Počítač v roli ultimativního zdroje
Re: Počítač v roli ultimativního zdroje
Ahoj,
nakonec jsem taky skončil u počítače. Pořídil jsem NUC a po přečtení zdejšího fóra jsem ještě objednal Teradac a fanless skřín Akasa Turing. Obě věci přijdou příští týden. Jako software jsem nakonec zvolil placenou licenci Euphony a HQplayer, protože trial verze mě nadchly obě dvě.
Mám dotaz na zdejší osazenstvo, protože jsem za poslední týden přečetl desítky diskuzí a opravdu nevím, která varianta je "lepší". Mám v současné době hudbu uloženou na Synology a ethernetem přes router spojené s NUC. Můj dotaz zní, jestli jste někdo zkoušel, že by se zvětšila kvalita zvuku, když buď:
1. Použiju interní SSD disk v NUCu (překopíruju tam veškerou hudbu)
2. Místo SSD disku, použiju klasický 2,5" disk s 5400/7200 otáčkami (mimochodem můžu do NUCu, který běží 24 hod. denně použít obyč disk, nebo to musí být např. WD red, určený pro servery?)
3. Lienární zdroj (např. ten Teradac) určený pro Synology.
Z diskuzí vyplynuly dva tábory, kde jedni tvrdí, že umístění souborů (NAS vs. interní disk) nemá vůbec žádný vliv, a druzí, že tam vzniká "elektroodpad", který je potřeba izolovat (např. právě zkrácením cesty nebo tím lineárním zdrojem).
Řešil toto někdo z vás? Díky
nakonec jsem taky skončil u počítače. Pořídil jsem NUC a po přečtení zdejšího fóra jsem ještě objednal Teradac a fanless skřín Akasa Turing. Obě věci přijdou příští týden. Jako software jsem nakonec zvolil placenou licenci Euphony a HQplayer, protože trial verze mě nadchly obě dvě.
Mám dotaz na zdejší osazenstvo, protože jsem za poslední týden přečetl desítky diskuzí a opravdu nevím, která varianta je "lepší". Mám v současné době hudbu uloženou na Synology a ethernetem přes router spojené s NUC. Můj dotaz zní, jestli jste někdo zkoušel, že by se zvětšila kvalita zvuku, když buď:
1. Použiju interní SSD disk v NUCu (překopíruju tam veškerou hudbu)
2. Místo SSD disku, použiju klasický 2,5" disk s 5400/7200 otáčkami (mimochodem můžu do NUCu, který běží 24 hod. denně použít obyč disk, nebo to musí být např. WD red, určený pro servery?)
3. Lienární zdroj (např. ten Teradac) určený pro Synology.
Z diskuzí vyplynuly dva tábory, kde jedni tvrdí, že umístění souborů (NAS vs. interní disk) nemá vůbec žádný vliv, a druzí, že tam vzniká "elektroodpad", který je potřeba izolovat (např. právě zkrácením cesty nebo tím lineárním zdrojem).
Řešil toto někdo z vás? Díky
za mne 1. - myslím, že lepší cestou je spíš samostatný music server .. jako single box solution bude o malinko lepší než stream nebo lokální síť. Protože se řeší méně úskalí, odpadají zejména problémy se sítí a streamem.. Když se zkoušel Aurender W20 a odpojil od routru ... hrálo to lépe. A to byly soubory uložené na něm a přes wifi se pouze ovládalo. Já to mám několikrát vyzkoušené rovněž u sebe.
Hezky to myslím rozebírá tento populární post na audiophilestyle.
https://audiophilestyle.com/forums/topi ... nt-1105181
Nic Ti nebrání vyzkoušet obě cesty.
Hezky to myslím rozebírá tento populární post na audiophilestyle.
https://audiophilestyle.com/forums/topi ... nt-1105181
Nic Ti nebrání vyzkoušet obě cesty.

Dokud jsem měl připojené audioPC přímo k routeru, tak u mne vedla varianta 1 - tedy přehrávat z lokálního disku. Poté, co jsem trochu vylepšil propojení (aktuálně media konvertory metalika-optika) už je OK i varianta s přehráváním ze sítě.
PS: V obou případech je slyšet vliv použitého ethernetového kabelu, takže určitému ošetření propojení na router se asi jeden stejně nevyhne.
PS: V obou případech je slyšet vliv použitého ethernetového kabelu, takže určitému ošetření propojení na router se asi jeden stejně nevyhne.
Nakonec jsem tam dal SSD disk Ironwolf, který je určený pro servery a udělal jsem dobře. Vliv na hudební kvalitu moc nevnímám, ale načítání z disku je mnohem rychlejší, vytížení paměti i procesoru a tudíž i teplota se snížily. A jako bonus je plynulý přechod mezi jednotlivýma skladbama, dříve tam byla menší pauza, než si PC načetlo soubor do paměti ze sítě. Takže investice do disku určitě nelituji. Díky všem za rady
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
prepokladam zes ho dal do nuc, porovnavas s jakym jinym cos tam mel ?
Já mám Synology s dvěma WD Red, spojené přes switch ethernetem. Pomocí samby jsem připojil síťovou jednotku a z té jsem hrál. V NUCu byl jen m.2 ssd disk s operačním systémem. Takže jsem porovnával přehrávání z ssd Ironwolf vs. ze Synology
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
to neni porovnani disku ... sam hraju z nekolika NAS Synology, v NUC take ssd, ale rozdil v rychlosii nacitani nepozoruji, tipuju to spis na nejakou krpu v nedoladene siti
at ti to hraje
at ti to hraje
Spíš než sítí bych řekl, že je to způsobené HQplayerem s nastaveným upsamplingem na DSD 512, což už dává NUCu trochu zabrat, takže rychlejší disk urychlí celý proces načítání. U běžného přehrávání "obyčejných" flaců tam žádný rozdíl není.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Porovnávás nuc s něčím co jsi tam měl předtím, nejen disk
Stav původní: NUC s m.2 diskem bez hudby (jen OS) <-> propojeno ethernetem se Synology (WD Red), kde byla veškerá hudba.
Stav nyní: NUC s m.2 diskem bez hudby (jen OS) + nový SSD disk (SATA) Ironwolf s nahranou hudbou. Synology odpojeno
Ať na to koukám zleva zprava, je to úplně jiný setup. Cesta se hodně zkrátila a zrychlilo se načítání souborů. Vliv na zvuk nepociťuji
Stav nyní: NUC s m.2 diskem bez hudby (jen OS) + nový SSD disk (SATA) Ironwolf s nahranou hudbou. Synology odpojeno
Ať na to koukám zleva zprava, je to úplně jiný setup. Cesta se hodně zkrátila a zrychlilo se načítání souborů. Vliv na zvuk nepociťuji
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
no prave, nesrovnavas novy disk, ale jinou cestu ... no hlavne at ti to hraje
Tak jsem si na muziku taky pořídil nový počítač,malinkej Intel NUC Kit 10i5FNK,10x11x4 cm,to znamená iIntel i5 10.generace,bez operačního systému,ramek a disků

Koupil jsem k tomu bezvětrákovou skříňku Taiwanského výrobce Akasa Turing FX, 2x SSD disk od Samsungu,SATA 860 PRO a M.2 PCI-Express Gen3,oba 1 TB a paměti V-NAND 2bit MLC a dal se do práce - rovná se konec záruky,teda až na ty disky,ty mají od Samsungu záruku 5 let

ve skutečnosti je to menší,než to vypadá

Zdroj to má externí 19 V,počítač je vcelku toleratní,v manuálu píšou +- 10%
Zdroj je spínaný,můžu použít i svůj nevyužitý linear,rozdíl ve zvuku jsem zatím nezaznamenal

Na aliexpressu jsem si za 110 s k tomu objednal malý 10palcový dotykový monitor,takže
a - aby fungoval
b - aby došel
c - aby prošel na celnici bez DPH a cla

Koupil jsem k tomu bezvětrákovou skříňku Taiwanského výrobce Akasa Turing FX, 2x SSD disk od Samsungu,SATA 860 PRO a M.2 PCI-Express Gen3,oba 1 TB a paměti V-NAND 2bit MLC a dal se do práce - rovná se konec záruky,teda až na ty disky,ty mají od Samsungu záruku 5 let

ve skutečnosti je to menší,než to vypadá

Zdroj to má externí 19 V,počítač je vcelku toleratní,v manuálu píšou +- 10%
Zdroj je spínaný,můžu použít i svůj nevyužitý linear,rozdíl ve zvuku jsem zatím nezaznamenal

Na aliexpressu jsem si za 110 s k tomu objednal malý 10palcový dotykový monitor,takže
a - aby fungoval
b - aby došel
c - aby prošel na celnici bez DPH a cla

Co tam bude za operační systém?

Mám ta windows 10,64 bit,s instalací byl trochu problém,koupil jsem to na usb flash disku,v BIOSu jsem to nastavil jako hlavní prioritu bootování (byl tam nastavenej Intel stahování po síti),po prvním načtení flashky a zadání kódu se to začlo cyklicky opakovat.Tak jsem flashku vyndal,restartoval počítač a v biosu nastavil boot z disku.Potom už bylo všechno OK.Zatím ale nehraju,čekám na monitor.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tome, neuvažoval jsi ani o vyzkoušení Rock a Roon? Pokud máš Tidal, je to vysoce návykové ultimativni řešení co se týká sw. O úrovni služby Roon, která je úplně jinde než všechno ostatní, nemá smysl psát. Máš tam měsíc zdarma a pak uvidíš. To jen tak, aby ses nenudil čekáním na monitor, tohle jedeš z telefonu