Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět

Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od Miero »

A kam by si pripojil tu mys? :D

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Tu si můžeš strčit do výstupního otvoru, tak jako směr, kudy se diskuze vede.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Od zaciatku vlakna sa tu riesia podobne zvrhlosti, a ked si tu ja dovolim prezentovat minimalisticku variantu tak je problem?

Ked si pustate CD ci LP, tak to mate uplne rovnake. Tiez k prehravacu nie je pripojeny disk, siet ci periferie...

comboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od comboy »

Jeden z důvodů, proč jsem se vykašlal na placky a začal poslouchat streamovanou muziku, bylo pohodlí obsluhy. Na tabletu nahážu do playlistu co chci poslouchat a pár hodin mám klid. Nedokážu si představit ještě odpojovat síť či co... To si raději tu síť ošetřím... Prozatím galvanickým oddělovačem, kabely Cat7, lineárním napájením switche.... Do budoucna JCAT Lan kartou a nastavením do Lan bridge. Chci si poslech užívat a nepřemýšlet, jaký krok jsem zapomněl udělat.... Nic proti plackařům :-)

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Miero, vše dobré, až na to s tím USB klíčem a streamerem. Ale to byl jistě vtip.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Fidji99 píše:
10 črc 2020 09:23
Ked to takto citam, ako sa ludia trapia z tym aby to hralo, nebol by ideal, USB kluc pichnuty napriamo do streamera?
[samozrejme audiofilsky USB kluc]
Ospravedlnujem sa, to bol samozrejme vtip.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Neviem co myslis tym vtipom. Ak nemas systemovy disk, tak z niecoho nabootovat system je treba. A to bud z toho kluca na ktorom by mohol byt system a hudba, alebo napr. po sieti.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A ten OS rozběhneš na streameru? I kdyby, tak by se ten klíč musel po dobu přehrávání nechat zapojený. Takže to nikam nevede. A je to nesmysl.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

zavisi co je u teba streamer, ak je to bezne PC, tak ten USB by vytiahnut siel

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A to je jádro problému. Musel by to být PC a to je potom jedno, jestli bude na nějakém disku v PC systém s přehrávačem. Však existuje RAM disk, takže je jednodušší hrát přes něj a není to tak krkolomné.

Pokud v PC není OS a přes přehrávač a OS z USB nataháš do RAM data, tak po odpojení se vymažou, protože je nebude nic spravovat.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

To s tym "spravovanim" je nejaky omyl. Vymazu sa az po vypnuti pocitaca (zrejme som nezdoraznil, ze by sa prekopirovali do RAM disku). Data predsa v RAM zostanu aj ked PC len uspis (ak sa dokaze uspesne prebudit zo spanku).

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Bavím se stále o RAM. RAM udržuje OS, proto ten spánek.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Moje zkušenosti jsou:

1) Rychlost PC a disků je násobně větší, než je potřeba pro přehrávání audio (platí i pro Hi-Res).
Vytížení procesoru i HDD (SSD) je zanedbatelné, na zvuk nemá žádný vliv. Použití SSD oproti HDD se na kvalitě také nijak neprojevilo.

2) Dva disky ano (jeden na systém a programy, druhý na data - audio) - to nesouvisí s kvalitou přehrávání, ale s bezpečností dat. Při nutnosti reinstalace systému zůstanou data na druhém disku zachována a není nutné je obnovovat ze záložního média, druhý disk je možné okamžitě přendat do jiného PC.

3) Standardně provedené gigabitová síť (kabely, router, switche) má násobně větší přenosovou kapacitu než je potřeba pro audio (platí i pro Hi-Res). Žádné výpadky signálu ani přerušování přehrávání jsem nikdy nezaznamenal. Nezaznamenal jsem ani žádná rušení pronikající ze sítě do výsledného zvuku, což ovšem může být tím, že jako finální řešení jsem nezvolil přehrávání z PC ale z NAS přes streamer - viz. níže.

4) Domnívám se, že audio streamer, ať již jako součást jiného audio komponentu nebo samostatný, je výrobcem navržen (v rámci dané cenové kategorie) tak, aby byl odolný vůči možnému rušení přenášeného přes ethernetový kabel. Já osobně jsem při odpojení ethernetového kabelu a přehrávání identického souboru z USB flash disku žádný rozdíl v kvalitě nezaznamenal. Z tohoto důvodu ani nevidím jako možný přínos použití nějakého "lepšího" switche nebo jeho napájecího zdroje.

5) Propojení PC a zesilovače USB nebo HDMI kabely - nezkoušel jsem, ale vzhledem tomu, že zde již neprobíhá přenos signálu TCP/IP protokolem, může mít jejich kvalita (ale i délka) na kvalitu zvuku vliv.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Pěkné shrnutí, Dark side of the moon.
Pokud je systém a data na jednom disku, tak se i přes rychlost může stát problém.
Opět, plný OS bez omezení. Pokud se v tomto případě při přehrávání vyskytne požadavek na disk, tak při zpracování může zhoršit plynulost dat pro přehrávač. Buffer to řeší, ale skokovà prodleva způsobí mikrovýpadek nebo rušení. Není to moc významné, ale sám mám s tím zkušenost.
K dvěma diskům navrhuji ještě třetí na zálohu dat druhého. To jen k druhému bodu.

A znova, zakažte si v registrech UAC.

Odpovědět