Soft player cPlay - the open source high-end audio player

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Soft player cPlay - the open source high-end audio player

Příspěvek od Aleska »

Tohle je výpis automatického nastavení mé zvukovky Lynx ONE, jedoucí pod cPlay. Odtud ta diskuze s Dadaftem.

Obrázek

Viz. poslední zatrhávací políčko cPlay "Diagnostics" - při zatržení se nejdříve otevře okno diagnostiky a teprve po odkliknutí OK najede cPlay. Jedu na cPlay v součinnosti s Foobarem a je to *thumbs up* *palec* *hura*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Aha. Tak v tom je zvukovka nevinně. Ta jen přehrává to, co se jí dodá.
Takže cplay si zjistí, jakou max. bitovou hloubku zvukovka umí a přepočte signál do ní jako součást toho upsamplingu, resp. napřed přepočte a pak upsampluje.
Zvukovka sama podle mne nic nepřevádí do 32 bitů, pokud se jí to neřekne v nastavení, to by bylo moc špatné. A to že se to jen převede neznamená vyšší kvalitu, odstup jednotlivých úrovní bude pořád stejný. Při přepočtu z 16 na 24(32)bit lze zvulovou kvalitu zvýšit pouze a jen tím, že zároveň zvednu sample rate a tudíž mohu dopočítat (vymyslet) mezihodnoty, které už mám tím pádem kde umístit.
Alesko, vše, co se ti zdá že cplay hraje lépe, je vlastnost pouze cplay a jeho algoritmů úprav, Lynx hraje jen to, co se jí pošle, a to ve foobaru. Samozřejmě pokud v jejím driveru nemáš nastaveno, že má natvrdo převádět data do určitého formátu - sample rate. Její drivery neznám, u Juli@ to mám samozřejmě nastaveno na Auto, tj, hraje to, co se jí pošle.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ano, zvukovka je v tom nevinně. tu konverzi dělá program (přehrávač).

takže mně chybí strukturované myšlení. pro názornost si vem "jednodušší" opačný příklad - downsampluješ z 32 na 16 bit. je to jenom trojčlenka?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Souhlasím, Lynx ONE může jet 32 bit a také tak jede. Pravděpodobně jdou 32 bitová data již z cPlay, protože sama to neumí, ba ani to na ní nelze nastavit, na mixeru to nejde, ani v základním nastavení (Settings). A tak to má být - nesmí si vymýšlet.
Alesko, vše, co se ti zdá že cplay hraje lépe, je vlastnost pouze cplay a jeho algoritmů úprav, Lynx hraje jen to, co se jí pošle, a to ve foobaru.
Jsou tři možnosti: a) Foobar + Lynx ONE, b) cPlay + Lynx ONE, c) (Foobar+cPlay) + Lynx ONE .
Zvukově jsou odlišné a) a b), varianta c) hraje stejně s variantou b). V rozdílné hlasitosti ten rozdíl není, všechny tři kombinace jsou kalibrované na stejnou hlasitost. Zvuk varianty b) (samotný cPlay + ONE) je čistější (jako by zmizel "hluk, pozadí či jak to jinak nazvat" z nahrávky. Je zvětšena prostorovost - jednotlivé nástroje jsou lépe odděleny, hlas zpěváka/zpěvačky je také lépe separován od zbytku skladby, mám pocit, jako by se posunul blíže - a není to v tom, že by byl zpěv hlasitější, jen opakuji, vše je čistější, jasnější, průzračnější, mám pocit, jakoby se zvuk ve vzduchu chvěl, doslova "tetelil".

Z hlediska ovládání je pro mne optimální varianta poslední, tj (Foobar+cPlay)+ONE. Jde jen a jen o zvyk, protože v tom případě využívám Foobar jako knihovnu pro svoji audiotéku, cPlay působí pouze jako přehrávač/sampler, zvukovka jako DAC. Vše propojeno, přehrávaní je otázkou několika kliků. A až "rozchodím" i ovládání klávesnicí, pak vlastně jen jednoho. cPlay se zapíná i vypíná automaticky (je-li v něm zaškrtnuto okénko Minimise, jeho činnost je indikována pouze ikonou ve spodní liště. Hraje - li cPlay, pak na Foobaru můžeš klidně pracovat (editovat), jeho regulace hlasitosti je odstavena a jediná možnost je v cPlay. V každém případě je to příprava na další fázi která mne čeká = regulace hlasitosti s DO (až za zvukovkou).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid
mimochodem, co to jsou ty "algoritmy úprav"?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tady pořád vítězí naivní přesvědčení, že při změně bitové hloubky je použití nějakého filtru (normalizace, dithering+antialiasing atd.) degradací zvuku. ale je to přesně naopak. použití filtru výrazně zkvalitňuje konečný výsledek.

a naopak: provádět převod jako prostý přepočet JE degrdace zvuku.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Dadafte, neustále bloudíš v pralese. Převod 16->32 a 32->16 jsou diametrálně odlišné věci (a vůbec ne jednodušší, ale mnohonásobně složitější a variabilnější) a ty to všechno mícháš dohromady jak pejsek s kočičkou když vařili dort. Takhle to fakt nejde. To bychom se v tom motali pořád dokola léta. Ty máš vynikající pamět na pojmy, které se někde dozvíš, ale trousíš je bez znalosti jejich vzájemných vztahů a pravého významu, a to je problém. Laikovi to ale může znít jako odborná diskuse. :(
dadaft píše:mimochodem, co to jsou ty "algoritmy úprav"?
V tom mém zmiňovaném příkladu s cplay zvětšení počtu bitů a upsampling. O tom je přece skoro celé toto vlákno.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

fajn. upřesním to. při převodu 32-16bit je prostý přepočet degradací zvuku. při převodu 16-32 ponechává prostý přepočet zvuk beze změny.
jak je teda možné, že cPlay hraje o hodně líp než Foobar, když oba tuto změnu umí?

tímto já duševní mrzák s tímto vláknem definitivně končím.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Dadafte, no tak, klídek. Tak tě nikdo nenazval.
Podívej se na mně - teorie mně nechávají chladným, rozhodující je výsledek. A jestli to dělá resampling, upsampling, či cokoliv něco jiného, tak ať to dělá samo a jen a jen ke prospěchu věci (zvuku).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

a ještě jeden obrázek a poznámka pro noaida:
zvuková kvalita se nezvýší jedině a pouze zvýšením samplerate, jak tvrdíš. zvýší se i "pouhým" zvýšením dynamického rozlišení, pokud je uděláno dobře.
Obrázek
celková hlasitost samplu je vlastně součet hlasitostí jednotlivých frekvencí. a poměry hlasitostí mají vliv na vnímanou vzájemnou výšku tónů. v tom je zádrhel clippingu při změně dynamického rozlišení.
atd. atd.
zkus si to nechat projít hlavou.
tečka.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dadaft píše:jak je teda možné, že cPlay hraje o hodně líp než Foobar, když oba tuto změnu umí?
Opět znovu - je o tom celé vlákno - cplay hraje jinak protože:
1. CP vždy zvětší počet bitů a následně upsampluje kdežto FB standartně ne.
2. Pokud po příslušném nastavení pluginů upsamplují oba, tak každý jiným algoritmem.

Změna počtu bitů a změna samplovací frekvence jsou naprosto odlišné věci.
Změna počtu bitů směrem nahoru a změna směrem dolů jsou opět naprosto odlišné algoritmy.
Změna sample rate směrem nahoru i směrem dolů jsou taky zcela odlišné algoritmy.

Z toho mohou vznikat kombinace. V praxi se používají nejčastěji tyto:
1. Nic se nemění - třeba při běžném přehrávání standardním nastavením ve foobaru.
2. Mění se bitová hloubka směrem nahoru a zároveň zvyšuje samplerate (bez zvýšení sample rate nemá zvyšování bitové hloubky žádný smysl, nic nepřináší) - většinou při přehrávání ,např. CD nebo DAC původní 16/44 na 24/192, takto standardně funguje i cplay.
3. Mění se bitová hloubka směrem dolů a zároveň sample rate taky směrem dolů - většinou jen při masteringu na CD formát, např. z 24/192 na 16/44.

V tomto threadu je řeč o přehrávání, a to konkrétně o bodu 2., případně 1.. Jakýkoliv argument z oblasti bodu 3. (mastering) je v našem kontextu irelevantní. Jinak řečeno je třeba jednotlivé samostatné oblasti a problémy oddělit, strukturovat, a nedělat z nich guláš.
dadaft píše:zvuková kvalita se nezvýší jedině a pouze zvýšením samplerate, jak tvrdíš.
Už několikrát jsi mi tady přiřkl, že něco tvrdím. Zatím jsem byl zticha a nekomentoval to. Ale to si to tak ve své fantazii vykládáš ty, nedělej to, prosím. Není to jedině a pouze.
Ke zbytku se vyjadřovat nebudu, neb jsem jej nepochopil. A k čemu byl ten obrázek, či co měl dokumentovat, taky ne.

Aby byl člověk spokojený, měl by zjistit, co mu jde, a to pak dělat.
Já bych asi těžko přesvědčoval muzikanty, jak mají brnkat a foukat, i kdybych si o tom přečetl kdoví co, nebude mi to nic platné. Já na muzikanty nemám. Stejně jako nemám na truhláře, zahradníky, piloty, automechaniky. A nejsem kvůli tomu uražený. Mi to nevadí, že tomu nerozumím, mi stačí, když oni ty příslušné úkony udělají a já je jen používám nebo když mi poratí tak, že jim to budu věřit. A já zase budu dělat co nejlépe něco jiného. Dělba práce.
Nikdo není dokonalý a není schopen rozumět všemu. Ale každý něco má, jen to najít.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Nějak jsem v tom zabloudil. Co z toho plyne pro mne, pro praktického uživatele ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid píše:Už několikrát jsi mi tady přiřkl, že něco tvrdím. Zatím jsem byl zticha a nekomentoval to. Ale to si to tak ve své fantazii vykládáš ty, nedělej to, prosím. Není to jedině a pouze.
Napsal: 26 pro 2009 15:55
noaid píše:Při přepočtu z 16 na 24(32)bit lze zvulovou kvalitu zvýšit pouze a jen tím, že zároveň zvednu sample rate a tudíž mohu dopočítat (vymyslet) mezihodnoty, které už mám tím pádem kde umístit.
Napsal: 26 pro 2009 11:00
noaid píše:Ke zbytku se vyjadřovat nebudu, neb jsem jej nepochopil. A k čemu byl ten obrázek, či co měl dokumentovat, taky ne.
když tomu nerozuíš, tak laskavě přestaň tvrdit, že nemám strukturované myšlení a podobné blafy. díky.

p.s. také to neberu nijak osobně.

Aleska
praktický výsledek toho všeho podle mě je: když ti hraje líp cPlay, používej prostě cPlay. je jedno proč tomu tak je. prostě je lepší a basta.
*palec*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Díky, přesně to jsem udělal !

Odpovědět