSolo T10 bude o dosť ďalej zvukovo ako nevytunený pc. Čina je hodne ďaleko v elektronike, T10 má aj svoje časovanie ktoré dosť pomohlo posunúť celý strimer o krok ďalej. Myslím zbytočné to píšem, lebo si vytunený pc zrejme nikdy nepočul a neveríš že to funguje zájdi do TN rád Ti to predvediem. Inak k nekompromisnému pc musí byť aj zbytkom zostavy nekompromisne zladená.
A ventilátor v Pc ani tak mi teraz nešlo o to či tie ventilátory počuť v mieste posluchu ale o rušenie ako také celého pc.
Keď myslíš že netreba tuning počúvaj si tak. Ja sa s tým hrám roky a aj kamarát IT krúti hlavou že sa to dá vyladiť do takého konca. Ono keď sa zdroj hudby sa neurobí nekompromisne všetko ostatné za pc už nebude hrať lepšie ako onen zarušený Pc.
Neber ma v zlom, keby sa s tým roky nepaprem nobol by som Ti to písal. Kľudne prídi pokecáme o tom, lepšie raz vidieť (počuť) ako o tom sto krát písať ;)

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Za mna su tieto samodomo Audio PC taka trochu vec z 2010, dnes uz asi trochu prezitok. A USB audio je problem sam osebe, nie je to uplne optimalny protokol.

Doleizita je SW vrstva pri prehravani a to sa da podla mna lepsie optimalizovat v nejakom rendereri/streameri, tam sa da ten signal lepsie kontrolovat. Za mna je optimalna konstelacia hrat cez TCP/IP a ethernet, to je technologicky ovela cistejsie riesenie.

Ja hram cely zivot na kombinacii streamer/DAC + NAS/internet [a na NASe naripovane CD + HiRes Downloady], mal som ROON, ale uz nemam, lebo oproti Kazoo od Linnu to neponuka nic navyse, navyse vie spolupracovat s Apple svetom. Prvy Linn som si kupil 2010, predtym som hral na Meridian Soolos. Mam vyskusane aj zopar veci typu Melco, Aurender atd - aj vselijake krabicky - no a zhrnuk by som to tak - co oci nevidia, usi nepocuju a jeden filter zmeni viac ako hocico ine.

Jedine co je na ROONe zaujomave je DRC kapabilita, kotra ked sa dobre nastavi, tak to vyvazi vsetky nedostatky co niektori vnimaju - ked ti nehucia basy sekundu a pol, tak to je uplne iny svet.

Sem tam si pustim placku, ale 2CH idem ciste cez drot, kupujem vela Multi Kanal nosicov, tam to ma zmysel. True HD voci DD+ to je obrovksy rozdiel, vobec nehovorim uz o DTS HD MA a DD+, to je iny svet.

Odpovědět