Počítač v roli ultimativního zdroje
Re: Počítač v roli ultimativního zdroje
Mas pravdu ze 0,5 dB na 20 kHz nepocuje asi nikto pokial by to nekmitalo v nejakom kratkom case ale tu ide o to ze Hi-End prevodnik to musi dat.
Hlavne ale na co chcem poukazat je ten resampling.
Kvalitny resampling na priemernom DAC-u zatieni aj hi-end analogovu cast pokial do tejto nejde resamplovany signal z prevodnika.
Myslim si ze napr. TOPPING D10s s kvalitnym resamplovanym signalom v digitalnej domene bude mat vo vysledku prijemnejsi zvuk ako High-End DAC ktory pojde original len 44,1khz/16bit v bit-perfect kvalite (bez resamplingu).
A to jednoducho preto lebo neviem ze by niekto dokazal vyrobit kvalitny analogovy filter ktory ma na 20 kHz uroven signalu 0 dB a na 22.050 kHz len -90 dB napriklad.
384 kHz prevodnik s resamplovanim zo 44,1 kHz toto zvlada bez problemov.
Hlavne ale na co chcem poukazat je ten resampling.
Kvalitny resampling na priemernom DAC-u zatieni aj hi-end analogovu cast pokial do tejto nejde resamplovany signal z prevodnika.
Myslim si ze napr. TOPPING D10s s kvalitnym resamplovanym signalom v digitalnej domene bude mat vo vysledku prijemnejsi zvuk ako High-End DAC ktory pojde original len 44,1khz/16bit v bit-perfect kvalite (bez resamplingu).
A to jednoducho preto lebo neviem ze by niekto dokazal vyrobit kvalitny analogovy filter ktory ma na 20 kHz uroven signalu 0 dB a na 22.050 kHz len -90 dB napriklad.
384 kHz prevodnik s resamplovanim zo 44,1 kHz toto zvlada bez problemov.
Topping D10s ma dokonca aj taky strmy filter
Bol by som zvedavy ako sa k tomu dopracuje.

Bol by som zvedavy ako sa k tomu dopracuje.

Tak v Topping D10s je pouzity cip ES9038Q2M a v datasheete cipu je ze ma 7 filtrov z ktorych default je ten vyssie.
Takze tento Topping D10s nepotrebuje predradeny DSP procesor (potrebny pre resampling) a bude hrat ako DAC skatule za 1 000 Euro
Je to "apodizing fast roll-off filter". Pozor samplovacia frekvencia pre obrazok je 48 kHz a nie 44,1 kHz.
Takze tento Topping D10s nepotrebuje predradeny DSP procesor (potrebny pre resampling) a bude hrat ako DAC skatule za 1 000 Euro

Je to "apodizing fast roll-off filter". Pozor samplovacia frekvencia pre obrazok je 48 kHz a nie 44,1 kHz.
BK píše:
„Takze tento Topping D10s nepotrebuje predradeny DSP procesor (potrebny pre resampling) a bude hrat ako DAC skatule za 1 000 Euro”
To's vyčet z toho grafu? Fíha....prosimtě mrkni mi tam, kdy na mě příde řada s tim vočkovánim na covid!
„Takze tento Topping D10s nepotrebuje predradeny DSP procesor (potrebny pre resampling) a bude hrat ako DAC skatule za 1 000 Euro”

To's vyčet z toho grafu? Fíha....prosimtě mrkni mi tam, kdy na mě příde řada s tim vočkovánim na covid!
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Srovnání resamplerů ve Foobar z 2015: https://audiophilesoft.ru/publ/my/foo_r ... /11-1-0-34.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
BK:
Ta teorie tak, jakým způsobem si ji subjektivně vykládáš, zní vcelku přesvědčivě. Jenže realita je jiná, alespoň podle toho, jak jsem Topping slyšel já a to bez ohledu na vzorkovací frekvenci...
Sebelepší DAC chip, pokud není implementovaný s patřičnou péčí od digitálního vstupu po analogový výstup včetně všech součástí jako je napájení atd., prostě špičkový zvuk nenabídne. Podotýkám nad slunce jasnou věc, že graf frekvenční charakteristiky není výpovědí o celkovém zvuku DACu.
Ta teorie tak, jakým způsobem si ji subjektivně vykládáš, zní vcelku přesvědčivě. Jenže realita je jiná, alespoň podle toho, jak jsem Topping slyšel já a to bez ohledu na vzorkovací frekvenci...
Sebelepší DAC chip, pokud není implementovaný s patřičnou péčí od digitálního vstupu po analogový výstup včetně všech součástí jako je napájení atd., prostě špičkový zvuk nenabídne. Podotýkám nad slunce jasnou věc, že graf frekvenční charakteristiky není výpovědí o celkovém zvuku DACu.
Mohol by si prosím upresniť, čo si vojin Pitrs predstavuje pod "patřičnou péčí"? Pokiaľ možno, konkrétne, odborné, stručne.Sebelepší DAC chip, pokud není implementovaný s patřičnou péčí od digitálního vstupu po analogový výstup včetně všech součástí jako je napájení atd., prostě špičkový zvuk nenabídne
Inak teší ma, že aj v Novom roku si rovnaký kok.. T, ako v tom starom
Mumu píše:
„Inak teší ma, že aj v Novom roku si rovnaký kok.. T, ako v tom starom
. Ale nič v zlom, Ať Ti to hraje” 
Joj, ta sedla!!! 
„Inak teší ma, že aj v Novom roku si rovnaký kok.. T, ako v tom starom

Naposledy upravil(a) Bazi 36 dne 02 led 2021 17:08, celkem upraveno 1 x.
Mumu, mas toto zapotrebi?
Já mám model bez elektronek - ta elektrónková verze se mi nelíbila. Ale to to tady nejde. Jak píšeš, že měření při 44/16 je bída a měl bych tedy pomocí upsamplingu v před vstupem do DAC dosáhnout zlepšení, tak pro mé uši to tak nezafungovalo.BK píše: ↑02 led 2021 12:14Tento prevodnik v cene noveho auta podla mna tazi z toho ze pouziva elektronky a vnutri vyzera poctivo urobeny.
...
Skusim po lopate:
Cim vyssia resamplovacia frekvencia tym moze byt analogovy vystup za DAC-om viac odflaknuty.
Alebo inak, pri nekocne velkej resaplovacej frekvencii nemusi byt za dacom ziaden drahy analogovy filter.
Takže už ma stihol nahlásiť, mám čerstvé varovanie od Pixela. A tak je to správne, poriadok musí byť ! Budem reagovať jemnejšie... Mám ho rád!!!? 
Bazi 36 a PitrsPraha je to myslené tým že odpadá predradeny DSP procesor. Samozrejme súčiastky okolo by mali byť rovnako kvalitné aby sa to vyrovnalo kvalitatívne.
DSP procesor stojí minimum euro ale jeho vývoj je nákladný a treba ho nejako zaplatiť.
DSP procesor stojí minimum euro ale jeho vývoj je nákladný a treba ho nejako zaplatiť.
Naposledy upravil(a) BK dne 03 led 2021 08:19, celkem upraveno 1 x.
Tu je ale asi problém že pri upsamplingu ti asi nezmení parametre analógoveho filtra. Ten bude asi neprestavitelny.
Vtedy ti upsampling moc nepomôže.
Chcelo by to zmerať frekvenčnu charakteristiku napr. pri 192 kHz.
BK,
já chtěl tou sarkastickou narážkou jen upozornit na to, že strojky typu těch Toppingů je nutno zakoupit a provozovat, aby člověk pochopil, že se s tím DACem opravdu levně vyjeb.t nedá, proto nikdy nesrovnávat a nezaměňovat papírové předpoklady a skutečný zvuk. Navíc proč to extrémní zaujetí upsamplingem? Na co ty adorace hiresu? Cd kvalita je naprosto dostačující, prověřeno desetiletími. Ztotožňuju se s názorem highend výrobců, kteří se vydávají stále cestou excelentních cd playerů. Chápu posluchače klasiky, tam je např SACD formát lepší ve velké míře, ale obecně? Mne hires a SACD nahrávky třeba 70-kového rocku nepřesvědčily, naopak, přespřílišná jemnost, nebo jak to nazvat (vyhlazenost), byla téměř vždy na škodu. Navíc, mlaďoši s dobrým sluchem nemají o kvalitu zájem a my, střední nebo spíš starší generace, už slyšíme beztak prd, i když si spousta lidí, s ušním mazem věčně zasranejma ušima, myslí, že jsou netopejři...nejsou, hluchý jak polena jsme, většinově!
já chtěl tou sarkastickou narážkou jen upozornit na to, že strojky typu těch Toppingů je nutno zakoupit a provozovat, aby člověk pochopil, že se s tím DACem opravdu levně vyjeb.t nedá, proto nikdy nesrovnávat a nezaměňovat papírové předpoklady a skutečný zvuk. Navíc proč to extrémní zaujetí upsamplingem? Na co ty adorace hiresu? Cd kvalita je naprosto dostačující, prověřeno desetiletími. Ztotožňuju se s názorem highend výrobců, kteří se vydávají stále cestou excelentních cd playerů. Chápu posluchače klasiky, tam je např SACD formát lepší ve velké míře, ale obecně? Mne hires a SACD nahrávky třeba 70-kového rocku nepřesvědčily, naopak, přespřílišná jemnost, nebo jak to nazvat (vyhlazenost), byla téměř vždy na škodu. Navíc, mlaďoši s dobrým sluchem nemají o kvalitu zájem a my, střední nebo spíš starší generace, už slyšíme beztak prd, i když si spousta lidí, s ušním mazem věčně zasranejma ušima, myslí, že jsou netopejři...nejsou, hluchý jak polena jsme, většinově!