Rozdíl mezi DAC Sabre ES9039Q2M - ES9039PRO - Dual ES9039PRO

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Rozdíl mezi DAC Sabre ES9039Q2M - ES9039PRO - Dual ES9039PRO

Příspěvek od Tomáš »

*headbang* Jó,je to víc než 7dB

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

ForeignerOnEarth píše:
20 pro 2025 01:48
Tenkrát jsem ani neslyšel rozdíl mezi flac 44.1/16 a tímtéž v 320 kbps mp3. Dnes dokupuju a stahuju flacy nebo si je dělám po nákupu bazarových CD, protože na nové sestavě to najednou slyšet je a dost.
Že kupuješ CD a sháníš si kvalitní nahrávky je v pořádku. Je ale až vtipný, jak to, že s lepší sestavou je najednou rozdíl mezi bezztrátovým a mp3 "dost slyšet" tvrdí kde kdo, ale předvést a prokázat že to opravdu slyší nedokáže téměř nikdo. Zkus si udělat tenhle pěknej testík (prostřední na 10 pokusů) a hned uvidíš, že ve skutečnosti slyšíš prd :D, stejně jako naprostá většina populace:
https://abx.digitalfeed.net/lame.320.html
Tenhle rozdíl totiž opravdu slyší jen málokdo. Ale není k tomu potřeba nějaká extra drahá aparatura, pokud to opravdu slyšíš, tak to slyšíš i na sluchátkách za 3000 Kč.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tomáš píše:
20 pro 2025 09:11
ono je to fakt slyšet, když Fosi Audio zapojím přes XLR versus přes RCA.
On ten rozdíl je někdy také způsobený tím,že XLR výstup může být o 1-2 dB hlasitější (vyšší voltáž) a pak máš pocit,že je lepší než RCA.
Je to tak, právě rozdíl RCA vs. XLR je jeden z chytáků hifi, kdy se vyšší hlasitost jeví jako vyšší kvalita -- při srovnání úrovní RCA od XLR neodlišíš.

Nejlepší je si ten který přístroj nejdřív zamilovat, třebas levný ale dobře postavený .................... pak bude pro tvé ouško hrát úžasně ......................

ForeignerOnEarth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ForeignerOnEarth »

Já jsem se někde v diskuzích zeptal, jestli Fosi Audio ZD3 je adekvátní DAC k ostatním článkům řetězce (Wiim Ultra + Audiolab 8300A + KEF Q Concerto Meta + Rel T5/x) a dva diskutující, kteří mají určité renomé, mně řekli, že ZD3 je úplný low-end v rámci toho, co už jde považovat za slušný převodník a že bych měl jít do lepšího. Ovšem pak se dozvídám, že žádný rozdíl stejně neuslyším, velice renomovaný dawsoo mně vysvětlí, že rozhodně ano, pak další zkušený člověk mně řekne, že SMSL SU-X je vzhledem k mé sestavě opravdu přehnaně drahý DAC a že DO400 nebo DL-400 v podstatě taky, že bych si spíše měl koupit dražší repro. Já jsem si právě v srpnu koupil dražší repro KEF Q Concerto Meta, které nám zněly lépe, než cokoliv do 50 000 Kč a více, než dvojnásobně drahé KEF R3 Meta už za ten obrovský cenový rozdíl nestály, protože jsme ho slyšeli jen v nějakých pasážích. Takže stále to kolísá mezi dvěma extrémy. To, co jsem si právě nakoupil (Wiim Ultra + Audiolab 8300A + KEF Q Concerto Meta + Rel T5/x) je na dlouhou dobu definitivní a nový převodník bych si koupil pouze k tomu jmenovanému pokud by z toho vytáhnul lepší poslechový zážitek. na tu stránku s MP3 320 versus flac jsem koukal, ale fakt to teď nedokončím, protože to je tak na pár hodin soustředění, ale hned u první skladby je celkem zřejmé, že ten nástup je hubenější a plnější, myslim, že kdybych to dokončil, tak se mně to potvrdí, ale třeba u druhé skladby neslyším nic. Jako jo, rozdíly jak v převodnících, tak v kompresi jsou nejlépe slyšet, pokud je tam co nejvíce nástrojů současně. U jednoho hlasu nebo jedné kytary, jednoho klavíru neslyším rozdíl ani mezi novým ES9039Q2M a starým ES9016K2M v Arcam ir-DAC-II, ale jakmile je tam více nástrojů, tak ten Arcam přehraje i čínský šmejd za 2500 Kč, který v sobě má 9038. Osobně si to technicky vysvětluji podstatně vyšším výpočetním výkonem novějších čipů, která prostě dokáží zpracovat digitální data do většího spektra různě posčítaných sinusovek izolovaných zvuků. Mám jakš takš slušnou matematickou představu co znamená dělat prokládání naměřených dat složitějším matematickým modelem a jak brutální výkon to potřebuje. Dělal jsem kdysi něco takového pro Farmakologický ústav ČSAV a tam to bylo o kombinaci maximálně 3 exponenciál. Ovšem model sinusovek pro každý tón zvlášť s tím, že ještě vyšší harmonické k tomu a superpozice dalšího vlnění, která dává tónu barvu a když si to vynásobíš celým orchestrem, tak stojím v úžasu jak šílená matematická funkce na několik stránek by to musela být. Zřejmě to tak být nemůže a dělají to podstatně více jednoduše, takže prostoru k lepší matematické definici je asi hodně moc. Ale odhaduji to z podobného, když jsem hledal nejlepší modelaci jednodušších a úplně jiných dějů.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

ForeignerOnEarth píše: na tu stránku s MP3 320 versus flac jsem koukal, ale fakt to teď nedokončím, protože to je tak na pár hodin soustředění, ale hned u první skladby je celkem zřejmé, že ten nástup je hubenější a plnější, myslim, že kdybych to dokončil, tak se mně to potvrdí, ale třeba u druhé skladby neslyším nic.
Není to na pár hodin soustředění, to je nesmysl, tak dlouho se na tohle žádnej člověk soustředit nedokáže aby takovou dobu v kuse dokázal sluchem rozlišovat taovýhle rozdíly. Tohle jsou jen klasický výmluvy, ten test zabere 10 až 15 minut, max 20. Když si budeš dělat ten prostřední test na 10 pokusů, tak ti to po každej jednotlivej skladbě (tedy po 10 pokusech) vyhodí vyhodnocení kolikrát ses trefil (proto říkám aby sis udělal ten prostřední test). A že u druhý skladby neslyšíš nic to je právě ono, to znamená, že ten rozdíl ve skutečnosti neslyšíš a z velký části tak jen tipuješ. Když to slyšíš, tak slyšíš to na čemkoli, protože se to projevuje pokaždý stejně. I jen 80% úspěšnost znameá, že to s jistotou neslyšíš.

Tady je druhej (kratší) test, ale ten jde snáz natipovat a nastřílet od boku, ten první test je lepší, průkaznější:
https://www.npr.org/sections/therecord/ ... io-quality
ForeignerOnEarth píše: Jako jo, rozdíly jak v převodnících, tak v kompresi jsou nejlépe slyšet, pokud je tam co nejvíce nástrojů současně. U jednoho hlasu nebo jedné kytary, jednoho klavíru neslyším rozdíl ani mezi novým ES9039Q2M a starým ES9016K2M v Arcam ir-DAC-II, ale jakmile je tam více nástrojů, tak ten Arcam přehraje i čínský šmejd za 2500 Kč, který v sobě má 9038.
Když rozdíly mezi ztrtátovým a bezztrátovým (komprese je i bezztrtátová, na to pozor) slyšíš, tak to slyšíš i u jednoho hlasu nebo jedný kytary a jednoho klavíru. A pokud je slyšitelnej rozdíl mezi převodníky, tak je to taky slyšet i na jednom hlasu, jednej kytaře i jednom klavíru.
ForeignerOnEarth píše: Osobně si to technicky vysvětluji podstatně vyšším výpočetním výkonem novějších čipů, která prostě dokáží zpracovat digitální data do většího spektra různě posčítaných sinusovek izolovaných zvuků. Mám jakš takš slušnou matematickou představu co znamená dělat prokládání naměřených dat složitějším matematickým modelem a jak brutální výkon to potřebuje. Dělal jsem kdysi něco takového pro Farmakologický ústav ČSAV a tam to bylo o kombinaci maximálně 3 exponenciál. Ovšem model sinusovek pro každý tón zvlášť s tím, že ještě vyšší harmonické k tomu a superpozice dalšího vlnění, která dává tónu barvu a když si to vynásobíš celým orchestrem, tak stojím v úžasu jak šílená matematická funkce na několik stránek by to musela být. Zřejmě to tak být nemůže a dělají to podstatně více jednoduše, takže prostoru k lepší matematické definici je asi hodně moc. Ale odhaduji to z podobného, když jsem hledal nejlepší modelaci jednodušších a úplně jiných dějů.
Ano, takhle to opravdu není a dělá se to podstatně více jednoduše, s těmhle doměnkama jsi úplně vedle, takhle DA převod opravdu nefunguje. Nenahrazuj vědomosti a znalosti doměnkama, takovýhle teoretizování je k ničemu.

ForeignerOnEarth
Kontaktovat uživatele:

Tak už jsem se dozvěděl, že:
- falešně považuji XLR za lepší, protože je hlasitější, než RCA (že bych neuměl zvýšit hlasitost na zesilovači?)
- myslím si, flac je lepší, než mp3, i když bych neobstál ve slepém pokusu
- že bych si měl koupit lepší reproduktory, než ty, které jsem si právě koupil
Fajn, teď už zbývá pouze abych se dozvěděl, jestli s Fosi Audio ZD3 bude ta audiosestava hrát úplně stejně jako se S.M.S.L. DO400, DL-400 či SU-X nebo podstatně hůř.

Zesilovače jsem měl asi 3 týdny doma čtyři: NAD C326BEE, Arcam HDA SA-20, Fosi Audio ZA3 a Audiolab 8300A.
Hrály tak moc odlišně, že to bylo skoro srovnatelné s odlišnostmi reproduktorů. (NAD byl můj původní zesilovač, Arcam byl chybná volba, ZA3 mám na zahradu a s Audiolabem jsem se strefil.) Takže je možné, že i u těch převodníků to nebude jen drobný rozdíl, i když zase bych se nedivil, pokud bych to od sebe skoro nepoznal, potom by to bylo 500 nebo 1000 USD vyhozených z okna.

Tady je sice hezká cena, ale eBay z Číny, to se asi trošku blbě vrací:
https://www.ebay.com/itm/256181825798?v ... NwQAvD_BwE
... a furt bych si pak říkal jestli to SU-X?

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Zjevně máš pocit, že tomu rozumíš líp než ostatní, ale pak nějak nechápu, proč si chodíš na fóra pro radu. Takovýhle jízlivý reakce nejsou k ničemu.
ForeignerOnEarth píše: Tak už jsem se dozvěděl, že:
- falešně považuji XLR za lepší, protože je hlasitější, než RCA (že bych neuměl zvýšit hlasitost na zesilovači?)
XLR má svoje výhody, za určitých podmínek, pro určitý použití. V domácích podmínkách a u krátkých propojení, kdy jsou kabely dlouhý max 1 až 2 metry, je ale rozdíl mezi RCA a XLR jen minimální až žádnej.
ForeignerOnEarth píše: - myslím si, flac je lepší, než mp3, i když bych neobstál ve slepém pokusu
Nepochopils. FLAC je lepší než mp3. to víme od jeho vzniku. Ten test byla rakce na to co je mnohým "hifistům" tak příznačný, neboli přehánění typu "na novej sestavě je najednou rozdíl mezi mp3 a FLAC dost slyšet."
Je potřeba si uvědomit, že rozdíl mezi ztrátovým a bezztrátovým je nepodstanej, protože pro kvaliní poslech se prostě ztrátový nepoužívá. Není důvod používat cokoli co je ztrátový a tudíž ani není důvod porovnávat FLAC s mp3 atd.
Navíc když rozdíl mezi FLAC a mp3 320 slyšískutečně jen málokdo. Dělal sis ty testy? jak jsi v nich dopadl? Vzhledem k tomu, že to nezmiňuješ je asi jasný jak. Na tohle se ale zkrátka nesoustřeď a nezabývej se tím, tohle je jen taková nepodstatná blbinka, kterou stejně málokdo slyší, to jsem ti tím chtěl ukázat, zvuková kvalita, kterou musíš řešit, je někdě úplně jinde než ve ztrtávosti vs bezztrátovosti.
ForeignerOnEarth píše: - že bych si měl koupit lepší reproduktory, než ty, které jsem si právě koupil
Tvoje repro zkrátka opravdu nejsou nic zázračnýho, na svou cenu průměr. Že se ti líbí z nich nedělá něco lepšího než (cituju) "cokoliv do 50 000 Kč a více." Obzvlášť vzhledem k tomu jakej máš zesilovač jsou tyhle repro neadekvátní a nejsou tomu zesilovači rovnocenným parťákem, k němu by to chtělo repro z kategorie právě tak kolem 50 000,- neboli zhruba dvojnásobek toho co stály tvoje repro.
ForeignerOnEarth píše: Fajn, teď už zbývá pouze abych se dozvěděl, jestli s Fosi Audio ZD3 bude ta audiosestava hrát úplně stejně jako se S.M.S.L. DO400, DL-400 či SU-X nebo podstatně hůř.
DA převodníky jsou dnes už na takovej úrovni, že od určitý kvalitativní a cenový hladiny jsou rozdíly už jen malý a víc ve smyslu charakteru zvuku než právě kvality zvuku (pozor na to, tyhle dvě věci neplést, to dělá spousta hifistů). Nicméně tvůj Fosi ZD3 je pořád ještě jen levnej a nijak zvlášť kvalitní DAC, v tuhle chvíli je to jasně nejslabší článek tvýho řetězce.

Způsob jakým ty ale vybíráš DAC je nesmyslnej. Čip, nebo počet čipů na kanál atp., není podstatnej. DA převodník je celek o spoustě součástek, smotnej DA čip je jen jedna součástka z monoha který v tom DAC jsou a kolikrát záleží víc na implementeci toho čipu a dalších věcech okolo než na čipu samotným. Jde o to jak (kvalitně) danej výrobce udělá celej ten přístroj, ne o to jakej čip nebo kolik jich použije.
ForeignerOnEarth píše: Zesilovače jsem měl asi 3 týdny doma čtyři: NAD C326BEE, Arcam HDA SA-20, Fosi Audio ZA3 a Audiolab 8300A.
Hrály tak moc odlišně, že to bylo skoro srovnatelné s odlišnostmi reproduktorů. (NAD byl můj původní zesilovač, Arcam byl chybná volba, ZA3 mám na zahradu a s Audiolabem jsem se strefil.) Takže je možné, že i u těch převodníků to nebude jen drobný rozdíl, i když zase bych se nedivil, pokud bych to od sebe skoro nepoznal, potom by to bylo 500 nebo 1000 USD vyhozených z okna.
Rozdíly mezi zesilovači jsou větší než mezi DA převodníky, takže u těch převodníků to v porovnání s rozdíly mezi zesilovači bude spíš jen drobný rozdíl.

ForeignerOnEarth
Kontaktovat uživatele:

Nemyslím si, že tomu rozumím více, než ostatní, a právě proto jsem si chtěl nechat poradit. Dozvěděl jsem se opakovaně co všechno si myslím blbě, jen jsem se nedozvěděl ani náznakově odpověď na jednoduchou otázku:

Má pro mou jmenovanou audio-sestavu smysl uvažovat o výměně Fosi Audio ZD3 za S.M.S.L. DO400 / DL-400 za 500 USD nebo S.M.S.L. SU-X za 1000 USD?

Liamee mně napsal: "tvůj Fosi ZD3 je pořád ještě jen levnej a nijak zvlášť kvalitní DAC" a v jiném vlákně mně další odborník napsal, že Fosi ZD3 je nejlevnější základní DAC a je nejslabším článkem řetězce a celé audio pak zní podle nejslabšího článku.
Z toho by asi každý pochopil, že bych si měl vybrat jiný převodník, já to také tak chápu.

Z mnoha a mnoha recenzí jsem se nedozvěděl srovnání se ZD3, ale mnoho zahraničním odborníků píše o základním rozdílu, že AKM jsou spíše muzikálnější s teplým podáním a Sabre ESS jsou spíše detailnější, studenější, více analytické.
Protože se mně jiné články řetězce popisované jako do tepla vždy nelíbily a líbily se mně komponenty kritizované jako nudné, neutrální, příliš analytické, což se píše o KEF Q Concerto Meta i Audiolab 8300A, tak prostě chci něco na podkladě 9039, o kterém se píše jako o převodníku, který napravuje určité nedostatky 9038.
Já tohle nechci prosazovat, obhajovat, jen naprosto jednoduše píši, že jsem v průběhu let vlastnil již celkem 6 Sabre převodníků a byl a jsem s charakterem jejich zvuku spokojený a v průběhu let jsem slyšel 3 AKM převodníky v rámci výběrů a nějakou shodou okolností se mně nelíbily. Nevím, zda jsem oprávněn takto generalizovat, ale mnohé recenze a mnohé vlastní zkušenosti ve mně vytvořily oblibu převodníku 9039 a jestli je to oprávněné nebo iracionální a nesmyslné, to nevím, ale nakonec za své peníze si mou dovolit zúžit výběr převodníku na 9039, třeba jen kvůli nějakým sympatiím, které nejsou vědecky obhajitelné, a myslím, že ani toto zúžení mě nediskvalifikuje z prosby o radu, zda má smysl přejít z Fosi Audio ZD3 na nějakou vyšší třídu převodníku 9039. Pokud bych třeba chtěl poradit s výběrem reproduktorů, které musí být bílé, tak bych také neočekával reakci: "Pokud chceš radu od nás, tak si ale musíš nechat poradit třeba modré reproduktory, protože omezení na bílé je nepřijatelné, uráží nás a odmítáme poradit."

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Tak ještě jednou - takovýhle jízlivý reakce nejsou k ničemu.
Rady jsi dostal, ale z nějakýho dúvodu je zjevně nechceš vidět, protože asi nejsou přesně takový jaký jsi chtěl slyšet, či nebyly řečený přesně tak jak jsi chtěl či co.
Ptal ses, jestli si máš místo svýho ZD3 pořídit lepší převodník a dost skepticky přitom uvažoval, jestli to nebude s lepším DAC hrát stejně nebo jen o málo líp. Já ti v reakci na to napsal, že "tvůj Fosi ZD3 je pořád ještě jen levnej a nijak zvlášť kvalitní DAC, v tuhle chvíli je to jasně nejslabší článek tvýho řetězce." Jak jinak to mám napsat? Napsal jsem to přece naprosto jasně. Ty sám k tomu říkáš, že ti někdo jinej řekl prakticky to samý, tak co chceš ještě slyšet?

Musíš si uvědomit, že tohle odvětví je velmi subjektivní a vybrat si zesilovač, repro, DAC nebo jakoukoli jinou audiotechniku za tebe nikdo nemůže. Ty to budeš poslouchat ne my ostatní tady z fóra ani nikdo jinej. Vybrat si musíš ty a vybírat zvuk očima přes internet holt prostě nelze, takže máš jedinou možnost, poslechnout si to na vlastní uši a to nejlíp u sebe doma ve svejch podmínkách na svojí aparatuře. Kup/půjč si co tě zajímá a poslechni si to doma ve svých podmínkách a na svojí aparatuře, to je v podstatě jediná a taky zdaleka nejlepší rada jakou při výběru jakýkoli audiotechniky můžeš dostat.

Když ti tak hrozně imponuje nějakej konkrétní typ DA čipu no tak si ho musíš poslechnout na vlastní uši, to za tebe nikdo udělat nemůže.
Myslíš že tu někdo zná všechny převodníky co jsou na trhu, takže ti dokáže sepsat porovnání zrovně těch pár vybranejch který sis zrovna ty vyvzpoměl? A i kdyby, tak opět, k čemu ti to bude? Dotyčnej stejně nemá tvojí aparaturu, ani tvou akustiku, ani tvoje nároky a preference a neví a nemůže vědět co přesně ty hledáš a chceš a co se ti líbí (obzvlášť když chceš aby se to líbilo nejen tobě, ale i tvojí manželce), takže opět máš jedinou možnost - vyzkoušet si to na vlastní uši, jinak to zkrátka nejde a lepší než obecnou radu že: "tvůj současnej DAC je nejslapší článek tvý sestavy a chtělo by ho to tudíž vyměnit za lepší" zkrátka dostat nemůžeš. Jestli tvůj současnej DAC vyměníš nebo ne, a pokud jo tak za jakej, jak drahej a z jakejch důvodů si vybereš zrovna nějakej ten konkrétní DAC, to už si musíš všechno rozhodnout ty sám.

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Cizinče, aby jsi ze svého dacu dostal nejlepší výsledek musíš mu dát co nejlepší napájení o kterém se vůbec nezminuješ. Použij na test baterii 12V místo původního a pak můžeš přemýšlet co dál. Budeme se těšit jak to dopadlo.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud to pak má uvnitř svoje další měniče, tak by to skoro mělo být jedno. Pokud se to nenapájí nějakým velkým hnusem.

ForeignerOnEarth
Kontaktovat uživatele:

Jo, k Fosi Audio ZD3 používám iFi SilentPower iPower X, nikoliv originální zdroj.
Tohle jsem kupoval v říjnu: https://www.l-e.cz/silentpower-ipower-x-12v
Jinak čtu a koukám na tohle:
https://www.hifidaydreaming.com/
https://www.youtube.com/c/iiWiReviews
https://soundnews.net/

ForeignerOnEarth
Kontaktovat uživatele:

A na dalších zdrojích jsem si přečetl, že Topping Audio D50 III je zvukově skoro neodlišitelný od mého ZD3 a právě že oba potřebují kvalitnější zdroj. ZD3 má špatný zdroj a Topping žádný.
No a když jsem hledal porovnání Topping D50 III i Fosi Audio ZD3 s vyšší třídou DACů, tak jsem se pouze dozvěděl, že D50 III je zvukově horší, než Topping E70 Velvet, který zase má být zvukově podobný SMSL DO400 a Topping DX5 II má být horší, než SMSL DO400.
A opěvují Topping D90 III Sabre, který je podobně jako SMSL SU-X dual ES9039PRO.
Jasně, vím, že moje uši si na internetu nepřečtu, ale pokud někdo zkušený napíše, že je něco zvukově "stejné" nebo "jiné", tak asi má smysl tomu věřit. Ne lepší, nebo horší, ale stejné a jiné. No a nemá smysl zkoušet objednat něco, co je stejné nebo skoro jako Fosi Audio ZD3 na iPower X. Pak by mělo smysl zkusit co největší rozdíl, tedy SMSL SU-X nebo Topping D90 III Sabre. Opěvovaný Gustard X26 III je už šíleně drahý.
Snažím se prodat Xavian Bon Bonus, Arcam SA-20, NAD C326BEE, BlueSound Node 3 s licencí Dirac LIve a Klipsch R10SW, takže kdyby se povedlo něco z toho prodat, tak si za to bez problémů koupím třeba DO400 až SU-X. Dát "nové/další" peníze za SU-X je asi šílenství.

Odpovědět